Klipperi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Klipperi Cutty Sark on museolaivana Lontoon Greenwichissa

Klipperi on puinen kapearunkoinen purjelaiva. Klipperissä on useimmiten kolme mastoa, jossa kaikissa on täysitakila eli raaka- ja haruspurjeet. Lisäksi taammissa mastossa on kahvelipurje. Klipperit olivat pieniä ja nopeita rahtilaivoja. Kooltaan noin 600-1000 brt.

Klipperit rakennettiin nopeiksi lähinnä tuoretuotteiden kuljettamista varten 1800-luvulla. Tärkein kuljetettava tuote oli tee, josta aina uuden sadon ensimmäisistä laivalasteista sai Englannissa huomattavan korkean hinnan, joka osaltaan kannusti kehittämään laivat nopeiksi ja kapteenit hurjapäisiksi. Kuuluisia klippereitä olivat mm. Cutty Sark, joka suureksi osaksi tuhoutui tulipalossa toukokuussa 2007.

Klipperit olivat erittäin suuren purjepinta-alansa vuoksi nopeita aluksia, joiden käyttöä rajoitti suurilukuinen miehistö suhteessa rahtikapasiteettiin ja alusten kevyehkö ja siro rakenne, joka teki niistä arkoja myrskytuulille. Klippereitä käytettiin tyypillisesti pitkillä merireiteillä kaukoidästä Eurooppaan.

Klipperi-nimitys tulee sanasta klip/clip joka tarkoittaa 'leikata' , siis vettä.lähde?

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.