Tiroli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiroli
Tirol
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Itävalta
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Innsbruck
 – Kuvernööri Günther Platter
Pinta-ala 12 640 km² (3.)
Väkiluku (2015) 728 826 (5.)
 – väestötiheys 57,7 as./km²
Lyhenteet
 – ISO 3166 AT-7
Niederösterreich

Tiroli (saks. Tirol) [1] on Itävallan osavaltio Alpeilla. Sen pääkaupunki on Innsbruck. Osavaltion pinta-ala on 12 640 km² ja sen väkiluku 728 826 (vuonna 2015).[2] Tiroli on myös laajempi historiallinen alue, joka oli keskiajalta lähtien vuosisatojen ajan yhtenäinen kreivikunta, mutta on nykyisin jaettu Itävallan ja Italian kesken. Italiaan kuuluvan osan nimi on Etelä-Tiroli.[3]

Tiroli rajautuu pohjoisessa Saksaan ja etelässä Italiaan sekä Sveitsin Graubündenin kantoniin. Naapuriosavaltiot ovat idässä Salzburg ja Kärnten sekä lännessä Vorarlberg.

Tirolin osavaltio on jaettu kahdeksaan piiriin ja Innsbruckin Statutarstadtiin. Piirit ovat Landeck, Reutte, Imst, Innsbruck-Land, Schwaz, Kufstein, Kitzbühel ja Itä-Tirolissa muusta osavaltiosta erillään oleva Lienz.[4] Osavaltion kuvernööri on Günther Platter (ÖVP).

Tirolin alueen tärkein elinkeino on matkailu. Itävaltalaiset Kitzbühelin ja Sankt Antonin hiihtokeskukset ovat lasketteluturistien suosiossa. Itävallan puolella korkein vuorenhuippu on Großglockner (3 798 m), mutta Italian puolella Etelä-Tirolissa sijaitseva Ortler on vielä korkeampi (3 905 m).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiroli vuoden 1918 jälkeen. Etelä-Tiroli (tummennettu) ja kuvasta puuttuva nykyinen Trenton maakunta ovat nykyään osa Italiaa ja muodostavat yhdessä Trentino-Etelä-Tirolin autonomisen hallintoalueen.

Ennen ajanlaskun alkua Tirolia hallitsivat illyyrialaiset ja roomalaiset. Kansainvaellukset toivat alueelle itägootit. Keskiajalla pääosa Tirolista kuului Baijerin herttuakuntaan. Habsburgit perivät Tirolin 1363.

Habsburgien ajalta lähtien Tirolin alue oli vuoteen 1805 saakka yhtenäinen Tirolin kreivikunta, joka kuului ensin Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan ja sen jälkeen Itävaltaan. Vuonna 1805 Itävalta menetti Tirolin Napoleonin sotien tuloksena Pressburgin rauhassa lyhyeksi aikaa Baijerin kuningaskunnalle, mutta sai sen takaisin vuoden 1814 Wienin kongressissa. Alue kuului ensimmäiseen maailmansotaan asti Itävalta-Unkariin.

Maailmansodan päätyttyä Saint-Germainin rauhansopimuksessa 1919 kreivikunnan eteläinen osa erotettiin Italialle Bolzanon eli Etelä-Tirolin maakunnaksi (ital. Provincia autonoma di Bolzano), jossa se muodostaa nykyisin italiankielisen Trenton maakunnan kanssa autonomisen Trentino-Etelä-Tirolin hallintoalueen (saks. Trentino-Südtirol). Pohjoinen ja itäinen osa Tirolista jäivät osaksi Itävaltaa, ja niistä muodostettu Tirolin osavaltio on yksi Itävallan yhdeksästä osavaltiosta.[5]

Vuonna 1991 jäätiköltä Ötztalin läheltä aivan rajan Italian puolelta löydettiin muumioitunut ruumis 3300-luvulta eaa., jolle annettiin nimi Ötzi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 185. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7.
  2. Austria Citypopulation.de. Viitattu 12.9.2015.
  3. South Tyrol: where Austria and Italy collide Guardian. Viitattu 15.10.2012.
  4. Austria, Tirol Citypopulation.de
  5. History Southtyrol - Italy Waldhof. Arkistoitu 24.8.2012. Viitattu 15.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]