Ero sivun ”Ruoholahti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Cuprum (keskustelu | muokkaukset)
→‎Uudisrakentaminen: Crusellin silta avattiin kesäkuussa
Andres (keskustelu | muokkaukset)
p et: fi:
Rivi 70: Rivi 70:
[[Luokka:Länsisatama]]
[[Luokka:Länsisatama]]


[[et:Ruoholahti]]
[[en:Ruoholahti]]
[[en:Ruoholahti]]
[[fr:Ruoholahti]]
[[fr:Ruoholahti]]
[[fi:Ruoholahti]]
[[sv:Gräsviken]]
[[sv:Gräsviken]]

Versio 30. joulukuuta 2011 kello 15.04

Ruoholahti
Gräsviken
Helsingin kartta, jossa Ruoholahti korostettuna
Helsingin kartta, jossa Ruoholahti korostettuna

Helsingin alueellinen jako


Kaupunginosa nro 201
Suurpiiri Eteläinen suurpiiri
Pinta-ala 0,66 km²
Väestö
väkiluku 3 020 (1.1.2019)
väestötiheys 4855 (1.1.2008)/km²
Postinumerot 00180
Osa-alueet on itse osa Länsisataman kaupunginosaa
Lähialueet Lapinlahti, Kamppi, Jätkäsaari, Lauttasaari

Ruoholahti (ruots. Gräsviken) on Helsingin 20. kaupunginosaan eli Länsisataman kaupunginosaan kuuluva osa-alue eteläisessä kantakaupungissa. Merellinen Ruoholahti sjaitsee Kampin länsipuolella ja Lauttasaaren itäpuolella. Hallinnollisesti Ruoholahti kuuluu Kampinmalmin peruspiiriin ja Eteläiseen suurpiiriin.

Helsingin keskustan pääasialliset liikenneyhteydet länteen Hangon sekä Turun (Kehä II kautta) suuntiin kulkevat Ruoholahden kautta; Länsiväylää alkaa Ruoholahdesta. Myös Porkkalankadun kautta pääsee Lauttasaareen ja sieltä edelleen Länsiväylälle.

Asukkaita Ruoholahden osa-alueella on 3204 (1.1.2008) ja työpaikkoja 9499 (31.12.2005).[1]

Ruoholahden sanomat (ennen nimellä Kanavan sanomat) on Ruoholahden kaupunginosan lehti.

Historia

Tavarasatama

Ruoholahden rakentaminen liittyy suurelta osin Länsisataman kehitysvaiheisiin. 1910-luvulta lähtien alueella yhdistettiin täytemaalla mantereeseen Salmisaari (josta ennen käytettiin myös nimeä Tammasaari) ja Kellosaari, samoin etelämpänä Eiran vieressä sijainneet Munkkisaari ja Hernesaari. Niiden ja Ruoholahden välissä sijainneet Jätkäsaari, Hietasaari ja Saukko taas yhdistettiin yhdeksi suureksi, leveän sillan mantereeseen yhdistämäksi saareksi. Myöhemmin kuitenkin myös sen ja mantereen välisestä salmesta osa täytettiin, mutta sen paikalle on nyttemmin rakennettu Ruoholahden kanava. Saaret olivat tätä ennen lähinnä huvilakäytössä, mutta enää niistä ei ole jäljellä muuta kuin jokunen kadunnimi.

Uuden alueen pääasiallinen tarkoitus oli toimia uuden, sittemmin Länsisatamana tunnetun tavarasataman perustana. 1940-luvulla sataman viereen kasvoi pieni teollisuusalue, jonka merkittävimmät rakennukset olivat Nokian Kaapelitehdas ja Alkon pääkonttori. Uuteen Salmisaaren hiilisatamaan saapui ensimmäisenä laivana suomalainen S/S Arkadia 2. syyskuuta 1952. 1960-luvulla Länsiväylä rakennettiin yhdistämään Ruoholahti Lauttasaaren kautta Espooseen.

Uudisrakentaminen

Kaapelitehdas

Muutos merkittäväksi asuinalueeksi on kuitenkin jo edessä. Suuri osa Ruoholahdesta muuttui työmaaksi jo vuonna 1991: vanhat makasiinit purettiin ja tilalle rakennettiin asuintaloja ja toimistotiloja. Ensimmäiset asukkaat muuttivat uudelle asuinalueelle loka-marraskuun vaihteessa vuonna 1992. Helsingin metro kasvoi Kampista Ruoholahteen vuonna 1993, ja Kaapelitehdas muutettiin tehtaasta monipuoliseksi kulttuurikeskukseksi.

Vuonna 1998 työn ensimmäinen vaihe oli ohi, mutta erityisesti toimistojen rakentaminen jatkui edelleen. Ruoholahteen valmistui mm. High Tech Centeriksi nimetty teknologiayrityshautomo, legendaarinen underground-kulttuurin mekka Lepakkoluola purettiin ja tilalle ilmestyi Nokian rakennuttamana 3 sinistä kuutiota. Vuonna 2002 entinen Alkon pullotuskeskus avasi uudelleen ovensa nimellä Kauppakeskus Ruoholahti. Vanhasta Alkon tehtaasta tuli vuonna 2004 osaksi Altian pääkonttori (Salmisaarenranta 7) ja toiselta osaltaan Helsingin oikeustalo (Porkkalankatu 13), jonne Helsingin käräjäoikeus muutti Länsi-Pasilasta. Kesäkuussa 2011 valmistui Jätkäsaaren ja Kellosaaren alueen yhdistävä Crusellin silta, joka on suunniteltu sekä kevyen että raskaan liikenteen käyttöön. Salmisaaren voimalan hiilikasojen tilalle valmistui Technopolis-yritysalue vuoden 2008 lopulla. Alueen ympäristöön rakennetaan viihtyisiä puistoja sekä tunneli Länsiväylän alitse, josta alkaisi Lapinlahden sairaalan ulkoilualueelle johtava puistopromenadi.

Ruoholahden toimitila- ja asuntorakentamisen myötä Länsisatama siirtyi käytännössä Jätkäsaaren puolelle olkoonkin, että Salmisaaren voimalaitokselle yhä toisinaan tuodaankin hiilikuljetuksia laivalla. Nyttemmin suurin osa Länsisataman toiminnoista on siirtynyt Vuosaaren satamaan.

Ympäristö

Ruoholahden kanava

Ruoholahtea on mainostettu merellisenä kaupunginosana. Tämän imagon voimistamiseksi alueen halki kaivettiin Ruoholahden kanava luomaan merellistä henkeä. Raikkaalla meri-ilmalla on toki toinenkin puolensa: talvella sataman takia avoimen meren yli saattaa alueelle puhaltaa kylmänkostea hyytävä viima.

Liikenneyhteydet

Ruoholahteen on hyvät kulkuyhteydet monista paikoista: Lauttasaaresta ja Espoosta tulevat linjat pysähtyvät Porkkalankadulla. Raitiovaunu 8 kulkee Itämerenkatua, kuten myös bussilinja 15 Länsisatamaan. Lähelle kulkee myös raitiolinja 6. Ruoholahti on lisäksi metron läntinen päätepysäkki.

Tulevaisuus

Kaavailtu länsimetro tulee mitä todennäköisimmin jatkamaan rataa eteenpäin nykyisestä läntisestä päätepysäkistä Ruoholahdesta. Liikenteen osalta on tehty muitakin suuria suunnitelmia: raitiovaunua 8 on esimerkiksi ehdotettu jaettavaksi linjoiksi 8A ja 8B. Näistä linjoista 8A kulkisi Jätkäsaareen Crusellin siltaa pitkin aina Länsisatamaan saakka, 8B puolestaan kulkisi uudelle Technopolis-yritysalueelle.

Kuvia

Lähteet

  1. Helsinki alueittain Helsingin kaupungin tietokeskuksen tilasto

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruoholahti.

fi:Ruoholahti