Monopoli (peli)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Monopoly
Monopoly game logo.svg
Monopoly board on white bg.jpg
Pelaajia 2-8
Ikäsuositus 7+
Pelin kesto 60-600 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus korkea (nopat)

Monopoly (aiemmin Monopoli) on lautapeli, jossa myydään ja ostetaan kiinteistöjä. Peli on nimetty taloustieteellisen monopoli-käsitteen mukaan. Nykymuotoinen Monopoly julkaistiin 1935, mutta samantapaisia pelejä on ollut aikaisemminkin. Monopoly on julkaistu monessa maassa, ja se on yksi suosituimmista lautapeleistä.

Tavoitteet ja säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan tavoitteena pelissä on mahdollisimman järkevillä investoinneilla aiheuttaa vastustajalleen konkurssi, eli saada tämän rahat ja muu omaisuus loppumaan. Peliä pelataan lähes aina kahdella arpakuutiolla, joiden yhteinen silmäluku määrää, kuinka pitkälle pelaajan täytyy liikkua pelilaudalla.

Pelilaudan reunoilla, joissa pelaaja liikkuu, on tontteja, asemia ja laitoksia. Pelaaja voi ostaa pankilta tontin, aseman tai laitoksen, jolle hän joutuu, mikäli kukaan muu ei ole sitä vielä ostanut. Jos pelaaja joutuu toisen pelaajan omistamalle ruudulle, hänen on maksettava siitä vuokraa. Pelilaudalla on myös ruutuja, joissa joutuu maksamaan rahaa saamatta mitään.

Peliin kuuluu myös Sattuma- ja Yhteismaa-kortteja, jotka vaikuttavat pelin kulkuun monella tavalla. Tällainen kortti nostetaan, jos pelaaja joutuu ruutuun, johon on merkitty sana Sattuma tai Yhteismaa.

Myytävät tontit jakautuvat kahdeksaan väri­ryhmään. Jos sama pelaaja on saanut haltuunsa kaikki saman väri­ryhmän tontit, hän voi rakentaa sinne taloja suorittamalla maksun pankkiin. Samalla tontilla saa olla enintään neljä taloa. Kun kaikilla saman väriryhmän tonteilla on jo neljä taloa, niihin saa rakentaa hotellin. Kun pelaaja joutuu toisen pelaajan omistamalle tontille, hänen on maksettava sitä korkeampi vuokra, mitä enemmän siinä on taloja, ja kaikkein eniten, jos siinä on hotelli.

Peliä pelataan monilla sääntövarianteilla. Siksi usein käy niin, että peliä aloittavat huomaavat olevansa eri mieltä joistakin säännöistä. Niinpä sääntöjen läpi käyminen voi olla parasta.

Varsinkin verorahojen maksamisen säännöt ovat monesti aiheuttaneet erimielisyyksiä. Aiemmin veron maksut laitettiin pelissä pelilaudan keskelle, ja Vapaa pysäköinti -ruutuun saapuminen antoi pelaajan ottaa pelilaudan keskelle kertyneet verorahat itselleen. Uudemmissa Monopolyn painoksissa sääntöä on muutettu niin että verot maksetaan vain pankille ja Vapaa pysäköinti -ruudussa ei tehdä yhtään mitään.lähde?

Monopolin pelinappuloita Yhdysvalloissa julkaistusta Deluxe Monopolysta.

Virallisten sääntöjen mukaan:

 • Huutokaupat ovat käytössä. Ellei pankin omistamalle kadulle saapuva pelaaja halua ostaa tonttia merkittyyn hintaan, jokainen pelaaja (myös noppia heittänyt pelaaja) saa esittää tarjouksia, kunnes uusia tarjouksia ei tule. Kadun ostaa korkeimman hinnan tarjonnut pelaaja. Lähtöhinta on puolet tontin hinnasta.
 • Jos pelaaja heittää tuplat, eli kaksi samaa silmälukua, hän pelaa vuoronsa päätteeksi uuden vuoron.
 • Kolmannet peräkkäiset tuplat siirtävät pelaajan suoraan vankilaan. Kolmansien tuplien takia pelaaja ei voi saada palkkiota lähtöruudun ohittamisesta eikä joudu maksamaan vuokraa eikä voi ostaa tonttia jolle olisi saapunut.
 • Vuokraa ei tarvitse maksaa, jos saaja ei peri saataviaan ennen kuin seuraavaksi vuorossa oleva pelaaja heittää noppia. Tämä sääntö saattaa aiheuttaa eripuraa ja käsite "speed play" eli tahallinen liian nopea pelaaminen kannattaa selvittää peliporukan kesken ennen peliä.
 • Käytetyt kortit sijoitetaan pakan alle. Sekoittamista ei siis käsketä säännöissä, vaikka sillä voikin olla peliä parantava vaikutus pakan mentyä ympäri.
 • Vankilasta vapauttava tuplaluku on myös vankilasta ulos siirryttävä matka. Tämän jälkeen vapautunut vanki saa heittää ja siirtää pelinappulaansa vielä uudelleen.
  • Tämä sääntö on Monopolin kotisivuilla selvennetty niin, että toista heittoa ei saa vankilasta vapauttavien tuplien jälkeen. Vuoden 1993 suomalaisessa painoksessa säännöt kuitenkin sanovat toisin.
 • Vapautuakseen vankilasta on maksu tai sopiva kortti käytettävä ennen noppien heittämistä. Jos pelaaja siis heittää noppaa ensimmäisellä tai toisella vuorollaan vankilassa tarkoittaa tämä että sillä vuorolla voi vapautua vain heittämällä tuplat. (Katso myös seuraava.)
 • Jos vanki ei kolmannellakaan yrityksellään onnistu heittämään tuplia, on sakko maksettava heti samalla vuorolla minkä jälkeen vapautunut vanki heittää vielä kerran, normaalin siirtymisen. Vankilaan ei siis voi jäädä neljäksi vuoroksi. Sakon suuruus vaihtelee pelin eri painoksissa.
 • Vaikka pelaaja on vankilassa, hän voi periä vuokria muilta pelaajilta, ja hän voi myös esimerkiksi rakentaa taloja tai hotelleja.
 • "Jos halukkaita ostajia on enemmän kuin pankilla on mahdollisuus myydä, pankki myy talot huutokaupalla korkeimman tarjouksen tehneelle." - tämä sääntö on tosin hieman ristiriidassa säännön "Pelaajalla on oikeus ostaa ja rakentaa vuorollaan niin monta taloa kuin tarvitsee ja pystyy ostamaan" kanssa.

Osto-oikeus pitäisi siis olla kerrallaan vain vuorossa olevalla pelaajalla, mutta monen ostajaehdokkaan tilanteessa pankin pitäisi silti järjestää huutokauppa. (Amerikkalaisen Monopolin säännöissä sitä vastoin nimenomaan sanotaan, että pelaaja saa ostaa ja rakentaa taloja milloin vain.) Ristiriita lienee ratkaistava pelaajien kesken.

 • Hotellin voi rakentaa tontille, jolla on jo neljä taloa. Kirjaimellisesti tulkittuna tämä tarkoittaa, että hotellia ei voi rakentaa, mikäli taloja ei ole saatavilla, eli että talojen rakentamista ei voi ohittaa. Sääntö ei estä rakentamasta tontille suoraan hotellia, mikäli taloja on saatavana.
 • Rakennettuja tontteja ei voi myydä. Talot pitää purkaa ennen tontin kauppaamista.
 • Kun pelaajan velat ylittävät omaisuuden arvon, hän tekee konkurssin (tyypillisesti pelaajan joutuessa maksamaan järkyttävän vuokran). Kaikki talot puretaan, tontit kiinnitetään ja saadut rahat sekä konkurssia tekevän käteiset annetaan velkojalle. Pankki saa pelaajan tontit, jotka huutokaupataan välittömästi. Konkurssin tehnyt pelaaja poistuu pelistä.
 • Rahan lainaaminen on kielletty, mutta pelaajan varojen ollessa riittämättömät osan velasta saa maksaa omaisuudella (tonteilla). Velkoja voi määrätä tonttien arvon. Usein on kuitenkin mutkattomampaa laittaa velallinen tässä vaiheessa konkurssiin, sillä muuten peli saattaa pitkittyä tarpeettomasti.

Säännöt luettu suomalaisesta Monopolyn vuoden 1993 painoksesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lähde?

Pelin patentoi yhdysvaltalainen, sillä hetkellä työtön myyntimies Charles B. Darrow. Pelin kadunnimet oli poimittu Atlantic Citystä, jonne Darrowit olivat aiemmin tehneet matkan. Myöhemmin useat muut ovat kertoneet pelanneensa kotitekoisia versioita pelistä jo ennen Darrowin patentointia. Pelin alkuperäisenä keksijänä pidetäänkin nykyään Elizabeth Magieta, joka patentoi suuresti Monopolia muistuttavan The Landlord's Game -nimisen pelin jo vuonna 1904.

Monopoly saapui suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1935 peliyhtiö Parker Brothersin aloittaessa sen markkinoinnin. Sittemmin yhtiö on tullut osaksi yhdysvaltalaista Hasbro-peliyhtiötä.

Anti-Monopoli-oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1973 San Franciscon yliopiston taloustieteiden professori Ralph Anspach patentoi Anti-Monopolin, Monopolia muistuttavan pelin. Parker Brothers haastoi hänet tästä oikeuteen. Kyseinen, kymmenen vuotta kestänyt lakijuttu meni aina korkeimpaan oikeuteen asti. Vetoomustuomioistuin huomasi, että Darrow oli kopioinut säännöt tarkasti (mukaan lukien jopa Marven Gardens -nimen kirjoitusvirheen) Charles Toddin tuottamasta pelistä. Juttu päättyi lopulta Anspachin voittoon.

Suomalaisen version ruudut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes joka maassa pelilautaan on poimittu paikallisia kadunnimiä. Suomessa katujen nimet ovat Helsingistä:

 1. Korkeavuorenkatu 1
 2. Yhteismaa
 3. Kasarmikatu 1
 4. Tulovero
 5. Pasilan asema 2
 6. Rantatie 3
 7. Sattuma
 8. Kauppatori 3
 9. Esplanadi 3
 10. Vankilassa käynti
 11. Hämeentie 4
 12. Sähkölaitos 5
 13. Siltasaari 4
 14. Kaisaniemenkatu 4
 15. Sörnäisten asema 2
 16. Liisankatu 6
 17. Yhteismaa
 18. Snellmaninkatu 6
 19. Unioninkatu 6
 20. Vapaa Pysäköinti
 21. Lönnrotinkatu 7
 22. Sattuma
 23. Annankatu 7
 24. Simonkatu 7
 25. Rautatieasema 2
 26. Mikonkatu 8
 27. Aleksanterinkatu 8
 28. Vesilaitos 5
 29. Keskuskatu 8
 30. Mene vankilaan
 31. Tehtaankatu 9
 32. Eira 9
 33. Yhteismaa
 34. Bulevardi 9
 35. Tavara-Asema 2
 36. Sattuma
 37. Mannerheimintie 10
 38. Lisävero
 39. Erottaja 10

Yläviitteen mukaiset samat numerot kuuluvat pelilaudalla samaan sarjaan, joissa katujen osalta pääsee rakentamaan kun koko sarja on koossa, asemien osalta vuokra kasvaa reilusti ja laitosten osalta vuokra kaksinkertaistuu.

Monopolin suomalaisen version vakiolauta
Vapaa pysäköinti Lönnrotinkatu
(220 €)
(4 200 mk)
Sattuma Annankatu
(220 €)
(4 200 mk)
Simonkatu
(240 €)
(4 500 mk)
Rautatieasema
(200 €)
(4 000 mk)
Mikonkatu
(260 €)
(5 000 mk)
Aleksanterinkatu
(260 €)
(5 000 mk)
Vesilaitos
(150 €) 
(3 000 mk)
Keskuskatu
(280 €)
(5 300 mk)
Mene vankilaan
                 
Unioninkatu
(200 €)
(3 800 mk)
   Monopoli    Tehtaankatu
(300 €)
(6 000 mk)
Snellmaninkatu
(180 €)
(3 500 mk)
      Eira
(300 €)
(6 000 mk)
Yhteismaa Yhteismaa
Liisankatu
(180 €)
(3 500 mk)
      Bulevardi
(320 €)
(6 000 mk)
Sörnäisten asema
(200 €)
(4 000 mk)
Tavara-asema
(200 €)
(4 000 mk)
Kaisaniemenkatu
(160 €)
(3 000 mk)
   Sattuma
Siltasaari
(140 €)
(2 500 mk)
      Mannerheimintie
(350 €)
(6 500 mk)
Sähkölaitos
(150 €)
(3 000 mk)
Maksa lisävero
(100  €)
(2 000 mk)
Hämeentie
(140 €)
(2 500 mk)
      Erottaja
(400 €)
(8 000 mk)
Vankila       Sattuma    Pasilan asema
(200 €)
(4 000 mk)
Maksa tulovero
(200 €)
(4 000 mk)
   Yhteismaa    ← Lähtö
Esplanadi
(120 €)
(2 200 mk)
Kauppatori
(100 €)
(2 000 mk)
Rantatie
(100 €)
(2 000 mk)
Kasarmikatu
(60 €)
(1 000 mk)
Korkeavuorenkatu
(60 €)
(1 000 mk)

Tietokonepelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monopoly on toteutettu tietokonepelinä monena eri versiona. Uusia kaupallisia versioita ovat muun muassa Monopoly Tycoon (2001), Monopoly Casino ja Monopoly Junior (1999). Linux-käyttöjärjestelmän KDE-työpöytäohjelman pelinä Atlantik [1]. Sitä voi pelata Internetin kautta toisten pelaajien kesken pelipalvelimien välityksellä.

Erikoisversioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monopolysta on toisinaan julkaistu erikoisversioita.

Monopoly - Maailman ihmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monopoly - Maailman ihmeet on Monopolin erikoisversio, jossa pelilaudan kohteina on tunnettuja kohteita ympäri maailman.

Kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelinappulat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monopoly – Tässä ja nyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monopoly – Tässä ja nyt on vuonna 2005 (Suomessa 2006) julkaistu erikoisversio. Pelilaudan ruudut poikkeavat klassisesta versiosta ja pelisetelit on korvattu luottokorteilla ja lukulaitteella. Tämä on Monopolyn 70-vuotisjuhlaversio.

Kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinteistöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kallio (ruskea)
 2. Hakaniemi (ruskea)
 3. Tennispalatsi (vaaleansininen)
 4. Tavastia (vaaleansininen)
 5. Lasipalatsi (vaaleansininen)
 6. Linnanmäki (vaalenpunainen)
 7. Korkeasaari (vaaleanpunainen)
 8. Suomenlinna (vaaleanpunainen)
 9. Olympiastadion (oranssi)
 10. Finlandia-talo (oranssi)
 11. Kiasma (oranssi)
 12. Aleksanterinkatu (punainen)
 13. Keskuskatu (punainen)
 14. Kaivokatu (punainen)
 15. Senaatintori (keltainen)
 16. Kauppatori (keltainen)
 17. Esplanadinpuisto (keltainen)
 18. Stockmann (vihreä)
 19. Mannerheimintie (vihreä)
 20. Wanha-Kauppahalli (vihreä)
 21. Bulevardi (sininen)
 22. Eira (sininen)


Asemaruudut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Helsinki-Vantaa lentoasema
 2. Rautatieasema
 3. Kamppi
 4. Eteläsatama

Laitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pasilan TV-torni
 2. Sanomatalo

Monopoly – Tässä ja nyt – Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 toukokuussa julkaistiin uusi Monopoly – Tässä ja nyt – Suomi. Siinä perinteiset kadut on vaihdettu suomalaisiin paikkakuntiin, joita pelaajat saivat äänestää syksyllä 2007. Monien yllätykseksi Helsinki, Vantaa ja Turku eivät yltäneet laudalle lainkaan. Myös lehdistö huolestui asiasta, ja siitä uutisoitiin muun muassa Kauppalehdessä.[1]

Pelin paikkakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänestyksessä parhaiten pärjänneet paikkakunnat sijoittuvat laudalle siten, että eniten ääniä saanut sijoittuu Erottajan tilalle, toiseksi tullut Mannerheimintien tilalle ja niin edelleen.

Laudalle sijoittuivat:[2]

 1. Turenki
 2. Kuhmo
 3. Lahti
 4. Seinäjoki
 5. Kuusamo
 6. Pori
 7. Jämsä
 8. Kuopio
 9. Espoo
 10. Kouvola
 11. Kangasala
 12. Tornio
 13. Forssa
 14. Lohja
 15. Loimaa
 16. Lappeenranta
 17. Hämeenlinna
 18. Järvenpää
 19. Kajaani
 20. Savonlinna
 21. Tampere
 22. Hamina

Monopoly Turku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 pelistä julkaistiin versio, jossa kierrellään turkulaisia katuja ja paikkoja.

Monopoly – Palmusaaren pohatta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 julkaistiin interaktiivinen Monopoly Palmusaaren pohatta DVD-peli, jossa pelaaja voi ostaa lomakohteita. Pelin hahmoina on pormestari, suunnittelija, poliisipäällikkö, surffaaja tai taiteilija.[3]

Monopoly Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä versiossa kadut on korvattu Euroopan unionin silloisten 15 jäsenmaan pääkaupungeilla, minkä lisäksi mukaan otettiin joitakin jäsenhakijamaiden pääkaupunkeja. Perinteiset Vesijohtolaitos ja Tavara-asema on korvattu EY:n tuomioistuimella ja Euroopan parlamentilla. Pelinappuloihin kuuluvat Manneken Pis, Eiffel-torni, Sagrada Família, Westminsterin palatsi, Brandenburger Tor, Pisan kalteva torni sekä Tuulimylly. Pelissä käytetään aidonnäköisiä euroseteleitä ja -kolikoita. Lentokenttinä toimivat Schiphol, Heathrow, Rhein-Main Frankfurt sekä Charles de Gaullen lentokenttä.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monopolysta on julkaistu myös monia esimerkiksi televisiosarjoihin liittyviä erikoisversioita. Useimpia näitä ei kuitenkaan ole julkaistu Suomessa.[4] Monopolysta on olemassa myös Lontoon metro -versio sekä lapsille suunnattu Monopoly Junior-versio jossa pelin teemana on huvipuisto ja sääntöjä on yksinkertaistettu. Myös lautapeli Finanssi muistuttaa kovasti Monopolia. Monista yhtäläisyyksistä huolimatta se on kuitenkin laskettavissa omaksi pelikseen. Monopolysta on kehitetty myös Nintendon teemaan perustuva Nintendo Monopoly -lautapeli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Leena Filpus: Helsinki tippumassa Monopoli-pelistä 10. lokakuuta 2007. Kauppalehti. Viitattu 9. tammikuuta 2008.
 2. Ja voittajat ovat... monopoly.fi. Viitattu 19.1.2008.
 3. Monopoly DVD Palmusaaren pohatta Hasbro. Viitattu 19.1.2008.
 4. http://www.tbird.org/Games/Monopoly.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]