Samuel de Champlain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Théophile Hamelin maalaus Samuel de Champlainista vuodelta 1870. De Champlainista ei ole aikalaismuotokuvaa, joten tämäkin on kuvitteellinen.

Samuel de Champlain (noin 158025. joulukuuta 1635) oli ranskalainen maantieteilijä, tutkimusmatkailija ja Québecin kaupungin perustaja. Hän oli myös merkittävästi mukana Pohjois-Amerikan avaamisessa ranskalaiselle kaupalle, erityisesti turkiskaupalle. Hän teki suurimman osan tutkimusmatkoistaan Québeciin, jonka kanadanranskalaisessa väestössä hänen vaikutuksensa yhä näkyy. Hänen toimintamallinsa oli tutkia Pohjois-Amerikkaa useita kuukausia tai vuosia ja palata sitten Ranskaan hakemaan rahoitusta tuleville tutkimusmatkoille.

De Champlain tuli Kanadaan ensimmäisen kerran vuonna 1603. Vuonna 1608 hän perusti Québecin siirtokunnan, joka oli silloisen Uuden-Ranskan pääkaupunki. Vuonna 1609 hän löysi nykyisen New Yorkin osavaltion ottaessaan osaa taisteluun mohawkeja vastaan intiaaniliittolaistensa montagnaisien, huronien ja algonkinien kanssa. Vuonna 1610 Champlain soti jälleen mohawkeja vastaa liittolaistensa kanssa mutta oli tällä kertaa vähällä hävitä taistelun. Vuonna 1611 hän perusti Place Royal -nimisen kauppapaikan, josta kehittyi myöhemmin Montréalin suurkaupunki. Vuonna 1615 hän löysi Huronjärven ja otti osaa onondagoja vastaan suunnattuun sotaretkeen, joka kuitenkin epäonnistui susquehannockliittolaisten myöhästyttyä taistelusta. Toimiessaan Uuden-Ranskan kenraalikuvernöörinä 1600-luvun alkupuolella hän hankki paljon alueita brittiläisen siirtokunnan Uuden-Englannin pohjoisosista. Champlain kuoli 1635.