Simpsonit

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 10. maaliskuuta 2007 kello 14.12 käyttäjän TPG (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Simpsonit
The Simpsons
[[Tiedosto:Simpsoneiden logo
Tiedosto:557px-C-SimpFamily.png Simpsoneiden perhe; vasemmalta oikealle, ylhäältä alas: Homer, Marge, Lisa, Bart, Maggie, Lumipallo II (Snowball II) , Pukin pikku apuri (Santa's Little Helper).|255px|]]
Tyyli Animaatiosarja
Kestoaika 21-23 min
Luoja(t) Matt Groening
Pääosissa Dan Castellaneta
Julie Kavner
Nancy Cartwright
Yeardley Smith
Hank Azaria
Harry Shearer
Marcia Wallace
Pamela Hayden
Tress MacNeille
Maggie Roswell
Russi Taylor
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Fox
Esitetty 17. joulukuuta 1989 – jatkuu edelleen
Jaksoja 392 (luettelo jaksoista)
Aiheesta muualla
IMDb

Simpsonit (The Simpsons) on Matt Groeningin luoma ja Gracie Films -yhtiön 20th Century Foxille tuottama Emmy-palkittu animaatiosarja. Simpsonit on Yhdysvalloissa kaikkien aikojen pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut piirrossarja ja tilannekomedia [1], ja sen tuotanto jatkuu edelleen.

Yhdysvalloissa sarjaa esittää FOX-televisiokanava. Sarjasta on Yhdysvalloissa esitetty nyt 17 tuotantokautta, ja 18. tuotantokausi alkoi 10. syyskuuta 2006. Suomessa jokaisen uuden jakson esittää ensisijaisesti MTV3. Suomessa 17. tuotantokauden jaksot alkoivat syyskuun 2006 alussa ja loppuivat helmikuun 2007 alussa.

Simpsonit on saavuttanut sekä Yhdysvalloissa, että ympäri maailmaa suuren suosion ja on saanut useita tv–palkintoja. Se on yksi FOX:in ensimmäisistä todellisista hittisarjoista.

Sarjaa on usein siteerattu muiden aikuisillekin suunnattujen animaatiosarjojen edelläkävijänä ja vaikuttaneen aikuisille suunnattujen 90-luvun tilannekomedioiden syntyyn [2]. Simpsoneita ovat seuranneet muun muuassa Family Guy, South Park, Futurama ja Kukkulan kuningas. [3][4] Futuraman luoja on Simpsoneiden tuottaja Matt Groening, joka myös piirsi kyseistä sarjaa.

Historiaa Yhdysvalloissa

Pääartikkeli: Simpsoneiden lyhytfilmit
Tracey Ullman Showssa nähdyt alkuperäiset Simpsonit

Simpsonit syntyivät ideana jo vuonna 1986, kun James L. Brooks, yksi sarjan nykyisistä päätuottajista, sai idean piristää The Tracey Ullman Show'ta pienillä animaatiopaloilla. Brooks valitsi sarjan piirtäjäksi Matt Groeningin, sillä hän itse piti paljon Groeningin piirtämästä Elämä on helvettiä -sarjakuvasta.

Sarjan suunnittelu jätettiin Groeningin harteille. Groening ajattelikin pitkään vain tekevänsä sarjakuvastaan televisioversion, mutta muutti mieltään ja suunnitteli odottaessaan pääsyä James L. Brooksin puheille sarjaan uuden perheen, jonka jäsenet saivat nimensä hänen vanhempiensa ja sisartensa mukaan. Bart tosin oli vain anagrammi sanasta "brat", kakara. [5]

Brooksin puheille päästyään ohjelman tekijät innostuivat ideasta ja Simpsonit nähtiin ensimmäisen kerran lyhytfilmeinä kyseisessä ohjelmassa 19. huhtikuuta 1987, sketsillä Good Night ("hyvää yötä"). Simpsonit-lyhytelokuvia nähtiin yhteensä 48 kappaletta. Tuolloiset Simpsoneiden hahmot olivat vielä varsin karkeasti piirrettyjä ja vasta etäisesti nykyisiä muotojaan muistuttavia. Tämä johtui siitä, että Groening lähetti raakaluonnokset sellaisinaan animaattoreille olettaen heidän siistivän niitä. Animaattorit kuitenkin vain jäljensivät Groeningin piirrokset. [6] Lyhytfilmien animoinnin hoiti yhdysvaltalainen Klasky Csuspo -yhtiö. Värittäjänä toimi Georgie Peluse ja hän päätti tehdä hahmoista ihonväriltään keltaisia.

Varsinaiselle sarjalle saatiin ohjelmapaikka FOX:ilta vuonna 1989, ja pilottijakso esitettiin Yhdysvalloissa 17. joulukuuta samana vuonna. Ensimmäinen jakso oli tuotantokoodin mukaan Lapsenvahti, mutta ensimmäisenä jaksona Yhdysvalloissa esitettiin joulun kunniaksi jakso Joulurauha. Kaikkia muita jaksojakaan ei esitetty täysin tuotantokoodin mukaisessa järjestyksessä. Sama ilmiö on toistunut lähes kaikilla tuotantokausilla siitä eteenpäin.

Sarja herätti vanhempien keskuudessa keskustelua, sillä Bart Simpson kuvattiin kapinallismielisenä häirikkönä, joka ei koskaan jäänyt kiinni kepposistaan. Vanhempainyhdistykset uskoivat Bartin olevan jonkinlainen roolimalli lapsille. Yhdysvaltain silloinen presidentti George H. W. Bush sanoikin, että amerikkalaisperheiden kuuluisi muistuttaa enemmän Waltoneita kuin Simpsoneita. [7] Monenlaisia Simpsonit-aiheisia oheistuotteita, kuten t-paitoja, joihin oli painettu Bart Simpsonin slogan: "Underachiever ('And proud of it, man!')", myytiin kuitenkin hyvin 2 miljardin dollarin tulojen edestä. [7]

Tuotanto

Yhdenkin Simpsonit-jakson tuottaminen menee läpi pitkän prosessin. Yhden tuotantokauden tekoon menee tekijöiltä yhteensä noin 10 kuukautta.

Tuottajat

Matt Groening, James L. Brooks ja Sam Simon ovat olleet ohjelman johtavia tuottajia läpi sarjan. Tuottajaa tärkeämpi osa jakson teossa on show runner, vastaava valvoja ja tuottaja, joka on myös jakson johtava käsikirjoittaja. Yleensä nämä johtajat pysyvät mukana sarjassa useiden tuotantokausien ajan.

Läpi sarjan palvelleet show runnerit:

Ääninäyttely

Ääninäyttely on Simpsoneiden tekijöille ja näyttelijöille kunnia-asia. Hahmojen äänet ovat tekijöille tärkeitä, ja hahmon äänenä pyritään aina käyttämään samaa näyttelijää. Mikäli se ei ole tilapäisesti mahdollista, näyttelijä kuolee tai poistuu muuten vain sarjasta, hahmo saatetaan jättää sarjasta pois. Päänäyttelijöiden osalta näin ei ole vielä käynyt, mutta esimerkiksi Phil Hartmanin ja Doris Graun menehdyttyä sekä Maggie Roswellin jäätyä palkkakiistan tähden tauolle heidän hahmonsa on jätetty pois sarjasta. Hartmanin hahmoja olivat muun muuassa asianajaja Lionel Hutz ja näyttelijä Troy McClure. Doris Grau esitti lähinnä ruokalan täti Dorista. Maggie Roswell esitti lukuisia tärkeitä hahmoja, joten hänen poisjäämisensä sarjasta oli suuri takaisku sarjan tekijöille. Roswell esitti muun muuassa Maude Flandersia, Helen Lovejoyta, Elizabeth Hooveria ja Luann Van Houtenia. Maudelle kirjoitettiin kuolema televisiosarjaan, mutta muut Maggien hahmot palasivat myöhemmin Marcia Mitzman Gavenin äänellä.

Vuorosanat sarjaan nauhoitetaan äänitysstudiossa, jossa kaikki näyttelijät seisovat ympyrässä samassa huoneessa ja lausuvat repliikkinsä.

Sarjassa on useita tärkeitä näyttelijöitä, jotka esittävät lukuisia hahmoja. Dan Castellaneta esittää Homer Simpsonia, Abraham Simpsonia, Hassu-klovnia ja lukuisia muita hahmoja, Julie Kavner kaikkia Bouviereiden perheen naispuolisia jäseniä (hänen tärkein äänitettävänsä on Marge Simpson) ja Nancy Cartwright Bartia, Ralph Wiggumia ja Nelsonia muiden ohella. Yeardley Smith on näyttelijätiimistä ainoa, joka esittää vain yhtä hahmoa. Hän äänittää Lisa Simpsonia. Silloin tällöin Smith saattaa olla jonkin kertakäyttöhahmon äänenä. Näyttelijätiimissä ovat mukana myös Hank Azaria ja Harry Shearer.

Päänäyttelijöiden lisäksi sarjassa on useita vierailevia päänäyttelijöitä. He esittävät yleensä vain yhtä, kahta sarjassa muutaman kerran tuotantokaudessa esiintyvää hahmoa. Tällaisia näyttelijöitä ovat esimerkiksi Kelsey Grammer, Pamela Hayden, Joe Mantegna, Tress MacNeille ja Marcia Wallace.

Näyttelijätiimi meni lakkoon vuonna 1998 vaatimuksenaan parempi palkka. Kaikille päähahmoille tuskin olisi järin helposti löytynyt vastaavaa ääntä, joten näyttelijät eivät jättäneet tuottajille juurikaan valinnanvaraa, ja heidän palkkaansa (30 000 dollaria jaksolta) korotettiin 125 000 dollariin jaksolta.

Käsikirjoittaminen

Käsikirjoittajat jakavat yhden tuotantokauden kahteen osaan. Jokaiselle kaudenpuolikkaalle kehitetään noin 16 juoni-ideaa. Nämä ovat yleensä yhden tai kahden käsikirjoittajan kirjoittamia. 16 juoni-ideaa kehittyvät 12 käsikirjoitukseksi. Koska yhden Simpsonit-jakson tuottaminen vie aikaa kuudesta kahdeksaan kuukauteen, eivät jaksojen tapahtumat voi viitata täysin ajankohtaisiin aiheisiin.

Käsikirjoitukset kehittyvät lopulliseen muotoonsa muutaman uudelleenkirjoitustilaisuuden aikana. Tällöin kirjoittajat voivat lisätä ja vähentää vitsejä sekä lisätä uusia kohtauksia tai pyytää ääninäyttelijöitä tekemään uusintaottoja repliikeistään. Näiden tilaisuuksien johtaja on George Meyer, joka on ollut mukana sarjassa alusta asti.

59 jaksoa kirjoittanut John Swartzwelder on eniten Simpsoneiden jaksoja kirjoittanut henkilö tekijätiimissä. Toinen huomioitava kirjoittaja oli Conan O'Brien, joka kirjoitti neljä käsikirjoitusta ennen kuin hänestä tuli oman Late Night with Conan O'Brien –ohjelmansa juontaja.

Animointi

Simpsoneita on piirretty historiansa aikana useissa animaatiostudioissa sekä Yhdysvalloissa että Itä-Aasiassa. Tracey Ullman Shown lyhytfilmit teki yhdysvaltalainen Klasky Csupo, joka piirsi myös varsinaisen sarjan kolme ensimmäistä tuotantokautta. Neljännellä tuotantokaudella Gracie Films siirsi yhdysvaltalaisen tuotanto-osuuden Film Roman –yhtiölle; viimeinen Klasky Csupon valmistama jakso oli Kymmenen plus (Kamp Krusty).

Hahmojen ja taustan asemointi tehdään edelleen Yhdysvalloissa, mutta lisääntyneen työn vuoksi avainkuvien välinen piirtäminen, värittäminen ja kuvaaminen on siirretty neljännestä tuotantokaudesta lähtien lähinnä etelä-korealaisille alihankkijoille, joita saattaa sarjan samassakin jaksossa olla useita. 13. tuotantokauden jälkeen piirtämis- ja värittämismenetelmä vaihdettiin perinteisestä käsityöstä digitaaliseksi, jota tosin oli jo kokeiltu kahdessa aikaisempien kausien jaksossa.

Televisionti

Simpsoneita on televisioitu lukuisissa maissa useilla eri kanavilla ja yhteensä Simpsoneita katsotaan yli 70 maassa [8]. Valmiit jaksot toimitetaan ensimmäisenä sarjan tuottajakanavalle, amerikkalaiselle FOXille. Suomessa televisiointioikeudet omistaa MTV3 ja sen sisarkanava Subtv. Jaksot tekstitetään Pohjoismaissa ja muutamassa muussa maassa, mutta myös dubbaaminen on yleistä useissa manner-Euroopan maissa kuten Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa.

Iso-Britanniassa sarjaa esittää tällä hetkellä Channel 4. TV3 ja TV6 ovat esittäneet sarjaa Skandinaviassa. Islannissa Simpsoneita televisioi Stöð 2. Ranskassa televisioijana toimii Canal+ ja Saksassa ProSieben. Sveitsissä ja Itävallassa Simpsoneita esittävät Saksan ProSiebenin kansalliset sisarkanavat.

Yleistä

Sarjassa kuvataan satiirisella tavalla Simpsonien perheen Homerin, Margen, Bartin, Lisan ja Maggien elämää. Nämä seikkailevat kuvitteellisessa Springfieldin kaupungissa. Simpsoneiden jaksoista löytää runsaasti viittauksia aikamme ilmiöihin ja amerikkalaisen yhteiskunnan ongelmiin tavalla, joka ei oikeilla ihmisnäyttelijöillä toteutettuna olisi mahdollista.

Yleistä hahmoista

Sarjan alkuaikoina perheen ilkikurinen esikoispoika Bart oli jonkinlainen ilmiö, mutta pian perheen isä Homer nousi sarjan suosituimmaksi hahmoksi. Todella laiska, tyhmä ja kaljaa ryystävä Homer on eräänlainen tiivistys periamerikkalaisesta juntista. Sarjassa on myös joukko muita hahmoja, joissa yleensä korostuvat jonkin tietyn ihmisryhmän stereotypiset piirteet. Näihin kuuluvat esimerkiksi uskonnollinen naapuri Ned Flanders (äänenä Harry Shearer), alkoholisti-Barney sekä Intiasta kotoisin oleva lähikaupan myyjä Apu (äänenä Hank Azaria).

Hahmot eivät juuri vanhene vuosien ja tuotantokausien varrella, mutta muutama hahmo on nähty aiemmissa jaksoissa nuorempina ja nykyisissä vuoden tai pari vanhempina. Esimerkiksi Lisa oli ensimmäisen ja toisen tuotantokauden aikana ilmeisesti 7-vuotias, mutta täytti kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa Kymmenen plus (Kamp Krusty) kahdeksan. Tällöin Lisan ikä vakiintui kahdeksaan. Homerin ikä on vaihdellut 36:n ja 39:n välillä.

Simpsoneiden keskeisimmät hahmot ryhmäkuvassa

Päähenkilöt

  • Homer Jay Simpson, Bartin, Lisan ja Maggien isä sekä Margen aviomies. Homer on töissä Springfieldin ydinvoimalan 7G-sektorin valvojana. Vapaa-aikansa hän viettää katsomalla televisiota, juomalla Duff-merkkistä olutta ja syömällä donitseja. Homerin lempiharrastuksiin kuuluu myös kaljan juonti Moen kapakassa. Ääninäyttelijä: Dan Castellaneta
  • Marjorie "Marge" Simpson, os. Bouvier, Bartin, Lisan ja Maggien äiti sekä Homerin vaimo. Marge tunnetaan kaikkein parhaiten sinisistä hiuksistaan, jotka ovat yli metrin korkeat. Marge on kotirouva, mutta kokeillut ainakin poliisin, kiinteistövälittäjän ja rinkelinmyyjän ammattia. Ääninäyttelijä: Julie Kavner
  • Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson, Homerin ja Margen ensimmäinen lapsi, Lisan ja Maggien isoveli. Bart on 10-vuotias poika, joka käy Springfieldin ala-astetta. Hän tekee mielellään kaikenlaisia kepposia isälleen Homerille ja opettajilleen. Ääninäyttelijä: Nancy Cartwright
  • Lisa Simpson, Homerin ja Margen toinen lapsi, Bartin pikkusisko ja Maggien isosisko. Lisa pitää saksofonin soitosta ja koulunkäynnistä. Hän on luokkansa paras oppilas. Lisa on kasvissyöjä, skeptikko, buddhalainen ja naisasialiikkeen kannattaja. Ääninäyttelijä: Yeardley Smith
  • Margaret "Maggie" Simpson, Homerin ja Margen kolmas lapsi, Bartin ja Lisan pikkusisko. Yksivuotias Maggie on Simpsonien perheen huomaamattomin jäsen. Hänellä on vihamies, päiväkodin yksikulmakarvainen vauva.

Miljöö

Pääartikkeli: Springfield (Simpsonit)

Sarjan miljöönä eli tapahtumapaikkana toimii kuvitteellinen Springfieldin kaupunki Yhdysvalloissa, jonka tarkempaa sijaintia ei ole määritelty. Tapahtumat keskittyvät Simpsoneiden kotikadulle Evergreen Terracelle, Springfieldin ala-asteelle sekä Springfieldin ydinvoimalaan. Groening itse on kertonut kaupungin sisältävän samankaltaisuuksia Oregonin Portlandiin, kaupunkiin jossa hän kasvoi [9], ja kaupungin nimeksi valittiin Springfield sen yleisyyden vuoksi. Jaksossa Naurun takana (Behind the Laughter) lukija puhuu Simpsoneista "pohjoiskentuckyläisenä perheenä". Uusinnassa sijainti oli kuitenkin vaihtunut Missouriin.[10] Springfieldin todellinen sijainti on edelleen kiistanalainen. Springfieldin maisemaan kuuluu rannikkoa, aavikkoa, maaseutua ja korkeita vuorenhuippuja.

Teema ja intro

Pääartikkeli: Simpsoneiden intro
Tyypillinen liitutauluvitsi. Liitutaulun teksti suomeksi "Lippuvala ei pääty sanoihin 'Eläköön Saatana!'".

Simpsoneiden introa on vuosien saatossa yritetty pitää entisellään, mutta uusimpien jaksojen pidentyneen mainosajan takia introa on jouduttu leikkaamaan runsaastikin. Nykyään yleensä kuva hyppää suoraan sohvakohtaukseen ohjelman alkamisen jälkeen.

Simpsoneiden pitkä perinne vuosien ajan oli Bartin liitutaulukohtaus. Se pyrittiin sarjan alkuaikoina näyttämään yleensä jokaisessa jaksossa, mutta uusitun, leikatun intron takia liitutauluteksti jää nykyään usein pois. Viimeisimmillä tuotantokausilla liitutaulukohtauksia saatetaan nähdä niinkin harvoin kuin kahdessa jaksossa kaudessa. Itse kohtaus oli jokaisessa jaksossa eri, ja teksti oli aina rangaistusmuotoinen. Esimerkiksi käy hyvin kuvassa oleva "Lippuvala ei pääty sanoihin 'Eläköön Saatana'".

Tiedosto:Simpsons couch gag.jpeg
Mieleenpainuva sohvakohtaus

Sohvakohtaus on kuitenkin ollut perinne, josta tekijät eivät ole suostuneet luopumaan. Englanniksi sitä kutsutaan nimellä couch gag. Suomeksi sitä kutsutaan joskus myös sohvavitsiksi. Sohvakohtauksessa Simpsoneiden perhe syöksyy sohvalle, jolloin tapahtuu jotakin kummallista tai vitsikästä. Kouhtausten realistisuus vaihtelee laidasta laitaan. Ensimmäinen sohvakohtaus oli Simpsoneiden ensimmäisessä tuotetussa jaksossa Lapsenvahti, mutta se ei oikeastaan ollut mikään "vitsi", sillä perheenjäsenet vain yksinkertaisesti juoksevat sohvalle ja istuutuvat. Sohvakohtaus ei aina ole erilainen, vaan niitä kierrätetään silloin tällöin. Yhtä kohtausta kierrätetään korkeintaan yhden tuotantokauden ajan. Simpsoneissa on nähty myös muutama uniikki sohvakohtaus.

Sarjan tunnusomaisen alkumusiikin sävelsi muusikko Danny Elfman vuonna 1989 Matt Groeningin pyynnöstä. Elfman sävelsi kappaleen kahdessa päivässä, ja Elfman on itse kutsunut sitä kuuluisimmaksi saavutukseksi urallaan. [11]

Liitutaulukohtauksen ja sohvavitsin lisäksi myös Lisan saksofonisoolo on saattanut vaihdella tietyissä jaksoissa, mutta tämä on perinteistä luultavasti tuntemattomin.

Sarjalle ominaista

Perinteisen alkuintron lisäksi tekijät ovat omaksuneet Simpsoneihin myös muita jaksoperinteitä. Kauhujen talot ja takaumat alkoivat toisella kaudella, ensimmäinen kokoelmajakso nähtiin neljännellä kaudella ja tulevaisuusjakso kuudennella.

Kauhujen talon kokoelmapaketin DVD-kansi

Lähes jokainen Simpsoneiden tuotantokausi alkaa lokakuun alkupuoliskolla, ja mahdollisimman lähelle Halloweenia osuvasta jaksosta tehdään erikoisjakso, niin sanottu Kauhujen talo (Treehouse of Horror). Tämä perinne alkoi toisella tuotantokaudella, sillä ensimmäinen tuotantokausi alkoi vasta joulun -89 tienoilla Halloweenin jäädessä siis kokonaan välistä. Vielä sarjan ensimmäisien Kauhujen talojen aikaan jaksojen nimissä oli vapaa suomennos, ja siksipä alkuaikojen Kauhujen talojen alkuperäiset suomenkieliset nimet ovat Kauhujuttu, Painajaisia ja Kauhuja kerrassaan. Viidennessä tuotantokaudessa perinteen suomenkielinen nimitys vakiintui Kauhujen taloon, jonka perässä oli jakson järjestysluku roomalaisilla numeroilla. Järjestysluvun merkitseminen roomalaisilla numeroilla on ollut suomalaisissa jaksokäännöksissä käytössä vain silloin tällöin, mutta englanninkielisissä jaksonnimissä aina. Sanasta sanaan suomennettuna jakson englanninkielinen nimi Treehouse of Horror tarkoittaa Kauhujen puumajaa. Kuitenkin vain ensimmäinen jakso tapahtuu osittain puumajassa.

Kahdessa ensimmäisessä Kauhujen talossa Marge pitää lapsia varoittavan puheen punaisten verhojen edessä olevalla lavalla. Kolmannessa kauhujen talossa taas Homer varoitti lapsia pilkkaavaisesti. Kuudennesta Kauhujen talosta lähtien Kauhujen taloilla on ollut vain jonkinlainen joka jaksolle erikseen räätälöity kauhuintro, ja jakson osat näytetään ilman kehyskertomuksia.

Toinen monesti nähty aliformaatti Simpsoneissa olivat pitkään takaumajaksot eli flashbackit. Jaksot kartoittivat usein Simpsoneiden aiempia, 2-10 vuoden takaisia tapahtumia. Takaumissa on kerrottu ainakin Margen ja Homerin tapaamisesta, perheen lasten syntymistä ja Homerin bändiurasta Be Sharps-yhtyeessä. Lyhykäisiä takaumia näkyy toisinaan myös "tavallisissa" jaksoissa.

80-luvun puolivälin Bart, Homer ja Marge.

Simpsonit on myös tarjonnut katsojalleen muutaman clipshown, eli kokoelmajakson, jossa on lyhyitä pätkiä aiemmin esitetyistä jaksoista. Yleensä ne ovat sarjan parhaita vitsejä tai merkittäviä tapahtumia. Näitä jaksoja olivat esimerkiksi neljännen tuotantokauden Silliä ja kuravettä (So It's Come to This: A Simpsons Clip Show), kuudennen kauden Rakkausromaani (Another Simpsons Clip Show) , seitsemännen kauden Menneitä muistellen (The Simpsons 138th Episode Spectacular) ja kolmannentoista kauden Eräs elämäntarina (Gump Roast). Eri pätkät linkitetään usein toisiinsa erilaisilla aasinsilloilla.

Takaumajaksojen vastakohtana sarjassa kurkistetaan joskus myös Simpsoneiden tulevaisuuteen, 10–40 vuoden päähän. Näissä episodeissa nähdään lapsihahmoja aikuisina ja aikuisia vanhuksina. Tulevaisuuteen sijoittuvissa jaksoissa on näytetty esimerkiksi Lisa Yhdysvaltain presidenttinä ja Bart tulevaisuuden ammatissaan sekä kerrottu tarinoita Bartin ja Lisan ensirakkauksista. Myös Maggie on nähty näissä jaksoissa teininä, mutta hänen ei ole koskaan nähty puhuvan sanaakaan. Tulevaisuusjaksoja on nähty yhteensä kolme kappaletta: Lisan häät (Lisa's Wedding), Tulevaisuus (Bart to the Future) ja Kurkistus tulevaisuuteen (Future-Drama).

Simpsonit viittaa useissa jaksoissa kohtauksillaan, repliikeillään ja tyylillään nykyajan ilmiöihin. Usein viittauksien kohteina ovat muut televisiosarjat ja elokuvat. Viittaukset voivat olla joko ivaavia tai kunnianosoituksia. Useissa jaksoissa on kuultu myös aitoa musiikkia vuosien varrelta eri artistien esittäminä.

Simpsonit laskee usein leikkiä uskontojen, nykyajan politiikan ja eri kulttuurien kustannuksella, joskaan ei niin räikeästi kuin esimerkiksi toinen animaatiosarja South Park. Sarja myös ivaa satiirisella tavalla aikamme julkisuuden henkilöitä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu suoraan, vaan julkisuuden henkilöihin ja ihmisryhmiin viitataan sarjan sterotyyppisillä hahmoparodioilla. Muun muassa useita Yhdysvaltain poliitikoita on saatu "vierailemaan" sarjassa imitaatioiden kautta.

Kulttuurilliset vaikutukset

Simpsoneista juurtuneet uudissanat ovat tulleet yleisesti tunnetuiksi jä käytetyiksi ympäri maailman. [12] Homer Simpsonin kuuluisin lausahdus "D'oh!" on niin tunnettu että se jopa pääsi sanakirjaan (Oxford English Dictionary). [13] Homerin ääninäyttelijä Dan Castellaneta sanoo lainanneensa lausahduksen edesmenneeltä James Finlaysonilta, jonka näyttelemä sivuhahmo Ohukainen ja Paksukainen -sarjassa töksäytti jonkun mennessä pieleen "douu". [14]

Muita yleiseen kieleen vaikuttaneita fraaseja ovat muun muuassa Montgomery Burnsin "excellent", Homerin riemunkiljaisu "woo-hoo!" tai valitus "D'Oh!" ja Nelson Muntzin ivallinen naurahdus "Ha-ha!".

Vierailevat tähdet

Tiedosto:Conanobrien simpsonit.jpeg
Conan O'Brien jaksossa Bartista tulee suosittu (Bart Gets Famous)

Simpsonit tunnetaan myös siitä, että sarjan jaksoissa esiintyy eri alojen tunnettuja nimiä vierailevina tähtinä. Näitä ovat olleet muun muassa:

Simpsoneissa esiintyneet julkisuuden henkilöt eivät aina ole esiintyneet omalla äänellään, vaan puheen ovat tehneet imitaattorit. Tällaisia henkilöitä ovat olleet mm. George Bush vanhempi, Johannes Paavali II, Fidel Castro, Bill Clinton, Elisabet II ja jo 1980-luvulla kuollut Andy Warhol.

Lisäksi sarjassa on vilahtanut Adolf Hitler.

Sarjan historiaa Suomessa

Simpsoneiden ensimmäinen jakso - Joulurauha (Simpsons Roasting on an Open Fire)

Suomessa Simpsonit nähtiin ensi kertaa MTV3-kanavalla 26. elokuuta 1991. Suomessa aikaisemman yhden tuotantokauden jaksot on esitetty tuotantokauden järjestyksessä, mutta myöhemmin esitysjärjestyksessä on siirrytty vastaamaan Yhdysvaltoja.

Ensiesitykset

Uudet jaksot esitetään Suomessa yleensä puolen–puolentoista vuoden viiveellä alkuperäiseen USA:n esitysajankohtaan verrattuna. Toistaiseksi muutamaa vahinkopoikkeusta lukuun ottamatta jokainen jakso on saanut ensiesityksensä MTV3:lla. Kanavalla sarja on kärsinyt pitkistä kesätauoista ja urheilulähetyksistä, joille sarja on joutunut antamaan ohjelma-aikaansa. Uudet jaksot esitettiin ensimmäisillä tuotantokausilla maanantai-iltaisin kahdeksalta, mutta nykyisin esitysajankohta MTV3:lla on vakiintunut sunnuntai-iltapäiviksi. Edellä mainittujen esitystaukojen lisäksi sarjalla ei ole ollut juurikaan vakituista ohjelmapaikkaa, vaan se on vaihdellut muiden sarjojen ja jo mainittujen urheilulähetysten takia jopa useilla tunneilla.

Uusinnat

Subtv ja ennen sitä toiminut TVTV! ovat esittäneet ja esittävät yhä arki-iltaisin jaksoja uusintoina. MTV3 on uusinut myös jaksoja lähinnä lauantai-iltapäivisin. 1990-luvun lopussa MTV3 alkoi eräässä vaiheessa näyttää ensimmäisen tuotantokauden jaksoja ohjelman normaaliin lähetysaikaan ilmoittamatta asiasta edes ohjelmatiedoissa. MTV3:lla ja Subtv:llä on lisäksi nähty muutamia Simpsonit-maratoneja.

Tällä hetkellä (maaliskuu 2007)

Palkinnot

Simpsonit-sarja on palkittu useaan otteeseen erilaisilla palkinnoilla. Simpsonit on voittanut 23 Emmy-palkintoa, 22 Annie-palkintoa ja yhden Peabody-palkinnon. Tammikuussa 2000 sarja pääsi kuululle Hollywoodin Walk of Famelle. Ensimmäinen yksittäiselle jaksolle myönnetyn Emmy-palkinnon voittanut jakso oli 1. tuotantokauden jakso Sulhanen (Life on the Fast Lane). Tämän jakson lisäksi kahdeksan muuta Simpsonit-jaksoa on voittanut yksittäisen jakson Emmyn, viimeisimpänä 17. tuotantokauden jakso Loppumaton tarina (Seemingly The Neverending Story).

Tämän lisäksi yhdysvaltalainen Time-lehti on valinnut Simpsonit vuosisadan parhaaksi sarjaksi [16] ja samainen lehti valitsi sarjan hahmot Bart ja Lisa Simpsonin 50 parhaan piirroshahmon joukkoon. [17]. Sen lisäksi Time on valinnut Bartin vuonna 1998 100 merkittävimmän 1900-luvun henkilön joukkoon luettelon ainoana fiktiivisenä henkilönä.

Kritiikki

Sarja on saanut faneiltaan kritiikkiä laadun huononemisesta. [18] Tämän on väitetty liittyvän käsikirjoittajien vaihdoksiin. Huonontuvien jaksojen ilmiö on näkynyt myös siinä, miten erilaiset fanien ja kriitikoiden tekemät äänestykset parhaista jaksoista antavat tuloksina vain 1990-luvun jaksoja. Erään fanien tekemän "top-15 parhaat jaksot"-äänestyksen uusin jakso on vuodelta 1997, ja itse sarjan käsikirjoittajien tekemän listauksen tuorein jakso oli vuodelta 2000. [1] [2] Sarjan ääninäyttelijä Harry Shearer on sanonut 2000-luvun tuotantokausien olleen huonoja. Hän pitää kuitenkin neljättä tuotantokautta erityisen hyvänä. [19]

Oheistuotteet

Tulojen lisäämiseksi Simpsoneiden johtoporras on laskenut myyntiin paljon Simpsonit-aiheisia oheistuotteita. Fanimyymälöissä ja vähittäistavarakaupoissa on tälläkin hetkellä myynnissä muun muuassa Simpsonit-jaksoja videoina ja DVD:inä, aiheeseen liittyviä tietokonepelejä unohtamatta lukuisia sarjakuvia ja fanituotteita kuten figuureja, pullonavaajia, vaatteita, pehmoleluja ja avaimenperiä. Tekijöiltä on lisäksi luvattu kesällä 2007 ilmestyvä odotettu Simpsonit-elokuva. Lisäksi Yhdysvalloissa liikennöivällä lentoyhtiöllä Western Pacific Airlinesilla on käytössään Simpsoneiden hahmoilla koristeltu Boeing 737 -lentokone[20]. Lisäksi on julkaistu Simpsonit-versioita klassisista lautapeleistä kuten Monopoli [21] ja Cluedo [22].

Sarjakuvat

Simpsoneista on myös tuotettu useita eri sarjakuva-albumeita, joita ei ainakaan toistaiseksi ole käännetty suomeksi. Näitä ovat esimerkiksi Simpsons Comics, Simpsons Comics and Stories ja Bartman. Albumeita julkaisee lähinnä Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa amerikkalainen sarjakuvakustantaja Bongo Comics.

Videopelit

Homer Simpson pelissä The Simpsons Hit & Run

Simpsoneiden suuren suosion takia sarjasta on tuotettu useita videopelejä. Ensimmäinen tietokonepeli oli kaikille aikansa suosituimmille pelilaitteille käännetty Bart vs. Space Mutants (1991) toimintaseikkailu. Samoihin aikoihin ilmestyi The Simpsons -kolikkopeli, joka oli lajityypiltään yllättäen tappelupeli. Pian ilmestyi myös toinen tietokonepeli, Bart vs. World, jossa liikuttiin ympäri maailmaa. Pelit eivät olleet suuria arvostelumenestyksiä joskaan eivät floppejakaan, vaan saivat hyväksyvän vastaanoton. 3D-kauden pelejä on tehty kourallinen. Näitä ovat esimerkiksi: The Simpsons Wrestling, PlayStationille tehty painimispeli jossa sarjan hahmot painivat keskenään, The Simpsons Road Rage, joka muistutti häkellyttävän paljon peliä Crazy Taxi, The Simpsons Skateboarding, rullalautailupeli, joka muistutti Tony Hawkin pelejä, sekä uusimpana The Simpsons Hit & Run, vapaa autoilu- ja kävelypeli, jossa suoritettiin erinäisiä tehtäviä. Tämä peli puolestaan vastasi Rockstar Gamesin Grand Theft Autoa.

Simpsonit-elokuva (The Simpsons Movie)

Pääartikkeli: The Simpsons Movie
Virallinen elokuvajuliste

Povaus Simpsonit-elokuvasta juontaa juurensa sarjan alkuhetkille asti. Alun perin neljännen tuotantokauden jakso Kymmenen plus (Kamp Krusty) oli suunniteltu ja kirjoitettu Simpsonit-elokuvaksi, mutta ongelmien jälkeen siitäkin päätettiin tehdä lopulta vain neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso. 20th Century Fox ja Simpsoneiden tekijät ovat nyt jo vahvistaneet tiedon että Simpsonit-elokuva on tulossa lähiaikoina, ja alustava julkaisupäivä on 27. heinäkuuta 2007 [23].

Gracie Films tuottaa elokuvan 20th Century Foxille kuten televisiosarjankin, animaation luo Film Roman ja Rough Draft Studios. Elokuvan tuottajina ovat James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Mike Scully ja Richard Sakai. Käsikirjoittajina ovat yksitoista televisiosarjan käsikirjoittajaa.

DVD–julkaisut

Ensimmäisen kauden boksin kansi

Simpsoneiden jaksoja on ollut myynnissä myös VHS-kaseteilla, mutta DVD:n yleistyttyä sarjan kokonaisia tuotantokausia on tullut myyntiin DVD-bokseina. Jaksoja on julkaistu myös erilaisina, mm. halloween- ja jouluaiheisina teemakokoelmina. Vuonna 2001 julkaistusta ensimmäisestä tuotantokaudesta tuli siihen mennessä parhaiten myynyt televisiosarjan DVD, tosin Chappelle's Show'n ensimmäinen tuotantokausi ohitti sen vuonna 2004.[24] Yhdysvalloissa on tällä hetkellä (maaliskuu 2007) ilmestynyt yhdeksän tuotantokautta. Kahdeksas tuotantokausi ilmestyi Suomessa lokakuun 2006 lopulla[25] ja yhdeksäs ilmestyi 3. maaliskuuta 2007[26]. Tähän mennessä kaikki ilmestyneet tuotantokaudet ovat myyneet enemmän kuin minkään muun televisiosarjan julkaisut.

Lähteet

Yleiset lähteet

Lähdeviitteet

  1. TV Notes: 'Simpsons' breaks record with contract renewal
  2. The Simpsons: The world's favourite family
  3. The Simpsons - the TV Series
  4. nohomers.net, information >>> history of the simpsons
  5. MTV3 Internet - Simpsonit
  6. America's First Family (1. kauden DVD)
  7. a b "Griffiths, Nick. "America's First Family", The Times Magazine, 15.4.2000 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”time” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
  8. TheTeeVee, "Simpsonit jatkuu..."
  9. Matt Groening’s Portland
  10. http://www.snpp.com/guides/springfield.list.html
  11. Danny Elfman in the L.A. Times
  12. Beyond "D'oh!": Simpsons Quotes For Everyday Use
  13. It's in the dictionary, d'oh!
  14. Simon, Jeremy. "Wisdom from The Simpsons' 'D'ohh' boy" (haastattelu), The Daily Northwestern, 1994-02-11.
  15. Kauhujen talo, osa 12
  16. TIME - The Best Of The Century
  17. TV Guide's 50 greatest cartoon characters of all time
  18. Who turned America's best TV show into a cartoon?
  19. Chris Leggett, "Harry Shearer", Iso-Britannian tekstitelevisio, 4.8.2004
  20. Kuva Simpsonit-lentokoneesta
  21. Simpsons Monopoly
  22. Simpsons Cluedo
  23. Variety.com - Homer going to bat in '07
  24. Chappelle's Show - S1 DVD Passes The Simpsons As #1 All-Time TV-DVD; Celebrates by Announcing Season 2!
  25. Discshop.fi - The Simpsons Season 8
  26. Discshop.fi - The Simpsons Season 9

Katso myös

Aiheesta muualla

Malline:Link FA