Luettelo Suomen korkeimmista rakennuksista ja rakennelmista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vuonna 1988 uusittu Tiirismaan televisio- ja radiomasto on 327 metrisenä Suomen korkein rakennelma.

Tämä on epätäydellinen, päivitettävä luettelo Suomen korkeimmista rakennuksista ja rakennelmista. Rakennukset ja rakennelmat ovat eri taulukoissa käyttötarkoituksensa mukaan. Luetteloissa on esitetty pääsääntöisesti 40 metriä korkeat ja sitä korkeammat rakennukset ja rakennelmat, mastojen korkeuden alaraja on kuitenkin 150 metriä. Luettelosta puuttuu merkittävä osa Suomen tietoliikennemastoista, mutta muutama korkea masto löytyy perspektiivin vuoksi.

Rakennuksen ja rakennelman määritelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mastot (yli 150-metriset)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[2][3]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Tiirismaan radio- ja televisiomasto[4] 327 m
1988
Hollola
rakennelma masto Suomen ja Päijät-Hämeen korkein rakennelma. Edellinen Tiirismaan masto (rakennettu 1967) on purettu.
Haapaveden yleisradiomasto 327 m
1978
Haapavesi
rakennelma masto Pohjois-Pohjanmaan korkein rakennelma
Espoon yleisradiomasto 326 m
1988
Espoo
rakennelma masto Uudenmaan korkein rakennelma
Kiimingin radiomasto 326 m
1994
Kiiminki rakennelma masto
Teiskon yleisradiomasto 325 m
1980
Tampere
rakennelma masto Pirkanmaan korkein rakennelma
Lapuan radio- ja televisiomasto 323 m
1961
Lapua
rakennelma masto Etelä-Pohjanmaan korkein rakennelma
Vuokatin radio- ja televisiomasto 323 m
1976
Vuokatti
rakennelma masto Kainuun korkein rakennelma
Jyväskylän radio- ja televisiomasto[5] 322 m
1994
Jyväskylä
rakennelma masto Keski-Suomen korkein rakennelma
Eurajoen yleisradiomasto 321 m
1964
Eurajoki
rakennelma masto Satakunnan korkein rakennelma
Kerimäen radio- ja televisiomasto[6][7] 321 m
1963
Savonlinna
rakennelma masto 61°59′21″N, 029°15′02″E
Pihtiputaan yleisradiomasto 321 m
1972
Pihtipudas (Ilosjoki)
rakennelma masto
Kuusiston yleisradiomasto 321 m
1965
Kaarina
rakennelma masto Varsinais-Suomen korkein rakennelma: 60°22′35.7″N, 22°20′6.8″E
Sippolan radio- ja televisiomasto[5] 318 m
1965
Kouvola
rakennelma masto Kymenlaakson korkein rakennelma: 60°41.539′N, 27°2.791′E
Kuopion radio- ja televisiomasto 318 m
1970
Kuopio
rakennelma masto Pohjois-Savon korkein rakennelma
Tervolan radio- ja televisiomasto[8] 302 m
?
Tervola
rakennelma masto Lapin korkein rakennelma
Taivalkosken radio- ja televisiomasto 280 m
1980
Taivalkoski
rakennelma masto
Pyhätunturin radio- ja televisiomasto 263 m
1991
Pelkosenniemi
rakennelma masto
Smedsbölen radio- ja televisiomasto[9] 244 m
?
Sund
rakennelma masto Ahvenanmaan korkein rakennelma
Porin lyhytaaltoaseman radiomasto[10] 244 m
1988
Pori
rakennelma masto
Joutsenon radio- ja televisiomasto 211 m
1962
Lappeenranta
rakennelma masto Etelä-Karjalan korkein rakennelma
Lahden itäinen radiomasto 150,5 m
1927
Lahti
rakennelma masto
Lahden läntinen radiomasto 150 m
1927
Lahti
rakennelma masto

Tuulivoimalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[11][12]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Kopsan tuulivoimala[13] 199 m
2013
Raahe
rakennelma tuulivoimala Suomen korkein tuulivoimala. Haruksettoman voimalan napakorkeus on 142,5 metriä. Roottorien siipien lakikorkeus 199 metriä. Puistossa on seitsemän tuulivoimalaa.
Sundomin tuulivoimala 184 m
2012
Vaasa
rakennelma tuulivoimala Entinen Suomen korkein tuulivoimalaitos. Tornin korkeus 125 metriä ja se on harustettu. Roottorin siipien lakikorkeus on 184 metriä.
Tahkoluodon tuulivoimala St1[14] 150 m
2009
Pori
rakennelma tuulivoimala Aiemmin Suomen korkein tuulivoimalaitos, napakorkeus on 100 metriä. Lisäksi alueella on useita matalampia tuulivoimaloita.
Oulun Vihreäsaaren tuulivoimala[15] 135 m
2004
Oulu
rakennelma tuulivoimala Korkeus siiven kärjestä (napakorkeus on 90 metriä).

Näkötornit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[16][17]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Näsinneula[18] 168 m
1971
Tampere
rakennelma näkötorni Suomen korkein vapaasti seisova rakennelma, Pohjoismaiden korkein näkötorni
Puijon torni 75 m
1963
Kuopio
rakennelma näkötorni Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivä ravintola
Stadionin torni 72 m
24
1938
Helsinki
rakennelma näkötorni Helsingin korkein näkötorni
Panoraama-huvipuistolaite 53 m
1987
Helsinki
rakennelma näkötorni Linnanmäen näköalatorni, jossa on pyörivä gondoli

Savupiiput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[19][20]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Kristiinan voimalaitos 157 m
1983
Kristiinankaupunki
rakennelma savupiippu
Tahkoluodon voimalaitos 151 m
1976
Pori
rakennelma savupiippu Voimalarakennuksen korkeus 101 metriä
Vaskiluoto 2[21] 150 m
1982
Vaasa
rakennelma savupiippu
Salmisaaren voimalaitos 150 m
1984
Helsinki
rakennelma savupiippu Helsingin korkein rakennelma
Hanasaaren B-voimalaitos 150 m
1977
Helsinki
rakennelma savupiippu
Harjavallan suurteollisuuspuiston piippu 140 m
1995
Harjavalta
rakennelma savupiippu
Stora Enson tehtaan savupiippu[22] 134 m
1936
Oulu
rakennelma savupiippu Vuonna 2008 piippua lyhennettiin kolmella metrillä 134 metriin
Naantalin voimalaitos 134 m
1992
Naantali
rakennelma savupiippu Vieressä toinen piippu 82 metriä
Sachtleben Pigments
(ent. Kemira Pigments)[23]
131 m
1959
Pori
rakennelma savupiippu Alkujaan Vuorikemia
Mussalon voimalaitos 130 m
1973
Kotka
rakennelma savupiippu
Aittaluodon voimalaitos[24] 126 m
1937
Pori
rakennelma savupiippu
Haapaniemi 2 120 m
1982
Kuopio
rakennelma savupiippu
Rauman sellutehdas 120 m
1996
Rauma
rakennelma savupiippu
Patolan lämpökeskus 117 m
1981
Helsinki
rakennelma savupiippu
Mäntän paperitehdas 116 m
1981
Mänttä
rakennelma savupiippu
Kaukaan sellutehdas 115 m
?
Lappeenranta
rakennelma savupiippu Vieressä Kaukaan Voiman piippu 115m
Lassilan huippulämpökeskus 108 m
?
Helsinki
rakennelma savupiippu
Haapaniemi 1 100 m
1972
Kuopio
rakennelma savupiippu
Haapaniemi 3 100 m
2010
Kuopio
rakennelma savupiippu
Salmisaaren voimalaitos 100 m
1953
Helsinki
rakennelma savupiippu
Myllypuron voimalaitos 100 m
1978
Helsinki
rakennelma savupiippu
Ent. Tampellan piippu[25] 98 m
?
Tampere
rakennelma savupiippu
Kaskisten sellutehdas 96 m
1976
Kaskinen
rakennelma savupiippu
Rauman paperitehdas 94 m
?
Rauma
rakennelma savupiippu

TV-tornit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[26][27]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Pasilan linkkitorni 146 m
1983
Helsinki
rakennelma TV-torni
Pääskyvuoren linkkitorni 122 m
1964
Turku
rakennelma TV-torni Turun korkein rakennelma

Poistoilmapiiput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[28][29]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ilmanvaihtojärjestelmän poistopiippu, OL1 ja OL2 105 m
1978
Eurajoki
rakennelma ilmanvaihtojärjestelmän poistokanava

Sillan pylonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[30][31]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Tähtiniemen silta 105 m
1993
Heinola
rakennelma sillan pylonit
Kärkisten silta 96 m
1997
Jyväskylä
rakennelma sillan pylonit
Raippaluodon silta 82 m
1996
Mustasaari
rakennelma sillan pylonit Suomen pisin silta

Nosturit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[32][33]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Pernon telakan pukkinosturi 105 m
1975
Turku
rakennelma nosturi
Vuosaaren sataman pukkinosturit[34] 98 m
2008
Helsinki
rakennelma nosturi Suomen järeimmät nosturit (1 000 tn, 4 kpl)

Kirkot ja muut uskonnolliset rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus Korkeus
[35][36]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Mikael Agricolan kirkko 97 m
1935
Helsinki
rakennus kirkko Suomen korkein rakennus sekä kirkko (kirkon torni)
Turun tuomiokirkko 86 m
1834
Turku
rakennus kirkko Kirkon kellotorni, samalla Turun korkein rakennus
Mikaelinkirkko 77 m
1905
Turku
rakennus kirkko
Johanneksenkirkko 74 m
1891
Helsinki
rakennus kirkko
Keski-Porin kirkko 72 m
1863
Pori
rakennus kirkko Kirkon kellotorni, samalla Porin korkein rakennus
Kallion kirkko 65 m
1912
Helsinki
rakennus kirkko
Lakeuden Risti 65 m
1960
Seinäjoki
rakennus kirkko Seinäjoen kirkon kellotorni, samalla Seinäjoen korkein rakennus
Martinkirkko 64 m
1933
Turku
rakennus kirkko
Mikkelin tuomiokirkko 64 m
1897
Mikkeli
rakennus kirkko Kirkon kellotorni, samalla Mikkelin korkein rakennus
Tampereen tuomiokirkko[37] 64 m
1907
Tampere
rakennus kirkko Kirkon kellotorni, samalla Tampereen korkein kirkko
Helsingin tuomiokirkko 62 m
1852
Helsinki
rakennus kirkko
Nakkilan kirkko[38] 58 m
1937
Nakkila
rakennus kirkko
Aleksanterin kirkko[37] 57 m
1881
Tampere
rakennus kirkko
Joensuun kirkko[39] 57 m
1903
Joensuu
rakennus kirkko
Oulun tuomiokirkko[40] 56,5 m
1777
Oulu
rakennus kirkko Kirkon kellotorni, samalla Oulun korkein rakennus
Uudenkaupungin Uusi kirkko[41] 56 m
1863
Uusikaupunki
rakennus kirkko
Kotkan kirkko 54 m
1898
Kotka
rakennus kirkko
Sotkamon kirkko[42] 53 m
1870
Sotkamo
rakennus kirkko
Raahen kirkko 52 m
1912
Raahe
rakennus kirkko
Savonlinnan tuomiokirkko 51 m
1878
Savonlinna
rakennus kirkko
Viinikan kirkko 50 m
1932
Tampere
rakennus kirkko
Lauritsalan kirkko 47 m
1969
Lappeenranta
rakennus kirkko
Kerimäen kirkon kellotapuli 42 m
1847
Kerimäki
rakennus kellotapuli Maailman suurimman puukirkon erillinen kellotapuli, näköalapaikka
Suomenlinnan kirkko 42 m
1854
Helsinki
rakennus kirkko Suomenlinnan kirkko on myös majakka
Mormonien Helsingin temppeli[43] 40 m
2006
Espoo
rakennus temppeli Temppelin torni
Ristinkirkko 40 m
1978
Lahti
rakennus kirkko

Kaivostornit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[44][45]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Keretin kaivostorni 96 m
1954
Outokumpu
rakennelma kaivostorni
Pyhäsalmen kaivostorni 90 m
1960
Pyhäjärvi
rakennelma kaivostorni
Oravikosken kaivostorni 78 m
1930
Leppävirta
rakennelma kaivostorni Oravikoskella
Tytyrin kaivostorni 72 m
1956
Lohja
rakennelma kaivostorni
Tytyrin kaivostorni 68 m
?
Lohja
rakennelma kaivostorni

Hotellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus Korkeus
[46][47]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Tornihotelli[37][48] 88 m
2014
Tampere
rakennus hotelli Rakenteilla, tarkoitus avautua 15. lokakuuta 2014. Valmistuttuaan Suomen korkein hotelli
Hotelli Torni[49][50] 70 m
13
1931
Helsinki
rakennus hotelli Aikanaan Suomen korkein hotelli
Sokos Hotel Ilves[37] 63 m
18
1986
Tampere
rakennus hotelli Aikanaan Tampereen korkein hotelli
Flamingo 55 m
13
2008
Vantaa
rakennus hotelli Viihdekeskus ja hotelli. Vantaan korkein rakennus

Asuintalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus Korkeus
[51][52]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Cirrus[53] 87,5 m
26
2006
Helsinki
rakennus asuintalo Vuosaaren tornitalo, Suomen korkein asuinrakennus
Meritorni 70 m
22
1999
Espoo
rakennus asuintalo Espoon korkein asuinrakennus
Leppävaaran Torni[54] 68 m
21
2010
Espoo
rakennus asuintalo
Reimarintorni 66 m
18
1990
Espoo
rakennus asuintalo
Keskikatu 6[55] 60 m
16
1975
Kerava
rakennus asuintalo
Airiston Tähti 58 m
18
2001
Turku
rakennus asuintalo Turun korkein asuinrakennus
Reimantorni 57 m
16
2007
Espoo
rakennus asuintalo
Pirkka 6[37] 55 m
16
2011
Tampere
rakennus asuintalo Hervannan korkein rakennus, Tampereen korkein asuinrakennus.
Matrix I[37][56] 55 m
16
2013
Tampere
rakennus asuintalo Hervannassa
Raahen Tornitalo[57] 55 m
14
1958
Raahe
rakennus asuintalo Pohjois-Suomen korkein asuinrakennus
As Oy Oulun Sirius[58] 53,5 m
12
2003
Oulu
rakennus asuintalo
Haapaniemenkatu 12[59] 52 m
16
1975
Helsinki
rakennus asuintalo
Haapaniemenkatu 16 A[60] 52 m
16
1973
Helsinki
rakennus asuintalo
Haapaniemenkatu 16 B[61] 52 m
16
1973
Helsinki
rakennus asuintalo
Haapaniemenkatu 16 C[62] 52 m
16
1974
Helsinki
rakennus asuintalo
Hakaniemenranta 26[63] 52 m
16
1985
Helsinki
rakennus asuintalo
Sairaanhoito-oppilaitoksen asuntola[64] 51,7  m
15
1962
Pori
rakennus asuintalo Porin korkein asuinrakennus
Horisontti[65] 51 m
15
2008
Jyväskylä
rakennus asuintalo
Varissuon Tornikartio 51 m
15
1985
Turku
rakennus asuintalo
Linnalankuja 1[66] 50  m
14
1977
Imatra
rakennus asuintalo
Kauppakatu 4[67] 50  m
14
1978
Imatra
rakennus asuintalo
Kauppakatu 8[68] 50  m
14
1983
Imatra
rakennus asuintalo
Kauppakatu 12[69] 50  m
14
1982
Imatra
rakennus asuintalo
Linnalankatu 3[70] 50  m
14
1979
Imatra
rakennus asuintalo
Joensuun Tähtitorni 50 m
14
2007
Joensuu
rakennus asuintalo Joensuun korkein rakennus
Kielotorni 50 m
16
2005
Vantaa
rakennus asuintalo
Keskikatu 4[71] 50 m
16
1983
Kerava
rakennus asuintalo
Anjankuja 3 A[72] 48 m
16
1974
Espoo
rakennus asuintalo
Anjankuja 3 B[73] 48 m
16
1974
Espoo
rakennus asuintalo
Vislauskuja 5[74] 48 m
13
1974
Helsinki
rakennus asuintalo
Kauppakaari 13[75] 47 m
15
1986
Kerava
rakennus asuintalo
Puutarhakatu 11[76] 47 m
15
1957
Turku
rakennus asuintalo
Hansatorni 45 m
13
2000
Kouvola
rakennus asuintalo
Myyrmäentie 4 H-J[77] 45 m
14
1976
Vantaa
rakennus asuintalo
Pakkamestarinkatu 3 C[78] 45 m
14
1974
Helsinki
rakennus asuintalo
Tampereen Espankulma 45 m
13
2008
Tampere
rakennus asuintalo
Siltavahti 45 m
13
2009
Kuopio
rakennus asuintalo
Terassitalo 45 m
16
1994
Helsinki
rakennus asuintalo
Amurinlinna 44 m
14
1955
Tampere
rakennus asuintalo
Puutarhakatu 13[79] 44 m
15
1957
Turku
rakennus asuintalo
Opiskelijankatu 5[80] 43 m
15
1977
Tampere
rakennus asuintalo
Wäinölä 2[81] 43 m
13
1974
Tampere
rakennus asuintalo
Ikituuri[82] 43 m
12
2011
Turku
rakennus asuintalo
Rasinkatu 20[83] 43 m
14
1976
Vantaa
rakennus asuintalo
Kytötie 29[84] 43 m
14
1974
Vantaa
rakennus asuintalo
Rasinkatu 10[85] 43 m
14
1974
Vantaa
rakennus asuintalo
Torikatu 2[86] 43  m
13
1970
Kouvola
rakennus asuintalo
Torikatu 6[87] 43  m
13
1965
Kouvola
rakennus asuintalo
Pakkamestarinkatu 3 D[88] 42 m
15
1974
Helsinki
rakennus asuintalo
Keskussairaalantie 21 rakennus B[65] 42 m
12
1963
Jyväskylä
rakennus asuintalo
Mikontalo 41 m
12
1980
Tampere
rakennus asuintalo
Rauhankatu 3[89] 41 m
13
1965
Turku
rakennus asuintalo
Sairaalanrinne 4 A[90] 41 m
13
1972
Oulu
rakennus asuintalo
Sairaalanrinne 4 B[91] 41 m
13
1972
Oulu
rakennus asuintalo
Sairaalanrinne 4 C[92] 41 m
13
1972
Oulu
rakennus asuintalo
Sairaalanrinne 4 D[93] 41 m
13
1972
Oulu
rakennus asuintalo
Jyväskylän majakka[65] 41 m
12
2005
Jyväskylä
rakennus asuintalo
Katariina[65] 41 m
12
2004
Jyväskylä
rakennus asuintalo
Ida Aalbergin tie 3a[94] 40 m
14
1958
Helsinki
rakennus asuintalo
Ida Aalbergin tie 3c[95] 40 m
14
1956
Helsinki
rakennus asuintalo
Keulatorni 40 m
14
1958
Helsinki
rakennus asuintalo
Matruusi[65] 40 m
12
2003
Jyväskylä
rakennus asuintalo
Vantaan Majakka[96] 40 m
13
2002
Vantaa
rakennus asuintalo
Rautkallionkatu 12[97] 40 m
13
1976
Vantaa
rakennus asuintalo

Toimisto- ja liikerakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus Korkeus
[98][99]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Fortumin pääkonttori[100][101] 83,6 m
20
1976
Espoo
rakennus toimisto Espoon korkein tornitalo, Suomen korkein toimistorakennus. Kerroksia 20+2.
Itäkeskuksen maamerkki 82 m
19
1987
Helsinki
rakennus toimisto Helsingin toiseksi korkein tornitalo
Kone Building 73 m
18
2001
Espoo
rakennus toimisto Espoon toiseksi korkein tornitalo
Panorama Tower 73 m
17
2008
Espoo
rakennus toimisto
Pitäjänmäki Tower 70 m
18
2001
Helsinki
rakennus toimisto Aikaisempia nimiä SysOpen Tower, SysOpen Digia Tower, ja Digia Tower
Itämerentorni 66 m
18
2000
Helsinki
rakennus toimisto
Haapaniemenkatu 7-9[102] 65 m
19
1975
Helsinki
rakennus toimisto
MicroTower[103] 65 m
14
2004
Kuopio
rakennus toimisto Kuopion korkein rakennus
Vuosaaren sataman tornitalo 62 m
12
2008
Helsinki
rakennus toimisto
Jyvätalo[104] 61 m
16
arvioitu 2013
Kuopio
rakennus toimisto Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa maaliskuussa 2012.
Innova[65] 59 m
15
2002
Jyväskylä
rakennus toimisto Jyväskylän korkein rakennus
Luhta Torni[105][106][107] 56 m
12
2012
Lahti
rakennus toimisto Lahden korkein rakennus, L-Fashion Groupin pääkonttori
Salmisaaren tornitalot 55 m
11
2009
Helsinki
rakennus toimisto
Kemin kaupungintalo 52 m
13
1940
Kemi
rakennus toimisto
Kiinteistö Oy Verkkolähde? 51,3  m
6
2011
Helsinki
rakennus liikekiinteistö Verkkokauppa.comin päämyymälä ja varasto
Tapiolan keskustorni 51 m
13
1961
Espoo
rakennus toimisto
Pohjola-talo[108] 42  m
12
1977
Kouvola
rakennus toimisto
Keilasatama[109] 42 m
9
2001
Espoo
rakennus toimisto
Postitalo 42 m
10
1937
Helsinki
rakennus toimisto
Helsingin työväentalo (Paasitorni) 41 m
9
1925
Helsinki
rakennus toimisto
Sanomatalo 41 m
9
1999
Helsinki
rakennus toimisto

Viljavarastot ja viljasiilot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[110][111]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Loimaan viljavarasto 75 m
1981
Loimaa
rakennelma viljavarasto Loimaan korkein rakennus
Risten viljavarasto[112] 68 m
1939
Kokemäki
rakennelma viljavarasto
Kantolan viljasiilot[113] 67 m
1960
Hämeenlinna
rakennelma viljasiilo
Kuopion viljasiilo[114] 65 m
1956
Kuopio
rakennelma viljasiilo
Oululaisen myllyn viljasiilot[115] 62 m
?
Lahti
rakennelma viljasiilot

Hissitornit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[116][117]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Koneen hissitorni 69 m
1976
Hyvinkää
rakennelma hissitorni

Hyppyrimäet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[118][119]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Lahden suurmäki 60 m
1971
Lahti
rakennelma hyppyrimäki Hyppyrimäen torni, näköalapaikka kesäisin
Pitkävuori 57 m
1964
Jämsä
rakennelma hyppyrimäki Hyppyrimäen torni

Vesitornit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[120][121]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Kaanaan vesitorni[122] 56 m
1963
Pori
rakennelma vesitorni
Puolivälinkankaan vesitorni 55 m
1969
Oulu
rakennelma vesitorni
Etelä-Keravan vesitorni[123] 53 m
2007
Kerava
rakennelma vesitorni
Otaniemen vesitorni 52 m
1971
Espoo
rakennelma vesitorni
Roihuvuoren vesitorni 52 m
1977
Helsinki
rakennelma vesitorni
Lahden vesitorni 50 m
1963
Lahti
rakennelma vesitorni Vuokrattavia sauna-ja kokoustiloja
Porin vesitorni 49 m
1936
Pori
rakennelma vesitorni
Vaasan vesitorni 49 m
1915
Vaasa
rakennelma vesitorni
Hervannan vesitorni 48 m
1983
Tampere
rakennelma vesitorni
Haukilahden vesitorni 45,3 m
1968
Espoo
rakennelma vesitorni
Varkauden vesitorni 45 m
1954
Varkaus
rakennus vesitorni
Eurajoen vesitorni 45 m
1985
Eurajoki
rakennelma vesitorni
Parolanpuiston vesitorni 43 m
1981
Turku
rakennelma vesitorni
Kievarin vesitorni 42 m
2008
Tuusula
rakennelma vesitorni

Teollisuusrakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelma Korkeus
[124][125]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Pispalan haulitorni 55 m
1908
Tampere
rakennelma lyijyhaulien valm. Suojeltu museokohde

Sairaalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus Korkeus
[126][127]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Meilahden tornisairaala 54 m
15
1966
Helsinki
rakennus sairaala Suomen korkein sairaala, myös "Hiltoniksi" kutsuttu
Tampereen yliopistollinen sairaala 49 m
13
1962
Tampere
rakennus sairaala
Pohjois-Karjalan keskussairaala 45 m
12
1953
Joensuu
rakennus sairaala Joensuun toiseksi korkein rakennus
Turun yliopistollisen keskussaairaalan U-sairaala[128] 42 m
13
1968
Turku
rakennus sairaala

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus / Rakennelma Korkeus
[129][130]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Kansallismuseo 53 m
1910
Helsinki
rakennus museo
Helsingin rautatieaseman kellotorni 49 m
1919
Helsinki
rakennus kellotorni
Bengtskärin majakka 45,8 m
1906
Kemiönsaari
rakennus majakka Pohjoismaiden korkein majakka
Tiedekeskus Tietomaa 45 m
8
1921
Oulu
rakennus tiedekeskus
Suomen Kansallisteatteri 42 m
1902
Helsinki
rakennus teatteri
Tampereen rautatieasema 41 m
1935
Tampere
rakennus kellotorni
Helsinki-Vantaan lentoasema[131] 40 m
1996
Vantaa
rakennus lennonjohtotorni
Riihimäen lippusalko[132] 40 m
1997
Riihimäki
rakennelma lippusalko Suomen korkein lippusalko
Turkuhalli[133] 40 m
1990
Turku
rakennus urheiluhalli

Rakenteilla tai suunnitteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus / Rakennelma Korkeus
[134][135]
Krs Valm. Sijainti Tyyppi Käyttö Erityismaininta
Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ilmanvaihtojärjestelmän poistopiippu, OL3[136] 100 m
2014 (rakenteilla)
Eurajoki
rakennelma ilmanvaihtojärjestelmän poistokanava
Solaris[137] 55 m
16
2014
Tampere
rakennus

Tulevaisuuden suunnitelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Keski-Pasilaan on suunniteltu rakennettavaksi kaikkiaan kymmenen tornitaloa, joista korkein olisi 40-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Tavoitteena on, että asemakaavaehdotus valmistuisi vuonna 2012 ja rakentamaan päästäisiin vuonna 2015.[138]

Kalasataman keskukseen Helsingin itäisessä kantakaupungissa rakennetaan kuusi asuintornia sekä hotelli- ja toimistotornit. Torneissa on 23–33 kerrosta, ja korkein niistä nousee 126 metriin.

Helsingin Töölössä siaitseva Kristuskyrkan on 59 m korkea.lähde tarkemmin?

Tampereelle on kaavailtu 40-kerroksista ja 141 metriä korkeaa hotellitornia, joka olisi samalla Pohjoismaiden toiseksi korkein rakennus.[139] Rakennusta on suunniteltu sijoitettavan Rautaharkkoon, noin kolme kilometriä keskustasta etelään.

Turkuun suunnitellaan noin 35-kerroksista asuin- ja näkötornia. Suunnitelma liittyy Linnakaupungin osayleiskaavaehdotukseen, jonka Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.5.2011.[140][141] [142]

Espoon Keilaniemeen on suunnitteilla neljä pyöreää asuintornitaloa, joista korkeimmasta on tulossa 40-kerroksinen. Korkeutta merenpinnasta laskettuna olisi 127 metriä, eli valmistuttuaan se olisi Suomen korkein asuintornitalo. Kahden muun talon kerroskorkeus on 36 ja matalimman 32. Keilaniemen torneihin tulee noin 1 000 uutta asuntoa.

Espoon Keilaniemeen on suunniteltu 26-kerroksista rakennusta. Rakennuksen katolle tulevan helikopterialustan arvioidaan nousevan jopa 106 metrin korkeuteen merenpinnasta. Tällöin sen virallinen korkeus olisi 98 metriä.[143][144]

Oulun Kontinkankaalle suunnitellaan 16-18-kerroksista, yli 60 metriä korkeaa asuintaloa. Valmistuessaan se olisi Pohjois-Suomen korkein asuinrakennus.[145] Skanska suunnittelee 22-kerroksista hotellikiinteistöä Oulun Vänmanninsaareen.[146]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Council on Tall Buildings and Urban Habitat (englanniksi)
  2. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  3. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  4. Lahden tv-aseman lähetysten siirto pääantenniin aiheuttanut paikoin muutoksia tv-vastaanotossa (Tiedote 2007) 4.10.2007. Digita. Viitattu 5.1.2014.
  5. a b Pääasemat Digita Oy. Viitattu 16. lokakuuta 2008.
  6. Tukiasema dynasty.kerimaki.fi. Viitattu 28. tammikuuta 2014.
  7. Kerimäeltä lähetyksiä 50 vuotta Itä-Savo.fi. Viitattu 28. tammikuuta 2014.
  8. Tervolan radio/tv-maston virallinen korkeus ym. huoltojuttuja
  9. Ålands radio/tv
  10. Yle, tekniikka
  11. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  12. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  13. Puhuri Oy
  14. st1.fi
  15. Ouluun nousee Suomen suurin tuulivoimala ABB. Viitattu 20. toukokuuta 2007.
  16. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  17. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  18. Näsinneula Särkänniemi. Viitattu 13. lokakuuta 2007.
  19. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  20. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  21. Vaskiluoto 2 (PDF) Pohjolan Voima Oy. Viitattu 5.1.2014.
  22. Ala-Nikula, Sanna: Piippuvanhuksen korjaus vihdoin vauhdissa. Kaleva, 29. heinäkuuta 2008, s. 5.
  23. Kui? - Porilaisen käsikirja, Pori-Seura ry 2008, ISBN 978-952-92-3028-0
  24. Kui? - Porilaisen käsikirja, Pori-Seura ry 2008, ISBN 978-952-92-3028-0
  25. Tampereen savupiippujen ja maamerkkien korkeuksia
  26. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  27. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  28. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  29. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  30. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  31. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  32. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  33. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  34. Helsinki-info 4/2008
  35. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  36. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  37. a b c d e f Täältä näkee koko kaupungin;Aamulehti 25.8.2013, sivu 7
  38. Emporis Buildings - Nakkilan kirkko
  39. Emporis Buildings - Joensuun kirkko
  40. Ala-Nikula, Sanna: Piippuvanhuksen korjaus vihdoin vauhdissa. Kaleva, 29. heinäkuuta 2008, s. 5.
  41. Emporis Buildings - Uudenkaupungin Uusi kirkko
  42. www.kainuunmuseo.fi
  43. Emporis Buildings
  44. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  45. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  46. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  47. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  48. Palomaa, Antti & Siltanen, Mari: Tornihotelli nousee montusta vuodessa 16.1.2013. Yle. Viitattu 17.12.2013.
  49. Itä-Pasilan 100-metrinen tornihotelli viipyy – syynä taloustilanne, Helsingin Uutiset 29.5.2013
  50. Historia, Hotelli Torni
  51. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  52. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  53. Tinkanen, Harri: As Oy Helsingin Cirrus. Betoni-lehti, 2005, nro 4, s. 38–42. Betoniteollisuus ry. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 16.2.2012.
  54. Emporis Buildings - Espoon Leppävaaran torni
  55. Emporis, Buildings
  56. www.skanska.fi
  57. Nousiainen, Tuulikki: Pohjois-Suomen parhaat näköalat 6.11.2008. Raahen Seutu ja Raahelainen. Viitattu 24.1.2008.
  58. Manninen, Janne-Pekka: Viima vääntyy sähköksi. Sanomalehti Kaleva, 8. maaliskuuta 2008, s. 36. Oulu:
  59. Emporis Buildings - Haapaniemenkatu 12
  60. Emporis Buildings - Haapaniemenkatu 16 A
  61. Emporis Buildings - Haapaniemenkatu 16 B
  62. Emporis Buildings - Haapaniemenkatu 16 C
  63. Emporis Buildings - Hakaniemenranta 26
  64. Porin tieto
  65. a b c d e f Buildings of Jyväskylä emporis.com. Viitattu 30.7.2009.
  66. http://www.emporis.com/building/linnalankuja1-imatra-finland
  67. http://www.emporis.com/building/kauppakatu4-imatra-finland713
  68. http://www.emporis.com/building/kauppakatu8-imatra-finland
  69. http://www.emporis.com/building/kauppakatu12-imatra-finland
  70. http://www.emporis.com/building/linnalankatu3-imatra-finland
  71. Emporis Buildings
  72. Emporis Buildings - Anjankuja 3 A
  73. Emporis Buildings - Anjankuja 3 B
  74. Emporis Buildings - Vislauskuja 5
  75. Emporis Buildings
  76. Emporis Buildings - Puutarhakatu 11
  77. Emporis Buildings - Myyrmäentie 4 H-J
  78. Emporis Buildings - Pakkamestarinkatu 3 C
  79. Emporis Buildings - Puutarhakatu 13
  80. Emporis Buildings - Opiskelijankatu 5
  81. Emporis Buildings - Wäinölä 2
  82. TYS Ikituuri
  83. Emporis Buildings
  84. Emporis Buildings
  85. Emporis Buildings
  86. http://www.emporis.com/building/torikatu2-kouvola-finland
  87. http://www.emporis.com/building/torikatu6-kouvola-finland
  88. Emporis Buildings - Pakkamestarinkatu 3 D
  89. Emporis Buildings
  90. http://www.emporis.com/city/oulu-finland/high-rise-buildings
  91. http://www.emporis.com/city/oulu-finland/high-rise-buildings
  92. http://www.emporis.com/city/oulu-finland/high-rise-buildings
  93. http://www.emporis.com/city/oulu-finland/high-rise-buildings
  94. Emporis Buildings - Ida Aalbergintie 3a
  95. Emporis Buildings - Ida Aalbergintie 3c
  96. Emporis Buildings
  97. Emporis Buildings
  98. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  99. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  100. Fortum Emporis GmbH. Viitattu 7.3.2014.
  101. Rautiainen, Arto: Nesteen torni oli Suomen ensimmäinen ”pilvenpiirtäjä”. Rakennuslehti, 1.4.2004. Suomen Rakennuslehti Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7.3.2014.
  102. Emporis Buildings - Haapaniemenkatu 7-9
  103. Microteknia 1, 2 ja 3 Skanska.
  104. Tiihonen, Marita: Kuopioon nousee toinen tornitalo. Savon Sanomat, 16.2.2012. Savon Sanomat Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 18.2.2012.
  105. Lujatalo rakentaa Luhdalle uuden pääkonttorin Lahteen. Rakennuslehti, 20.12.2011. Suomen Rakennuslehti. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.12.2013.
  106. Perkkiö, Tanja: Luhta rakensi tornin uudeksi pääkonttorikseen 16.1.2013. Yle. Viitattu 20.12.2013.
  107. Huovila, Leena: Luhta-torni. Projektiuutiset, 2013, nro 2, s. 81–89. RPT Docu Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.12.2013.
  108. http://www.emporis.com/building/pohjola-talo-kouvola-finland
  109. Emporis Buildings
  110. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  111. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  112. Suomen Viljavarasto
  113. http://www.emporis.com/building/mylly-haemeenlinna-finland
  114. http://kulttuurikasvatus.kuopio.fi/c/document_library/get_file?uuid=b759d3cd-effb-45f8-b0f5-912a0e66d739&groupId=10525
  115. Kysy mitä vain Helsingin kaupunginkirjasto.
  116. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  117. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  118. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  119. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  120. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  121. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  122. Porin kaupungin henkilöstölehti 3/2004 (PDF)
  123. "Keravalle nousee 53-metrinen vesitorni". Helsingin Sanomat, 22.5.2007. (luettu 22.5.2007)
  124. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  125. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  126. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  127. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  128. Emporis Buildings
  129. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  130. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  131. Emporis Buildings - Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtotorni
  132. Nähtävyyksiä, Riihimaki.fi
  133. Emporis Buildings
  134. Emporis Buildings - tietokanta maailman korkeimmista rakennuksista (englanniksi)
  135. SkyscraperPage.com - noin 30 000 rakennuksen tiedot, kuvat ja kuvitukset (englanniksi)
  136. Teollisuuden Voima
  137. www.skanska.fi
  138. Mtv3.fi
  139. Tahtitorni.fi
  140. http://www.turku.fi/Public/download.aspx?ID=144113&GUID={A4118902-454B-4B81-B7B9-6C7D421C43F2} Kaupunginvaltuuston päätös (pdf)
  141. http://www.turku.fi/Public/download.aspx?ID=144115&GUID={37E38255-2362-4AF7-B31D-0506B980CACF} Osayleiskaavan selostus (pdf)
  142. YLE Uutiset
  143. Finlands högsta hus får lyxiga takvåningar. Hufvudstadsbladet, 1.7.2007.
  144. Hartela K9 Hartela.fi. Viitattu 25.7.2007.
  145. Yle Uutiset
  146. Yle, uutiset, Ouluun suunnitellaan jättimäistä Hilton hotellia

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]