Luettelo enklaaveista ja eksklaaveista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
C on A:n enklaavi ja B:n eksklaavi
C on B:n eksklaavi, mutta ei A:n enklaavi, koska sillä on myös yhteistä rajaa D:n kanssa.

Tämä on luettelo enklaaveista ja eksklaaveista. Enklaavi on maantieteen käsite, joka tarkoittaa valtiota tai valtion osaa, joka on kokonaan toisen valtion tai alueen ympäröimä maitse tai maitse ja vesitse.[1] Eksklaavi puolestaan on valtion tai alueen osa, joka on maantieteellisesti muusta valtiosta tai alueesta erillinen ja rajautuu toiseen valtioon tai alueeseen, mahdollisesti järven tai meren lisäksi.[2] Enklaavit ovat usein myös eksklaaveja; eivät kuitenkaan silloin, kun enklaavi on kokonainen valtio. Enklaaveja ja eksklaaveja esiintyy hallinnollisen aluejaon eri tasoilla ja niitä on valtioiden lisäksi muun muassa kunnilla.

Kansainväliset eksklaavit ja enklaavit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cooch Beharin enklaavit ja eksklaavit (Intia oranssilla ja Bangladesh sinisellä, itä ylhäällä).
Northwest Anglen sijainti.
Espanjan eksklaavi Peñón de Vélez de la Gomera.
Baarle-Nassaun sijainti.
nimi valtio, jonka eksklaavi valtio, jonka enklaavi maan-
osa
huomautukset lähteet
(ei nimeä) Azerbaidžan Armenia Aasia Tatlın kaupungista lounaaseen 750 m, pinta-ala 300 × 400 m. [3]
(ei nimeä) Azerbaidžan Armenia Aasia Tatlın kaupungista lounaaseen 1 500 m, pinta-ala 300 × 200 m. [3]
Alaska Yhdysvallat Pohjois-Amerikka Maaraja ainoastaan Kanadan kanssa. Alaska on Yhdysvaltain osavaltio. [4][5]
Akrotiri ja Dhekelia Britannia Aasia Rajautuu Kyprokseen ja Välimereen. Akrotiri ja Dhekalia on Britannian merentakainen alue ja sotilastukikohta. [6]
Artsvashen Armenia Azerbaidžan Aasia [6]
Baarle-Hertog Belgia Alankomaat Eurooppa Baarle-Hertogin kunnalla on 22 eksklaavia Alankomaille kuuluvan Baarle-Nassaun kunnan sisällä. Lisäksi seitsemän Baarle-Nassaun eksklaavia sijaitsee Baarle-Hertogin eksklaavien sisällä. [7][8]
Baarle-Nassau Alankomaat Belgia Eurooppa Baarle-Nassaun kunnalla on kahdeksan eksklaavia Belgialle kuuluvan Baarle-Hertogin kunnan sisällä. Seitsemän niistä sijaitsee Baarle-Hertogin eksklaavien sisällä. [7][8]
Barak Kirgisia Uzbekistan Aasia [6]
Barxudarlı Azerbaidžan Armenia Aasia [6]
Büsingen am Hochrhein Saksa Sveitsi Eurooppa [3]
Cabinda Angola Afrikka Rajautuu Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Kongon tasavaltaan ja Atlantin valtamereen. [9]
Campione d'Italia Italia Sveitsi Eurooppa [3]
Ceuta Espanja Afrikka Rajautuu Marokkoon ja Gibraltarinsalmeen. [10]
Chizumulu Malawi Mosambik Afrikka Sijaitsee Njassajärvessä Mosambikin aluevesien ympäröimänä. [6]
Cooch Behar Intia/Bangladesh Intian/Bangladesh Aasia Intialla on 106 eksklaavia Bangladeshin sisällä, joista kolme sijaitsee Intian sisällä sijaitsevien Bangladeshin eksklaavien sisällä. Bangladeshilla puolestaan on 92 eksklaavia Intian sisällä. Näistä eksklaaveista 21 sijaitsee Bangladeshin sisällä sijaitsevien Intian eksklaavien sisällä. Intian eksklaaveista suurimman sisällä sijaitsee Bangladeshin eksklaavi ja sen sisällä vielä yksi Intian eksklaavi. [6]
Dubki Venäjä Viro Eurooppa Rajautuu Viroon ja Pihkovanjärveen, jossa Viron aluevedet ympäröivät aluetta. [11]
Dubrovnik-Neretvan eteläinen osa Kroatia Eurooppa Rajautuu Bosnia ja Hertsegovinaan, Montenegroon ja Adrianmereen, tosin yhteinen aluevesi yhdistää muuhun Kroatiaan. [12]
Dzhangail Uzbekistan Kirgisia Aasia [6]
Elm Point Yhdysvallat Pohjois-Amerikka Sijaitsee Lake of the Woods -järven rannalla Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla. Alueelle pääsee maitse ainoastaan Kanadan kautta. [13]
Gazan kaista Palestiinalaishallinto Aasia Israel ja Egypti rajanaapureina. [9]
Gibraltar Britannia Eurooppa Rajautuu Espanjaan ja Gibraltarinsalmeen. [14]
Isla Apipé Argentiina Paraguay Etelä-Amerikka Sijaitsee Paranájoessa Paraguayn aluevesien sisällä. [6]
Isla Martín García Argentiina Uruguay Etelä-Amerikka Sijaitsee Río de la Platassa Uruguayn aluevesien sisällä. [6]
Kairagach Tadžikistan Kirgisia Aasia [6][9]
Kaliningradin alue Venäjä Eurooppa Rajautuu Liettuaan, Puolaan ja Itämereen. [15]
Kərki Azerbaidžan Armenia Aasia Nahitševanin (Azerbaidžanin eksklaavi) eksklaavi. [16]
Kokkina (turk. Erenköy) Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta Kyproksen tasavalta Aasia [17]
Lesotho Etelä-Afrikka Afrikka Lesotho on itsenäinen valtio. [9]
Likoma Malawi Mosambik Afrikka Sijaitsee Njassajärvessä Mosambikin aluevesien ympäröimänä. [6]
Llívia Espanja Ranska Eurooppa [6]
Madha Oman Yhdistyneet arabiemiirikunnat Aasia Arabiemiirikunnille kuuluva Nahwa sijaitsee Madhan sisällä. [6]
Melilla Espanja Afrikka Rajautuu Marokkoon ja Välimereen. [18]
Monaco Ranska Eurooppa Rajautuu Ranskaan ja Välimereen ja on Ranskan aluevesien ympäröimä. Monaco on itsenäinen valtio. [19]
Munsterbildchen Saksa Belgia Eurooppa Munsterbildchenin ja varsinaisen Saksan erottaa toisistaan belgialainen rautatie Vennbahn. [6]
Musandam Oman Aasia Rajautuu Arabiemiirikuntiin ja Hormuzinsalmeen. [20]
Mützenich Saksa Belgia Eurooppa Mützenichin ja varsinaisen Saksan erottaa toisistaan belgialainen rautatie Vennbahn. [6]
Nahitševan Azerbaidžan Aasia Rajautuu Armeniaan, Iraniin ja Turkkiin. [6]
Nahwa Yhdistyneet arabiemiirikunnat Oman Aasia Nahwa sijaitsee Omanille kuuluvan Madhan sisällä. [6]
Northwest Angle Yhdysvallat Pohjois-Amerikka Sijaitsee Lake of the Woods -järven rannalla Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla. Alueelle pääsee maitse ainoastaan Kanadan kautta. [21]
Oecussi-Ambeno Itä-Timor Aasia Rajautuu Indonesiaan ja Savunmereen. [9]
Ormídeia Kypros Akrotiri ja Dhekelia (Britannia) Aasia Akrotiri ja Dhekelia on Britannian merentakainen alue ja sotilastukikohta. [6]
Peñón de Alhucemas Espanja Afrikka Saari Välimeressä lähellä Marokon rannikkoa. [22]
Peñón de Vélez de la Gomera Espanja Afrikka Rajautuu Marokkoon ja Välimereen. [9]
Point Roberts Yhdysvallat Pohjois-Amerikka Rajautuu Kanadaan sekä Boundary Bayhin ja Georgiansalmeen. Yhteinen aluevesi yhdistää muuhun Yhdysvaltoihin. [23][24]
Qal'acha Uzbekistan Kirgisia Aasia [6]
Ranskan Guayana Ranska Etelä-Amerikka Rajautuu Brasiliaan, Surinameen ja Atlantin valtamereen. Ranskan Guayana on yksi Ranskan merentakaisista departementeista. [4]
Ruitzhof Saksa Belgia Eurooppa Ruitzhofin ja varsinaisen Saksan erottaa toisistaan belgialainen rautatie Vennbahn. [6]
Rückschlag Saksa Belgia Eurooppa Rückschlagin ja varsinaisen Saksan erottaa toisistaan belgialainen rautatie Vennbahn. [6]
Rötgener Wald Saksa Belgia Eurooppa Rötgener Waldin ja varsinaisen Saksan erottaa toisistaan belgialainen rautatie Vennbahn. [6]
Sankovo ja Medvežje Venäjä Valko-Venäjä Eurooppa [25]
San Marino Italia Eurooppa Italian ympäröimä itsenäinen valtio. [26]
Sarvan Tadžikistan Uzbekistan Aasia [6]
Sastavci Bosnia ja Hertsegovina Serbia Eurooppa [25]
Shohimardon Uzbekistan Kirgisia Aasia [6]
Soʻx Uzbekistan Kirgisia Aasia [6]
Temburong Brunei Aasia Rajautuu Malesiaan ja Etelä-Kiinan mereen. [6]
Vatikaani Italia Eurooppa Italian pääkaupungin Rooman ympäröimä itsenäinen valtio. [26]
Vorukh Tadžikistan Kirgisia Aasia [6]
Xylotýmvou Kypros Akrotiri ja Dhekelia (Britannia) Aasia Akrotiri ja Dhekelia on Britannian merentakainen alue ja sotilastukikohta. [6]
Yuxarı Əskipara Azerbaidžan Armenia Aasia [6]

Valtioiden sisäiset eksklaavit ja enklaavit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian pääkaupunkiterritorion ja siihen kuuluvan Jervis Bayn territorion sijainti Uuden Etelä-Walesin osavaltion sisällä Australiassa.
Liechtensteinin kunnat sijaitsevat eksklaaveina ja enklaaveina ympäri valtiota.
nimi valtio alue, jonka eksklaavi alue, jonka enklaavi maan-
osa
huomautukset lähteet
Australian pääkaupunkiterritorio Australia Uusi Etelä-Wales Oseania [27]
Berliini Saksa Brandenburgin osavaltio Eurooppa [28]
Berzosilla Espanja Palencian maakunta Eurooppa Rajautuu Kantabrian ja Burgosin maakuntiin. [29]
Bogotán pääkaupunkialue Kolumbia Cundinamarcan maakunta Etelä-Amerikka [27]
Bremenin osavaltio Saksa Ala-Saksi osavaltio Eurooppa [30]
Bremerhaven Saksa Bremenin osavaltio Ala-Saksi osavaltio Eurooppa [27]
Brysselin pääkaupunkialue Belgia Flanderi Eurooppa [27]
Céligny Sveitsi Geneven kantoni Vaudin kantoni Eurooppa [31]
Clavaleyres Sveitsi Bernin kantoni Eurooppa Rajautuu Fribourgin ja Vaudin kantoneihin. [32]
Comines-Warneton Belgia Vallonia Eurooppa Rajautuu Flanderiin alueeseen kuuluvaan Länsi-Flanderin maakuntaan ja Ranskaan. [33]
Condado de Treviño Espanja Kastilia ja Leónin itsehallintoalue Baskimaan itsehallintoalue Eurooppa [27]
Enonkoski Suomi Savonlinnan kaupunki Eurooppa [34]
Frederiksberg Tanska Kööpenhaminan kaupungin Eurooppa [35]
Horn Sveitsi Thurgaun kantoni Sankt Gallenin kantoni Eurooppa [36]
Itä-Tiroli Itävalta Tirolin osavaltio Eurooppa Rajautuu Kärntenin ja Salzburgin osavaltioihin sekä Italiaan. [37]
Jervis Bayn territorio Australia Australian pääkaupunkiterritorio Oseania Rajautuu Uuden Etelä-Walesin osavaltioon ja Tyyneenmereen. [27]
Kauniainen Suomi Espoon kaupunki Eurooppa [38]
Kleinlützel Sveitsi Solothurnin kantoni Eurooppa Rajautuu Basel-Landschaftin kantoniin ja Ranskaan. [39]
Ladário Brasilia Corumbán kunta Etelä-Amerikka Ladário ja Corumbá ovat kuntia Mato Grosso do Sulin osavaltiossa. [40]
Liechtensteinin kunnat Liechtenstein Liechtensteinin kunnat Liechtensteinin kunnat Eurooppa [9]
Moskova Venäjä Moskovan alue Eurooppa [27]
Münchenwiler Sveitsi Bernin kantoni Fribourgin kantoni Eurooppa [41]
Oberegg Sveitsi Appenzell Innerrhodenin kantoni Eurooppa Rajautuu Appenzell Ausserrhodenin ja Sankt Gallenin kantoneihin. [42]
Pahkakoski (osa) Suomi Ii Oulu Eurooppa Ei pysyviä asukkaita. Mm. osa Pahkakosken voimalaitoksesta. [43]
Plessix-Balisson Ranska Ploubalayn kunta Eurooppa [44]
Rincón de Ademuz Espanja Valencian itsehallintoalue Eurooppa Rajautuu Kastilia- La Manchan ja Aragonian itsehallintoalueisiin. [27]
San Colombano al Lambro Italia Milanon maakunta Eurooppa Rajautuu Pavian ja Lodin maakuntiin. [27]
Steinhof Sveitsi Solothurnin kantoni Bernin kantoni Eurooppa [45]
Vähäkyrö Suomi Vaasan kaupunki Eurooppa [46]
Wien Itävalta Ala-Itävallan osavaltio Eurooppa [27]
Voeren Belgia Flanderi Eurooppa Rajautuu Vallonian alueeseen kuuluvaan Liègen maakuntaan ja Alankomaihin. [47]
Vuissens Sveitsi Fribourgin kantoni Vaudin kantoni Eurooppa [48]
Zelenograd Venäjä Moskovan kaupunki Eurooppa [49]

Entiset eksklaavit ja enklaavit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostheimin eksklaavi Preussissa/Saksassa 1812–1945.
nimi valtio alue/valtio, jonka eksklaavi alue/valtio, jonka enklaavi maan-
osa
alkoi päättyi huomautukset lähteet
Länsi-Berliini Britannian,

Ranskan ja
Yhdysvaltojen miehittämä, käytännössä melkein kuin Saksan liittotasavaltaan kuuluva eksklaavi
Itä-Saksa Eurooppa 1949 1990 [17]
Etelä-Afrikan bantustanit Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Afrikka 1963 1994 [50][51]
Hamina Suomi Vehkalahti Eurooppa 1653 2002 Vehkalahden kirkonkylä, alkuaan nimellä Vehkalahden Uusikaupunki (ruots. Veckelax Nystad) oli enklaavi, joka tuhottiin Suuressa Pohjan sodassa 1712 ja raunioille rakennettiin Haminan kaupunki (ruots. Fredrikshamn). [52][53][54][55]
Hongkong Britannia Britannia Aasia 1860 1997 Kiinaan ja Etelä-Kiinan mereen rajautunut [9]
Itä-Pakistan Pakistan Pakistan Aasia 1947 1971 Rajautui Intiaan, Burmaan ja Bengalinlahteen. [15]
Itä-Preussi Saksa Saksa Eurooppa 1919 1945 Rajautui Liettuaan, Puolaan ja Itämereen. [15]
Jyväskylä Suomi Jyväskylän maalaiskunta Eurooppa 1868 1965 [56]
Korpelan tila Suomi Toivakan kunta Jyväskylän maalaiskunta Eurooppa 1911 1940 Yhtä aikaa sekä enklaavi että eksklaavi siitä lähtien, kun tila erehdyksessä vuonna 1911 liitettiin tuolloin perustettuun Toivakan kuntaan. [57]
Kyyrölä Suomi Muolaa Eurooppa 1890 1934 Suomen ensimmäinen kuntaliitos. [58] [59]
Lieksa Suomi Pielisjärvi Eurooppa 1936 1972 [52][60]
Macao Portugali Portugali Aasia 1557 1999 Rajautui Kiinaan ja Etelä-Kiinan mereen. [9]
Mikkeli Suomi Mikkelin maalaiskunta Eurooppa 1838 2000 [52][61]
Nurmes Suomi Nurmeksen maalaiskunta Eurooppa 1876 1972 [52][62]
Ostheim vor der Rhön Preussi/Saksa Saksi-Weimar-Eisenach (1812–1920)
Thüringen (1920–1945)
Baijeri Eurooppa 1812 1945 Nykyisin osa Baijerin osavaltiota. [63][64]
Portugalin Intia Portugali Portugali Aasia 1505 1961 Rajautui Intiaan ja Intian valtamereen. Intia otti hallintaansa viimeiset eksklaavit vuonna 1961. Portugali tunnusti Intian vallan alueella vasta vuonna 1974. [65][66]
Rovaniemi Suomi Rovaniemen maalaiskunta Eurooppa 1929 2005 [52][67]
São João Baptista de Ajudá Portugali Portugali Dahomey Afrikka 1680 1960 [68]
Walvis Bay Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Namibia Afrikka 1978 1994 [17]
Verenahof Baden/Saksa Baden (1806–1871)
Saksa (1871–1967)
Sveitsi Eurooppa 1806 1967 Alkujaan Badenin eksklaavi Schaffhausenin kantonin sisällä. Baden liittyi osaksi vasta perustettua Saksan keisarikuntaa vuonna 1871. Nykyisin Verenahof kuuluu sveitsiläiseen Büttenhardtin kuntaan. [17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vinokurov, Evgeny Yuryevich: A Theory of Enclaves. Lexington Books, 2007 (käsikirjoitus 2005). ISBN 073912403X. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 10.8.2009). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. enclave Dictionary.com. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  2. exclave Dictionary.com. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  3. a b c d Vinokurov 2005, s. 18
  4. a b What is an Exclave? Conjecture Corporation. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  5. Casselman, William Gordon: Enclave & Exclave – a tricky pair of words billcasselman.com. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac Palmberg, Rolf: Enclaves of the World Palmberg, Rolf (Åbo Akademi University). Viitattu 9.8.2009. (englanniksi)
  7. a b 30 enclaves Gemeenten Baarle-Hertog & Baarle-Nassau. Viitattu 11.8.2009. (englanniksi)
  8. a b Vinokurov 2005, s. 47
  9. a b c d e f g h i Vinokurov, Evgeny Yuryevich: What Are Enclaves and Exclaves? (PDF) Vinokurov, Evgeny Yuryevich. Viitattu 9.8.2009. (englanniksi)
  10. Ceuta Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  11. Vinokurov 2005, s. 26
  12. Vinokurov 2005, s. 23
  13. DeFeo, Brian: ...from both sides now... 8.3.2008. weeklymarketplace.net. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  14. Vinokurov 2005, s. 49
  15. a b c Vinokurov 2005, s. 24
  16. Karki (Kerki, Kiarki, Kyarki, Tigranashen Azerb.com. Viitattu 9.8.2009. (englanniksi)
  17. a b c d Vinokurov 2005, s. 21
  18. Melilla Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  19. Vinokurov 2005, s. 28
  20. Musandam Peninsula, Oman NASA. Viitattu 9.8.2009. (englanniksi)
  21. Northwest Angle, Minnesota NASA. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  22. Alhucemas Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  23. Point Roberts Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 10.8.2009. (englanniksi)
  24. Dallen, J. Timothy: Tourism and political boundaries, s. 82. Routledge, 2001. ISBN 0415196965. Teoksen verkkoversio (viitattu 10.8.2009). (englanniksi)
  25. a b Vinokurov 2005, s. 19
  26. a b Vinokurov 2005, s. 16
  27. a b c d e f g h i j Vinokurov 2005, s. 32
  28. Deutschland will Belgien seine Enklaven lassen. Welt Online, 10.8.2008. Welt Online. Artikkelin verkkoversio Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  29. Palentinos en Cantabria 8.4.2009. El Norte de Castilla. Viitattu 30.10.2009. (espanjaksi)
  30. Niedersachsen – Das Land mit unverwechselbarem Charakter Neckermann-Reisen. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  31. Santschi, Catherine: Céligny 11.2.2005. Historischen Lexikon der Schweiz. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  32. Dubler, Anne-Marie: Clavaleyres 11.2.2005. Historischen Lexikon der Schweiz. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  33. Pour Scolaires Comines Contact Culture. Viitattu 11.8.2009. (ranskaksi)
  34. Tervetuloa reikäleipäkunta! Itä-Savo. 20.3.2012. Itä-Savo Oy. Viitattu 1.1.2013.
  35. Frederiksberg Copenhagen Capacity. Viitattu 13.8.2009. (englanniksi)
  36. Geografie Gemeinde Horn. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  37. East Tirol PlanetWare Inc. Viitattu 11.8.2009. (englanniksi)
  38. Maantiedon knopit Ringnet Oy. Viitattu 11.8.2009.
  39. Schenker, Lukas: Kleinlützel 20.8.2007. Historischen Lexikon der Schweiz. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  40. Baeninger, Rosana; Souchaud, Sylvain: Vínculos entre a Migração Internacional e a Migração Interna : o caso dos bolivianos no Brasil (PDF) 30.4.2007. Brasília: CEPAL. Viitattu 13.8.2009. (portugaliksi)
  41. Dubler, Anne-Marie: Münchenwiler 22.1.2009. Historischen Lexikon der Schweiz. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  42. Tourismusinformationen Bezirksverwaltung Oberegg. Viitattu 11.8.2009. (saksaksi)
  43. Uuteen Ouluun jää pala Iitä 6.4.2012. Kaleva. Viitattu 6.6.2013.
  44. Les conteurs bretons : Jean-Pierre Mathias BreizhNet. Viitattu 13.8.2009. (ranskaksi)
  45. Canton Solothurn ch.ch. Viitattu 11.8.2009. (englanniksi)
  46. Mäntysalo, Raine; Vakkuri, Jarmo: Määritä osoite! Suomen Kuntaliitto. Viitattu 1.1.2013.
  47. ligging Gemeente Voeren. Viitattu 11.8.2009. (hollanniksi)
  48. Vuissens et huit cents ans d’histoire du village Commune de Vuissens. Viitattu 11.8.2009. (ranskaksi)
  49. 567 - Tentacular Moscow Big Think. Viitattu 12.1.2013. (englanniksi)
  50. Bophuthatswana Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 13.8.2009. (englanniksi)
  51. KwaZulu Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 13.8.2009. (englanniksi)
  52. a b c d e Mannerfelt, Carl (toim.); Lundqvist, Gösta (toim.); Väänänen, Heikki (toim.): Oppikoulun kartasto, s. 20–21. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1972.
  53. Kuntien määrä vähenee kahdella - Raahe ja Pattijoki sekä Hamina ja Vehkalahti yhdistyvät ensi vuoden alussa 19.6.2002. Sisäasiainministeriö. Viitattu 19.2.2011.
  54. Hamina-Vehkalahti historia: Niin ol suur ettei kartal mahu Hamina-Venkalahden Seurakunta. Viitattu 26.2.2011.
  55. Ragnar Rosén: Vehkalahden pitäjän historia I. Suur-Vehkalahden asutus- ja aluehistoria n. vuoteen 1610. Vehkalahden kunta, 1936.
  56. Lappalainen, Jussi T. (toim.): ”Pitäjän synty ja aluemuutokset”, Jyväskylän maalaiskunnan kirja. Jyväskylä: , 1977.
  57. Lappalainen, Jussi T. (toim.): ”Pitäjän synty ja aluemuutokset”, Jyväskylän maalaiskunnan kirja. Jyväskylä: , 1977.
  58. Laamanen, Elina: Kuntarakenteen kehitys Kunnat.net. 14.4.2009. Suomen Kuntaliitto. Viitattu 26.2.2011.
  59. Harjula, Tiina et al.: Kyyrölän kunnan historia (Kyyrölän kunta) kyyrola.info. 18.11.2005. Pro Karelia ry. Viitattu 26.2.2011.
  60. Katsaus Lieksa-Pielisjärven menneisyyteen Lieksan kaupunki. Viitattu 11.8.2009.
  61. Valtioneuvoston päätös: Anttola, Mikkelin kaupunki ja Mikkelin maalaiskunta yhdistyvät 10.6.1999. Sisäasiainministeriö. Viitattu 12.8.2009.
  62. Nurmeksen historiaa Nurmeksen kaupunki. Viitattu 12.8.2009.
  63. Historisches - kurz und knapp: Stadt Ostheim v.d.Rhön. Viitattu 13.8.2009. (saksaksi)
  64. Historisches Kleinzentrum zwischen Franken und Thüringen MGC Ostheim/Rhön e.V.. Viitattu 13.8.2009. (saksaksi)
  65. Gupta, Om: Encyclopaedia of India, Pakistan and Bangladesh, s. 582. Gyan Publishing House, 2006. ISBN 8182053897. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.12.2011). (englanniksi)
  66. Bulliet, Richard et al.: The Earth and Its Peoples: A Global History, s. 549. Cengage Learning, 2010. ISBN 0538744383. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.12.2011). (englanniksi)
  67. Kunta lyhyesti Rovaniemen kaupunki. Viitattu 2.1.2011.
  68. Vinokurov 2005, s. 20