Hietalahti (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näkymä kohti Hietalahdentoria.

Hietalahti (ruots. Sandviken) on lahti ja sitä ympäröivä, rajoiltaan tarkemmin määrittelemätön alue Helsingin kantakaupungin länsirannalla. Se ei muodosta omaa kaupunginosaansa, vaan se on Kampin, Punavuoren ja Länsisataman kaupunginosien raja-aluetta.

Länsisatamaa rakennettaessa Hietalahden läheisyydessä on 1900-luvulla täytetty merialueita ja yhdistetty täten saaria mantereeseen pitkiksi, suurelta osin keinotekoisiksi niemiksi. Niiden väliin Hietalahti on jäänyt nykyisellään pitkäksi ja kapeaksi lahdeksi, joka erottaa sen länsipuolella olevan Jätkäsaaren itäpuolella olevasta Munkkisaaresta ja sen jatkeena olevasta Hernesaaresta. Jätkäsaaren rannalla ovat Länsisataman suurimmat laivalaiturit, joista Vuosaaren sataman valmistuttua käytössä on enää vain Tallinnan liikennettä palveleva Länsiterminaali. Munkkisaaressa sijaitsee Hietalahden telakka. Hietalahden yhdistää Ruoholahteen Ruoholahden kanava, joka yhdessä lahtien kanssa erottaa Jätkäsaaren mantereesta. Lahden perukassa on venesatama, jonka nyt jo puretun satamaradan penger siltoineen erottaa muusta lahdesta, sekä sen läheisyydessä Hietalahden tori. Venesatamaa kiertää rantakatu Hietalahdenranta.

Hietalahdessa toimivat myös esimerkiksi Helsingin kansainvälinen raamattukeskus, Hare Krishna -järjestö sekä kulttuuri- ja monitoimitalo Nosturi.

Rakennuksia ja rakennelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]