Koordinaatit: 54°S, 68°W

Tulimaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tulimaa
Tulimaa Nasan satelliittikuvassa (2003)
Tulimaa Nasan satelliittikuvassa (2003)
Merialue Atlantin ja Tyynen valtameren välissä
Suurin saari Isla Grande
Muita saaria Hoste, Santa Inés, Isla Navarino, Isla Dawson, Isla Aracena, Isla Clarence, Isla Desolación
Pinta-ala 73 746 km²
Valtio
Valtio Chile ja Argentiina
Provinssi A: Tulimaa
C: Antártica Chilena, Tulimaa
Alue C: Magallanes
Väestö
Väkiluku 137 000
Tulimaan kaupungit

Tulimaa (esp. Tierra del Fuego) on saaristo, joka sijaitsee Etelä-Amerikan eteläisimmässä kärjessä. Vuonna 1881 se jaettiin Argentiinan ja Chilen kesken. Saaristo koostuu pääsaaresta (Isla Grande de Tierra del Fuego, jota kutsutaan myös itse Tierra del Fuegoksi) ja joukosta pienempiä saaria. Magalhãesinsalmi erottaa Tulimaan alueen muusta mantereesta. Chilen puolella oleva saariston eteläisin osa muodostaa kuuluisan Kap Hornin.

Pinta-alaltaan Tulimaan suurin saari Tierra del Fuego eli Isla Grande on 48 100 km². Saarten pääelinkeinot ovat öljy, maakaasu, lammastalous ja ekoturismi. Chilen hallinnoimalla puolella sijaitseva Puerto Williams on maailman eteläisin kaupunki.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä eurooppalaisena Tulimaan näki portugalilainen Fernão de Magalhães marraskuussa 1520 purjehtiessaan laivastoineen Magalhãesinsalmen läpi. Intiaanit polttivat saaren rannoilla merkkitulia varoittaakseen naapureitaan oudosta laivasta. Magalhães nimesi saaren Tulimaaksi intiaanien nuotioiden mukaan. Hänen retkikuntansa ei kuitenkaan astunut Tulimaan maaperälle. Tämän jälkeen Magalhãesinsalmea käyttivät sekä espanjalaiset, englantilaiset että hollantilaiset laivastot, kartoittaen vesireittejä pääasiassa sotilaallisissa ja kaupallisissa tarkoituksissa.

Englantilainen amiraali John Narborough oli ensimmäinen, jonka retkikunta 1670 tutki Tulimaan asukkaita, eläimistöä ja kasvillisuutta. Hän myös laati ensimmäisen kelvollisen kartan Magalhãesinsalmesta. James Cookin retkikunta suoritti varsin perusteellisia tutkimuksia Tulimaan itärannikolla 1768–1771. Vielä silloin paikallisia intiaaneja verrattiin eläimiin. 1800-luvun alkupuolella englantilaiset lähettivät Tulimaahan useitakin tutkimusretkikuntia. 1830 kapteeni Robert FitzRoyn johtama retkikunta HMS Beaglellä, mukanaan Charles Darwin, tutki tarkoin Tulimaan lounaissaaristoa. 1866 aloittivat englantilaiset alueen perusteellisen kartoittamisen. Myös italialaiset ja ranskalaiset osallistuivat ansiokkaasti Tulimaan tutkimiseen. Ruotsalaisten Nordenskjöldin (1895) ja Skottsbergin (1904–1905) retkikunnat on myös mainittava, erittäinkin Nordenskjöldin retkikunnan mukana olleen kasvitieteilijän Dusénin erittäin ansiokkaan kasvillisuustutkimuksen ansiosta.

Suomen Maantieteellinen Seura varusti opetusministeriön tuella suomalaisen retkikunnan tutkimaan Tulimaan maaperää ja etenkin alueen soita. Retkikunnan johtajana toimi suotutkija Väinö Auer, geologina tohtori Ernst Håkan Kranck, kasvitieteilijänä Pohjois-Suomen Laidun- ja Nurmiviljelysyhdistyksen johtaja Heikki Roivainen ja Auerin assistenttina ylioppilas Esa Hyyppä. Matka alkoi Hampurista 22. syyskuuta 1928 ja 4. joulukuuta 1928 retkikunta rantautui Tulimaahan. Retkikunta suoritti arvokkaita tutkimuksia Tulimaan soista, maaperästä ja kasvillisuudesta. Retkikunta kotiutui Suomeen 1929. Väinö Auer laati matkasta kirjan Tulimaata tutkimassa, joka on monissa seikoissa varsin perusteellinen, mutta eräissä, esimerkiksi päivämäärissä ja tutkimustulosten selvittelyssä, varsin epämääräinen.

Alkuperäiset asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulimaassa asui ainakin 4 eri intiaanikansaa: onat, haushit, yahganit ja alacalufit. Onat asuivat pääsaaren Isla Grande de Tierra del Fuegon sisäosissa ja elivät pääasiassa guanakoita metsästämällä. Muut kansat asuivat rannikolla ja liikkuivat kalan- ja hylkeenpyynnissä kanooteilla. Eurooppalaisten asutettua Tulimaan 1800-luvun puolivälissä intiaanit alistettiin valtaväestöön ja reservaatteihin. Kapinoivat intiaanit tapettiin. Vieraiden mukana saapui isorokko ja muita virustauteja, jotka surmasivat valtaosan intiaaneista, joita arvioidaan olleen tuhansia, mutta 1900-luvun alussa enää satoja. Nykyään puhdasverisiä Tulimaan intiaaneja lienee jäljellä vain muutamia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Auer, Väinö 1929: Tulimaata tutkimassa. - Otava. Helsinki.
  • Fuegians
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tulimaa.