Hietalahti (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä kohti Hietalahdentoria.

Hietalahti (ruots. Sandviken) on Kampin kaupunginosan eteläisin osa-alue Helsingin kantakaupungin länsirannalla sekä samanniminen merenlahti. Merellinen Hietalahti rajautuu Punavuoren ja Länsisataman kaupunginosiin. Katutasolla Hietalahden rajat kulkevat linjaa Porkkalankatu - Ruoholahdenkatu (pohjoinen), Albertinkatu (itäinen), Bulevardi (eteläinen), Hietalahdenranta-Mechelininkatu (eteläinen ja läntinen).

Hietalahden yhdistää Ruoholahteen Ruoholahdenkanava, joka yhdessä lahtien kanssa erottaa Jätkäsaaren mantereesta. Lahden perukassa on venesatama, jonka nyt jo puretun satamaradan penger siltoineen erottaa muusta lahdesta, sekä sen läheisyydessä Hietalahdentori. Venesatamaa kiertää rantakatu Hietalahdenranta.

Hietalahdessa toimivat Hietalahden kauppahallin, Hietalahden kirpputorin ja konsertti-, kulttuuri- ja monitoimitalo Nosturin lisäksi mm. Helsingin kansainvälinen raamattukeskus ja Hare Krishna -järjestö.

Historian saatossa, Länsisatamaa rakennettaessa, on Hietalahden läheisyydessä 1900-luvulla täytetty merialueita ja näin yhdistetty saaria mantereeseen pitkiksi, suurelta osin keinotekoisiksi niemiksi. Niiden välinen Hietalahti on jäänyt nykyisellään pitkäksi ja kapeaksi lahdeksi, joka erottaa sen länsipuolella olevan Jätkäsaaren sen itäpuolella olevasta Munkkisaaresta ja sen jatkeena olevasta Hernesaaresta. Jätkäsaaren rannalla ovat Länsisataman suurimmat laivalaiturit, joista Vuosaaren sataman valmistuttua käytössä on enää vain Tallinnan liikennettä palveleva Länsiterminaali. Munkkisaaressa sijaitsee Hietalahden telakka.

Rakennuksia ja rakennelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]