Luettelo tutkimusmatkailijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo tutkimusmatkailijoista sukunimen mukaan.


Siirry kirjaimeenA B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
William Adams brittiläinen 1600-luku Japani
Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta[1][2] marokkolainen 1300-luku Afrikka, Keski-Aasia, Kiina, Eurooppa, Intia, Lähi-itä, Venäjä, Kaakkois-Aasia
Charles Albanel ranskalainen 1600-luku Kanada
Afonso de Albuquerque portugalilainen 1500-luku Intia
László Almásy unkarilainen 18001900-luvut Afrikka
Ahmad ibn Fadlan arabi 900-luku Itä-Eurooppa, Lähi-itä, Venäjä, Skandinavia
Ahmad ibn Rustah persialainen 900-luku Venäjä, Skandinavia, Arabia
Edwin ”Buzz” Aldrin yhdysvaltalainen 1900-luku Kuu
Pêro de Alenquer portugalilainen 1400-luku Afrikan rannikko
Benedict Allen brittiläinen 1900–2000-luvut useita
Diego de Almagro espanjalainen 1500-luku Peru, Chile
Francisco de Almeida portugalilainen 1500-luku Intia
Pedro de Alvarado espanjalainen 1500-luku México, Guatemala, Honduras
Francisco Álvares portugalilainen 1500-luku Etiopia
Jorge Álvares portugalilainen 1500-luku Kiina
Roald Amundsen norjalainen 1900-luvun alkupuoli etelänapa, Etelämanner, luoteisväylä
Fernão Pires de Andrade portugalilainen 1500-luku Kiina
Henryk Arctowski puolalainen 1900-luku Etelämanner, Etelä-Amerikka
Salomon Andrée ruotsalainen 1800-luku arktinen alue
Roy Chapman Andrews yhdysvaltalainen 1900-luku Kiina, Mongolia
Neil Armstrong yhdysvaltalainen 1900-luku Kuu
Väinö Auer suomalainen 1900-luku Tulimaa ja Patagonia
Diogo de Azambuja portugalilainen 1400-luku Länsi-Afrikan rannikko

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
George Back brittiläinen 1800-luku Kanadan arktinen alue
William Baffin brittiläinen 1600-luku luoteisväylä
Samuel Baker brittiläinen 1800-luku Afrikka
Vasco Núñez de Balboa espanjalainen 1500-luku Panama
Pêro de Barcelos portugalilainen 1400-1500-luvut Pohjois-Amerikka
Willem Barents hollantilainen 1500-luku koillisväylä, Huippuvuoret, Novaja Zemlja
Heinrich Barth saksalainen 1800-luku keski- ja pohjois-Afrikka
Robert Bartlett kanadalainen 1900-luvun alkupuoli arktinen alue
George Bass australialainen 1700-luku Australia
Henry Walter Bates brittiläinen 1800-luku Amazon
Nicolas Baudin ranskalainen 1700-luku Australia
Fabian Gottlieb von Bellingshausen baltiansaksalainen 1800-luku Etelämanner
Joseph René Bellot ranskalainen 1800-luku arktinen alue
Móric Benyovszky unkarilainen 1700-luku pohjoinen Tyynimeri
Vitus Bering tanskalainen 1700-luku pohjoinen Tyynimeri
Juan Francisco de la Bodega y Quadra espanialainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luoteisrannikko
Vittorio Bottego italialainen 1800-luku Somalia
Pierre Savorgnan de Brazza ranskanitalialainen 1800-luku Kongo
Pyhä Brendan irlantilainen 500-luku Atlantin valtameri
Jim Bridger yhdysvaltalainen 1800-luku Yhdysvaltojen länsiosat
James Bruce brittiläinen 1700-luku Algeria, Lähi-itä ja Egypti
William S. Bruce brittiläinen 1900-luvun alkupuoli Etelämanner
Étienne Brûlé ranskalainen 1600-luku Kanada
Lafayette Bunnell yhdysvaltalainen 1800-luku Yosemite Valley, Kalifornia
Johann Ludwig Burckhardt sveitsiläinen 1800-luku Lähi-itä, Sudan
Richard Francis Burton brittiläinen 1800-luku Itä-Afrikka
José de Bustamante y Guerra espanjalainen 1700-luku Tyynimeri
Richard E. Byrd yhdysvaltalainen 1900-luku pohjoisnapa, Etelämanner

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Álvar Núñez Cabeza de Vaca espanjalainen 1500-luku Yhdysvaltojen lounaisosat, México, Argentiina
Giovanni Caboto[3] englanninitalialainen 1400-luku Pohjois-Amerikka ja erityisesti Kanada
Pedro Álvares Cabral portugalilainen 1400-1500-luvut Brasilia, Madagaskar
João Rodrigues Cabrilho portugalilainen 1500-luku Kalifornia
Alvise Cadamosto italialainen 1400-luku Kap Verden saaret
Antoine de la Mothe Cadillac[4] ranskalainen 1700-luku Pohjois-Amerikka
René Caillié ranskalainen 1800-luku Pohjois-Afrikka
Álvaro Caminha portugalilainen 1400-luku São Tomé ja Príncipen saaret
Pêro Vaz de Caminha portugalilainen 1400-luku Brasilia
Diogo Cão portugalilainen 1400-luku Afrikan länsirannikko ja Kongonjoki
Hermenegildo de Brito Capelo portugalilainen 1800-luku Afrikka
John Carpini italialainen 1200-luku Keski-Aasia
Juan Carrasco espanialainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luoteisrannikko
Jan Carstensz hollantilainen 1600-luku Uuden-Guinean rannikko, Carpentarianlahti
Jacques Cartier ranskalainen 1500-luku Saint Lawrence joki
René-Robert Cavelier ranskalainen 1600-luku Mississippijoki
Thomas Cavendish brittiläinen 1500-luku Virginia, Keski-Amerikan länsirannikko ja Etelä-Amerikka
Samuel de Champlain ranskalainen 1500-1600-luvut Québec, suuret järvet
Jean Chardin ranskalainen 1600-luku Persia, Intia
Fletcher Christian brittiläinen 1700-luku Polynesia
Hugh Clapperton brittiläinen 1800-luvun alkupuolella Länsi-Afrikka ja Keskinen Afrikka
William Clark yhdysvaltalainen 1800-luvun alkupuolella Yhdysvaltojen länsiosat
Gonçalo Coelho portugalilainen 1400-1500-luvut Etelä-Amerikan rannikko
Nicolau Coelho portugalilainen 1400-luku Brasilia
Kristoffer Kolumbus[5] italialainen 1400-1500-luvut Länsi-Intia
George Comer yhdysvaltalainen 1800-1900-luvut arktinen alue
Niccolò Da Conti italialainen 1400-luvun alkupuoli Intia, Kaakkois-Aasia
Frederick Cook yhdysvaltalainen 1800-1900-luvut arktinen alue
James Cook brittiläinen 1700-luku Australaasia, Oseania
Diogo Álvares Correia portugalilainen 1500-luku Brasilia
Francisco Vásquez de Coronado espanjalainen 1500-luku New Mexico
Gaspar Côrte-Real portugalilainen 1500-luku Newfoundland, Grönlanti
João Côrte-Real portugalilainen 1400-luvun loppupuolella Azorit, Newfoundland
Miguel Côrte-Real portugalilainen 1500--luku Newfoundland, Massachusetts
Hernán Cortés espanjalainen 1500-luku México
Juan de la Cosa espanjalainen 1400-1500-luvut Länsi-Intia, Etelä-Amerikka
Thomas Coulter irlantilainen 1800-luku México, Alta Kalifornia
Jacques-Yves Cousteau ranskalainen 1900-luku maailman meret
Pêro da Covilhã portugalilainen 1400-1500-luvut Etiopia
Tristão da Cunha portugalilainen 1500-luku Tristan da Cunhan saaret
Jeremy Curl brittiläinen 1900-luku Afrikka

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Isaac Davis brittiläinen 1700-luku Havaiji
John Davis brittiläinen 1500-luku Luoteisväylä, Davisin salmi
Pierre-Jean DeSmet belgialainen 1800-luku Pohjois-Amerikka
Bartolomeu Dias portugalilainen 1400-luku Afrikka
Francis Drake brittiläinen 1500-luku Länsi-Intia

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Gil Eanes portugalilainen 1400-luku Afrikan luotesrannikko
Juan Sebastián Elcano espanjalainen 1500-luku suoritti loppuun Ferdinand Magellanin maailmanympärysmatkan
Francisco de Eliza espanjalainen 1700-luku Juan de Fucan salmi ja Georgiansalmi
Leif Erikinpoika viikinki 1000-luvun alkupuoli Vinland (Newfoundland)
Pedro Escobar portugalilainen 1400-luku São Tomé ja Príncipen saaret
George Everest brittiläinen 1800-luku Intia

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Edmund Fanning yhdysvaltalainen 1700-1800-luvut Oseania
Ibn Farrukh andalusialainen 900-luku Atlantin valtameri, Kanariansaaret (mahdollisesti myös Amerikan manner)
Sir Ranulph Fiennes brittiläinen 1900-luku arktinen alue, Etelämanner
António Fernandes portugalilainen 1400-luku Länsi-Afrikan rannikko
Baltazar Fernandes portugalilainen 1600-luku Brasilia
Duarte Fernandes portugalilainen 1500-luku Thaimaa
Salvador Fidalgo espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luotesrannikko
Matthew Flinders brittiläinen 1700-1800-luvut Australia, Tasmania
Alexander Forbes skotlatilainen 1800-luku Kalifornia
Luke Fox brittiläinen 1600-luvun alkupuoli luoteisväylä, Kanadan arktiset saaret[6][7]
John Franklin brittiläinen 1800-luku luoteisväylä
John C. Frémont yhdysvaltalainen 1800-luku Oregon Trail, Sierra Nevada
Marc-Joseph Marion du Fresne ranskalainen 1700-luku Oseania
Louis de Freycinet ranskalainen 1800-luku Länsi-Australia, Oseania
Martin Frobisher englantilainen 1500-luku Kanada, Luoteisväylä
Vivian Fuchs englantilainen 1900-luku Etelämanner

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Alfons Gabriel itävaltalainen 1900-luku Iran
Dionisio Alcalá Galiano espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luotesrannikko
Juri Gagarin venäläinen 1900-luku maan kiertorata
Juan Galindo useita 1800-luku Mesoamerikka (Mayojen rauniot)
Estevão da Gama portugalilainen 1700-luku Intian valtameri
Paulo da Gama portugalilainen 1400-luku meritie Euroopasta Intiaan
Vasco da Gama portugalilainen 1400-1500-luvut meritie Euroopasta Intiaan
Thomas Gann irlantilainen 1800-1900-luvut Mesoamerikka (Mayojen rauniot)
Francis Garnier ranskalainen 1800-luku Mekongjoki
Pierre Gaultier de Varennes kanadanranskalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan sisäosat
Romolo Gessi italialainen 1800-luku Niili, Sudan
Ernest Giles australialainen 1800-luku keskinen Australia
André Gonçalves portugalilainen 1400-1500-luvut Brasilia
Antão Gonçalves portugalilainen 1400-luku Länsi-Afrikan rannikko
Lopes Gonçalves portugalilainen 1400-luku Atlantin valtameri
James Augustus Grant skotlantilainen 1800-luku Itä-Afrikka
João Grego portugalilainen 1400-luku Afrikan rannikko
Juan de Grijalva espanjalainen 1500-luku México, Nicaragua
Gonzalo Guerrero espanjalainen 1500-luku Jukatanin niemimaa

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Hanno Merenkulkija karthagolainen 500-luku eaa. Länsi-Afrikan rannikko
Hannu muinainen egyptiläinen (2750-luku eaa.) Itä-Afrikka
Gonzalo López de Haro espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luotesrannikko
Dirk Hartog hollantilainen 1600-luku Länsi-Australian rannikko
Ahmed Pasha Hassanein[8] egyptiläinen 1900-luku Oweinat ja Sahara
Ferdinand Vandeveer Hayden yhdysvaltalainen 1800-luku Kalliovuoret ja läntinen Yhdysvallat
Bruno de Heceta espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luotesrannikko
Sven Hedin ruotsalainen 1800-1900-luvut Keski-Aasia
Louis Hennepin ranskanbelgialainen 1600-luku Pohjois-Amerikan sisäosat
William Lewis Herndon yhdysvaltalainen 1800-luku Amazonin sademetsä
Bjarni Herjulfsson viikinki 900-luku Pohjois-Amerikka
Thor Heyerdahl norjalainen 1900-luku antropologisia merimatkoja
Edmund Hillary uusiseelantilainen 1900-luku Mount Everest, Etelämanner
Himilkon carthagolainen 500-luku eaa. Euroopan luoteisrannikko
Clement Hodgkinson brittiläinen 1800-luku Uusi Etelä-Wales (Australia)
Emil Holub tsekkiläinen 1800-luku Afrikka
Hong Bao kiinalainen 1400-luku Eteläiset Shetlandsaaret, eteläinen Atlantin valtameri
Cornelis de Houtman hollantilainen 1500-luku meritie Euroopasta Indonesiaan
Frederick de Houtman hollantilainen 1500-1600-luvut läntisen Australian rannikko
William Hovell brittiläinen 1800-luku eteläinen Uusi Etelä-Wales
Henry Hudson brittiläinen 1600-luku luoteisväylä, Hudson River ja Hudsoninlahti
Alexander von Humboldt saksalainen 1800-luku Latinalainen Amerikka, Siperia
Hamilton Hume australialainen 1800-luku Australian sisäosat
James S. Hutchinson yhdysvaltalainen 1900-luku Sierra Nevada

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
João Infante portugalilainen 1400-luku Afrikan rannikko
Roberto Ivens portugalilainen 1800-luku Afrikka
Helge Ingstad norjalainen 1900-luku Newfoundland, Grönlanti, Alaska

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Anthony Jenkinson brittiläinen 1500-luku Venäjä, Persia

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Pietari Kalm suomalainen 1700-luku Pohjois-Amerikka
Thorfinn Karlsefni islantilainen 1000-luvun alkupuolella Vinland
Johann Karl Ehrenfried Kegel saksalainen 1800-luku Kamtšatkan niemimaa
George Kennan yhdysvaltalainen 1800-1900-luvut Venäjä (Kamtšatkan niemimaa, Kaukasia, Siperia.)
Edmund Kennedy australianbrittiläinen 1800-luku Australian sisäosat
Khashkhash Ibn Saeed Ibn Aswad andalusialainen 800-luku Atlantin valtameri (mahdollisesti myös Amerikan manner)
Ferdinand Konščak kroatialainen 1700-luku Kalifornian niemimaa
Pjotr Kozlov venäläinen 1900-luvun alkupuoli Mongolia, Tiibet

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Richard Lemon Lander brittiläinen 1800-luvun alkupuolella Länsi-Afrikka (Niger ja Benue River joet)
Grigori Ivanovitch Langsdorff preussilainen 1800-luvun alkupuolella Brasilia
Jean-François de La Pérouse ranskalainen 1700-luku Tyynenmeren valtiot
Anthony de la Roché brittiläinen 1600-luku Etelämanner
João Fernandes Lavrador portugalilainen 1400-1500-luvut Labrador
Joseph N. LeConte yhdysvaltalainen 1900-luku Sierra Nevada
Albert von Le Coq saksalainen 1800-1900-luvut Keski-Aasia
John Ledyard yhdysvaltalainen 1700-luku Australaasia, Oseania, Venäjä
Miguel López de Legazpi espanjalainen 1500-luku Filippiinit
Ludwig Leichhardt peussilainen 1800-luku Australian sisäosat
Gaspar de Lemos portugalilainen 1400-luku Brasilia
Dragutin Lerman kroatialainen 1800-1900-luvut Congo
Meriwether Lewis yhdysvaltalainen 1700-1900-luvut läntinen Yhdysvallat
David Livingstone skotlantilainen 1800-luku eteläinen ja itäinen Afrikka

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Alexander Mackenzie skotlantilainen 1700-1800-luvut Kanada
Ferdinand Magellan portugalilainen 1400-1500-luvut maailmanympäripurjehdus
Alessandro Malaspina espanianitalialainen 1700-luku Tyynimeri
Teoberto Maler italiansaksalainen 1800-luku Mesoamerikka (Mayojen rauniot)
George Mallory englantilainen 1900-luvun alkupuoli Mount Everest
Lancelotto Malocello italialainen 1200-1300-luvut Lanzarote (Kanariansaaret)
Albert Hastings Markham brittiläinen 1800-luku arktinen alue
Lourenço Marques portugalilainen 1500-luku Mosambik
Álvaro Martins portugalilainen 1400-luku Newfoundland, Hyväntoivonniemi
Pedro Mascarenhas portugalilainen 1500-luku Intian valtameri, Diego Garcia
Nikolai Mikluho-Maklai venäläinen 1800-luku Uusi-Guinea
John Minor Maury yhdysvaltalainen 1800-luku Darién Gap
Douglas Mawson australialainen 1900-luku Etelämanner
Álvaro de Mendaña espanjalainen 1500-luku Tyynimeri
Archibald Menzies skotlantilainen 1700-1800-luvut Tyynimeri, maailmanympäripurjehdus
Thomas Mitchell skotlantilainen 1800-luku Australian sisäosat
Richard Mohun yhdysvaltalainen 1800-1900-luvut Kongon vapaavaltio
Henri Mouhot ranskalainen 1800-luku Kaakkois-Aasia
John Moresby englantilainen 1800-luku Uuden-Guinean rannikko
Francisco Antonio Mourelle espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luoteisrannikko ja Tyynimeri
Joaquim Augusto Mouzinho de Albuquerque portugalilainen 1800-luku Mosambik

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Gustav Nachtigal saksalainen 1800-luku Afrikka
Fridtjof Nansen norjalainen 1800-1900-luvut arktinen alue
José María Narváez espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luoteisrannikko
Nehsi egyptiläinen 1400-luku eaa. Puntinmaa
Jean Nicolet ranskalainen 1600-luku Luoteisterritorio (Yhdysvallat)
Joseph Nicollet yhdysvaltainranskalainen 1800-luku Mississippi ja Missouri joet
Afanasi Nikitin venäläinen 1400-luku Intia
António Noli portugalilainen 1400-luku Kap Verden saaret
Adolf Erik Nordenskiöld ruotsinsuomalainen 1800-luku arktinen alue
Tenzing Norgay nepalilainen 1900-luku Mount Everest
Fernão de Noronha portugalilainen 1400-1500-luvut Atlantin valtameri
João da Nova portugalilainen 1500-luku Atlantin- ja Intian-valtameret
Paulo Dias de Novais portugalilainen 1500-luku Angola

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Sebastián de Ocampo espanjalainen 1500-luvun alkupuolella Länsi-Intia, Meksikonlahti
Peter Skene Ogden kanadalainen 1800-luvun alkupuolella Snake River, läntinen Yhdysvallat
Juan de Oñate espanjalainen 1500-luku Yhdysvaltain kaakkoisosat
Francisco de Orellana espanjalainen 1500-luku Etelä-Amerikka, Amazonjoki
John Oxley brittiläinen 1800-luvun alkupuoli Australia (Uusi Etelä-Wales, Queenslandin kaakkoisosat.)

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Mungo Park skotlantilainen 1700-1800-luvuilla Länsi-Afrikka (Nigerjoki)
William Parry englantilainen 1800-luku arktinen alue
Robert Peary yhdysvaltalainen 1800-1900-luvut arktinen alue
Paul Pelliot ranskalainen 1800-1900-luvut Keski-Aasia
Duarte Pacheco Pereira portulailainen 1400-luku Atlantin valtameri, Brasilia
Bartolomeu Perestrelo portulailainen 1400-luku Madeiran saaret
Juan Pérez espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luoteisrannikko
Auguste Piccard sveitsiläinen 1900-luku ilmakehä, ja maailman meret
Jacques Piccard sveitsiläinen 1900-luku maailman meret
Zebulon Pike yhdysvaltalainen 1800-luvun alkupuoli eteläisen Louisianan alueet (Yhdysvallat)
Alonso Alvarez de Pineda espanjalainen 1500-luvun alkupuolella Yhdysvaltain kaakkoisrannikko
Serpa Pinto portugalilainen 1800-luku Eteläinen Afrikka
Fernão Mendes Pinto portugalilainen 1500-luku Intia, Kaukoitä, Japani
Martin Alonzo Pinzón espanjalainen 1400-luku Länsi-Intia
Vicente Yáñez Pinzón espanjalainen 1400-1500-luvut Länsi-Intia, Brasilia
Luís Pires portugalilainen 1400-luku myrskyn keskeyttämä matka Brasiliaan
Francisco Pizarro espanjalainen 1500-luku Hispaniola, Panama, Peru
Fernão do Pó portugalilainen 1400-luku Afrikan länsiranniko
Marco Polo venetsialainen 1200-1300-luvuilla Kiina, Mongolivaltakunta
Peter Pond yhdysvaltalainen 1700-1800-luvut Kanadan sisäosat
Gaspar de Portolà espanjalainen 1700-luku Alta ja Baja California
John Wesley Powell yhdysvaltalainen 1800-luku läntinen Yhdysvallat
Nathaniel Hale Pryor yhdysvaltalainen 1800-luku läntinen Yhdysvallat
Nikolai Prževalski venäläinen 1800-luku Keski-Aasia
Erik Punainen viikinki 900-luku Grönlanti
Pytheas antiikin kreikkalainen 300-luku eaa. Pohjois-Eurooppa

Q[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Manuel Quimper espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luotesrannikko
Pedro Fernández de Quirós portugalilainen 1500-1600-luvut Oseania

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
John Rae skotlantilainen 1800-luku luoteisväylä, Kanadan arktinen alue
Sir Walter Raleigh englantilainen 1500-1600-luvut Virginia, Orinocojoki
Matteo Ricci italialainen 1500-luku Kiina
Willy Rod brittiläinen 1600-luku luoteisväylä
Diogo Rodrigues portugalilainen 1500-luku Mascarene Islands
Cândido Rondon brasilialainen 1800-1900-luvut Brasilian sisäosaosat (Amazonin valumaalue)
James Clark Ross brittiläinen 1800-luku arktinen alue, Etelämanner
William of Rubruck flaamilainen 1200-luku Keski-Aasia
Henry Russell irlantilainen 1800-luku Pyreneet

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Kira Salak yhdysvaltalainen 1900-2000-luvut Papua-Uusi-Guinea, Mali, Bhutan
Sándor Kőrösi Csoma unkarilainen 1800-luvun alkupuoli Tiibet
João de Santarém portugalilainen 1400-luku São Tomé ja Príncipen saaret
Pedro Sarmiento de Gamboa espanjalainen 1500-luku Salomonsaaret
Rabban Bar Sauma mongolian-turkkilainen 1200-luku Eurooppa, Lähi-itä
Johann Schiltberger saksalainen 1400-luku Keski-Aasia
Georg August Schweinfurth saksanvenäläinen 1800-luku Itä- ja Keski-Afrikka
Robert Falcon Scott brittiläinen 1800-1900-luvut Etelämanner (etelänapa)
Scylax of Caryanda antiikin kreikkalainen 500-luku eaa. Indusjoki, Intian valtameri, Punainenmeri
Tibor Sekelj kroatialainen 1900-luku Argentiina
Mirko and Stjepan Seljan kroatialainen 1900-luvun alkupuoli Etiopia, Etelä-Afrikka
Alexandre de Serpa Pinto portugalilainen 1800-luku Afrikka
Francisco Serrão portugalilainen 1500-luku Indonesia
Ernest Shackleton brittiläinen 1900-luvun alkupuoli Etelämanner
Eric Shipton brittiläinen 1900-luku Mount Everest, eteläinen Patagonia
Tanaka Shōsuke japanilainen 1600-luku México
Diogo Silves portugalilainen 1400-luku Azorit
Pêro de Sintra portugalilainen 1400-luku Länsi-Afrikan ranikko, Sierra Leone
William Smith englantilainen 1800-luvun alkupuoli Eteläiset Shetlandsaaret
J. Dewey Soper kanadalainen 1900-luku Kanadan arktinen alue
Hernando de Soto espanjalainen 1500-luku Keski-Amerikka, eteläinen Yhdysvallat
Martim Afonso de Sousa portugalilainen 1500--luku Brasilian sisäosat
John Hanning Speke brittiläinen 1800--luku Itä-Afrikka
Hans Staden saksalainen 1500-luku Brasilia
William Grant Stairs kanadalainen 1800-luku Keskinen Afrikka
Henry Morton Stanley brittiläinen 1800-luku Itä-Afrikka
Marc Aurel Stein britannianunkarilainen 1800-1900-luvut Keski-Aasia
John Lloyd Stephens yhdysvaltalainen 1800-luku Lähi-itä, Mesoamerikka (Mayojen rauniot)
Paweł Strzelecki[9] britannianpuolalainen 1800-luku Amerikan manner, Australia (Gippsland)
John McDouall Stuart australianskotlantilainen 1800-luku Australian sisäosat
Charles Sturt englantilainen 1800-luku Australian sisäosat
Ignacije Szentmartony kroatialainen 1700-luku Amazon joki

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Abel Tasman hollantilainen 1600-luku Australaasia ja Tasmania
Jean-Baptiste Tavernier ranskalainen 1600-luku Persia, Intia
Pedro Teixeira portugalilainen 1600-luku Amazonjoki
Sámuel Teleki unkarilainen 1800-luku Itä-Afrikka
Tristão Vaz Teixeira portugalilainen 1400-luku Madeiran saaret
Guðríður Þorbjarnardóttir islantilainen 1000-luku Pohjois-Amerikka
David Thompson[10] kanadanenglantilainen 17001800-luvut Pohjois-Amerikka
Harold William Tilman englantilainen 1900-luku Himalaja, Patagonia
Jermak Timofejevitš venäläinen (kasakka) 1500-lukuh Siperia
Tenjiku Tokubei japanilainen 1600-luku Kaakkois-Aasia, Intia
Luis Váez de Torres espanjalainen 1500-1600-luvut Australaasia
Nuno Tristão portugalilainen 1400-luku Länsi-Afrikan rannikko, Guinea-Bissau
Hasekura Tsunenaga japanilainen 1600-luku México, Eurooppa

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Andrés de Urdaneta espanjalainen 1500-luku Manila galleon reitti

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Cayetano Valdés espanjalainen 1700-luku Pohjois-Amerikan luoteisrannikko
George Vancouver englantilainen 1700-luku Pohjois-Amerikan länsirannikko
Pierre Gaultier de Varennes kanadanranskalainen 1700-luku läntinen Kanada
Gonçalo Velho portugalilainen 1400-luku Azorit
Giovanni da Verrazzano italialainen 1500-luvun alkupuoli Yhdysvaltain itärannikko
Amerigo Vespucci Italialainen 1400-1500-luvut Etelä-Amerikan itärannikko, Länsi-Intia
Ruy López de Villalobos espanjalainen 1500-luku Tyynimeri, Filippiinit
Willem de Vlamingh hollanninflaami 1600-luku Australian lounaisrannikko

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
Jean-Frédéric Waldeck ranskalainen 1800-luku Mesoamerikka (Mayojen rauniot)
Thomas Walker brittiläinen 1700-luku itäinen Yhdysvallat (Allegheny vuoristo, Cumberland ylänkö)
Langdon Warner yhdysvaltalainen 1900-luvun alkupuoli Silkkitie
Harry de Windt ranskalainen 1800-1900-luvut Euraasia

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
John Young brittiläinen 1700-luku Havaiji
Sir Francis Younghusband brittiläinen 1800-1900-luvut Keski-Aasia

Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kansalaisuus Vuosisata Tutkitut alueet
João Gonçalves Zarco portugalilainen 1400-luku Madeiran saaret
Zhang Qian kiinalainen 100-luku eaa. Keski-Aasia
Xuanzang kiinalainen 600-luku Intia, Keski-Aasia
Zheng He kiinalainen 1400-luku Etelä-Aasia, Kaakkois-Aasia, Lähi-itä, Itä-Afrikan rannikko (mahdollisesti Amerikan manner)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tutkimusmatkailijoita.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tutkimusmatkailu.
  1. Ancient Silk Road Travellers
  2. Battuta's Travels: Part Three - Persia and Iraq
  3. Giovanni Caboto.
  4. Yves F. Zoltvany: de Lamothe Cadillac, ANTOINE Dictionary of Canadian Biography Online. University of Toronto. Viitattu 27.5.2011. (englanniksi), (ranskaksi)
  5. Cristoforo Colombo.
  6. William F. E. Morley: FOX (Foxe), LUKE Dictionary of Canadian Biography Online. University of Toronto. Viitattu 21.9.2009. (englanniksi), (ranskaksi)
  7. Thomas James and Luke Foxe: 1631-1632 Princeton University Library. Viitattu 21.9.2009. (englanniksi)
  8. Hassanein Bey
  9. Sir Paul de Strzelecki.
  10. John Nicks: Thompson David University of Toronto. Viitattu 1.10.2009. (englanniksi), (ranskaksi)