Yhdistyneen kuningaskunnan osat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ison-Britannian saari ja Pohjois-Irlanti.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallinnollinen jako.

Yhdistynyt kuningaskunta koostuu neljästä osasta, joita yleisesti nimitetään maiksi (engl. country). Nämä ovat Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti. Jokaisella maalla on oma paikallishallintojärjestelmänsä ja aluejakonsa, ja erityisesti Englannissa järjestelmä vaihtelee jopa maan sisällä eri alueilla. Englanti ja Wales lasketaan kuitenkin jossain yhteyksissä samaan yksikköön, erityisesti niillä on yhteinen lakijärjestelmä, kun taas Skotlannilla ja Pohjois-Irlannilla se on erillinen.

Englanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Englanti

Englanti on jaettu yhdeksään lääniin (region, katso Englannin läänit), jotka puolestaan jakautuvat yhteensä 83 kreivikuntaan (county, katso Englannin kreivikunnat). Suur-Lontoon lääni (Greater London) ei kuitenkaan kuulu mihinkään kreivikuntaan. Kreivikunnat (ja Suur-Lontoo) on jaettu edelleen yhteensä 326 hallintopiiriin (district). Paikallishallinnon alimpana tasona toimivat joillakin alueilla lisäksi kaupunginosat ja kylät (parish).

Skotlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Skotlanti

Skotlanti on vuodesta 1996 asti ollut jaettu 32 hallintoalueeseen (council area, katso Skotlannin hallintoalueet). Nämä ovat ainoa koko maan kattava paikallishallintojärjestelmä. Hallintoalueiden alapuolella on joillakin alueilla paikallisvaltuustoja, mutta näiden toimivalta on hyvin rajallinen.

Wales[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Wales

Walesissa on 22 hallintoaluetta (unitary authority, katso Walesin hallintoalueet), joista yhdeksän on kreivikuntia (county), kymmenen kauppaloita (county borough) ja kolme kaupunkeja (city). Hallintoalueiden alapuolella toimivat Englannin kaupunginosa- ja kylävaltuustoja muistuttavat paikallisvaltuustot.

Pohjois-Irlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlanti on jaettu 11 hallintoalueeseen (local government district, katso Pohjois-Irlannin hallintoalueet).

Erillisalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluu myös joukko erillisalueita, joita kutsutaan Brittiläisiksi merentakaisiksi alueiksi. De jure ne eivät ole Yhdistyneen kuningaskunnan osia, vaan kruununsiirtomaita, joiden ulkopolitiikkaa Yhdistynyt kuningaskunta hoitaa. Alueet ovat:

Anguilla, Bermuda, Brittiläinen Intian valtameren alue (British Indian Ocean Territory), Brittiläiset neitsytsaaret (British Virgin Islands), Caymansaaret, Falklandinsaaret, Gibraltar, Montserrat, Pitcairn (Pitcairn Islands), Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha, Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret (South Georgia and the South Sandwich Islands), Turks- ja Caicossaaret sekä kaksi sotilastukikohtaa Kyproksella, Akrotiri ja Dhekelia.

Lisäksi Yhdistyneellä kuningaskunnalla on kolme kruunun alaisuuteen kuuluvaa aluetta Guernsey, Jersey ja Mansaari, jotka eivät ole osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa tai sen merentakaisia alueita.