Luettelo maailman suurimmista saarista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maailman suurimmista saarista. Luetteloon on sisällytetty kaikki saaret, joiden pinta-ala ylittää 2 500 km². Lisäksi luettelossa ovat mukana kaikki mantereet.

Mantereet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australia on pienin manner ja Grönlanti on maailman suurin saari.

Nämä tiedot ovat karkeita arvioita.

Sija Manner Pinta-ala
(km²)
1 Vanha manner 84 400 000
2 Uusi manner 42 300 000
3 Etelämanner 13 000 000
4 Australia 7 600 000

Australia on pinta-alaltaan 7 600 000 km² eli yli kolme kertaa suurinta saarta Grönlantia suurempi.[1]

Saaret, joiden pinta-ala on yli 250 000 km²[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Saari Pinta-ala
(km²)
Maa/maat
1 Grönlanti 2 130 800[2] Tanskan lippu Tanska
2 Uusi-Guinea 785 753 Indonesia ja Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
3 Borneo 748 168 Brunein lippu Brunei, Indonesia ja Malesian lippu Malesia
4 Madagaskar 587 713 Madagaskarin lippu Madagaskar
5 Baffininsaari 507 451[3] Kanada
6 Sumatra 443 066 Indonesia

Saaret, joiden pinta-ala on 25 000–250 000 km²[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Saari Pinta-ala
(km²)
Maa/maat
7 Honshū 225 800 Japani
8 Victoriansaari 217 291[3] Kanada
9 Iso-Britannia 209 331 Iso-Britannia
10 Ellesmerensaari 196 236[3] Kanada
11 Sulawesi 180 681 Indonesia
12 Eteläsaari 145 836 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
13 Jaava 138 794 Indonesia
14 Pohjoissaari 111 583 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
15 Luzon 109 965 Filippiinit
16 Newfoundland 108 860[3] Kanada
17 Kuuba 105 806 Kuuba
18 Islanti 103 000 Islannin lippu Islanti
19 Mindanao 97 530 Filippiinit
20 Irlanti 81 638 Irlanti ja Iso-Britannia
21 Hokkaidō 78 719 Japani
22 Hispaniola 73 929 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta ja Haiti
23 Sahalin 72 493 Venäjän lippu Venäjä
24 Banksinsaari 70 028[3] Kanada
25 Sri Lanka 65 268[2] Sri Lankan lippu Sri Lanka
26 Tasmania 64 519[4] Australian lippu Australia
27 Devoninsaari 55 247[3] Kanada (maailman suurin asumaton saari)
28 Aleksanterinsaari 49 070 Etelämanner, (Argentiinan lippu Argentiinan (osittain), Chilen lippu Chilen ja Iso-Britannian vaatima)
29 Tulimaa 47 401 Argentiinan lippu Argentiina ja Chilen lippu Chile
30 Novaja Zemljan pohjoissaari 47 079 Venäjän lippu Venäjä
31 Berknerinsaari 43 873 Etelämanner (Argentiinan lippu Argentiinan, Chilen lippu Chilen (osittain) ja Iso-Britannian vaatima)
32 Axel Heibergin saari 43 178[3] Kanada
33 Melvillensaari 42 149[3] Kanada
34 Southamptoninsaari 41 214[3] Kanada
35 Marajó 40 100[2] Brasilian lippu Brasilia (maailman suurin osittain makean veden ympäröimä saari)
36 Länsimaa 38 981 Norjan lippu Norja (Huippuvuoret)
37 Kyūshū 37 437 Japani
38 Uusi-Britannia 35 145 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
39 Taiwan 35 801 Kiinan tasavalta
40 Walesin prinssin saari 33 339[3] Kanada
41 Novaja Zemljan eteläsaari 33 246 Venäjän lippu Venäjä
42 Hainan 33 210 Kiina
43 Vancouverinsaari 31 285[3] Kanada
44 Timor 28 418 Itä-Timor ja Indonesia
45 Sisilia 25 662 Italia

Saaret, joiden pinta-ala on 10 000–25 000 km²[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Saari Pinta-ala
(km²)
Maa/maat
46 Somersetinsaari 24 786[3] Kanada
47 Kotelnyi 24 000 Venäjän lippu Venäjä
48 Sardinia 23 949 Italia
49 Bananal 20 000[2] Brasilian lippu Brasilia (maailman suurin jokien ympäröimä saari)
50 Shikoku 18 787[5] Japani
51 Halmahera 18 040 Indonesia
52 Seram 17 454 Indonesia
53 Uusi-Kaledonia 16 648 Ranskan lippu Ranska
54 Bathurstinsaari 16 042[3] Kanada
55 Prinssi Patrickin saari 15 848[3] Kanada
56 Thurstoninsaari 15 700[2] Etelämanner
57 Sumbawa 14 386 Indonesia
58 Koillismaa 14 247 Norjan lippu Norja (Huippuvuoret)
59 Lokakuun vallankumouksen saari 14 204 Venäjän lippu Venäjä
60 Flores 14 154 Indonesia
61 Kuningas Williamin saari 13 111[3] Kanada
62 Negros 13 074 Filippiinit
63 Samar 12 849 Filippiinit
64 Palawan 12 189 Filippiinit
65 Panay 12 011 Filippiinit
66 Tupinambarana (nykyään jakautunut neljäksi saareksi) 11 850[2] Brasilian lippu Brasilia (jokien ympäröimä saari)
67 Yos Sudarso 11 742 Indonesia
68 Bangka 11 413 Indonesia
69 Ellef Ringnesin saari 11 295[3] Kanada
70 Bolševik 11 206 Venäjän lippu Venäjä
71 Jamaika 11 190 Jamaika
72 Bylotinsaari 11 067[3] Kanada
73 Sumba 10 711 Indonesia
74 Mindoro 10 572 Filippiinit
75 Viti Levu 10 531 Fidži
76 Havaiji 10 434 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
77 Cape Breton 10 311[3] Kanada

Saaret, joiden pinta-ala on 5 000–10 000 km²[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Saari Pinta-ala
(km²)
Maa/maat
78 Prinssi Charlesin saari 9 521[3] Kanada
79 Bougainville 9 318 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
80 Kodiakinsaari 9 293 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat (Alaska)
81 Kypros 9 234 Kypros ja Akrotiri ja Dhekelia, Iso-Britannian sotilastukikohtia [6]. (Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta hallinnoi kolmasosaa saaren alasta.)
82 Puerto Rico 9 100 Puerto Ricon lippu Puerto Rico, Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
83 Komsomolets 8 812 Venäjän lippu Venäjä
84 Korsika 8 741 Ranskan lippu Ranska
85 Qeqertarsuaq 8 612 Grönlannin lippu Grönlanti, Tanskan lippu Tanskan autonominen alue
86 Carney Island 8 500[2] Etelämanner
87 Chiloé 8 478 Chilen lippu Chile
88 Buru 8 473 Indonesia
89 Kreeta 8 312 Kreikka
90 Anticostinsaari 7 941[3] Kanada
91 Rooseveltinsaari 7 910 Etelämanner, (Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti vaatii itselleen)
92 Wrangelinsaari 7 866 Venäjän lippu Venäjä
93 Uusi-Irlanti 7 404 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
94 Leyte 7 368 Filippiinit
95 Sjælland 7 180 Tanskan lippu Tanska
96 Cornwallisinsaari 6 995[3] Kanada
97 Prince of Wales Island 6 675 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
98 Kerguelen 6 617 Ranskan eteläisten ja antarktisten alueiden lippu. Ranskan eteläiset ja antarktiset alueet, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
99 Itä-Falkland 6 605 Falklandinsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue (Argentiinan lippu Argentiinan vaatima)
100 Siple Island 6 390 Etelämanner
101 Grahaminsaari 6 361[3] Kanada
102 Uusi-Siperia 6 201 Venäjän lippu Venäjä
103 Melvillensaari 5 765 Australian lippu Australia
104 Prinssi Edwardin saari 5 620[3] Kanada
105 Vanua Levu 5 587 Fidži
106 Wellingtoninsaari 5 556 Chilen lippu Chile
107 Coats Island 5 498[3] Kanada
108 Bali 5 416 Indonesia
109 Chichagof Island 5 388 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
110 Guadalcanal 5 353 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret
111 Amund Ringnesin saari 5 255[3] Kanada
112 Iso-Ljahov 5 157 Venäjän lippu Venäjä
113 Saint Lawrencen saari 5 135 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
114 Riesco 5 110[2] Chilen lippu Chile
115 Mackenzie Kingin saari 5 048[3] Kanada
116 Trinidad 5 009 Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago

Saaret, joiden pinta-ala on 2 500–5 000 km²[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Saari Pinta-ala
(km²)
Maa/maat
117 Caviana 5 000 Brasilian lippu Brasilia
118 Kolgujev 4 968 Venäjän lippu Venäjä
119 Edgeøya 4 940 Norjan lippu Norja (Huippuvuoret)
120 Ilha Grande do Gurupá 4 864 Brasilian lippu Brasilia
121 Isabela 4 711 Ecuadorin lippu Ecuador
122 Vendsyssel-Thy 4 685 Tanskan lippu Tanska (osa Jyllannin niemimaata vuoteen 1825 asti)
123 Lombok 4 625 Indonesia
124 Länsi-Falkland 4 531 Falklandinsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue (Argentiinan lippu Argentiinan vaatima)
125 Belitung 4 478 Indonesia
126 Cebu 4 468 Filippiinit
127 Adelaidensaari 4 463 Etelämanner (Argentiinan lippu Argentiinan, Chilen lippu Chilen ja Iso-Britannian vaatima)
128 Stefanssoninsaari 4 463[3] Kanada
129 Madura 4 429 Indonesia
130 Buton 4  408 Indonesia
131 Kangaroo Island 4 374 Australian lippu Australia
132 Admiralty Island 4 362 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
133 Nunivak Island 4 209[2] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
134 Unimak 4 119 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
135 Hoste 4 117[2] Chilen lippu Chile
136 Spaatz Island 4 100 Etelämanner (Chilen lippu Chilen ja Iso-Britannian vaatima)
137 Baranofinsaari 4 064 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
138 Nias 4 048 Indonesia
139 Espiritu Santo 3 956 Vanuatun lippu Vanuatu
140 Milne Land 3 913 Grönlannin lippu Grönlanti, Tanskan lippu Tanskan autonominen alue
141 Malaita 3 836 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret
142 Siberut 3 828 Indonesia
143 Bohol 3 821 Filippiinit
144 Etelä-Georgia 3 718 Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue (Argentiinan lippu Argentiinan vaatima)
145 Santa Inés 3 688 Chilen lippu Chile
146 Mallorca 3 667 Espanjan lippu Espanja
147 Santa Isabel 3 665 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret
148 Euboia 3 655 Kreikka
149 Long Island 3 629[2] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
150 Sokotra 3 607 Jemen
151 Wetar 3 600 Indonesia
152 Traill 3 542 Grönlannin lippu Grönlanti, Tanskan lippu Tanskan autonominen alue
153 Karhusaari 3 500 Etelämanner (Argentiinan lippu Argentiinan, Chilen lippu Chilen ja Iso-Britannian vaatima)
154 Pohjoinen Andros 3 439 Bahaman lippu Bahama
155 Vaigatš 3 329 Venäjän lippu Venäjä
156 Masbate 3 268 Filippiinit
157 Iturup 3 238 Venäjän lippu Venäjä ( Japanin vaatima)
158 Makira 3 190 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret
159 Manselinsaari 3 180[3] Kanada
160 Waigeo 3 154 Indonesia
161 Yamdena 3 100[2] Indonesia
162 Gotlanti 3 027 Ruotsin lippu Ruotsi
163 Fyn 3 012 Tanskan lippu Tanska
164 Akimiskinsaari 3 001[3] Kanada
165 Choiseul Island 2 971 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret
166 Revillagigedo Island 2 965 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
167 Taliabu 2 913 Indonesia
168 Muna 2 889 Indonesia
169 Georgenmaa 2 821 Venäjän lippu Venäjä
170 Kupreanof Island 2 813 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
171 Bordeninsaari 2 794[3] Kanada
172 North Andaman 2 781 Intia
173 Manitoulin Island 2 766[3] Kanada (maailman suurin järvessä sijaitseva saari)
174 Unalaska 2 722 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
175 Saaremaa 2 672 Viron lippu Viro
176 Moresby Island 2 608[3] Kanada
177 James Rossinsaari 2 598 Etelämanner (Argentiinan lippu Argentiinan, Chilen lippu Chilen ja Iso-Britannian vaatima)
178 Obira 2 542 Indonesia
179 Réunion 2 535 Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat tiedot ovat peräisin lähteestä United Nations Environment Programme list of islands by area.

  1. Australia in Brief - Department of Foreign Affairs and Trade
  2. a b c d e f g h i j k l Joshua Calder's World Island Info
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Atlas of Canada
  4. Australian Government Geoscience Australia
  5. Shikoku and Awaji Island Japan National Tourism Organization. Viitattu 8.8.2013. (englanniksi)
  6. Akrotiri ja Dhekelia (3% saaren alasta) eivät ole Kyproksen tasavallan aluetta, katso Liite A, Artikla 1 Kyproksen perustuslaissa Cypriot constitution

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]