Yön ritari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2008 elokuvaa. Frank Millerin samannimisestä sarjakuvasta on oma artikkelinsa.
Yön ritari
The Dark Knight
Virallinen elokuvateatterijuliste
Virallinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Christopher Nolan
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu DC Comicsin sarjakuvissa esiintyviin hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Wally Pfister
Leikkaaja Lee Smith
Tuotantosuunnittelija Nathan Crowley
Pukusuunnittelija Lindy Hemming
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 152 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 185 000 000 dollaria[1]
Tuotto 1 004 558 444 dollaria[2]
Edeltäjä Batman Begins
Seuraaja Yön ritarin paluu
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Yön ritari (engl. The Dark Knight) on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka on ohjannut Christopher Nolan. Se perustuu DC Comicsin sarjakuvahahmoon Batman. Yön ritari on Nolanin Batman-elokuvasarjan toinen osa ja jatko-osa vuoden 2005 elokuvalle Batman Begins. Christian Bale jatkaa Batmanin roolissa; muita palaavia pääosan esittäjiä ovat Michael Caine, Gary Oldman ja Morgan Freeman. Elokuva esittelee Harvey Dentin (Aaron Eckhart), Gothamin vastavalitun piirisyyttäjän ja Bruce Waynen lapsuudenystävän Rachel Dawesin (Maggie Gyllenhaal) kumppanin, joka liittyy Batmanin ja poliisin kanssa jahtaamaan rikollisneroa, joka tunnetaan nimellä ”Jokeri” (Heath Ledger).

Elokuvan käsikirjoittivat Christopher Nolan ja hänen veljensä Jonathan Nolan. Elokuvan nimi poikkesi aiemmista Batman-elokuvista siinä, ettei nimeä Batman mainita ollenkaan. Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Christopher Nolan halusi näin kuvastaa, että elokuvan teemat olisivat synkempiä kuin vain kosto tai pelko.

Sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa tuotettu Yön ritari sai ensi-iltansa 18. heinäkuuta 2008 Yhdysvalloissa, ja 25. heinäkuuta 2008 Suomessa. Elokuva sai erittäin myönteisiä arvosteluja ja se rikkoi useita tuottoennätyksiä koko teatteriesityksensä ajan. Yön ritari esiintyi kriitikoiden vuoden 2008 kymmenen parhaan elokuvan listoilla enemmän kuin mikään muu elokuva (287), paitsi WALL-E, ja se oli listojen ensimmäisellä sijalla enemmän kuin mikään muu elokuva (77) sinä vuonna.[3] Se tuotti yli miljardi dollaria lipputuloja, ja on eniten tuottaneiden elokuvien listan sijalla 28. Elokuva sai kahdeksan Oscar-ehdokkuutta; se voitti parhaista äänitehosteista, ja Ledger palkittiin postuumisti parhaan miessivuosan palkinnolla. Vuonna 2016 Yön ritari äänestettiin BBC:n kyselyssä alkaneen vuosisadan 40 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[4]

Yön ritarin paluu, trilogian viimeinen osa, sai ensi-iltansa 20. heinäkuuta 2012.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryöstäjäjoukko tunkeutuu mafian hallitsemaan pankkiin Gotham Cityssä. Suuremman rahasaaliin toivossa ryöstäjät alkavat tappaa toisiaan, ja suunnitelmansa mukaisesti ainoaksi eloonjääneeksi jää Jokeri, joka pakenee yksin rahojen kanssa.

Bruce Waynen sankaripersoona Batman on vakiinnuttanut asemansa poliisin avustajana. Bruce tapaa yleisen syyttäjän, Harvey Dentin, joka seurustelee Brucen läheisen lapsuudenystävän Rachel Dawesin kanssa. Bruce vakuuttuu Dentin menestyvästä taistelusta rikollisuutta vastaan ja päättää hoitaa tämän varainkeruun. Yhdessä Dentin ja komisario James Gordonin kanssa Batman päättää iskeä kerralla kaupunkia vaivaavaa rikollisuutta vastaan.

Jokeri keskeyttää mafiapomojen tapaamisen ja toteaa Batmanin olevan rikollisten suurin ongelma. Jokeri tarjoaa rikollispomoille sopimusta, jonka mukaan hän lupaa hoitaa Batmanin, mikäli saa puolet heidän rahoistaan. Jokeria ei oteta tosissaan, kunnes Batmanin kaappaama rikollisten pankkiiri Lau suostuu todistamaan oikeudessa ja monet Gothamin rikollisista saavat tuomion. Kun rikolliset päättävät epätoivoisina tarttua Jokerin tarjoukseen, tämä laatii julkisen uhkauksen, jonka mukaan ihmisiä kuolee päivittäin ellei Batman paljasta henkilöllisyyttään. Jokeri murhaa poliisipäällikön ja tuomarin sekä yrittää murhata Dentin ja pormestari Garcian. Bruce aikoo paljastaa henkilöllisyytensä, sillä hän uskoo Batmanin olevan turha ja pitää Dentiä sankarina, jonka ei tarvitse naamioitua. Yllättäen Dent julistaa olevansa Batman. Poliisin suojeluksessa oleva Dent joutuu Jokerin jahtaamaksi, mutta Batman ja Gordon onnistuvat nappaamaan Jokerin. Gordon ylennetään poliisipäälliköksi.

Dent ja Rachel kaapataan, ja Batman kuulustelee heidän olinpaikkaansa Jokerilta. Tämä paljastaa Dentin ja Rachelin olevan kahdessa eri rakennuksessa, jotka ovat molemmat täynnä räjähteitä. Batman aikoo pelastaa Rachelin, mutta huomaa Jokerin johdattaneen hänet Dentin luo. Rakennus räjähtää ja Dentin toinen kasvonpuolisko arpeutuu. Gordon ei ehdi pelastaa Rachelia, joka kuolee räjähdyksessä. Jokeri pakenee poliisiaseman sellistä ja tappaa Laun.

Wayne Enterprisesin työntekijä Coleman Reese kertoo päätelleensä Batmanin henkilöllisyyden ja aikoo paljastaa sen. Jokeri uhkaa räjäyttää sairaalan, ellei Reeseä surmata. Bruce ja Gordon suojelevat Reeseä, joka päättää vaieta Batmanin henkilöllisyydestä. Jokeri tapaa sairaalassa Kaksinaamaksi muuttuneen Dentin ja kehottaa tätä kostamaan syyllisille. Jokeri räjäyttää evakuoidun sairaalan ja polttaa kaikki haltuunsa saamansa rahat. Dent alkaa murhata sekä rikollisia että poliiseja, joiden hän kokee olevan syyllisiä Rachelin kuolemaan. Hän päättää uhriensa kohtalosta heittämällä kolikkoa.

Bruce on rakentanut jäljintälaitteen, joka asukkaiden matkapuhelimia hyödyntäen mahdollistaa koko kaupungin tarkkailun. Bruce antaa vastuun laitteesta Lucius Foxille, joka auttaa Batmania jäljittämään Jokerin. Poliisit uhkaavat Jokerin aseistautuneita henkivartijoita, jotka ovat todellisuudessa Jokerin naamioimia panttivankeja. Batman joutuu taistelemaan SWAT-joukkoja vastaan pelastaakseen panttivangit. Jokeri on asentanut kahteen Gothamista poistuvaan lauttaan räjähteitä ja jättänyt matkustajille laukaisimen, jolla on mahdollista räjäyttää toinen lautoista. Jokerin pettymykseksi matkustajat päättävät olla toimimatta, jolloin Jokeri aikoo räjäyttää molemmat lautat omalla laukaisimellaan. Batman pelastaa matkustajat kukistamalla Jokerin kaksintaistelussa, mutta Jokeri sanoo olevansa lopullinen voittaja kunhan Gotham menettää toivonsa Dentin suorittamien murhien tullessa pian julkisuuteen.

Dent pitää Gordonia ja tämän perhettä panttivankina rakennuksessa, jossa Rachel kuoli. Batman käskee Dentiä vapauttamaan Gordonin lapset ja syyttävän oikeita syyllisiä. Dent ampuu Batmania ja uhkaa Gordonin poikaa. Luotiliiveillä varustautunut Batman tokenee ja ryntää Dentin kimppuun, jolloin molemmat putoavat alas rakennuksesta. Dent kuolee ja Batman loukkaantuu. Gordon toteaa Jokerin voittaneen tämän onnistuttua käännyttämään Dentin mielipuoleksi. Batman ei anna Jokerin voittaa vaan haluaa pelastaa Dentin maineen sankarina ja toivon symbolina. Hän käskee Gordonin etsintäkuuluttaa Batmanin ja julistaa tämän syylliseksi Dentin suorittamiin murhiin. Poliisin aloitettua Batmanin ajojahdin, Gordon tuhoaa kirveellä Lepakkosignaalin, Fox tuhoaa jäljintälaitteen, ja Alfred Pennyworth polttaa Brucelle tarkoitetun Rachelin kirjoittaman kirjeen, jossa tämä kertoo suostuvansa Dentin kosintaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Christian Bale  Bruce Wayne / Batman  
 Michael Caine  Alfred Pennyworth  
 Heath Ledger  Jokeri  
 Gary Oldman  James Gordon  
 Aaron Eckhart  Harvey Dent / Kaksinaama  
 Maggie Gyllenhaal  Rachel Dawes  
 Morgan Freeman  Lucius Fox  
 Monique Curnen  etsivä Anna Ramirez  
 Ron Dean  etsivä Michael Wuertz  
 Nestor Carbonell  pormestari Anthony Garcia  
 Ng Chin Han  Lau  
 Eric Roberts  Sal Maroni  
 Ritchie Coster  ”tšetšenialainen”  
 Anthony Michael Hall  Mike Engel  
 Joshua Harto  Coleman Reese  
 Melinda McGraw  Barbara Eileen Gordon  
 Nathan Gamble  James Gordon Jr.  
 Michael Jai White  Gambol  
 Colin McFarlane  Gillian B. Loeb  
 David Dastmalchian  Thomas Schiff  
 William Fichtner  Gothamin kansallispankin johtaja  
 Cillian Murphy  Jonathan Crane / Linnunpelätti  

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva nousi jo avausviikonlopun aikana IMDb:n kautta aikain suosituimmaksi elokuvaksi. Nykyään se on neljännellä sijalla arvosanalla 9,0.[5] Elokuvan Yhdysvaltain ensi-ilta oli 18. heinäkuuta 2008. Elokuvan avausviikonloppu tuotti yhdysvaltalaisissa elokuvateattereissa 158 411 483 dollaria. Elokuva julkaistiin ensi-iltapäivänään 20 maassa, joissa se tienasi yhteensä 199 700 000 dollaria. Muita jo saavutettuja ennätyksiä ovat muun muassa suurin neljän päivän tuotto pelkästään Yhdysvalloissa (182 900 000 dollaria), suurin yöennakoiden yhteistuotto (18 489 000 dollaria), suurin Imax-ennakoiden yhteistuotto (640 000 dollaria), suurin Imax-avausviikonlopun yhteistuotto (6 400 000 dollaria), suurin yhden päivän tuotto Yhdysvalloissa (66 400 000 dollaria). Entisiä näiden ennätysten haltijoita olivat Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3, Star Wars: Episodi III – Sithin kosto ja Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla.[6] Yön ritari on historian toinen elokuva, joka on tuottanut yli 500 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa. Tähän mennessä elokuva on tuottanut jo 1 004 558 444 Yhdysvaltain dollaria maailmanlaajuisesti[2].

Elokuva oli Yhdysvalloissa vuonna 2008 sekä katsotuin elokuva (myynti 530,9 miljoonaa dollaria) että myydyin DVD.[7]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva voitti vuoden 2009 Golden Globe -gaalassa yhden palkinnon, kun Heath Ledger voitti postuumisti miessivuosa-kategoriassa. Palkinnon otti vastaan elokuvan ohjaaja Christopher Nolan. Tämän jälkeen elokuva nimettiin ehdolle kahdeksaan Oscariin, joista se voitti kaksi parhaasta äänisuunnittelusta ja miessivuosasta (Heath Ledgeristä tuli toinen Oscarin kuolemansa jälkeen voittanut näyttelijä). Elokuva myös nimettiin ehdokkaaksi yhdeksään Baftaan.

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yön ritarin paluu

Käsikirjoittaja David S. Goyer vihjasi eräässä haastattelussaan, että hän ja ohjaaja Christopher Nolan olisivat suunnitelleet Batman Beginsistä kolmiosaisen Batman-elokuvatrilogian ensimmäistä osaa. Jatko-osan nimeksi varmistui Yön ritarin paluu, minkä lisäksi tulevasta elokuvasta ilmoitettiin vain, että vihollinen ”ei ole Arvuuttaja”. Ennen tätä Nolan oli jo paljastanut, ettei myöskään Pakkasherra tule esiintymään tulevassa elokuvassa.[8] Vuoden 2011 loppupuolella selvisi, että elokuvassa esiintyy Batmanin viholliset Kissanainen (Anne Hathaway) ja Bane (Tom Hardy).

Yön ritarin paluu ilmestyi heinäkuussa 2012.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gray, Brandon: "Dark Knight" Begins Smashingly Box Office Mojo. 23.7.2008. Viitattu 25.7.2008. (englanniksi)
  2. a b The Dark Knight (2008) Box Office Mojo. Viitattu 24.12.2012. (englanniksi)
  3. Best of 2008 CriticsTop10. Viitattu 22.7.2015. (englanniksi)
  4. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  5. Top 250 movies as voted by our users IMDb. Viitattu 8.5.2014. (englanniksi)
  6. UPDATE: 'Dark Knight' Boasts Strongest Four-Day Gross www.boxoffice.com. Arkistoitu 23.7.2008. Viitattu 23. heinäkuuta 2008. (englanniksi)
  7. Janssen, Sarah (toim.) et al.: The World Almanac and Book of Facts 2010, s. 7. Infobase Publishing, 2010. ISBN 978-1-60057-123-7.
  8. Boucher, Geoff: Christopher Nolan reveals title of third Batman film and that ‘it won’t be the Riddler’ Los Angeles Times. 27.10.2010. Viitattu 11.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yön ritari.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta The Dark Knight. (englanniksi)