Roald Amundsen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roald Amundsen
Nlc amundsen.jpg
Syntynyt 16. heinäkuuta 1872
Borge
Kuollut 18. kesäkuuta 1928 (56 vuotta)
Jäämeri
Kansallisuus norjalainen
Ammatti Tutkimusmatkailija
Allekirjoitus [[Kuva:Roald Amundsen Signature.svg|128px]]

Roald Engelbregt Gravning Amundsen Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys? (16. heinäkuuta 1872 Borge, Norja18. kesäkuuta 1928 Jäämeri) oli norjalainen naparetkeilijä ja tutkimusmatkailija. Vuosina 1903–1906 Amundsen kulki miehistöineen Pohjois-Amerikan pohjoisosien kiertävän Luoteisväylän läpi ensimmäisenä. Vuosina 1911–1912 hän johti naparetkeä, joka saavutti ensimmäisenä Etelänavan.

Amundsen syntyi norjalaiseen varustamo- ja merikapteenisukuun. Fridtjof Nansenin hiihto Grönlannin poikki vuonna 1888 innoitti nuorta Amundsenia ryhtymään tutkimusmatkailijaksi.

Naparetkeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roald Amundsen Etelämantereella.

Amundsen oli aikansa johtava naparetkeilijä, jonka suunnittelu- ja organisointikyky retkillä oli huippuluokkaa. Hänen taktiikkansa perustui vankkaan perinteiden käyttöön ja eskimoilta opittuihin taitoihin. Amundsen kuitenkin myös paranteli oppimiaan käytäntöjä, esimerkiksi rekiä kevennettiin. Hän käytti myös uutta tekniikkaa, lentokoneita ja ilmalaivaa. Kaikissa retkissään Amundsenkaan ei onnistunut. Henkilökohtaisessa elämässään hänellä oli väliin vaikeuksia velkojien kanssa ja vanhempana psyykkisiäkin ongelmia.

Vaikka hänen suurimpaan voittoonsa eli etelänavan valloitukseen liittyikin katkera sivumaku sen johdosta, että Robert Falcon Scott menehtyi kilpailun hävittyään, Norjaan palattuaan Amundsen sai huomata, että rahoituslähteet olivatkin nyt avoinna joka puolella. Hän käytti tilannetta hyväkseen ja päätti kartoittaa pohjoisnapa-alueen perusteellisemmin kuin koskaan aiemmin ja joko perin pohjin vahvistaa tai sitten kerta kaikkiaan romuttaa Robert Pearyn retken tulokset, joita monet epäilivät.

Hänen uusi varta vasten rakennettu tutkimusaluksensa Maud harhaili turhaan pohjoisilla vesillä. Samaan aikaan Amundsen tapasi tanskalaisen Hammer-nimiseen laivameklariin. Amundsen teki Hammerin kanssa epäonnistuneita lentokonekauppoja ja joutui konkurssiin; Maud takavarikoitiin hänen veloistaan. Tällöin häneen otti yhteyttä napatutkimusta harrastava varakas yhdysvaltalainen Lincoln Ellsworth. Ellsworthin rahoituksen ja Amundsenin kokemuksen avulla kaksikko saavutti uuden ennätyksen: he lensivät Norge-nimisellä jäykällä ilmalaivalla Pohjoisnavan yli. Myöhemmin kiisteltiin italialaisen eversti Umberto Nobilen osuudesta retken toteutumiseen. Amundsenin ja Nobilen välit olivat asian johdosta pysyvästi huonot.

Ilmalaiva Norge.

Roald Amundsen katosi lentäessään Pohjois-Atlantilla pelastamaan entistä yhteistyökumppaniaan Nobilea, joka oli joutunut onnettomuuteen yrittäessään omalla Italia-nimisellä jäykällä ilmalaivallaan Pohjoisnavalle. Amundsenin ranskalaisesta Latham-lentoveneestä löydettiin lopulta vain vasen kelluke, jonka kannakkeet olivat pirstoutuneet, mikä viittaa siihen että kone olisi syöksynyt mereen, mahdollisesti moottorivian seurauksena.

Eräissä salaliittoteorioissa väitetään, että Amundsen olisi ollut ainoa ehdottoman luotettava napaseutujen tutkija ja että muiden saavutukset – Robert Pearysta Richard E. Byrdiin – olisivat pelkkiä väärennyksiä.[1]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amundsen vuonna 1913

Vuonna 1969 Mihail Kalatozov ohjasi elokuvan Punainen teltta (1969), jonka päähenkilö oli Roald Amundsen. Häntä näytteli Sean Connery. Sivuosia elokuvassa näyttelivät muun muassa brittiläinen Peter Finch, saksalainen Hardy Krüger ja liettualainen Donatas Banionis.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordon, Stuart: Suuri huijausten kirja. Espoo: Euroword, 1999. ISBN 9516540341.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gordon 1999: s. 66 - 69, 87 -89, 267 - 271.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]