Luettelo Tähtien sodan sivuhahmoista

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Sebulba)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Tähtien sodan sivuhahmoista.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stass Allie oli jediritari, joka taisteli kloonisodassa. Hän oli jedimestari Adi Gallian serkku. Allie osallistui Geonosiksen taisteluun, ja toimi sodan aikana jedikenraalina. Hänestä tuli jedineuvoston jäsen Adi Gallian kuoltua. Sodan loppupuolella hän saapui klooniarmeijan kanssa Saleucamiin, ja kukisti sitä miehittäneet konfederaation sotajoukot. Taistelun päätyttyä hän tarkkaili taistelukenttää BARC-kiiturilla, mutta hänen komennossaan olleet kloonisotilaat saivat käsky 66:n. Kloonikomentaja Neyo ja hänen siipimiehensä avasivat tulituksen kohti Allien kiituria, joka räjähti kappaleiksi. Allien ruumis ja kiiturin jäännökset putosivat vesilammikkoon.

Stass Allieta esitti Kloonien hyökkäyksessä Lily Nyamwasa. Allie esiintyy Sithin kostossa tietokoneanimaatiohahmona.

Sim Aloo oli keisari Palpatinen neuvonantaja. Hän aloitti poliittisen uransa senaattori Palpatinen avustajana, ja lopulta kohosi yhdeksi imperiumin vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Aloo saapui Kuolemantähdelle Palpatinen ja tämän hoviväen kanssa, ja menehtyi taisteluaseman tuhossa Endorin taistelussa.

Sim Aloo nähtiin Jedin paluussa yhtenä Palpatinen hoviväen jäsenistä. Hänen nimensä paljastettiin Star Wars: Costumizable Card Game -korttipelissä.

Mas Amedda oli Champala-planeetalta kotoisin ollut humanoidi, joka toimi Galaktisen tasavallan senaatin varapuhemiehenä. Hän aloitti poliittisen uransa kotiplaneettansa senaattorina, mutta Eriadun kauppakokouksen seurauksena kohosi ylikansleri Finis Valorumin avustajaksi ja senaatin varapuhemieheksi. Hän jatkoi uraansa varapuhemiehenä kansleri Palpatinen valtakaudella. Hän osallistui senaatin erityisistuntoon, jossa Palpatine julisti tasavallan imperiumiksi, ja pian tämän jälkeen näki Palpatinen ja Yodan valosapelitaistelun. Amedda luultavasti tiesi, että Palpatine oli sithlordi Darth Sidious. Hänen lopullisesta kohtalostaan ei ole tietoa, mutta nähtävästi hänen tehtävänsä annettiin suurvisiiri Sate Pestagelle.

Mas Ameddaa esitti Pimeässä uhassa ja Sithin kostossa Jerome Blake, ja Kloonien hyökkäyksessä David Bowers. Sithin koston kuvitettu opas vihjaa, että galaktisen sisällissodan aikana Palpatine murhautti Ameddan.

Wedge Antilles -hahmoa esitti Denis Lawson. Wedgen piti esiintyä vain Tähtien sota: Episodi IV – Uudessa toivossa, mutta hänestä tuli sen verran suosittu, että hän esiintyi myös seuraavissa Star Wars-elokuvissa.

Wedge on kotoisin Corellian aurinkokunnnasta. Wedgestä tuli orpo teini-ikäisenä avaruusrosvojen tapettua hänen vanhempansa. Hän osti vakuutusrahoilla kevyen, vakiomallisen rahtialuksen ja koetti avata laillisen kuljetusbisneksen, mutta joutui pian salakuljettamaan aseita Kapinaliitolle.

16-vuotiaana hän hyppäsi X-siipisen ohjaamoon. 19-vuotiaana hän tapasi Luke Skywalkerin juuri ennen Yavinin taistelua. Wedge osallistui Yavin taistelun jälkeen Hothin ja Endorin taisteluihin. Viisi vuotta Endorin taistelun jälkeen hän johti Rogue Squadronia suuramiraali Thrawnia vastaan. Myöhemmin Wedge meni naimisiin Ialle Wesserin kanssa ja saivat lapsia. Tätä ennen hänellä kehittyi suhde Qwi Xuxin kanssa, mutta se ei kestänyt.

Aikana hieman ennen Tähtien sota: episodi V- Imperiumin vastaisku Wedge oli pienen laivueen kanssa tuhoamassa kolmea imperiumin rahtialusta Geonosis planeetan asteroidi renkaassa. Wedge sai voimakkaan osuman X-siipeensä tuhottuaan yhden Imperiumin rahtialuksista, hän ja hänen droidinsa R5 haaksirikkoutuivat Geonosikselle jossa he joutuivat taistelemaan imperiumin sotilaita ja käsky 66:delta säilyneitä kauppaliiton taisteludroideja vastaan. Wedge ja hänen droidinsa löysivät ja korjasivat Obi-Wan Kenobin aluksen, jolla tämä oli haaksirikkoutunut Geonosikselle Episodi 2:dessa. Wedge pakeni aluksella ja tuhosi loput imperiumin rahtialuksista. Tämä paljastui Star Wars Rogue Squardon pelisarjan kolmannessa osassa.

Yuuzhan Vong -invaasion aikana Wedge toimi neuvonantajana Rogue Squadronin uudelle komentajalle Gavin Darklighterille, joka oli 34 vuotta aikaisemmin Yavinin taistelussa Darth Vaderin käsissä kuolleen Biggs Darklighterin serkku. Wedge on myös kuvitteellinen hahmo Final Fantasy -videopelisarjassa.

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bene oli padawan Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostossa. Hän oli jedimestari Cin Dralligin oppilas. Cinilla oli myös toinen padawan, Serra Keto, joka oli muutama vuosi Beneä vanhempi. Bene kuoli Darth Vaderin toimesta Coruscantin Jeditemppelissä. Vader kuristi Benen taistellessaan samaan aikaan Cin Dralligia vastaan, joka myös kuoli hetken kuluttua.

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shann Childsen oli alkuperäisellä Kuolemantähdellä palvellut keisarillinen upseeri. Hän komensi selliosasto AA-23:n vartijoita, kun Luke Skywalker, Han Solo ja Chewbacca saapuivat sinne pelastaakseen prinsessa Leia Organan. Keisarilliset yrittivät pysäyttää kapinalliset, mutta seuranneessa tulitaistelussa Childsen ja hänen miehensä saivat surmansa. Childsen itse joutui Han Solon ampumaksi.

Shann Childsen esiintyi Uudessa toivossa nimettömänä keisarillisena upseerina, mutta hänen nimensä paljastettiin Star Wars Customizable Card Game -korttipelissä.

Bruck Chun oli jedi, joka inhosi Obi-Wania ja kääntyi pimeälle puolelle Qui-Gonin Jinnin entisen oppilaan Xanatoksen käännyttämänä. Obi-Wan ja Bruck taistelivat (Jedioppilas:Uhattu temppeli), ja Bruck putosi taistelun aikana kalliolta alas ja kuoli. Obi-Wan syytti tapahtumasta pitkään itseään, koska hän yritti pelastaa Bruckin, mutta ei onnistunut. Chun ensiesiintyminen oli kirjassa Jedioppilas: Nouseva voima.

CC-2224, lempinimeltään Cody, oli kloonikomentaja, joka palveli kloonisodan aikana jedikenraali Obi-Wan Kenobin alaisuudessa. Hän osallistui sodan aikana lukemattomiin taisteluihin esimerkiksi Geonosiksessa, Koorivarissa, Praesitlynissä, Rendilissä, Boz Pityssä, Aargonarissa ja Cato Neimoidiassa. Näiden taistelujen aikana häneen kehittyi ystävyyssuhde Obi-Wan Kenobin kanssa. Utapaun taistelun aikana Codyn johtamat kloonisotilaat kukistivat Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation droidiarmeijan, mutta hieman kenraali Grievousin tuhoutumisen jälkeen hän sai kansleri Palpatinelta käsky 66:n. Cody joutui kääntymään vanhaa ystäväänsä vastaan, mutta hänen yrityksensä tappaa Kenobi epäonnistui. Jedimestari onnistui pakenemaan, mutta Cody ja hänen miehensä valloittivat Utapaun ja jatkoivat sotilasuraansa keisarillisessa armeijassa.

Komentaja Cody esiintyi Sithin kostossa ääninäyttelijänään Temuera Morrison. Kaikkien muiden kloonisotilaiden tavoin Cody toteutettiin täysin tietokoneanimaatiolla, mutta yhdessä kohtauksessa hänellä on digitaalisesti liitetty Morrisonin pää.

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natasi Daalan pyrkimyksenä oli yhdistää Imperiumin sotavoimat jälleen yhden lipun alle. Hän komensi neljää tähtituhoojaa. Ennen keisarin kuolemaa hän oli suurmoffi Tarkinin rakastajatar. Natasi Daalan komentaman neljän tähtituhoojan alkuperäinen tehtävä oli suojella mustista aukoista koostuvan rypään keskellä sijaitsevaa tutkimuslaitosta, jossa Kuolontähti ja Aurinkomoukari kehitettiin. Hän ei edes tiennyt Imperiumin tuhosta ennen kuin maustekaivokselta paennut Han Solo vahingossa löysi paikan ja toi tiedon Imperiumin lopusta. Daalan loi kirjailija Kevin J. Anderson.

Giddean Danu on yksi harvoista Galaktisen senaatin jäsenistä, jotka eivät kannata kansleri Palpatinea. Hän pitää useita kokouksia muiden samaa mieltä olevien senaattorien, kuten Bail Organa, Male-Dee, Padmé Amidala, Fang Zar ja Mon Mothma, kanssa Palpatinen pahasta ylivallasta. Hän esiintyy elokuvassa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto.

Biggs Darklighter esiintyy ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa. Biggs Darklighteriä esitti Garrick Hagon.

Biggs oli Luke Skywalkerin paras ystävä aavikkoplaneetta Tatooinelta. Hän liittyi keisarilliseen akatemiaan ryhtyäkseen Imperiumin lentäjäksi, mutta loikkasi Kapinaliiton puolelle. Star Wars Special Editionissa on uusi kohtaus, jossa Biggs kohtaa Yavin 4:ssa Kapinaliiton päämajassa Luken. Biggs osallistui Yavinin taisteluun ja jopa pelasti Luken hengen, mutta kuoli Kuolemantähden kuilussa, kun Darth Vader tuhosi hänen X-siipisensä.

Biggsillä oli suurempi rooli elokuvan varhaisemmissa versioissa. Monia Biggsin ja Luken välisiä kohtauksia leikattiin pois elokuvan lopullisesta versiosta, kuten kohtaus, jossa Biggs yrittää houkutella Luken liittymään Kapinaliittoon(kohtaus tapahtui elokuvan sarjakuvaversiossa).

Expanded Universessä Biggsillä oli Gavin Darklighter -niminen serkku. Gavinista tuli lopulta Rogue Squadronin johtaja. Biggs on myös hahmo Final Fantasy -videopelisarjassa.

Delvardus oli keisarillisessa avaruuslaivastossa palvellut upseeri, mutta Endorin taistelun jälkeen hän ryhtyi sotalordiksi. Hän otti itselleen tittelin "valtakenraali" ja perusti päämajansa planeetalle, joka sijaitsi lähellä galaksin keskusta. Hän joutui pian taisteluun sotalordeja Harrskia ja Teradocia vastaan, jotka myös halusivat saada haltuunsa imperiumin rippeiden sotavoimat. Keisari Palpatinen palattua kloonina Delvardus alkoi taistella Uutta tasavaltaa vastaan ja sai amiraalin arvonimen. Hänen johdollaan keisarillinen avaruuslaivasto pommitti Metellos-planeettaa ja tappoi samalla viisi miljardia siviiliä. Palpatinen lopullisen tuhoutumisen jälkeen Delvardus kuitenkin ryhtyi jälleen sotalordiksi. Hän rakensi lippulaivakseen supertähtituhoojan, joka nimitettiin Yön vasaraksi.

Kahdeksan vuotta Endorin taistelun jälkeen Delvardus oli kolmentoista voimakkaimman sotalordin joukossa. Amiraali Daala kutsui hänet ja muut sotalordit neuvottelemaan aikeistaan hyökätä Uutta tasavaltaa vastaan. Sotalordit kieltäytyivät yhteistyöstä, joten pettynyt Daala teloitti heidät äärimmäisen myrkyllisellä hermokaasulla. Delvardus yritti tappaa Daalan veitsellä, mutta menehtyi hermokaasun vaikutuksen alaisena.

Delvardus esiintyi Kevin J. Andersonin kirjoittamassa kirjassa Tuhonmiekka. Hahmon taustasta kerrottiin tietoteoksessa The New Essential Chronology.

Dorsk 81 on yksi ensimmäisistä oppilaista Luke Skywalkerin perustamassa jediakatemiassa. Alun perin Dorsk 81 on kotoisin klooniplaneetta Khommista. Kaikki Khommin asukkaat ovat sukupuolettomia eivätkä voi lisääntyä muuten kuin kloonaamalla. Kukaan Khommin asukkaista ei osaa käyttää Voimaa, lukuun ottamatta Dorsk 81:tä, koska alkuperäisetkään Khommin asukkaat, joiden klooneja muut ovat, eivät osanneet. Häntä syrjittiin tämän takia, koska hän poikkesi muista. Ainoastaan Dorsk 82 kunnioitti häntä ja hän uskoi, että Dorsk 81:stä voisi tulla myöhemmin jediritari. Ja niinpä hän liittyi Skywalkerin jediakatemiaan.

Dorsk 81 tutustui pian Kyp Durroniin, josta tuli hänen paras ystävänsä. Yhdessä he matkustivat Khommiin, koska Dorsk 81 uskoi, että hänen kansansa arvostaisi häntä nyt kun hän on jedi. Hänen kansansa ei kuitenkaan ollut kovin iloisia hänen paluustaan. Dorsk 81 varoitti vielä heitä ennen lähtöään valmistautua puolustamaan planeettaansa Amiraali Daalan hyökkäyksiltä, mutta Khommin asukkaat eivät kuunnelleet.

Palattuaan jediakatemiaan Dorsk 81:lle selvisi, että mestari Skywalker oli poissa ja seitsemäntoista vara-amiraali Pellaeonin käskyssä olevaa tähtituhoajaa valmistautuivat tuhoamaan jeditemppelin. Jedioppilaat yhdistivät voimansa Dorsk 81:teen, joka onnistui tuuppaamaan koko laivueen toiselle puolelle aurinkokuntaa. Tämän tehtyään Dorsk 81 kuitenkin menehtyi rasitukseen.

Cin Drallig oli jedi ja legendaarinen valosapelin käyttäjä Galaktisen Tasavallan aikaan. Hän koulutti Jeditemppelissä kehittynyttä valosapelitaistelua kreivi Dookun erottua. Sithin kostossa Cin ja hänen oppilaansa Serra Keto olivat jätetty vastuuseen Jeditemppelin nuorista. Darth Vaderin saavuttua temppeliin hän tappoi heti Cinin ja tämän toisen oppilaan Benen. Tämä taistelu nauhoittui hologrammille, jonka Obi-Wan Kenobi myöhemmin katsoi.

Elokuvassa Ciniä näyttelee Nick Gillard.

Episodi III:n videopelissä Serra sekä Cin ovat pelattavia hahmoja "bonustehtävissä" ja "kaksintaistelu"-pikkupelissä.

Cin Drallig oli Kaikkien tyylien, paitsi Vaapadin mestari. Hänen perustyylinsä oli kuitenkin Niman, jonka perus-elementti on suuri nopeus. Hän oli jeditemppelin paras miekkamestari, vaikkei ollutkaan jedineuvostossa. Cinin valosapeli on vihreän värinen. Cin Drallig oli mestari Yodan oppilas. Cin opetti tuhansia jedejä, kuten Obi-Wan Kenobia ja Anakin Skywalkeria.

Dyer oli Galaktisen imperiumin armeijassa palvellut eversti, joka toimi Endorin taistelun aikana keisarillisen bunkkerin komentajana. Kun kapinalliskommandot tunkeutuivat bunkkeriin, Dyer vaati heitä antautumaan. Kenraali Han Solo kuitenkin paiskasi räjähteitä sisältäneen repun kohti Dyeria, ja iskun voimasta keisarillinen eversti putosi kirkuen reaktorikuiluun.

Eversti Dyer esiintyi nimettömänä keisarillisena upseerina Jedin paluussa, mutta hänen nimensä paljastettiin Star Wars Customizable Card Game -korttipelissä. Hahmoa esitti äänisuunnittelja Ben Burtt, ja pudotessaan Dyer päästää kuuluisan "Wilhelm"-huudon. Dyer on luultavasti nimetty yhdysvaltalaisen everstin Robert Henry Dyerin mukaan.

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedi-ritari Bant Eerin oli jedi-mestari Obi-Wan Kenobin lapsuudenystävä. Kit Fisto otti hänet oppilaakseen Bantin ensimmäisen jedi-mestarin, Tahlin, menehdyttyä. Bant oli kotoisin Mon Calamari -planeetalta, ja hän piti uimisesta. Hän melkein kuoli Xanatoksen, Qui-Gon Jinnin pimeälle puolelle kääntyneen oppilaan, takia. Obi-Wanin onnistui kuitenkin pelastaa Bantin henki. Geonosis-planeetan taistelun aikana Bant lensi jedi-tähtihävittäjää avaruustaistelussa planeetan yläpuolella yhdessä Adi Gallian ja Adin entisen jedi-padawanin Siri Tachin kanssa. Bant kuoli myöhemmin Palpatinen suuressa jedi-puhtistuksessa.

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sun Fac oli geonosislainen, joka toimi kotiplaneettansa arkkiherttuan Poggle Vähäisemmän avustajana. Fac osallistui Obi-Wan Kenobin, Anakin Skywalkerin ja Padmé Amidalan epäonnistuneeseen teloitusyritykseen, ja Geonosiksen taistelun aikana hän yritti paeta planeetalta. Kloonikommando RC-1207(tunnetaan myös Delta 07:na ja lempinimellä Sev) kuitenkin onnistui ampumaan hänen avaruushävittäjänsä, ja Sun Fac kuoli räjähdyksessä.

Sun Fac esiintyi Kloonien hyökkäyksessä ja Star Wars: Republic Commandossa.

Kit Fisto oli Galaktisen tasavallan aikana elänyt jedimestari. Hän oli Mace Windun, Agen Kolarin ja Saesee Tiinin mukana pidättämässä ylikansleri Palpatinea, kun he olivat saaneet tietää tämän olevan sith. Fisto kuitenkin menehtyi muiden tapaan. Elokuvassa Palpatine viiltää hänen rintakehänsä valosapelilla, mutta kirjassa Anakin Skywalker näkee tämän optimistisen jedimestarin hymyilevän pään Palpatinen pöydällä. Kit Fiston valomiekka on vihreä.

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gantoris oli ensimmäinen oppilas Luke Skywalkerin perustamassa Jediakatemiassa. Alun perin hän on kotoisin Eol Sha –planeetalta. Skywalker valitsi Gantoriksen ensimmäiseksi oppilaakseen, koska tällä oli kyky ennustaa maanjäristykset.

Gantoris kuitenkin ensin testasi Skywalkeria, sillä hän pelkäsi, että kyseessä olisi hänen unissaan esiintyvä ”pimeyden mies”, joka näyttäisi Gantorikselle mahtavia voimia ja sitten tappaisi tämän. Nuori jedimestari suoriutui kaikista Gantoriksen testeistä ja samalla lupasi siirtää Gantoriksen kansan turvallisemmalle planeetalle, Dantooinelle.

Myöhemmin, kun Skywalker sai lisää oppilaita ja perusti akatemian Yavin 4:ään, Gantoris näki taas unissaan ”pimeyden miehen”. Tämä mies paljastui sithlordi Exar Kunin hengeksi. Kun kertoi Gantorikselle kuinka rakentaa erityinen valosapeli. Gantoris rakensi sapelin ja haastoi sitten mestari Skywalkerin kaksintaisteluun. Skywalker oli ihmeissään, kun hänen oppilaansa oli jo rakentanut valosapelin ilman asianmukaista harjoitusta ja oli jopa vielä enemmän ihmeissään, kun tämä käsitteli asetta niin hyvin. Mutta Skywalker kuitenkin voitti oppilaansa käyttämällä Voimaa, jolla otti aseen oppilaansa kädestä.

Exar Kunin henki kuitenkin vainosi vielä nuorta oppilasta, sanoen, että hän halusi Gantoriksen päästävän vihansa avulla Kunin hengen vapaaksi, jotta hän voisi tuoda taas kaaosta galaksiin. Gantoris yritti rauhoittaa itseään lausumalla Jedilakia, mutta Kun näytti hänelle näkyjä tulevaisuudesta, jossa Gantoriksen väki murhataan Amiraali Daalan toimesta. Gantoris raivostui ja yritti hyökätä Kunin hengen kimppuun. Kun Skywalkerin kaksi muuta oppilasta, Streen ja Dorsk 81, menivät hakemaan jedimestaria apuun, oli Gantorikselle liian myöhäistä. He löysivät hänet kuolleena, koko ruumis palaneena mustaksi. Skywalker totesi järkyttyneenä oppilailleen, että heidän täytyy varoa pimeää puolta.

Tarados Gon oli Klatooinesta kotoisin ollut jedimestari Galaktisen Tasavallan aikaan. Hän oli yksi jedeistä, jotka osallistuivat Mace Windun johdolla Obi-Wan Kenobin, Anakin Skywalkerin ja Padmé Amidalan pelastusretkeen. Hän onnistui selviämään Geonosiksen areenalta urheasti, mutta kuoli pian aluksensa räjähdettyä.

Greedo oli palkkionmetsästäjä, joka työskenteli yleensä Jabba the Huttille. Hän kuoli Tatooinen Mos Eisleyssä Han Solon ammuttua häntä.

Kenraali Grievous on alun perin matelijamainen kaleesh-avaruusolento Kalee-planeetalta, josta tuli kyborgi ja droidiarmeijan komentaja. Grievious tappoi lukuisia jedeja, ja hän itse kuoli Utapau-planeetalle taistellessaan Obi-Wan Kenobia vastaan. Hän teki ensiesiintymisensä Star Wars: Clone Wars -piirrossarjassa ja on sittemmin esiintynyt useissa kloonisotaan sijoittuvissa Tähtien sota -romaaneissa ja -sarjakuvissa. Merkittävimmän esiintymisensä hän kuitenkin teki elokuvassa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto. Grievous on englannin kieltä ja merkitsee "hirvittävää" tai "karmivaa".

Rute Gunnay oli ruskeisiin vaatteisiin pukeutunut neimoidialainen liikemies, joka toimi Nute Gunrayn ja Rune Haakon henkilökohtaisena avustajana kloonisodan aikana. Hän oli Mustafarissa, kun Darth Vader saapui konfederaation linnoitukseen tappaakseen separatistijohtajat. Vader tappoi kaikki separatistit, mukaan lukien Gunnayn.

Rute Gunnayn nimi on Nute Gunrayn ja Rune Haakon nimien yhdistelmä. Hahmo esiintyi Sithin kostossa esittäjänään Colin Ware.

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rune Haako on rodultaan neimoidialainen. Hän kohosi Kauppaliitossa asevoimien asustusupseeriksi ja varakuningas Nute Gunrayn lainopilliseksi neuvonantajaksi. Hänen tiedetään kohdelleen virkaveljiään halveksittavina kilpailijoina. Hän esiintyi Episodeissa I-III ja kohtasi loppunsa Darth Vaderin valomiekasta Mustafarilla.

A'Sharad Hett oli entisen jedin, Sharad Hettin poika Vanhan Tasavallan aikaan. Sharad Hett oli kuitenkin liittynyt Hiekkakansan heimoon, minkä joukkoon A'Sharadkin syntyi. Hänen isänsä opetti hänelle jedien taitoja ja A'Sharad jopa rakensi oman valosapelinsa Jawoilta saamiltaan osilta. Kun Jedineuvosto sai tietää, että Sharad Hett on elossa Tatooinella, he lähettivät Ki-Adi-Mundin tutkimaat tapausta. Samaan aikaan myös musta jedi ja palkkionmetsästäjä Aurra Sing oli lähetetty tappamaan vanhempi Hett. Tapaus johti vanhemman Hettin kuolemaan, mutta Ki-Adi-Mundi onnistui pelastamaan A'Sharadin ja viemään hänet Jeditemppeliin, missä hän otti pojan padawanikseen päättääkseen tämän koulutuksen.

A'Sharad otti myöhemmin osaa tehtävään, jossa hänet yhdessä Adi Gallian ja Ki-Adi-Mundin kanssa lähetettiin etsimään Aurra Sing kaksi vuotta Naboon taistelun jälkeen. Vuosia myöhemmin Hett myös taisteli Kloonisodissa.

Palpatinen suurten jedivainojen aikaan A'Sharad palasi takaisin Tatooinelle, missä hän liittyi uudestaan Hiekkakansan joukkoon.

San Hill oli InterGalaktisen pankkiklaanin puheenjohtaja kloonisodan aikana. Hän oli Muunilinst-planeetalta kotosin oleva laiha ja kalpeaihoinen humanoidi, jolla oli pitkä ja kapea pää. Hän oli kreivi Dookun kannattaja ja liittyi Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatioon. Hill osallistui Geonosiksessa pidettyyn separatistijohtajien kokoukseen, jossa pankkiklaani liittyi konfederaation puolelle. Hän onnistui pakenemaan Geonosiksen taistelusta ja vetäytyi kotiplaneetalleen Muunilinstiin. Juuri San Hill rahoitti gen'dai-palkkionmetsästäjä Durgen elvytyksen ja kaleeshien sotalordin Grievousin kyborgiruumiin.

Kloonisodan aikana tasavalta hyökkäsi Muunilinstiin ja Hill johti separatistien droidiarmeijoita planeetan pääkaupungissa Harnaidanissa sijainneessa komentokeskuksessa. Obi-Wan Kenobin johdolla kloonisotilaat nujersivat konfederaation sotajoukot ja vangitsivat Hillin. Hän kuitenkin onnistui pakenemaan ja hänestä tuli separatistineuvoston jäsen. Hill oli Mustafarissa, kun Darth Sidious lähetti uuden oppipoikansa Darth Vaderin "pitämään huolta" separatistijohtajista. Sidiousin käskyjä totellut Vader saapui konfederaation linnoitukseen ja surmasi kaikki separatistineuvoston jäsenet, mukaan lukien Hillin.

San Hill teki ensiesiintymisensä Kloonien hyökkäyksessä. Siinä hänen ainoa vuorosanansa oli "The Banking Clan will sign your treaty." Hillin ääninäyttelijä Kloonien hyökkäyksessä oli Chris Truswell ja Star Wars: Clone Warsissa Corey Burton. Hillillä ei ole vuorosanoja Sithin kostossa, ja hänen kuolinkohtauksensa leikattiin elokuvan lopullisessa versiossa.

Bertroff Hissa oli tuntemattomaan humanoidirotuun kuulunut korkea-arvoinen keisarillinen kuvernööri, joka johti suurmoffien keskuskomiteaa. Komitean tarkoituksena oli syöstä vallasta Coruscantin turvallisuuspäällikkö Ysanne Isard, joka oli Endorin taistelun jälkeen julistautunut keisarinnaksi. Hissa ja muut komitean jäsenet väittivät valheellisesti keisarillisen sotalordin Trioculusin olevan keisari Palpatinen poika, ja täten imperiumin laillinen hallitsija. Hän myös värväsi joukon huijareita, jotka esiintyivät "pimeän puolen profeettoina" tunnetuina mustina jedeinä. Hänen suunnitelmansa kuitenkin epäonnistuivat Luke Skywalkerin ja muiden kapinallissankareiden ansiosta. Trioculus sai surmansa, ja "pimeän puolen profeetat" vangitsivat kaikki suurmoffien keskuskomitean jäsenet. Ainoastaan Hissa pääsi pakenemaan, ja hän vetäytyi Yavin 4 -kuuhun löytääkseen jedien rakentaman muinaisen kaupungin. Hän kuitenkin joutui saamiensa väärien tietojen vuoksi ansaan ja kuoli pudottuaan laavakuiluun.

Suurmoffi Hissa esiintyi Paul ja Hollace Davisin kirjoittamassa Jedi Prince -kirjasarjassa. Kirjojen saaman epäsuosion vuoksi hahmo ei ole esiintynyt muussa Expanded Universessa.

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeratai oli keisarillisessa avaruuslaivastossa palvellut upseeri, joka toimi keisarillisessa väliaikaisessa hallintoneuvostossa – neuvostossa joka perustettiin hallitsemaan imperiumin rippeitä keisari Palpatinen kloonin kuoltua. Hän oli ollut mukana keisarillisen henkivartiokaartin jäsenen Carnor Jaxin suunnitelmassa sabotoida Palpatinen klooneja. Kun neuvoston puhemies Xandel Carivus julistautui keisariksi ja lakkautti neuvoston, Jeratai joutui vankilaan. Carivusin kuoltua Jeratai joko joutui Uuden tasavallan vangiksi tai henkivartija Kir Kanosin murhaamaksi.

Amiraali Jeratai nähtiin vuosien 1997–1998 välisenä aikana julkaistussa Crimson Empire II: Council of Blood -sarjakuvassa.

Jerec oli imperiumia palvellut musta jedi. Hänen yleisesti uskottiin olevan sokeana syntynyt ihminen, mutta todellisuudessa Jerec oli miraluka-humanoidi, joka käytti naamiota peittääkseen tyhjät silmäkuoppansa. Hän kuitenkin kykeni "näkemään" Voiman avulla.

Jerec syntyi rotunsa kotiplaneetalla Alpheridiesilla vanhan tasavallan viimeisinä vuosikymmeninä. Jerecin otti padawanikseen jedimestari Jocasta Nu, joka oli löytänyt nuoren miralukan toimiessaan Alpheridiesilla arkeologina. Jediritariksi noustuaan Jerec otti oppilaakseen Ameesa Darysin ja sai samalla jedimestarin arvonimen. Kloonisodan aikoihin Jerec matkusti galaksin laidalla etsiäkseen muinaisia jedi-aarteita. Palattuaan hän sai selville, että jediritarikunta oli tuhottu ja tasavallan tilalla oli Galaktinen imperiumi. Välttyäkseen keisarillisten jedivainoilta Jerec kääntyi pimeälle puolelle ja ryhtyi palvelemaan keisari Palpatinea.

Jerec muodosti itselleen seitsemän mustan jedin ryhmän, johon kuuluivat Yun, Gorc, Pic, Maw, Boc, Sariss sekä Jerec itse. Joukko tunnettiin epävirallisesti yksinkertaisella nimellä "seitsemän mustaa jediä".

Galaktisen sisällissodan raivotessa Jerec sai tehtäväksi tuhota Sulon-kuussa sijaitseva kapinallisten pieni tukikohta. Tehtävän aikana hänen joukkonsa ottivat vangiksi maanviljelijä Morgan Katarnin, yhden tärkeimmistä paikallisista kapinallisjohtajista. Jerec kuulusteli Katarnia, mutta tämä kieltäytyi puhumasta. Silloin Jerec raivostui ja suutuspäissään teloitti maanviljelijän.

Hieman tämän jälkeen Jerec kuuli lordi Cronalilta – yhdeltä niin sanotuista "pimeän puolen profeetoista" – ikivanhan legendan salatulla Ruusan-planeetalla sijaitsevasta muinaisesta "jedilaaksosta". Jerec vannoi löytävänsä laakson kuultuaan, että laakson energiat kasvattaisivat sinne menevän Voimalle herkän kykyjä käyttää Voimaa. Jerec suunnitteli käyttävänsä laakson voimia voidakseen valloittaa koko galaksin. Niinpä hän vangitsi jedimestari Qu Rahnin, joka ainoana tunnettuna elävänä olentona koko universumissa tiesi laakson tarkan sijainnin. Jerec luki jedimestarin ajatuksia Voiman avulla, ja sai selville, että myös Morgan Katarn oli tuntenut laakson sijainnin. Rahn hyökkäsi Jerecin kimppuun, jolloin tämä joutui surmaamaan iäkkään jedimestarin.

Endorin taistelun jälkeen Jerec sai kolmelta eri taholta tehtäväksi selvittää laakson sijainti. Ensimmäinen oli Bosthirda-planeetalla piileskelevä pimeän puolen profeettojen johtaja Kadann. Toinen oli lordi Cronal, ja kolmantena oli keisari Palpatinen klooni Byss-planeetalla. Kukaan näistä tahoista ei tietänyt toistensa pyrkimyksistä löytää laakso, eikä yksikään tiennyt, että Jerec häikäilemättömästi käytti tiedonlähteitään hyväksi ja halusi pitää laakson itsellään. Rahan ahne droidi 8t88 antoi Jerecille tarkat tiedot laakson olinpaikasta, ja musta jedi suunnisti joukkoineen Ruusanille.

Jerecin suunnitelmien tuhoksi koitui jediksi ryhtynyt palkkasoturi Kyle Katarn, Qu Rahnin haamun opastama Morgan Katarnin poika. Katarn surmasi yksi toisensa jälkeen Jereciä palvelevat mustat jedit, ja lopulta Kyle ja Jerec kohtasivat toisensa jedilaaksossa. Vaikka Jerec laakson vaikutuksesta voimakkaampi, Kyle käytti muinaista jeditekniikkaa katkaistakseen yhteyden Jerecin ja laakson välillä. Tämän jälkeen jedi voitti Jerecin, jonka ruumis katosi laakson energioiden vaikutuksesta.

Jerec esiintyi Star Wars: Jedi Knight: Dark Forces II -tietokonepelissä, jonka oikeilla näyttelijöillä toteutetuista hahmoa esitti Christopher Neame. Hahmon taustatarina kehitettiin Star Wars Roleplaying Game -korttipeliä varten tehdyissä Abel G. Peñan ja Jason Fryn kirjoittamissa The Dark Forces Saga -artikkeleissa, joita voi lukea Wizards of the Coastin kotisivuilla. The Dark Force Sagan väite, jonka mukaan Jerec olisi miraluka-humanoidi, on ristiriidassa varhaisempien lähteiden kanssa, joiden mukaan Jerec on sokeutunut ihminen.

Jerjerrod oli galaktisen sisällissodan aikana elänyt keisarillinen kuvernööri. Hän oli Quantan sektorin moffi ja sittemmin toisen Kuolemantähden rakennustöiden johtaja. Jerjerrod oli alkuperäisen Kuolemantähden komentajan, suurmoffi Tarkinin, tavoin kunnianhimoinen ja ylpeä mies, joka oli kannatti fanaattisesti imperiumin edustamaa "uutta järjestystä". Hieman ennen Endorin taistelua Darth Vader saapui keskeneräiselle Kuolemantähdelle ja ilmoitti Jerjerrodille keisari Palpatinen aikeista vierailla taisteluasemalla. Jerjerrod päätti kaksinkertaistaa työmiestensä ponnistukset, ja Kuolemantähden asejärjestelmät olivat täysin toimintakuntoiset keisarin vierailuun mennessä. Jerjerrod kuoli Endorin taistelun aikana, kun Kapinaliitto räjäytti Kuolemantähden.

Moffi Jerjerrodia esitti Jedin paluussa englantilainen näyttelijä Michael Pennington. Hahmon nimeä ei mainita kertaakaan elokuvan aikana, ja häntä kutsutaan pelkästään "komentajaksi". Elokuvan romaaniversiossa keisari Palpatine käskee Jerjerrodia tuhoamaan Endorin metsäkuun. Romaaniversiossa Jerjerrodin rooli on hieman suurempi kuin elokuvassa.

Dexter Jettster esiintyy elokuvassa Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys.

Hämäräperäinen besaliski Dex on nykyisin menestyvä Dexter’s Diner -ruokalan omistaja Coruscantin Coco Townissa. Dexterin kaltaisen henkilön taustasta voi olla hyötyä tiedon haussa, eikä jedimestari Obi-Wan Kenobi joudu pettymään kääntyessään vanhan ystävänsä puoleen. Dexter tunnistaa palkkionmetsästäjä Jango Fettin myrkkynuolen ja ohjaa Obi-Wanin Kaminoon.

Jira oli köyhä ja ystävällinen vanha nainen, joka asui Mos Espan avaruussatamassa aavikkoplaneetta Tatooinessa. Hän oli nuoren Anakin Skywalkerin ystävä.

Jira esiintyi Pimeässä uhassa, jossa häntä esitti Margaret Towner.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serra Keto on jedimestari Cin Dralligin oppilas. Serra käyttää ataro-tyyliä ja kahta vihreän väristä valomiekkaa. Serra kuoli kun Darth Vader tuli tappamaan jeditemppelin jedit.

Agen Kolar osallistui Geonosiksen taisteluun separatistien droidiarmeijaa vastaan. Kolmen vuoden päästä taistelusta jedimestari Mace Windu otti hänet avukseen kansleri Palpatinen pidätykseen, kun Palpatine oli syyllistynyt maanpetokseen. Pidätys päättyi Agen Kolarin kuolemaan, ja samalla matkalla kuolivat myös jedimestarit Mace Windu, Saesee Tiin ja Kit Fisto.

Hahmo esiintyy elokuvissa Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys ja Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto.

Plo Koon edustaa kel dor -lajia. Hän joutuu suojaamaan herkkiä silmiään ja sieraimiaan Coruscantin hapekkaalta ilmalta erikoislaitteiden avulla. Hän käyttää sinistä valosapelia. Hän oli Qui-Gon Jinnin hyvä ystävä ja oli monilla komennoilla hänen kanssaan. Plo Koon on neljänneksi arvokkain jedineuvoston jäsen.

Plo Koonin koulutti wookie-mestari Tyvokka ja Plo Koon otti hänen paikkansa jedineuvostossa tämän kuoltua. Hän myös taisteli Geonosiksessa ja oli yksi harvoista selviytyneistä.

Plo Koon menehtyi jedi-holokaustissa. Sithin kostossa ilmenee kuinka Plo Koonin alus tuhoutuu, kun hänen seurueessaan olleet kloonit saivat komennon 66.

Eeth Koth oli zabrak-rotuun kuulunut jedimestari. Hän oli kotoisin Nar Shaddaa -kuusta, ja hän menetti vanhempansa nuorena. Jedit löysivät hänet ja ottivat hänet Coruscantin jedikoulutukseen. Kothista tuli arvostettu jedimestari, joka lopulta pääsi jedineuvoston jäseneksi. Hän koulutti useita merkittäviä jedejä, kuten Sharad Hettin. Hän oli myös Mace Windun luotettu ystävä. Koth kuoli Darth Vaderin jeditemppelin hyökkäyksessä. (Klooni nimeltä Rex tappoi hänet ammuttuaan hänet Luminaran kanssa.)

Kreia oli jedimestari ennen mandalorialaissotia ja myöhemmin sithlordi käyttäen nimeä Darth Traya, petoksen lordi. Hän toimi sith triumviraatin johtajana, mutta joutui omien oppilaittensa syrjäyttämäksi. Jouduttuaan sekä jedien että sithien pettämäksi hän alkoi unelmoida kostosta itseään Voimaa kohtaan. Myöhemmin Kreia tapasi karkotetun jedin, jonka hän uskoi kykenevän auttamaan kostonsa toteuttamisessa. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut, sillä kyseinen jedi tappoi Kreian taistelussa Malachor V:llä.

Varhainen elämä Kreian varhaisen elämän tapahtumat eivät ole juurikaan tiedossa. Hän saavutti jedimestarin arvon ja koulutti useita oppilaita, joihin kuului myös Revan. Hänen opetuksensa eivät kuitenkaan olleet jedineuvoston mieleen. ja he uskoivat kaikkien Kreian oppilaiden olleen epäonnistuneita, koska nämä seurasivat Revania mandalorialaissotiin, kääntyivät pimeälle puolelle tai hylkäsivät koulutuksensa.

Kääntyminen pimeälle puolelle Ei tiedetä, milloin jedineuvosto karkotti Kreian keskuudestaan, mutta jedimestari Kavarin kommenteista voi päätellä, että tämä tapahtui mandalorialaissotien aikaan, ellei jopa ennen tätä. Jedineuvosto syytti Kreiaa, koska useat tämän oppilaista, erityisesti Revan, osallistuivat neuvoston käskyjen vastaisesti sotaan. Syyllistettynä Kreia alkoi epäillä jedien filosofiaa ja pohti, oliko tämä syy Revanin käännökseen.

Hän päätti seurata Revanin jalanjälkiä ja matkusti planeetalta toiselle etsien vastauksia kysymyksiinsä. Hän tapasi useita Revanin tuttavia ja löysi todisteita miehestä, joka oli kaukana jedineuvoston leimaamasta kauhukuvasta. Kreian matka päättyi Malachor V:lle, pimeän puolen energian keskukseen ja osaan muinaista Sithien Imperiumia. Planeetan pinnalla, hän löysi Revanin entisen linnoituksen, Treayus akatemian. Siellä hän opiskeli unohdettuja sithien legendoja ja lopulta uskoi ettei Revan ollut "langennut" pimeälle puolelle, vaan suurempi voima oli saanut hänet suorittamaan tekojaan. Kreia päätti kääntyä sithiksi ja otti uudeksi nimekseen Darth Traya, petoksen lordi.

Opetukset Malachor V:llä Lopulta tuli aika jolloin muistinsa menettänyt ja uuden identitentin saanut Revan lähti entisen oppilaansa perään. Malakin kuoltua, Revanin muisti entisestä elämästään palasivat ja hän muisti akatemian Malachorilla. Siellä hän löysi Kreian, joka päätti Revanin koulutuksen ja teki tästä valmiin jättämään jedit lopullisesti. Tämä sitten jätti Ebon Hawkin, T3-M4:n sekä HK-47:n taakseen ja poistui tunnetusta galaksista. Jatkaen oppilaansa perintöä, Darth Traya avasi Trayuksen akatemian ja alkoi kouluttaa uutta sithien sukupolvea. Jonkin ajan kuluttua hän löysi samankaltaisia sithlordeja, jotka olivat myös kiinnostuneita sithien säännön uudelleenrakentamisesta. Darth Nihilus, nälän lordi, ja Darth Sion, kivun lordi, liittyivät Kreiaan luoden ensimmäisen sith triumviraatin. Kun aika kului ja jedit alkoivat piiloutua, sithlordien ajatukset alkoivat erota toisistaan. Trayan ja Revanin ideat olivat kaukana Darth Nihiluksen tuhoisasta nälästä sekä Sionin katkerasta ristiretkestä jedejä vastaan. Kolmikon välille syntyi lopulta kiivas väittely ja Traya karkotettiin sithien keskuudesta. Nihilus julistautui sittemmin sithin mustaksi valtiaaksi. Jälleen kerran Kreia tunsi olonsa petetyksi. Kreia hylkäsi sitten sithin identiteettinsä ja alkoi syyttää itse Voimaa. Hän uskoi, että valoisan ja pimeän puolen välinen konflikti ei koskaan päättyisi ja että galaksi oli tuomittu ikuiseen kaaokseen. Tarttuen uskoonsa, hän alkoi suunnitella keinoa eliminoida Voima koko galaksista.

Karkotetun jedin opettaja Jonkin aikaa myöhemmin Kreia ryhtyi etsimään ns. karkotettua jediä, joka oli palvellut Revanin rinnalla Mandaloriaani-sodissa. Hän löysikin tämän tasvaltaliselta alukselta nimeltä Harbinger ja onnistui pelastamaan tämän juuri sillä hetkellä sithien käsistä. Mutta hänen aluksensa, Ebon Hawk, kärsi sithin tulituksesta ja se ajelehti Peragus-nimiseen maailmaan. Täällä Kreia ja karkotettu jedi tapasivat ensimmäisen kerran kasvokkain. Sithit seurasivat heitä Pergukseen, mutta Kreia, karkotettu ja heihin liittynyt mies, Atton Rand ja T3-M4 onnistuivat pakenemaan. Tämän jälkeen Kreia ryhtyi karkotetun jedin opettajaksi. Kreian todellinen tarkoitus oli käyttää karkotettua hyväkseen jotta hän voisi löytää ja tuhota viimeiset jedit ja hänet pettäneet oppilaansa Nihiluksen ja Sionin. Sitten hän matkasi Malachor V:hen ja siellä hän aikoi käyttää karkotetussa olevaa haavaa Voimassa hyväkseen aiheuttaakseen mahdollisimman suuren kaiun Voimassa, joka tappaisi sen kokonaan. Karkotettu oli tietämättään saanut tämän haavan Malachor V:n taistelussa, kun tuhansia sotilaita, jedejä ja mandaloriaaneja kuoli Malachorin vaikutuksesta. Tällaisen tuskan takaa kukaan ei pystynyt kuulemaan Voimaa ja kaikki kuolivat, paitsi karkotettu, joka tietämättään katkaisi itsensä Voimasta selviytyäkseen. Hän sai samalla tämän haavan. Karkotettu kuitenkin ehti pysäyttää Kreian, ennen kuin tämä ehti suorittaa aikeensa. Kreia kiitti karkotettua hänen tappamisestaan, ja hänen kuolemansa jälkeen Malachor V tuhoutui lopullisesti.

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shu Mai oli Kauppakillan presidentti ja separatistijohtaja. Hän oli gossam-lajiin kuulunut sini-ihoinen ja pitkäkaulainen avaruusolento. Hän liittoutui kreivi Dookun johtaman separatistiliikkeen kanssa, ja osallistui Geonosiksessa pidettyyn separatistijohtajien kokoukseen. Hän pakeni Geonosiksesta, mutta Felucian taistelussa jedikenraali Aayla Securan johtamat kloonijoukot miltei vangitsivat hänet. Mai pakeni Utapauhun, jossa kenraali Grievous lähetti hänet muiden separatistineuvoston jäsenten tavoin Mustafariin. Grievousin kuoltua Darth Vader saapui konfederaation linnoitukseen Mustafarissa ja teloitti separatistijohtajat. Mai yritti paeta, mutta Vader leikkasi hänen päänsä irti.

Shu Mai nähtiin Kloonien hyökkäyksessä ja Sithin kostossa tietokoneanimaatiohahmona. Hänen kuolinkohtauksensa leikattiin Sithin koston lopullisesta versiosta, mutta se on mukana elokuvan romaani- ja sarjakuvaversioissa.

Darth Malak esiintyy videopelissä Star Wars: Knights of the Old Republic (2003), joka on PC:lle ja Xboxille. Tapahtumat Knights of the Old Republicissa sijoittuvat 3956 vuotta ennen Yavinin taistelua.

Darth Malak on kalju, väritön ihminen. Hänen päänsä on koristettu isolla metallisella muotilla, joka suojaa hänen kasvoja ja menetettyä leukaa. Malak oli ennen jedi , mutta kääntyi yhdessä ystävänsä Revanin kanssa pimeälle puolelle. Malakilta puuttuu leukaluu ja asialla on ollut Darth Revan, Malakin entinen mestari, ennen kuin Malak kavalsi tämän. Malakilla on oma oppipoika, Darth Bandon, mutta Revan tappaa hänet pelin kulusta riippuen joko Manaanissa, Tatooinella, Korribanilla tai Kashyyykissa.

Darth Malak on miekkailun mestari, kokenut voiman käyttäjä ja ylivertainen ennen kaikkea pimeän puolen voimien käytössä kuten Force Lighting, Life Drain ja Choke. Hän on myös ylivertainen valosapelin heitossa joskin se ei ole pimeän puolen tekniikoita. Darth Malak käyttää paranneltua valosapelia jossa on pidempi sapeli jos vertaa normaaleihin valosapeleihin.

Niin kuin sithlordit ennen Malakia ja hänen jälkeen, myös hänen nimellään on merkitys – Mala on latinaa ja tarkoittaa "leukaluuta". Sana malus tarkoittaa "pahaa" latinaksi.

Tion Medon oli Utapau-planeetalla sijainneen Pau-kaupungin johtaja. Hän oli pitkä ja harmaaihoinen humanoidi, jolla oli pikimustat silmät ja vääntyneitä hampaita täynnä ollut suu. Hän pukeutui punaisiin vaatteisiin ja käytti koristeellista sauvaa. Hän oli luonteeltaan hyvin ystävällinen ja kohtelias. Kloonisodan loppuvaiheessa kenraali Grievous valloitti Utapaun ja pakotti Medonin antamaan separatisteille luvan pitää tukikohtaa Pau-kaupungissa. Coruscantin taistelun jälkeen Obi-Wan Kenobi kuitenkin saapui Utapaulle ja Medon otti hänet vastaan. Grievousta inhonnut Medon kertoi Kenobille, että Pau-kaupungin asukkaat olivat separatistien panttivankeja. Hänen neuvojensa avulla Kenobi onnistui löytämään ja tuhoamaan kenraali Grievousin. Tasavallan armeijat kukistivat Utapaun miehittäneet droidiarmeijat, mutta Medon ja hänen kansansa joutuivat imperiumin vallan alaisuuteen. Suurin osa Utapaun asukkaista joutui keisarillisten orjiksi, mutta Medonin lopullisesta kohtalosta ei ole varmaa tietoa.

Tion Medonia esitti Sithin kostossa australialainen näyttelijä Bruce Spence.

Mon Mothma oli poliitikko ja yksi Kapinaliiton perustajista. Hän syntyi vauraaseen perheeseen rauhanomaisella Chandrila-planeetalla. Hänestä tuli 21-vuotiaana Chandrilan senaattori. Tasavallan ja demokratian uskollisena kannattajana Mon Mothmasta tuli Alderaanin Bail Organan ja Naboon Padmé Amidalan ohella lojalistikomitean huomattavimpia jäseniä. Mothma vastusti diktaattorin valtuuksien antamista kansleri Palpatinelle, ja kloonisodan loppuvaiheissa esitti hänelle muiden lojalistikomitean jäsenten kanssa 2000:n vetoomuksen, jossa pyydettiin Palpatinea luovuttamaan valta takaisin senaatille. Imperiumin noustua Mothma alkoi vastustaa keisarillisen hallituksen harjoittamaa tyranniaa, ja muodosti Bail Organan, Rahm Kotan, Garm Bel Iblisin, Prinsessa Leia Organan ja Galen Marekin kanssa Kapinaliiton.

Koko galaktisen sisällissodan aikana Mothma toimi Kapinaliiton keulakuvana, ja Organan kuoltua Alderaanin tuhossa hänestä tuli kapinallisten johtaja. Endorin taistelun ja keisari Palpatinen kuoltua Mothma perusti Uuden tasavallan, ja hänet valittiin sen ensimmäiseksi ylikansleriski. Kuusi vuotta Endorin taistelun jälkeen Mothma kutsui Carida-planeetan suurlähettilään Furganin vierailulle Coruscantiin. Vierailun aikana imperiumille fanaattisen uskollinen Furgan heitti Mothma kasvoille juomaa ja poistui paikalta. Juoma sisälsi nanokoneita, jotka hitaasti heikensivät hänen terveydentilaansa ja saivat hänet jäämään tauolle ylikanslerin virasta. Jediritari Cilghal onnistui Voiman avulla tuhoamaan nanokoneet, mutta Mothma ei ikinä toipunut täydellisesti. Hän nimitti Leia Organa Solon tasavallan uudeksi ylikansleriksi ja vetäytyi asumaan Chandrilaan. Mon Mothma kuoli pian tämän jälkeen vanhuuteen.

Mon Mothma teki ensiesiintymisensä Jedin paluussa, jossa häntä esitti Caroline Blakiston. Sithin kostossa Mothmaa esittää Genevieve O'Reilly, mutta hahmo poistettiin elokuvan lopullisesta versiosta. Sithin koston DVD-julkaisu kuitenkin sisältää kolme kohtausta, joissa Mothma viimeinkin nähdään. Myös elokuvan romaaniversio ja sarjakuvasovitus sisältävät kohtauksia, joissa hahmo esiintyy. Tieto Mothman kuolemasta paljastettiin New Jedi Order -kirjasarjan ensimmäisessä osassa Vector Prime.

Motti oli alkuperäisellä Kuolemantähdellä palvellut keisarillinen amiraali. Häntä pidettiin ylimielisenä ja röyhkeänä. Kuolemantähdellä pidetyssä keisarillisten upseerien kokouksessa Motti pilkkasi Voiman olemassaoloa, minkä vuoksi raivostunut Darth Vader miltei kuristi telekineettisesti hänet hengiltä. Suurmoffi Tarkin kuitenkin käski Vaderia lopettamaan kuristamisen, ja Motti selviytyi hengissä. Hän kuoli myöhemmin Yavinin taistelussa, kun Kapinaliitto tuhosi Kuolemantähden.

Amiraali Mottia esitti Uudessa toivossa Richard LeParmentier. Elokuvan lopputeksteissä Mottin sotilasarvoksi on merkitty "kenraali".

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferus Olin oli Sirin padawan. Hän otti usein johtajan roolin sillä oli vanhimpia padawaneja. Ferus oli myös monien mielestä näsäviisas, mutta tosiasiassa Ferus oli vain yksinäinen ja halusi tehdä mestariinsa vaikutuksen. Anakin Skywalker ei pitänyt Feruksesta, mutta joutui silti sietämään tätä yhteisillä komennuksilla.

Granta Omega on Jude Watsonin Jeditehtävä-sarjan pääpahis, joka piinaa Anakin Skywalkeria ja hänen mestariaan Obi-Wan Kenobia. Grantan synnyinpaikka on Telos, jolle tämän isä Xanatos piilotti poikansa ja tämän äidin Tura Omegan. Grantalla ei ole yhteyttä Voimaan niin kuin isällään Xanatoksella, ja kantaa kaunaa tästä. Hän haluaa kuitenkin löytää sithlordin ja pysyä tämän lähellä kun jedit kaatuvat. Jeditehtävä-sarjan viimeinen osa ilmestyi keväällä 2007. ( Ratkaisun hetki ) Viimeisessä Jeditehtävä-kirjassa Granta Omega löytää sithlordin ja haluaa sithlordin avulla tappaa Anakin Skywalkerin ja Obi-Wan Kenobiin. Hän ampuu Obi-Wania, samalla kun Anakin yrittää päästä irti muinaisesta sith-ansasta. Omegan ase ylikuormittuu ja se räjähtää hänen kasvoilleen. Omegan viimeiset sanat olivat: "Minä tiedän kuka hän on... Jonain päivänä toivot että sinäkin olisit tiennyt..."

Oola on Twi'lek -rotua oleva hahmo. Elokuvissa häntä näytteli Femi Taylor. Oola oli Jabba the Hutt nimisen Hutt -lajia olevan gangsteripäällikön orja, joka oli kaapattu ja annettu Jabballe lahjaksi. Oolaa ihmetytti, miksi muut Jabban orjat saivat kulkea vapaasti tämän palatsissa kun hänen piti olla kaulastaan kahlittuna Jabbaan koko ajan. Oola joutui kestämään paljon kun hänen piti totella jokaista käskyä tappouhan alla. Mutta kun C-3PO ja R2-D2 astuivat Jabban palvelukseen, sai Oola toivoa pelastuksesta ja alkoi niskuroida Jabban käskyjä ja sitten se tapahtui; Oolan tanssiessa Jabballe, Jabba antoi Oolalle merkin tulla hänen luokseen, mutta Oola ei tullut. Silloin Jabba suuttuessaan tipautti kauniin tanssitytön tämän rancorin ruoaksi.

Bail Organa on Alderaanin varakuningas, joka on liiankin tietoinen Tasavallan korruptiosta ja ylikansleri Palpatinen totaalisesta diktatuurista. Organa on päättänyt estää tuhatvuotisen demokratian murentumisen ja asettaa henkensä pantiksi siinä toivossa, että Imperiumi voitetaan jonain päivänä, ja hän suostuu kasvattamaan Leian, Padmén ja Anakinin tyttären. Bail Organa esiintyy elokuvissa Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys ja Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto. Häntä näyttelee kummassakin elokuvassa Jimmy Smits. Bail Organa esiintyy myös Star Wars: The Force Unleashed -videopelissä.

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N. Papanoida oli sini-ihoinen humanoidi Wroona-planeetalta. Hän toimi kloonisodan aikana Galaktisen tasavallan tiedustelupalvelun vakoojana, mutta hänen huhuttiin olevan todellisuudessa kaksoisagentti. Hän oli Galaksien oopperatalossa seuraamassa näytöstä, jonka aikana kansleri Palpatine kertoi Anakin Skywalkerille Darth Plagueisista.

Paroni Papanoida esiintyi Sithin kostossa, ja häntä esitti Tähtien sodan luoja George Lucas. Papanoidan rooli oli Lucasin ainoa cameo-esiintyminen Tähtien sota -elokuvissa. Hahmon taustatarina kerrottiin Tähtien sodan virallisilla kotisivuilla.

Sate Pestage oli poliitikko, joka palveli Palpatinen pitkäaikaisena neuvonantajana. Hänen sanottiin olevan Palpatinen ainoa todellinen ystävä.

Pestagen alkuperästä ei ole tietoa, mutta hänen on vihjattu olevan kotoisin joko Coruscantilta tai Naboolta. Hän aloitti poliittisen uransa senaattori Palpatinen avustajana. Pestage nähtävästi tiesi Palpatinen olevan sithlordi Darth Sidious, ja huhun mukaan Pestage oli vastuussa senaattorin vihamiesten "selittämättömistä" kuolemista.

Palpatinen valtaannousun jälkeen Pestage nimitettiin kanslerin toimiston pääsihteeriksi. Hän oli vaikutusvaltainen Tasavallassa, ja koska hänellä oli läheinen ystävyyssuhde Palpatineen, jedimestari Mace Windu epäili Pestagen saattavan olla Darth Sidious. Kloonisodan loppuvaiheessa Windu jopa suunnitteli Pestagen pidättämistä.

Imperiumin noustua Pestagesta tuli keisari Palpatinen suurvisiiri, ja Imperiumin kolmanneksi vaikutusvaltaisin henkilö heti Palpatinen ja Darth Vaderin jälkeen. Suurvisiirinä hän johti keisarin neuvonantajien neuvostoa, johon kuuluivat muiden muassa Sim Aloo, Kren Blista-Vanee, Janus Greejatus, Alec Pradeaux ja Crueya Vandron. Pestagen väitettiin olevan vastuussa Imperiumin harjoittamasta muukalaisolentojen syrjimisestä.

Endorin taistelun jälkeen Pestage julistautui itsevaltaisesti keisariksi, mutta ei kyennyt estämään keisarikunnan romahtamista. Tukahdutettuaan Coruscantilla raivonneet mielenosoitukset Pestage joutui vallankaappauksen uhriksi, jonka takana oli vallanhimoinen keisarillisen tiedustelupalvelun päällikkö Ysanne Isard. Keisarinnaksi ryhtynyt Isard määräsi edeltäjänsä teloitettavaksi, jolloin Pestage pakeni Ciutric-planeetalle. Ciutricilla Pestage kuitenkin joutui Isardin liittolaisen, sotaherra Delak Krennelin kuristamaksi.

Kuolemastaan huolimatta Pestage nähtiin myöhemmin Byss-planeetalla palvelemassa keisari Palpatinen kloonia. Tämän Pestagen uskotaan kuolleen, kun R2-D2 ohjelmoi kloonikeisarin uuden superaseen tuhoamaan Byssin.

Sate Pestagen hahmo pohjautuu Sate Molockiin, käyttämättömään henkilöhahmoon, jonka piti esiintyä Imperiumin vastaiskussa. Pestage teki ensiesiintymisensä Dark Empire -sarjakuvassa.

Pestagen kuolema on aiheuttanut tunnetun ristiriidan Tähtien sodan oheiskirjallisuuden juonijatkumossa: Krennel tappoi Pestagen X-wing Rogue Squadron: Mandatory Retirement -sarjakuvassa, mutta Pestage nähdään myöhemmin elävänä kuusi vuotta myöhemmin sijoittuvassa Dark Empiressa. Erään selityksen mukaan Krennel tappoikin Pestagen kloonin, ja oikea Pestage piileskeli Byssissä.

Firmus Piett syntyi Axxila -nimisellä planeetalla. Hän pääsi Imperiumin laivaston koulutukseen nuorena ja sieltä päästyään hänet pistettiin amiraali Griffinin alaisuuteen tähtituhoaja Accuserille. Griffinin kuoltua hyökkäyksessä Yaviniin Piett määrättiin Darth Vaderin omalle tähtituhoajalle. Hänestä tuli itse aluksen komentaja, kun edellinen, amiraali Ozzel, kuoli Vaderin tapettua tämän Voiman avulla. Kun Millenium Falcon oli pakenemassa Bespinistä, Piett yritti saada Executorin vetosäteen avulla Falcon ja sen miehistö kiinni. Se kuitenkin epäonnistui, koska Falconin hyperajomoottori korjattiin ja alus pääsi pakoon. Vader oli sattumasta vihainen, mutta ei tappanut Piettiä. Endorin taistelussa Piett taisteli kapinallislaivastoa vastaan. Taistelun tiimellyksessä yksi A-siipihävittäjä joutui Executorin tulen alle. Piett käski ampua hävittäjän alas, mutta se kuitenkin epäonnistui. Alus törmäsi tähtituhoajan kometosiltaan tappaen Piettin ja muita siellä olleita. Executor räjähti massiiviseksi tulipaloksi törmättyään Toiseen Kuolemantähteen.

Amiraali Piett esiintyi Imperiumin vastaiskussa ja Jedin paluussa, joissa häntä näytteli Kenneth Colley.

Yarael Poof on laiha quermialainen ja mielenlumetekniikan mestari. Voimaa ovelasti käyttäen hän lopettaa konfliktit alkuunsa kääntämällä kiistelevien osapuolten pelot heitä vastaan.

Jek Porkins oli Bestine IV:ssä syntynyt kapinallislentäjä, joka osallistui Yavinin taisteluun. Taistelun aikana Porkinsin X-siipinen joutui keisarillisten tykkitornien tulituksen kohteeksi. Tulitus onnistui tuhoamaan X-siipisen ja tappamaan Porkinsin. Hän oli ensimmäinen taistelussa kuollut kapinallislentäjä.

Jek Porkinsia esitti Uudessa toivossa William Hootkins.

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppo Rancisis jätti valtaistuimensa Thisspianissa ja astui koko galaksin palvelukseen jedineuvostossa. Jos neuvotteluissa ei päästä tuloksiin, Rancisis huolehtii, että sotataktiikka on tehokas ja ovela.

Stam Reath oli jedimestari Echuu Shen-Jonin padawan Geonosiksen taistelun aikaan. Hän oli yksi useista jedeistä, jotka lähetettiiin Geonosikselle pelastamaan Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker ja Padmé Amidala. Hän joutui kaksintaisteluun CIS:n kenraalin, Sev'rance Tannin, kanssa ja haavoittui vakavasti. Hän kuoli myöhemmin mestarinsa käsivarsille ja tämä otti uudeksi padawanikseen Stamin siskon, Naat Reathin.

Kapteeni Rex oli kloonisodissa taistellut kloonikomentaja ja Anakin Skywalkerin hyvä ystävä. Hän auttoi tätä kun Jabba the Huttin poika siepattiin ja seurasi tätä Tethin planeetalle, jossa hän melkein kuoli Asajj Ventressin kuristaessa häntä Voimalla, jotta tämä kertoisi, missä Skywalker olisi. Kloonisotien jälkeen hän jatkoi sotilasuraansa Imperiumissa.

Kapteeni Rex esiintyi Star Wars: The Clone Wars -animaatioelokuvassa, jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker, joka ääninäytteli myös muita kloonisotilaita.

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabé oli yksi Padmé Amidalan palvelusneidoista, joka esitti kuningatarta Padmén puolesta Episodi I -elokuvassa. Sabéa näytteli Keira Knightley.

Terrinald Screed oli keisarillisessa avaruuslaivastossa palvellut upseeri. Hän oli kloonisodan veteraani, ja sodan aikana osallistui Foerost-planeetan valloitukseen. Hän menetti taistelun aikana oikean silmänsä, mutta taistelussa tekemiensä urotekojensa vuoksi hänet julistettiin sotasankariksi. Imperiumin noustua Screedistä tuli keisarillisen avaruuslaivaston vaikutusvaltaisimmista upseereista. Palpatinen kuoltua hän ryhtyi sotalordiksi ja yritti rakentaa omaa imperiumiaan, mutta sotalordi Zsinj teloitti hänet.

Terrinald Screed esiintyi ensimmäisen kerran Star Wars: Droids -piirrossarjassa. Hahmo esiintyi myöhemmin tietokonepelissä Star Wars: Rebellion. Screedin kuolema sotalordi Zsinjin käsissä paljastettiin kirjassa Force Herectic I: Remnant.

Rakettirekiajaja Sebulba kuului Malastarian dug-lajiin. Hän matkusti Tatooinelle, jossa hänestä tuli yksi Boonta-Eve-rakettirekikisojen suursuosikki. Hän oli taitava, rohkea ja täysin häikäilemätön. Hänen rakettirekensä oli kooltaan sääntöjen vastainen, mutta kisatuomarit eivät sitä koskaan läheltä nähneet, eivätkä sen puoleen tunne suurta halua nähdäkään. Kilpailun aikana hän eliminoi vastustajansa mm. pommeilla ja liekinheittimellä. Lopulta hän hävisi orja Anakin Skywalkerille. Episodi I:n teatteriversiosta jätettiin pois kohtaus, jossa Sebulba tappaa yhden rakettirekiajajan piilotetulla liekinheittimellä, mutta teatteriversiossa näytetään, kuinka hän surmaa monia muita toisilla aseilla. Sebulba nähdään myös Star Wars Episodi 2 Kloonien Hyökkäys elokuvassa kun Obi Wan Kenobi ja Anakin Skywalker jahtaavat palkkionmetsästäjä Zam Wezelliä ja melkein törmäävät Sebulban ja hänen ystävänsä kiituriin jolloin Sebulba tuhahtaa tuttuun tapaan "Jedi saastat".

Aayla Secura oli Galaktisen tasavallan aikaan elänyt twi'lek jediritari. Hän taisteli muun muassa Geonosiksella ja Devaronilla. Hän kohtasi kuitenkin loppunsa Felucialla, kun Palpatine antoi kloonisotilaille käskyn teloittaa kaikki jediritarit.

Darth Sion oli sithlordi, joka eli noin 4000 vuotta ennen Yavinin taistelua. Tuntemattomasta syystä hänen kehonsa koostui palasista, joita pitivät paikoillaan ainoastaan pimeän puolen energiat ja Sionin raudanluja tahdonvoima. Hän pysyi hädin tuskin hengissä, mutta hänen halunsa elää teki Sionista milteipä kuolemattoman. Hän koki jatkuvasti suurta tuskaa ja kipua.

Sithlordi Darth Malakin kuoltua muut sithit alkoivat taistella vallasta, ja sisällissodan raivotessa sithien keskuudessa Darth Traya otti Sionin koulutukseensa Malachor V -planeetalla sijaitsevassa sith-akatemiassa. Darth Sion kuitenkin liittoutui sithlordi Darth Nihilusin kanssa, ja yhdessä kaksikko syöksi Trayan vallasta ja alkoi suunnitella jedien lopullista tuhoa. Sithien suunnitelmat kuitenkin epäonnistuivat niin sanotun "jedipakolaisen" vuoksi, joka surmasi Nihilusin ja kohtasi Sionin Malachor V:n pinnalla. Jedi onnistui suostuttelemaan Sionin lopettamaan tuskansa, ja sithlordi vapaaehtoisesti lopetti elämänsä.

Darth Sion esiintyi Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords -pelissä ääninäyttelijänään Louis Mellis.

Tionne Solusar on yksi ensimmäisistä oppilaista Luke Skywalkerin jediakatemiassa. Hän ei tosin ollut yhtä voimakas Voimassa kuin muut oppilaat, mutta hän oli kiinnostunut jedien historiasta ja musiikista. Tionne löysi myöhemmin Tahiri Veilan Tatooinelta ja hänestä tuli Tahirille äiti jota tällä ei koskaan ollut.

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarfful on Chewbaccan ystävä, joka esiintyy hetken aikaa Tähtien sota: Episodi III – Sithin Kostossa. Pelissä Star Wars Republic Commando hänet vangitaan trandoshanien toimesta mutta tasavallan kommandot pelastavat hänet. Vanhempi soturi, Yodan apuri Kashyyykin taisteluissa.

Mitth'raw'nuruodo tunnetaan paremmin keskusnimeltään, Thrawn. Thrawn on rodultaan chiss. Muuten varsin ihmismäisellä Thrawnilla on tämän vuoksi punaiset silmät, sini-mustat hiukset ja sininen iho. Hänet tunnetaan parhaiten huomattavan nerokkaana taktikkona ja strategina, sekä Imperiumin Keisarillisen laivaston suuramiraalina. Ottaen huomioon Imperiumin muukalailajivastaisen asennoitumisen, Thrawnin virka on huomattavan korkea. Thrawnin taktiikat saivat usein alkunsa kun hän tutki vastustajan taidetta. Tämän perusteella Thrawn kykeni usein ennustamaan, miten vihollinen vastaisi mihinkin taktiikkaan ja mikä toimisi parhaiten.

Thrawn on kotoisin galaksin tuntemattomilla lohkoilla sijaitsevasta Chissien valtakunnasta. Siellä hän toimi Chissien Laajennuspainotteisissa Puolustusvoimissa ja on nuorin komentajan viran saavuttanut henkilö. Yksi hänen merkittävimmistä toimistaan tuohon aikaan on kiistelty Outbound flightin tuhoaminen. Thrawnilla oli usein ongelmia noudattaa Valtakunnan hyökkäyksiä rajoittavia säädöksiä ja lopulta hän päätyi kansansa epäsuosioon sekä karkotetuksi asumattomalle planeetalle. Täältä Voss Parck löysi Thrawnin ja toi tuon Imperiumin palvelukseen.

Thrawn menestyi Imperiumin palveluksessa hyvin. Hän työskenteli paljon tuntemattomilla lohkoilla ja perusti sinne Thrawnin kädeksi kutsutun tukikohdan ja ajan kuluessa Käden Imperiumin valloittamistaan tuntemattomista sektoreista. Thrawn nimitettiin suuramiraaliksi. Keisarin kukistumisen jälkeen Thrawn palasi tuntemattomilta lohkoilta yritti palauttaa Imperiumin entiseen loistoonsa kauan sitten kuolleen jedimestari Jorus C`baothin kloonin avulla. Thrawnin kohtaloksi koitui hänen oma noghri-henkivartijansa Rukh. Imperiumi oli alistanut noghrit palvelukseensa lupauksilla puhdistaa noghrien saastunut kotiplaneetta, vaikka todellisuudessa Imperiumi itse oli saastumisen takana. Leia Organa Solon paljastettua petoksen Rukh kääntyi Thrawnia vastaan ja surmasi tämän veitsellä keskellä Thrawnin lippulaiva Chimaeran komentosiltaa.

Myöhemmin Luke Skywalker ja Mara Jade Skywalker löysivät Thrawnin käden ja tuhosivat siellä kehittymisasteella olleen Thrawnin kloonin.

Thrawn nähdään ainakin Timothy Zahnin Tähtien sota -romaaneissa Imperiumin perillinen, Hämärän laivue, Keisarin käsky ja Outbound flight. Hän esiintyy myös Star Wars: TIE Fighter - sekä Star Wars: Empire at War Forces of Corruption -peleissä.

Trachta oli keisarillinen suurmoffi, joka yritti suorittaa vallankaappauksen imperiumissa murhaamalla Palpatinen ja Darth Vaderin. Hän oli kalpeaihoinen ihmismies, jolla oli mustat hiukset ja kyberneettisiä implantteja. Hänen suutaan peitti kolmiomainen hengitysnaamari, ja hän oli korvannut silmänsä punaisilla reseptoreilla. Trachta inhosi sithejä, ja muodosti korkea-arvoisten keisarillisten upseerien kanssa salaliiton keisari Palpatinen että lordi Vaderin murhaamiseksi. Hän myös suunnitteli julistautuvansa keisariksi. Salaliittolaiset kuitenkin alkoivat taistella vallasta, ja lopulta suurmoffi Bartamin värväämä salamurhaaja Gauer tappoi Trachtan.

Trachta esiintyi Scott Allien käsikirjoittamassa ja Ryan Benjaminin piirtämässä sarjakuvassa Star Wars Empire: Petos, jonka Egmont Kustannus julkaisi Suomessa kesällä 2003.

Coleman Trebor (62 BBY – 22 BBY) oli Semblasta kotoisin oleva jedimestari. Hänet myös kutsuttiin jedineuvostoon korvaamaan kuollut Yarael Poof. Mestari Trebor oli enemmän diplomaatti kuin taistelija ja tunnettiin rauhanneuvottelijana useissa planeettojenvälisissä konflikteissa.

Kuten useimmat jedineuvoston jäsenistä, myös mestari Trebor taisteli Geonosiksen taistelussa. Hän päätti hyökätä yksin kreivi Dookun kimppuun, vaikka Dooku oli yksi parhaimmista valosapelitaisteluissa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt edes iskeä Dookua, sillä Jango Fett, puolustaessaan kreiviä, ampui Treboria useita kertoja päähän. Mikäli Jango ei olisi ollut paikalla, Treborilla olisi ollut mahdollisuus yllättää ja mahdollisesti tappaa Dooku. Taistelun jälkeen, Kit Fisto korvasi Colemanin jedineuvostossa.

Kapteeni Typho oli senaattori Amidalan turvallisuuspäällikkö fiktiivisessä Tähtien Sota -universumissa. Typho oli kapteeni Panakan veljenpoika. Hän omaksui monia setänsä käytäntöjä, kuten naamioituneiden hovineitojen käyttäminen syöttinä senaattorin suojelemiseksi. Typho oli myös taitava pilotti ja osasi tarvittaessa lentää Naboo N-1 -tähtihävittäjää.

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tru Veld oli Anakin Skywalkerin padawan-toveri. Hahmo esiintyi ainoastaan Star Wars kirjoissa. mm. kirjoissa. Star Wars jeditehtävä 1, 2, 3, 4, 10. Anakinin tapaan Trukaan ei pitänyt Padawanista Ferus Olinista kovinkaan paljon, mutta ei näyttänyt sitä julkisesti. Ferus ei luota Anakiniin, mutta yleensä Tru pitää Anakinin puolia ja Ferus luovuttaa. esim. eräässä star wars kirjassa Ferus ei luottanut Anakinin suunnitelmaan, mutta Tru piti tämän puolia ja niinpä Anakin ja Tru pelastivat Obi-Wan Kenobin, Ry-Gaulin, Soara Antanan, Darran sekä itse Feruksen hengen.

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zam Wessel on palkkionmetsästäjä, joka osaa muuttaa muotoaan tarpeen vaatiessa. Hän oli järjestelemässä senaattori Padmén murhaa Jango Fettin apurina, käyttäen apunaan ASN-121-robottia. Esiintyy elokuvassa Star Wars, Episode II: Kloonien hyökkäys.

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yaddle oli rusertavanvihreäihoinen, noin 60 senttiä pitkä jedineuvoston jäsen, ja Yodaa nuorempi. Lisäksi hän oli samaa rotua kuin Yoda. Valitettavasti Yaddle kuoli erään tehtävän yhteydessä pelastaen planeetan noin 3 vuotta ennen Kloonien hyökkäystä. Jedimestari kuoli kaupungin yläpuolella imien pommin räjähdyksen itseensä. Anakin Skywalker näki hänen liittyvän Voimaan,ja se oli yksi niistä säröistä, jotka edistivät myöhempää Voiman pimeälle puolelle lankeamista.Yaddlen isä Reddle oli 25,500 vuotta ennen Yavinin taistelua Commander-lentäjänä.Reddle kuoli vanhan jediritarin Xedorin valomiekkaan.Yaddlen äiti Sracerce oli Plutolos planeetan kuuluin johtaja.Hän kuoli samana päivänä kuin miehensä Reddle,mutta Sezxor nimisen Yupafer kansan kidutuksessa.

Yaddle on Jude Watsonin luoma henkilöhahmo, joka esiintyy ainakin Jeditehtävä -sarjassa sekä sarjakuvassa Jedi Force.