Bathurstinsaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kanadan saarta. Australiassa on saari nimeltään Bathurst.
Bathurstinsaari
Muut nimet
Bathurst Island
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkein kohta
Pinta-ala
16 042 km²
Väestö
Asukasluku
(asumaton)
Kartta

Bathurstinsaari (engl. Bathurst Island) on saari Nunavutissa pohjoisessa Kanadassa. Se kuuluu Kuningatar Elisabetin saariryhmään. Saaren pinta-ala on noin 16 042 km²[1]; se on 54. suurin saari maailmassa ja 13. suurin Kanadassa. Korkeuserot ovat pieniä ja suurin osa saaresta on alle 330 m merenpinnasta. Korkein huippu on Arctic Cordillera -vuorijonon sivuhaaran Stokes Rangen Stokes Mountain (412 m).[2] Saarella ei ole pysyvää asutusta. Maaperä on parempilaatuista kuin muilla alueen saarilla,lähde? tämän vuoksi saaren biomi on näitä saaria monipuolisempi.

Saaren itärannikolla sijaitsevassa Brooman Point Village kylässä on tutkimusten mukaan ollut asutusta nykyistä lämpimämmällä ajanjaksolla, 2000-luvulla eaa. paikalla asui Dorsetin kulttuuriin edustajia.lähde? Kaivauksissa on löydetty heidän tekemiään kivisiä laatikoita ja kaiverretuja ihmis ja eläinhahmoja. Viimeiset havainnoit heistä on noin vuoden 1 tienoilta.[3] Samalla paikalla asui 900–1200-luvuilla Thulen kulttuurin edustajia. Thule kansan rakentajat rakensivat kylän Dorsetien asuinpaikan päälle, suurin osa alkuperäisista Dorsetien esineistä säilyi ikiroudassa nykypäivän tutkijoille. Toisinpaikoin Thule rakennusten seinät oli tehty valaanluista ja Dorsetien hylkäämistä puuosista sekä heidän kaivertamistaan sarvista, yhdistäen osia molemmista kulttuureista.[4][5][6]

Ensimmäisenä eurooppalaisena saaren löysi vuonna 1819 William Edward Parry, joka nimesi saaren Britannian siirtomaa- ja sotaministerin Henry Bathurst, Bathurstin 3. jaarlin mukaan (1812–1827).[7]

Saarelle on perustettu jääkarhujen suojelualue Polar Bear Pass ja sinne suunnitellaan uutta Tuktusiuqvialuk National Park -luonnonpuistoa.

Maapallon magneettinen pohjoisnapa liikkui saaren yli etelästä pohjoiseen 1960–1970-luvuilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sea Islands (Arkistoitu – Internet Archive) Natural Resources Canada (englanniksi) (ranskaksi)
  2. Stokes Mountain, Nunavut Peagbagger.com (englanniksi)
  3. Variability and change in Palaeo-Eskimo architecture: A view from the Canadian High Arctic Érudit (englanniksi)
  4. Brooman Point Village (Arkistoitu – Internet Archive) The Canadian Encyclopedia (englanniksi)
  5. Aberrant radiocarbon dates on an Inuit arrowhead D. Erle Nelson & Robert McGhee (englanniksi)
  6. Aspects of Early Thule culture as seen in the architecture of a site on Victoria Island, Amundsen Gulf area Jean-Francois Le Mouel (englanniksi)
  7. PARRY, Sir WILLIAM EDWARD Dictionary of Canadian Biography Online (englanniksi),(ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]