Luettelo itsehallinnollisista alueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiot, joissa on ainakin yksi itsehallinnollinen alue. Kartassa on Sudan otettu huomioon mutta kyseinen tieto on väärä sillä se tarkoitti Etelä-Sudania joka on nyt itsenäinen valtio

Tämä on luettelo alueista, joilla on valtiollinen itsehallinto ja jonka sehallinnollinen asema määräytyy sisäisen tai kansainvälisen sopimuksen mukaaan. Tyypillinen itsehallintoalue on alue valtiossa, jossa asuu vähemmistöön kuuluva kansanosa. Itsehallinolliset alueet ovat itsenäisiä yleensä keskushallinnosta ja sen instituutioista joten ovat riipumattomia legitiiviteetistä valtion sisällä ja nauttivat erillisistä oikeuksista.

Luettelossa ei ole autonomisia pääkaupunkeja, sillä suurin osa niistä on nimellisesti autonomisia. Osa autonomisista alueista on kiistanlaisia, osa taas julistautunut itsenäiseksi kuten Kosovo.

Itsehallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen sopimuksen perusteella muodostetut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
Kiina erityishallintoalueet Hongkong (1997) Kiinalais-brittiläinen julistus vuodelta 1984[1]
Macaon lippu. Macao (1999) Kiinalais-portugalilainen julistus vuodelta 1987 [2]
[1]
Länsiranta ja Gazan kaista itsehallinnollinen alue Palestiinalaishallinnon lippu. Palestiinalaishallinto (1994) Oslon sopimus
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian osat Pohjois-Irlannin lippu Pohjois-Irlanti Pitkänperjantain sopimus vuodelta 1998 [3]

Sisäinen sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda autonominen saari Barbuda
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan autonominen tasavalta Nahitševan (1990) [4]
Chilen lippu Chile erityisterrioriot Flag of Rapa Nui, Chile.svg Pääsiäissaari (2007), Juan Fernándezin saaret (2007) [5]
Kiina Autonomiset alueet Guangxi, Sisä-Mongolia
Ningxia, Xinjiang, Tiibet
[6]
Autonomiset prefektuurit Linxia, Gannan, Qiandongnan, Qiannan, Qianxinan, Enshi
Xiangxi, Yanbian, Haibei, Hainan, Huangnan, Golog
Gyêgu, Haixi, Ngawa, Garzê, Liangshan, Kizilsu
Bortala, Changji, Bayin'gholin, Ili, Dehong, Nujiang
Dêqên, Dali, Chuxiong, Honghe, Wenshan, Xishuangbanna
[6]
autonomiset piirikunnat yli 110 [6]
autonomiset standaarit Oroqin, Evenki, Morin [6]
Fidži autonominen alue (riippuvainen) Rotuma [7]
Ranskan lippu Ranska kollektiivinen territorio sui generis Korsika Korsika
Georgia autonominen tasavalta Abhasian lippu Abhasia (1991)
Flag of Adjara.svg Adžaria
[8]
väliaikainen alueellinen entiteetti Etelä-Ossetian lippu Etelä-Ossetia (2007) [9]
Kreikka autonominen munkkivaltio Athos [10]
Indonesia erikoisalue Yogyakarta (1945)
erityisautonominen alue Jakarta (1966), Aceh (1999), Papua (2000), Länsi-Papua (2008)
Irak autonominen alue Irakin Kurdistan Irakin Kurdistan (1970) [11]
Italia autonominen alue Aostanlaakso Aostanlaakso (1948), Friuli-Venezia Giulia, Sardinia Sardinia
Sisilia Sisilia,Trentino-Alto Adige Trentino-Alto Adige; Etelä-Tiroli Etelä-Tiroli; Trenton maakunta
[3]
Mauritiuksen lippu Mauritius autonominen maakunta Rodrigues (1968) [12]
Moldovan lippu Moldova autonomiset alueelliset yhteisöt Flag of Gagauzia.svg Gagauzia (1995),Transnistrian lippu Transnistria [3]
Nicaraguan lippu Nicaragua autonominen alue Bandera Atlàntic Nord.png Región Autónoma del Atlántico Norte
, Región Autónoma del Atlántico Sur (1986)
[13]
Pakistanin lippu Pakistan autonominen osavaltio Flag of Azad Kashmir.svg Azad Kashmir
[14]
autonominen hallinnollinen alue Gilgit-Baltistan [15]
Panaman lippu Panama autonominen territorio Emberá, Kuna de Madugandí, Kuna de Wargandí, Kuna Yala, Ngöbe-Buglé [16]
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea autonominen alue Bougainville Bougainville (2000) [17]
Filippiinit autonominen alue Muslimi Mindanaon autonominen alue (1989) [18]
Belgian lippu Belgia autonominen alue Belgian saksankielinen yhteisö Belgian saksankielinen yhteisö [19]
Portugalin lippu Portugali autonominen alue Flag of the Azores.svg Azorit,Madeiran lippu Madeira (1976) [3]
Venäjän lippu Venäjä tasavallat Adygeia Adygeia, Altain tasavalta Altain tasavalta,Baškortostan Baškortostan
Burjatia Burjatia, Tšetšenia Tšetšenia,Tšuvassia Tšuvassia, Dagestan Dagestan, Ingušia Ingušia
Flag of Udmurtia.svg Udmurtia, Kabardi-Balkaria Kabardi-Balkaria, Kalmukia Kalmukia, Karatšai-Tšerkessia Karatšai-Tšerkessia
Flag of Karelia.svg Karjalan tasavalta, Hakassia Hakassia
Komi Komin tasavalta, Marin tasavalta Marin tasavalta, Mordva Mordva, Saha Pohjois-Ossetia-Alania
Saha Sahan tasavalta, Tatarstan Tatarstan, Tuva Tuva
[3]
autonominen alue Juutalaisten autonominen alueJuutalaisten autonominen alue [3]
Autonomiset piirikunnat Tšukotka Tšukotka, Flag of Yugra.svg Hanti-Mansia, Nenetsia Nenetsia, Jamalin NenetsiaJamalin Nenetsia [3]
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis saari Nevis Nevis [20]
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe provinssi Príncipe [21]
Serbian lippu Serbia autonominen provinssi Kosovon lippu Kosovo, Vojvodinan lippu Vojvodina (1945) [22]
Suomen lippu Suomi itsehallinnollinen maakunta Ahvenanmaan lippu Ahvenanmaa (1920) itsehallintolaki jo 1920[23] [3]
Etelä-Korea autonominen provinssi Jeju Jeju (2006) [24]
Sudanin lippu Sudan autonominen alue Darfur [25]
Tadžikistanin lippu Tadžikistan autonominen alue Vuoristo-Badahšan (1925) [26]
Tansanian lippu Tansania vallankumoushallitus Sansibar Sansibar (1964) [27]
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago autonominen saari Tobago
Ukrainan lippu Ukraina autonominen tasavalta Krim Krim (1992) [3]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian osat Skotlannin lippu Skotlanti, Walesin lippu Wales [3]
Uzbekistanin lippu Uzbekistan autonominen tasavalta Flag of Karakalpakstan.svg Karakalpakstan

Riippuvaiset alueet, joilla on autonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
Australian lippu Australia itsehallinnollinen alue Norfolkinsaaren lippu Norfolkinsaari (1979)
Tanskan lippu Tanska autonominen alue Färsaaret (1948), Grönlannin lippu Grönlanti (1979) [3]
Ranskan lippu Ranska kollektiivinen sui generis Uusi-Kaledonia Uusi-Kaledonia [28]
Alankomaiden lippu Alankomaat autonominen maa Aruban lippu Aruba (1986), Curaçaon lippu Curaçao (2010), Sint Maartenin lippu Sint Maarten (2010) [29]

[30]

Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Liitännäisvaltio Cookinsaarten lippu Cookinsaaret (1975), Niuen lippu Niue (1974)
itsehallinnollinen alue Tokelaun lippu Tokelau (1948) [31]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta riippuvainen kruunusta Guernsey, Mansaaren lippu Mansaari, Jersey [3]
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat erillisalue Puerto Ricon lippu Puerto Rico, Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit [32]

Valtiot, joiden kaikki alueet ovat autonomisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
Bolivian lippu Bolivia departementti Beni (2006), Pando (2006), Santa Cruz (2006), Tarija (2006), Potosi (2009)
La Paz (2009), Cochabamba (2009), Chuquisaca (2009), Oruro (2009)
[33]
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnia ja Hertsegovina entiteetti Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (1994), Serbitasavalta Serbitasavalta (1992) [34]
Komorit autonominen saari Flag of Anjouan.svg Anjouan, Flag of Grande Comore.svg Iso-Komori, Flag of Mohéli (official).svg Mohéli (2002) [35]
Espanjan lippu Espanja itsehallintoalueet Kastilia-La Mancha Kastilia-La Mancha, La Rioja La Rioja,Murcia Murcia</noinclude>, Navarra Navarra, Madrid Madrid
Andalusia Andalusia, Aragonia Aragonia, Asturia Asturia, Baleaarit Baleaarit, Katalonian lippu Katalonia,
Baskimaa Baskimaa, Extremadura Extremadura, Galicia Galicia, Kastilia ja Leon Kastilia ja Leon, Valencia Valencia
[3]
Autonomiset kaupungit Flag Ceuta.svg Ceuta, Flag of Melilla.svg Melilla, [3]
Tokelaun lippu Tokelau autonominen yhteisö Atafu, Fakaofo, Nukunonu [36]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Joint Declaration Constitutional and Mainland Affairs Bureau, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region.
  2. http://bo.io.gov.mo/bo/i/88/23/dc/en/ Joint declaration of the Government of the People's Republic of China and The Government of the Republic of Portugal on the question of Macao
  3. a b c d e f g h i j k l m n Benedikter, Thomas: The working autonomies in Europe 2006-06-19. Society for Threatened Peoples. Viitattu 2008-02-25.
  4. Regions and territories: Nagorno-Karabakh 2008-01-15. BBC News. Viitattu 2008-02-25.
  5. Constitucional act granting special status of Easter Island and Juan Fernández Islands. As the special charter is being discussed, they remain being governated as provinces of the Valparaíso Region
  6. a b c d Provinces of China 2006-06-26. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  7. (1927) "Rotuma Act", Laws of Fiji, 1978, Government of Fiji. Viitattu 2010-07-10.  .
  8. Regions of Georgia 2007-11-30. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  9. Sanakoev Appointed as Head of S.Ossetia Administration 2007-05-10. Civil.ge. Viitattu 2008-03-14.
  10. Departments of Greece 2007-09-01. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  11. Provinces of Iraq 2007-08-29. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  12. Districts of Mauritius 2007-05-08. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  13. Departments of Nicaragua 2005-04-12. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  14. Regions of Georgia 2007-11-30. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  15. Autonomy Order for Gilgit-Baltistan
  16. Panama Provinces Statoids. Viitattu 2008-02-27.
  17. Provinces of Papua New Guinea 2005-06-01. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  18. Provinces of the Philippines 2008-01-31. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  19. The World's Working Regional Autonomies, Thomas Benedikter Anthem Press. Viitattu 2008-06-25.
  20. See section 3 and 4 about Nevis Island Legislature and Administration in The Saint Christopher and Nevis Constitution Order 1983. Published online by Georgetown University and also by University of the West Indies. Retrieved 8 August 2006.
  21. Sao Tome and Principe 2008-02-12. Central Intelligence Agency. Viitattu 2008-02-25.
  22. Districts of Serbia 2008-02-17. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  23. Otavan iso Fokus, 1. osa (A-El), s. 86, art. Ahvenanmaa. Otava, 1973. ISBN 951-1-00273-2.
  24. Jeju City 2007-04-08. Galbijim. Viitattu 2008-02-25.
  25. States of Sudan 2008-01-19. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  26. Regions of Tajikistan 2005-10-16. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  27. Regions and territories: Zanzibar 2007-08-16. BBC News. Viitattu 2008-02-25.
  28. Included on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories.
  29. Regions and territories: Aruba BBC NEWS. 13.10.2010. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  30. Dutch Antilles dissolves as two new countries created Reuters.com. 10.10.2010. Thomson Reuters. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  31. Included on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories.
  32. December 2005 report of the President's Task Force on Puerto Rico's Status
  33. Doug Hertzler: Debunking Myths Part II: Bolivia’s Autonomy Initiatives Viitattu 2010-04-01.
  34. Bosnia and Herzegovina Government Encyclopedia Britannica. Viitattu 2008-02-25.
  35. Autonomous Islands of Comoros 2005-10-16. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  36. Atoll Communities of Tokelau 2005-04-20. Statoids. Viitattu 2008-02-25.

Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”AutoNN-11”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.
Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”AutoNN-5”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.