Aasinsilta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aasinsilta (lat. pons asinorum) on a) kirjallinen siirtymätekniikka, jossa tekstiin lisätään irrallinen tai kömpelö viittaus siihen, mitä aiotaan käsitellä seuraavaksi[1], (b) tehtävän suorittamisen tai muistamisen apukeino[1] sekä c) vaikea tai ongelmallinen tehtävä.[2] Ilmauksen merkitys vaihtelee kielestä toiseen: suomessa ja ruotsissa merkitykset ovat lähellä toisiaan, ja niissä aasinsilta tarkoittaa useimmiten kirjallista siirtymätekniikkaa ja joskus myös muistamisen apukeinoa.

Aasinsilta kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuudessa aasinsiltaa pidetään yleensä tyylirikkona ja kirjoittajia kehotetaan välttämään sitä. Eräs aasinsillan tyyppi on aikominen: kirjoittaja siirtyy aiheesta toiseen ilmoittaen yhtäkkiä, mitä käsittelee seuraavaksi — yhteys aikaisempaan jää epäselväksi. Toisaalta aasinsillaksi voidaan kirjoittaa käsittelyn loppuun töksähtävä yhteenvetolause.

Aasinsillan käsitettä hyödynnetään tehokeinona silloin, kun puhuja tai kirjoittaja itse mainitsee turvautuvansa aasinsiltaan. Humoristisesti tekniikkaa käytettiin usein TV-sarjassa Monty Pythonin lentävä sirkus.

Esimerkki kirjallisesta aasinsillasta ja sellaisen osoittamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Se varusmiesajasta. Nyt oltiin matkalla kertausharjoituksiin." [3] Nämä kaksi virkettä päättävät kirjan luvun, jonka nimi on Muistelma varusmiesajalta. Esimerkin aasinsilta on kaksiosainen. Edeltävä kertomus päätetään yhteenvetolauseeseen: Se varusmiesajasta. ja seuraavaksi ilmoitetaan, mitä on tulossa: Nyt oltiin matkalla kertausharjoituksiin.

Seuraavassa kirjoittaja kertoo itse käyttäneensä aasinsiltaa: "Tällä – pitkällä – aasinsillalla on hyvä tehdä tunnustus: Sähköpaimen on ollut väärässä."[4]

Muita merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasinsillaksi voidaan varsinkin saksan kielessä (Eselsbrücke) nimittää myös opettelu- ja muistamistekniikoita ("nyrkki- eli peukalosääntöjä"), joiden avulla asioita palautetaan mieleen.

Pons asinorum tarkoittaa myös erästä Eukleideen geometrista todistusta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nykysuomen sanakirja: osa 1, 14. painos 2000, s. 6 hakusana aasinsilta
  2. Lucas, J. R.: Conceptual Roots of Mathematics, s. 199. London: Routledge, 1999. ISBN 0-415-20738-X. (englanniksi)
  3. Nieminen, Pasi: Kertausharjoitus: leikkiä vai totista totta. Tampere: Pasi Nieminen, 1989. ISBN 952-90-0786-8.
  4. Verkkouutiset: nimimerkki Sähköpaimen kolumnissaan 11. elokuuta 2000
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.