Kärnten

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kärnten
lippu vaakuna
lippu vaakuna

Itävallan kartta, jossa Kärnten korostettuna

Itävallan lippu Itävallan osavaltio
Pääkaupunki Klagenfurt
 - Kuvernööri Peter Kaiser
Asukkaita 559 891 (6.)
 - Väestötiheys 58,8 /km²
Pinta-ala 9 536 km² (5.)
ISO-lyhenne AT-2
Osavaltion internetsivut (saksaksi)

Kärnten (sloveeniksi Koroška) on 559 404 (2001) asukkaan osavaltio Itävallassa Dravajoen ympäristössä. Sen pinta-ala on 9 536 km². Osavaltion pääkaupunki on Klagenfurt (sloveniaksi Celovec).

Osavaltiossa on kahdeksan piiriä, Spittal an der Drau, Hermagor, Villach-Land, Feldkirchen, St. Veit an der Glan, Klagenfurt-Land, Völkermarkt ja Wolfsberg, ja kaksi itsehallinnollista kaupunkia Klagenfurt ja Villach.

Kärnten käsittää suuren osan Itä-Alppeja ja Klagenfurtin laakion. Pääelinkeinoina ovat maanviljely (viljaa ja viiniä) ja karjanhoito, mutta alueella on myös merkittävää vuorityötä (hiiltä, rautaa, lyijyä, sinkkiä).

Asukkaat ovat enimmäkseen saksankielisiä ja Kärntenissa puhutaan omaa, helposti tunnistettavaa murrettaan. 14000 hengen slovenialaisvähemmistö on keskittynyt kaakkoisosaan.

Kärntenin osavaltion kuvernööri (Landeshauptmann) oli entinen oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen johtaja Jörg Haider, joka menehtyi auto-onnettomuudessa lokakuussa 2008. 2000-luvulla Kärnteniä on kuohuttanut nk. Ortstafelkonflikt, sillä Itävallan lain mukaan paikkakunnilla, joilla on väh. 10 % sloveeni- tai kroaattivähemmistö, paikkakunnan tienviittojen tulisi olla kaksikielisiä. Haider kielsi tienviittojen muuttamisen kaksikielisiksi.

Kärnten on hyvin suosittu lomapaikka kesälomilla suurien järviensä takia. Suosittua on vuokrata kesällä pariksi viikoksi mökki järvenrannalta.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kärnten.