Helsingin oikeustalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin oikeustalo
Salmisaarentalo
HKIoikeustalo.jpg
Sijainti Salmisaari, Helsinki, Suomi
Koordinaatit 60°09′49″N 24°54′03″E / 60.1636°N 24.9008°E / 60.1636; 24.9008
Käyttö Toimistorakennus (d)
Suunnittelija Väinö Vähäkallio
Valmistumisvuosi
Kartta
Helsingin oikeustalo
Istuntosali Helsingin käräjäoikeudessa

Helsingin oikeustalo (kutsutaan myös nimellä Salmisaarentalo) sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa ja siinä toimivat Helsingin käräjäoikeus, Helsingin kihlakunnan syyttäjänvirasto sekä Helsingin oikeusaputoimisto. Helsingin hovioikeus toimii rannan puoleisessa siipirakennuksessa. Porttirakennuksessa on useita asianajotoimistoja. Oikeustalo on aivan Lauttasaaren sillan pielessä, Porkkalankadun pohjoispuolella. Sen osoite on Porkkalankatu 13.

Oikeustalon rakennus rakennettiin arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnitelmien mukaan 1937–1940 Oy Alkoholiliike Ab:n tehtaaksi, pääkonttoriksi ja keskusvarastoksi, ja sitä laajennettiin vuonna 1956. Se oli 2000-luvun alkuun saakka Alkon ja sen tytäryhtiön Altian käytössä. Rakennus saneerattiin Museoviraston valvonnan alla 2004 Helsingin oikeustaloa varten. Saneerauksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy. Työ palkittiin vuoden betonirakenteena arkkitehtuuri- ja rakennesuunnittelustaan. Rakennus on suojeltu asemakaavalla.

Oikeustalolta kulkee maanalainen tunneli noin 25 metrin syvyydessä Kauppakeskus Ruoholahteen. Tunneli on peruja Alkon ajalta, kun tunnelissa kuljetettiin alkoholia Alkon varastolle. Nykyisin tunneli on käytössä Ruoholahden yhteissuojana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.