Babylonin riippuvat puutarhat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1800-luvun kuvitus Babylonin riippuvista puutarhoista.

Babylonin riippuvat puutarhat (tunnetaan myös nimellä Semiramiin riippuvat puutarhat) on yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä. Ne rakensi oletetusti Uus-Babylonian kuningas Nebukadressar II vuoden 600 eaa. paikkeilla.

Tarinan mukaan Nebukadressar II rakennutti puutarhat, jotta hänen vuoristoisesta Meediasta kotoisin oleva vaimonsa Amyitis tuntisi olonsa kotoisammaksi. Antiikin lähteistä kuitenkin vain Josephus mainitsee Nebukadressarin puutarhojen rakentajaksi, mutta lähteiden tiedot ovat monilta osin ristiriitaisia.[1]

Riippuvista puutarhoista ei ole jäänyt arkeologisia todisteita, ja historiantutkijat epäilevät niiden olemassaoloa. On mahdollista, että ne sijaitsivat Ninivessä, josta on löytynyt akveduktien jäänteitä.[1] Brittiläinen tutkija Stephanie Dalley on esittänyt, että puutarhat rakennutti Assyrian kuningas Sanherib.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Alberge, Dalya: Babylon’s hanging garden: Ancient scripts give clue to missing wonder. The Guardian 5.5.2013. Viitattu 7.5.2013. (englanniksi)
  2. Nurminen, Jussi: Brittitutkija todistaa: Babylonin riippuvat puutarhat eivät olleetkaan Babylonissa. Yle uutiset 6.5.2013. Viitattu 24.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Babylonin riippuvat puutarhat.