Hietalahti (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä kohti Hietalahdentoria.

Hietalahti (ruots. Sandviken) on merenlahti ja sitä ympäröivä, rajoiltaan tarkemmin määrittelemätön samanniminen alue Helsingin kantakaupungin länsirannalla, pääasiassa Kampin ja Punavuoren kaupunginosien länsilaidalla.

Hietalahden yhdistää Ruoholahteen Ruoholahdenkanava, joka yhdessä lahtien kanssa erottaa Jätkäsaaren mantereesta. Lahden perukassa on venesatama, jonka nyt jo puretun satamaradan penger siltoineen erottaa muusta lahdesta, sekä sen läheisyydessä Hietalahdentori. Venesatamaa kiertää rantakatu Hietalahdenranta.

Hietalahdessa toimivat muun muassa Hietalahden kauppahalli ja Helsingin kansainvälinen raamattukeskus.

Historian saatossa, Länsisatamaa rakennettaessa, on Hietalahden läheisyydessä 1900-luvulla täytetty merialueita ja näin yhdistetty saaria mantereeseen pitkiksi, suurelta osin keinotekoisiksi niemiksi. Niiden välinen Hietalahti on jäänyt nykyisellään pitkäksi ja kapeaksi lahdeksi, joka erottaa sen länsipuolella olevan Jätkäsaaren sen itäpuolella olevasta Munkkisaaresta ja sen jatkeena olevasta Hernesaaresta. Jätkäsaaren rannalla ovat Länsisataman suurimmat laivalaiturit, joista Vuosaaren sataman valmistuttua käytössä on enää vain Tallinnan liikennettä palveleva Länsiterminaali. Munkkisaaressa sijaitsee Hietalahden telakka.