Steiermark

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Steiermark
lippu vaakuna
lippu vaakuna

Itävallan kartta, jossa Steiermark korostettuna

Itävallan lippu Itävallan osavaltio
Pääkaupunki Graz
 - Kuvernööri Franz Voves
Asukkaita 1 205 609 (4.)
 - Väestötiheys 73,6 /km²
Pinta-ala 16 392 km² (2.)
ISO-lyhenne AT-6
Osavaltion internetsivut (saksaksi)

Steiermark (sloveeniksi Štajerska, lat. Styria) on yksi Itävallan yhdeksästä osavaltiosta. Sen pääkaupunki on Graz.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steiermarkin pinta-ala on 16 392 km² ja se on täten Itävallan toiseksi suurin osavaltio Ala-Itävallan jälkeen. Osavaltio sijaitsee maan kaakkoisosassa ja rajautuu etelässä Sloveniaan (145 km raja). Naapuriosavaltiot ovat pohjoisessa Ylä-Itävalta ja Ala-Itävalta, idässä Burgenland ja lännessä Kärnten sekä Salzburg.

Steiermarkia kutsutaan usein "Itävallan vihreäksi sydämeksi", sillä noin 60 % sen pinta-alasta on metsää. Merkittävin osavaltion läpi virtaava joki on Mur (pituus Steiermarkin alueella 291 km), joka virtaa myös Grazin läpi. Muita merkittäviä jokia ovat Enns, Feistritz ja Raab. Suurin järvi Grundlsee sijaitsee Liezenin piirissä. Osavaltion korkein huippu on 2 995 m korkea Hoher Dachstein.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steiermarkin talous on jatkuvasti kääntynyt palvelualavaltaiseksi, kuten monissa muissakin kehittyneissä maissa. Steiermarkin talouskasvu on Itävallan suurimpia (v. 2004 3.8%) mutta tämä talouskasvu on keskittynyt lähinnä alueen suurimman kaupungin Grazin alueelle.

Alueellinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steiermark jakautuu 12 piiriin (Bezirke) ja Statutarstadtiin Graz, jolla on oma kunnanlakinsa. Pinta-alaltaan suurin piiri on Liezen. Lisäksi Steiermarkin eri alueista käytetään nimityksiä Ylä-Steiermark (Obersteiermark), Länsi-Steiermark (Weststeiermark) ja Itä-Steiermark (Oststeiermark).

Steiermarkin piirit ovat:

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Steiermarkissa asui 1 202 087 asukasta[1] ja väestötiheys on 73 asukasta/km².

Osavaltion väestöstä 15% on 0-14-vuotiaita, 61,9% 15-59-vuotiaita, ja yli 59-vuotiaiden osuus väestöstä on 23,1%[2]. Steiermarkilaisten keski-ikä on noussut 15 vuodessa 36,2 vuodesta (1981) 41,3 vuoteen (2005)[3]. Odotettu elinikä on miehillä 76 ja naisilla 82,1 vuotta[4].

Steiermarkissa asui vuonna 2005 68 286 ulkomaalaista ja heidän osuus väestöstä oli 5,7 %[5]. Suurin osa ulkomaalaisista asuu pääkaupungissa Grazissa ja sen ympäristössä.

Väestönkehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: Landesstatistik Steiermark[6]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steiermark on alppiseutua, jossa runsaasti mineraaliesiintymiä (rautaa, grafiittia, ruskohiiltä). Osavaltiossa on myös paljon maanviljelyä, viinin- ja hedelmäviljelyä sekä rauta- ja puuteollisuutta.

Osavaltio on ollut kansanpuolueen (ÖVP) tukialuetta vuodesta 1945. Vuoden 2005 vaaleissa sosiaalidemokraatit (SPÖ) ottivat kuitenkin voiton paikallisjohtajansa Franz Vovesin johdolla, josta tuli kuvernööri (Landeshauptmann). Myös kommunistipuolue KPÖ kasvatti asemiaan, mutta oikeistopopulistiset FPÖ ja BZÖ eivät saaneet paikkoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Steiermark.