Halikarnassoksen mausoleumi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Halikarnassoksen mausoleumi. Martin Heemskerckin 1572 julkaisema mausoleumin kuvauksiin perustuva käsin väritetty kaiverrus.

Halikarnassoksen mausoleumin eli Mausolleionin rakennutti vuonna 352 eaa. Kaarian kuninkaan Mausolloksen leski Halikarnassokseen (nykyään Bodrum) Turkkiin. Mausoleumi oli yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä.

45 metriä korkean marmorisen hautakammion suunnittelivat kreikkalaiset arkkitehdit Satyros ja Pytheos. Sen pinta koristeltiin korkokuvin, jotka esittivät kohtauksia kreikkalaisesta mytologiasta.

Mausoleumi säilyi vuosisatojen ajan ja oli liki alkuperäisessä kunnossa, kun Aleksanteri Suuri kävi paikalla 334 eaa. 1300-luvulla sattuneet maanjäristykset vaurioittivat sitä, ja 1404 siitä tiedetään olleen tunnistettavissa enää perustuksen.

1400-luvun alkupuolella Maltan ritarit käyttivät mausoleumin rauniosta ja perustuksesta otettuja kiviä linnoituksensa vahvistamiseen. Bodrumin linnoituksen muureissa voi edelleen löytää kiillotettuja marmorilaattoja, jotka ovat peräisin tästä mausoleumista. Osa mausoleumin korkokuvista on päätynyt Lontooseen British Museumiin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Mausoleumin rauniot nykyään
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Halikarnassoksen mausoleumi.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.