Ero sivun ”Puistola” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: fr:Puistola
Rivi 59: Rivi 59:
*[[Riku Rantala]], [[Madventures]] -seikkailuohjelman juontaja
*[[Riku Rantala]], [[Madventures]] -seikkailuohjelman juontaja
*[[Toni Valtonen]], suomen kokenein vapaaottelija
*[[Toni Valtonen]], suomen kokenein vapaaottelija
*[[Eddie B]], rap artisti


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 11. huhtikuuta 2012 kello 19.36

Tämä artikkeli käsittelee Helsingin kaupunginosaa. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
Puistola
Parkstad
Helsingin kartta, jossa Puistola korostettuna
Helsingin kartta, jossa Puistola korostettuna

Helsingin alueellinen jako


Kaupunginosa nro 411 (osa-alue)
Suurpiiri Koillinen suurpiiri
Pinta-ala 2.41 km²
Väestö
väkiluku 6 718 (1.1.2017)
väestötiheys 2826 (1.1.2005)/km²
Postinumerot 00730, 00750, 00751, 00760
Osa-alueet on itse osa Suurmetsän kaupunginosaa (ja Puistolan peruspiiriä)
Lähialueet Tapulikaupunki, Vantaa, Heikinlaakso, Tattarisuo, Malmin lentokenttä, Tapanila

Puistola (ruots. Parkstad) on Suurmetsän kaupunginosaan kuuluva osa-alue Koillis-Helsingissä, pääradan varrella Tikkurilasta noin kaksi kilometriä etelään ja Malmilta noin kuusi kilometriä pohjoiseen. Puistolaan luettiin aikaisemmin myös pääradan länsipuolella oleva peltoalue, mutta rakentamisensa jälkeen se nimettiin Tapulikaupungiksi ja luokiteltiin kuuluvaksi Suutarilan kaupunginosaan. Piirijaossa Puistolan osa-alue ja Tapulikaupunki yhdessä muodostavat Puistolan peruspiirin.

Puistolan ja Tapulikaupungin välillä sijaitsee Puistolan rautatieasema. Asema on pääradan varren tärkeä joukkoliikennepiste vaihtoyhteyksien ja asukasmäärän takia.

Helsingin virallisen aluejaon mukaan Puistolan peruspiirin osa-alueita ovat Puistola, Tapulikaupunki, Heikinlaakso ja Tattarisuo. Vanhassa Puistolassa asuu 6 800 ihmistä ja koko peruspiirissä vajaa 18 500 asukasta (2005). Puistolan postinumeroita ovat 00750 (Tapulikaupunki), 00760 (Puistola) sekä 00730. Naapurialueita ovat Helsingin puolella Tapanila, Tapulikaupunki ja Ala-Tikkurila. Puistola rajoittuu pohjoisessa Vantaan kaupunginrajaan ja sen naapurina Vantaan puolella on Kuninkaala.

Historia

Puistola kuului aikanaan Helsingin maalaiskuntaan. Sen alueesta suurin osa on vanhastaan kuulunut Tapaninkyläään, pieni osa Ala-Tikkurilaan. Vuonna 1906 Ab Parkstad-Vanda-Puistokylä -niminen yhtiö alkoi palstoittaa aluetta pien­talo­tonteiksi. Palstoitusta jatkettiin vuosi­kymmenien ajan, ja 1930-luvulla alueella oli jo varsin laaja esi­kaupunki­asutus.[1]. Helsinkiin Puistola liitettiin vuoden 1946 alussa Helsingin suuressa alueliitoksessa.

Asuntoalueen nimenä oli aluksi Puistokylä tai Puisto. Muotoon Puistola nimi vakiintui lopullisesti 1930-luvulla. Vuonna 1926 Puistola oli jo vahvistettu lähellä sijainneen Fast­bölen rauta­tie­aseman nimeksi. Tämän aseman mukaan myös Puistolan asunto­alueen nimen ruotsin­kielisenä vastineena käytettiin pitkään nimeä Fastböle, vaikka se varsinaisesti tarkoitti pohjoisempana, nykyisen Vantaan alueella sijainnutta kylää, jonka suomenkielinen nimi nykyisin on Kuninkaala. Rautatieasema sijaitsi tosin Ala-Tikkurilan alueella, mutta sille oli annettu läheisen Fast­bölen kylän nimi, koska asemalta johti tie myös sinne. Nykyinen ruotsin­kielinen käännös­nimi Park­stad vahvistettiin vuonna 1954.[1]

Urheilumahdollisuudet

Puistolassa toimivat urheiluseurat Puistolan Urheilijat (PuiU) ja Puistolan Pyry ja Puma-Volley. Lisäksi alueella toimii pieni seura HO2 (PuiUn 94-pojista eronnut joukkue).

Puistolan urheilu- ja liikuntamahdollisuudet on keskitetty Koudan urheilupuistoon. Koudalla on jalkapallonurmi, hiekkakenttä, tenniskenttiä, pinnoitettu juoksusuora ja pururata sekä talvisin luistelurata, jääkiekkokaukalo ja hiihtoladut. Koudalla on myös suuri liikuntahalli, joka on päivisin Puistolan peruskoulun käytössä. Koudan nurmikenttä on yleensä PuiUn jalkapallon edustusjoukkueiden käytössä. Koudan urheilupuistoa ylläpitää Helsingin kaupungin liikuntavirasto.

Koudan urheilupuistosta kulkee valaistu yhdyspolku Malmin lentoaseman ympäri kulkevaan ulkoilureittiin.

Liikenne

Tunnettuja puistolalaisia

Katso myös

Lähteet

  1. a b Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, s. 192. Helsingin kaupungin nimistötoimikunta, 1970.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Puistola.