Saarenmaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Saarenmaan saaresta, Saarenmaan maakunnasta on erillinen artikkeli.
Saarenmaa

EE Saaremaa.PNG

Merialue Itämeri
Pinta-ala 2 672 km²
Valtio
Valtio Viro
Maakunta Saarenmaa
Kunta 16 kuntaa
Väestö
Väkiluku 40 000
Suurin kaupunki Kuressaari

Saarenmaa (viroksi Saaremaa, ruots. Ösel) on Viron suurin saari. Saaren pinta-ala on 2 672 km²[1] ja se on Itämeren toiseksi suurin saari Gotlannin jälkeen. Saaren väkiluku on noin 40 000.lähde?

Saarenmaan ainoa kaupunki on Kuressaari. Saari kuuluu Saarenmaan maakuntaan yhdessä Muhun ja Ruhnun sekä lukuisten pienempien saarten kanssa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarenmaa muodosti rautakaudella Saarenmaan muinaismaakunnan, joka oli Viron muinaismaakunnista voimakkain. Saarenmaalaisilla oli suuri laivasto, jolla he tekivät ryöstöretkiä muun muassa Tanskaan ja Ruotsiin. Pakanallinen Saarenmaa kukistui veristen taisteluiden ja kapinoiden jälkeen vuonna 1227, ja sen alue jaettiin Kalparitariston ja Saarenmaan-Läänemaan hiippakunnan kesken. Vuonna 1559 saari siirtyi Tanskan hallintaan.

Saarenmaa luovutettiin Ruotsille Brömsebron rauhassa vuonna 1645 ja liitettiin osaksi Viron hallintoaluetta. Uudenkaupungin rauhassa 1721 saari liitettiin Viron mukana osa Venäjän keisarikuntaan. Viron itsenäistyessä Saarenmaa kuului edelleen Viroon.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarenmaalla on rikas musiikkielämä, joka tunnetaan Saarenmaan ja koko Vironkin ulkopuolella. Saarenmaalta on kotoisin useita tunnettuja virolaisia muusikoita, säveltäjiä, laulajia ja kapellimestareita, kuten urkuri ja musiikkimies Joosep Aavik sekä säveltäjät Peeter Süda ja Olev Sau. Suomessa suosittu "Saarenmaan valssi" kertoo todellisista talkootansseista Valjalassa, vaikkakaan sen tekijät, säveltäjä Raimond Valgre ja runoilija Debora Vaarandi, eivät olleet saarenmaalaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]