Aasinsilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aasinsilta (lat. pons asinorum) on a) kirjallinen siirtymätekniikka, jossa tekstiin lisätään irrallinen tai kömpelö viittaus siihen, mitä aiotaan käsitellä seuraavaksi,[1] b) vaikea tai ongelmallinen tehtävä[2] sekä c) tehtävän suorittamisen tai muistamisen apukeino.[1] Ilmauksen merkitys vaihtelee kielestä toiseen: suomessa (ja myös suomenruotsissa) merkitykset ovat lähellä toisiaan, ja niissä aasinsilta tarkoittaa useimmiten kirjallista siirtymätekniikkaa ja joskus myös muistamisen apukeinoa.

Aasinsilta kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuudessa aasinsiltaa pidetään yleensä tyylirikkona ja kirjoittajia kehotetaan välttämään sitä. Eräs aasinsillan tyyppi on aikominen: kirjoittaja siirtyy aiheesta toiseen ilmoittaen yhtäkkiä, mitä käsittelee seuraavaksi — yhteys aikaisempaan jää epäselväksi. Toisaalta aasinsillaksi voidaan kirjoittaa käsittelyn loppuun töksähtävä yhteenvetolause.

Aasinsillan käsitettä hyödynnetään tehokeinona silloin, kun puhuja tai kirjoittaja itse mainitsee turvautuvansa aasinsiltaan. Humoristisesti tekniikkaa käytettiin usein TV-sarjassa Monty Pythonin lentävä sirkus.

Esimerkki kirjallisesta aasinsillasta ja sellaisen osoittamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Se varusmiesajasta. Nyt oltiin matkalla kertausharjoituksiin." [3] Nämä kaksi virkettä päättävät kirjan luvun, jonka nimi on Muistelma varusmiesajalta. Esimerkin aasinsilta on kaksiosainen. Edeltävä kertomus päätetään yhteenvetolauseeseen: Se varusmiesajasta. ja seuraavaksi ilmoitetaan, mitä on tulossa: Nyt oltiin matkalla kertausharjoituksiin.

Seuraavassa kirjoittaja kertoo itse käyttäneensä aasinsiltaa: "Tällä – pitkällä – aasinsillalla on hyvä tehdä tunnustus: Sähköpaimen on ollut väärässä."[4]

Muita merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pons asinorum tarkoittaa myös erästä Eukleideen geometrista todistusta. Todistus on haastava, ja sen ymmärtäminen oli kompastuskivi monelle lukijalle. Tästä johdetaan myös seuraava merkitys. Monessa kielessä tämä on ilmauksen ensisjainen merkitys.

Aasinsillaksi voidaan varsinkin saksan kielessä (Eselsbrücke) nimittää myös opettelu- ja muistamistekniikoita ("nyrkki- eli peukalosääntöjä"), joiden avulla asioita palautetaan mieleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nykysuomen sanakirja: osa 1, 14. painos 2000, s. 6 hakusana aasinsilta
  2. Lucas, J. R.: Conceptual Roots of Mathematics, s. 199. London: Routledge, 1999. ISBN 0-415-20738-X. (englanniksi)
  3. Nieminen, Pasi: Kertausharjoitus: leikkiä vai totista totta. Tampere: Pasi Nieminen, 1989. ISBN 952-90-0786-8.
  4. Verkkouutiset: nimimerkki Sähköpaimen kolumnissaan 11. elokuuta 2000 (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.