Amurinlinna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Impilinna”, joka valmistui Amurinlinnan korttelin rakennuksista viimeisenä 1955.

Amurinlinna on Tampereella Amurin kaupunginosassa sijaitseva asuntokortteli, jonne rakennettiin vuosina 1949–1955 Finlaysonin työntekijöiden työsuhdeasuntoja. Korttelin rakennukset suunnitteli professori, arkkitehti Erik Bryggman ja pääurakoitsijana toimi Rakennustoimisto Tähtinen & Sola Oy. Amurinlinnan kortteliin valmistui yhteensä 344 asuntoa ja asukkaita niihin tuli noin 950.

Amurinlinnan korttelissa sijaitsi Finlaysonin työntekijöiden keilarata, tehtaan 6 000 niteen kirjasto, pesula, päiväkoti ja itsepalveluravintola.

Amurinlinnan korttelin rakennukset valmistuivat viidessä vaiheessa:

  • 1. vaihe käsitti nelikerroksisen Mustanlahdenkadun varteen rakennetun lamellitalon, joka valmistui toukokuussa 1951.
  • 2. vaihe käsitti Puuvillatehtaankatu 15:n nelikerroksisen asuintalon ja Hämeenpuisto 10:n kuusikerroksisen virkailijoiden ja työnjohtajien asuintalon sekä myymälärakennuksen terasseineen. Tämä vaihe valmistui syyskuussa 1952.
  • 3. vaihe käsitti kolme lamellitaloa Satakunnankadun varressa sekä korttelin sisäpihalla sijainneen sauna- ja pesularakennuksen. Tämä vaihe valmistui elokuussa 1953.
  • 4. vaihe käsitti yhden lamellitalon Satakunnankadun varteen sekä lasten päiväkodin.
  • 5. vaihe käsitti Hämeenpuiston ja Satakunnankadun kulmaan rakennetun 14-kerroksisen tornitalon. Talon korkeus oli 44,2 metriä ja se valmistui syyskuussa 1955. Siihen tuli 144 asuinhuoneistoa, joista pääosa oli yksiöitä. Talossa asui pääasiassa naimattomia nuoria naisia ja sitä alettiin kutsua ”Impilinnaksi”. Talon alakerrassa oli Tornikellari-niminen itsepalveluravintola.

Finlaysonin palveluksessa ollut kirjailija Väinö Linna asui 1953–1956 Amurinlinnassa Puuvillatehtaankatu 15 B:ssa sijainneessa kaksiossa. Hän kirjoitti siellä asuessaan Tuntematon sotilas -romaaninsa.

Nykyisin Amurinlinnan talot omistaa Kojamo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]