Hietalahti (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä kohti Hietalahdentoria.

Hietalahti (ruots. Sandviken) on lahti ja sitä ympäröivä, rajoiltaan tarkemmin määrittelemätön alue Helsingin kantakaupungin länsirannalla, Kampin kaupunginosan eteläisillä alueilla. Merellinen Hietalahti rajautuu Punavuoren ja Länsisataman kaupunginosiin.

Hietalahden yhdistää Ruoholahteen Ruoholahdenkanava, joka yhdessä lahtien kanssa erottaa Jätkäsaaren mantereesta. Lahden perukassa on venesatama, jonka nyt jo puretun satamaradan penger siltoineen erottaa muusta lahdesta, sekä sen läheisyydessä Hietalahdentori. Venesatamaa kiertää rantakatu Hietalahdenranta.

Hietalahdessa toimivat Hietalahden kauppahallin ja Hietalahden kirpputorin lisäksi muun muassa Helsingin kansainvälinen raamattukeskus, Hare Krishna -järjestö sekä konsertti-, kulttuuri- ja monitoimitalo Nosturi.

Historian saatossa, Länsisatamaa rakennettaessa on Hietalahden läheisyydessä 1900-luvulla täytetty merialueita ja näin yhdistetty saaria mantereeseen pitkiksi, suurelta osin keinotekoisiksi niemiksi. Niiden välinen Hietalahti on jäänyt nykyisellään pitkäksi ja kapeaksi lahdeksi, joka erottaa sen länsipuolella olevan Jätkäsaaren sen itäpuolella olevasta Munkkisaaresta ja sen jatkeena olevasta Hernesaaresta. Jätkäsaaren rannalla ovat Länsisataman suurimmat laivalaiturit, joista Vuosaaren sataman valmistuttua käytössä on enää vain Tallinnan liikennettä palveleva Länsiterminaali. Munkkisaaressa sijaitsee Hietalahden telakka.

Rakennuksia ja rakennelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]