Luettelo Marvel Cinematic Universe -televisiosarjojen näyttelijöistä (Marvel Studios)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marvel Cinematic Universe (MCU) on mediasarja ja jaettu universumi, johon kuulu myös Marvel Comicsin sarjakuviin perustuvia supersankariaiheisia televisiosarjoja. Marvel Television oli aiemmin tuottanut vuosina 2013–2020 televisiosarjoja ABC:lle, Netflixiin, Huluun ja Freeformille. Marvel Studios alkoi myöhemmin kehittää omia sarjoja Disney+:aan osana neljättä vaihetta. Disney+-sarjoista julkaistaan WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, Ms. Marvel, Hawkeye ja What If...? -animaatiosarjan ensimmäinen tuotantokausi vuonna 2021, sekä Moon Knight, She-Hulk ja televisiospesiaali The Guardians of the Galaxy Holiday Special vuonna 2022. Lisäksi Disney+-sarjoista on julkistettu Secret Invasion, Ironheart, Armor Wars ja nimeämätön Wakandaan liittyvä sarja.

Näissä sarjoissa seuraavat MCU-elokuvien näyttelijöistä palaavat tuttuihin rooleihinsa: Elizabeth Olsen ja Paul Bettany palaavat Wanda Maximoffin / Purppuranoidan ja Visionin rooleihin sarjassa WandaVision, Anthony Mackie ja Sebastian Stan palaavat Sam Wilsonin / Haukan ja Bucky Barnesin / Talvisotilaan rooleihin sarjassa The Falcon and the Winter Soldier, Tom Hiddleston palaa Lokin rooliin sarjassa Loki, Jeremy Renner palaa Clint Bartonin / Haukansilmän rooliin sarjassa Hawkeye, Samuel L. Jackson palaa Nick Furyn rooliin sarjassa Secret Invasion, ja Don Cheadle palaa James Rhodesin / Sotakoneen rooliin sarjassa Armor Wars. Lisäksi Jeffrey Wright ääninäyttelee animaatiosarjan What If...? kertojaa Seuraaja Uatua, Iman Vellani näyttelee Kamala Khania / Neiti Ihmettä sarjassa Ms. Marvel, Hailee Steinfeld näyttelee Kate Bishopia / Haukansilmää sarjan Hawkeye toisessa pääosassa, Oscar Isaac näyttelee Marc Spectoria / Kuuritaria sarjassa Moon Knight, Tatiana Maslany näyttelee Jennifer Waltersia / Hulktarta sarjassa She-Hulk, ja Dominique Thorne näyttelee Riri Williamsia / Rautasydäntä sarjassa Ironheart.

Neljäs vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

  • Tämä taulukko sisältää päähahmot, toistuvat hahmot sekä merkittävät vierailevat hahmot.
  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmo ei esiinny kyseisellä tuotantokaudella.
  • F merkitsee televisiosarjassa ensiesiintyneen hahmon esiintyneen myös elokuvissa.
  • M merkitsee hahmon esiintyvän yhtenä päähahmoista kyseisessä sarjassa.
  • V tarkoittaa ääniroolia.
Hahmo 2021 2022 Tuntematon ajankohta
WandaVision The Falcon and the Winter Soldier Loki
1. tuotantokausi
What If...?
1. tuotantokausi
Ms. Marvel Hawkeye Moon Knight She-Hulk The Guardians of the Galaxy Holiday Special Secret Invasion Ironheart Armor Wars Wakanda

Ensiesiintyminen ensimmäisessa vaiheessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce Banner
Hulk
  Mark RuffaloV [1]   Mark Ruffalo[2]  
James ”Bucky” Barnes
Talvisotilas
  Sebastian StanM [3]   Sebastian StanV [1]  
Clint Barton
Haukansilmä
  Jeremy RennerV [1]   Jeremy RennerM [4]  
Emil Blonsky
Kuvotus
  Tim Roth[2]  
Peggy Carter   Hayley AtwellV [1]  
Timothy ”Dum Dum” Dugan   Neal McDonoughV [1]  
Jane Foster   Natalie PortmanV [1]  
Abraham Erskine   Stanley TucciV [5]  
Nick Fury   Samuel L. JacksonV [1]   Samuel L. JacksonM [6]  
Darcy Lewis Kat DenningsM [7]  
Loki   Tom HiddlestonM [8]  
James ”Rhodey” Rhodes
Sotakone
  Don Cheadle[9]   Don CheadleM [6]  
Howard Stark   Dominic CooperV [1]  
Thanos   Josh BrolinV [1]  
Thor   Chris HemsworthV [1]  
Arnim Zola   Toby JonesV [1]  

Ensiesiintyminen toisessa vaiheessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drax   Dave BautistaM [10]  
Sharon Carter   Emily VanCamp[3]  
Gamora   Zoë SaldañaM [10]  
Groot   Vin DieselM V [10]  
Korath   Djimon HounsouV [1]  
Kurt   David DastmalchianV [5]  
Scott Lang
Muurahaismies
  Paul RuddV [1]  
Wanda Maximoff
Purppuranoita
Elizabeth OlsenM [3]  
Nebula   Karen GillanV [1]  
Kraglin Obfonteri   Sean GunnV [1]  
Hank Pym   Michael DouglasV [1]  
Peter Quill
Tähtilordi
  Chris PrattM [10]  
Rocket   Bradley CooperM V [10]  
Brock Rumlow   Frank GrilloV [11]  
Yondu Udonta   Michael RookerV [1]  
Vision Paul BettanyM [3]  
Sam Wilson
Haukka
  Anthony MackieM [12]  

Ensiesiintyminen kolmannessa vaiheessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korg   Taika WaititiV [1]  
T’Challa
Musta Pantteri
  Chadwick BosemanV [1]  
N'Jadaka / Erik ”Killmonger” Stevens   Michael B. JordanV [1]  
Monica Rambeau
”Geraldine”
Teyonah ParrisM [13]  
Suurmestari   Jeff GoldblumV [1]  
Talos   Ben MendelsohnM [6]  
Taserface   Chris SullivanV [5]  
Jimmy Woo Randall ParkM [7]  
Helmut Zemo
Paroni Zemo
  Daniel Brühl[3]  

Ensiesiintyminen neljännen vaiheen elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yelena Belova
Musta Leski
  Florence Pugh[14]  

Ensiesiintyminen: WandaVision[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Collins
”Herb”
David Payton[15]  
Sharon Davis
”rouva Hart”
Debra Jo RuppM [15]  
Todd Davis
”Arthur Hart”
Fred MelamedM [15]  
Agatha Harkness
”Agnes”
Kathryn HahnM [7][16]  
Tyler Hayward Josh Stamberg[17]  
”Dottie Jones” Emma Caulfield Ford[18]  
Isabel Matsueda
”Beverly”
Jolene Purdy[15]  
Billy Maximoff Julian Hilliard[19]  
Tommy Maximoff Jett Klyne[19]  
Harold Proctor
”Phil Jones”
David Lengel[15]  
Abilash Tandon
”Norm”
Asif Ali[15]  

Ensiesiintyminen: The Falcon and the Winter Soldier[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karli Morgenthau
Lipunmurskaaja
  Erin Kellyman[20]  
John F. Walker
USAgentti
  Wyatt Russell[21]  
Sarah Wilson   Adepero Oduye[22]  

Ensiesiintyminen: Loki kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mobius M. Mobius   Owen Wilson[23]  

Ensiesiintyminen: What If...? kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uatu
Seuraaja
  Jeffrey WrightM V [1]  

Ensiesiintyminen: Ms. Marvel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abdullah   Laith Nakli[24]  
Nakia Bahadir   Yasmeen Fletcher[24]  
Bruno Carrelli   Matt Lintz[25]  
Kamran   Rish Shah[24]  
Kareem
Punainen Tikari
  Aramis Knight[26]  
Amir Khan   Saagar Shaikh[27]  
Kamala Khan
Neiti Ihme
F
  Iman VellaniM [28]  
Muneeba Khan   Zenobia Shroff[29]  
Yusuf Khan   Mohan Kapur[29]  
Zoe Zimmer   Laurel Marsden[30]  

Ensiesiintyminen: Hawkeye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eleanor Bishop   Vera Farmiga[14]  
Kate Bishop
Haukansilmä
  Hailee SteinfeldM [14]  
Jack Duquesne
Miekkamies
  Tony Dalton[14]  
Kazimierz ”Kazi” Kazimierczak   Fra Fee[14]  
Maya Lopez
Echo
  Alaqua Cox[14]  
William Lopez   Zahn McClarnon[14]  

Ensiesiintyminen: Moon Knight[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marc Spector
Kuuritari
  Oscar IsaacM [31]  

Ensiesiintyminen: She-Hulk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jennifer Walters
Hulktar
  Tatiana MaslanyM [32]  

Ensiesiintyminen: Ironheart[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riri Williams
Rautasydän
  Dominique ThorneM [6]  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v Mancuso, Vinnie: Marvel’s ‘What If?’ Announces Massive Voice Cast of MCU Stars & Jeffrey Wright as The Watcher Collider. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)
  2. a b Paige, Rachel: Tatiana Maslany Stars in new 'She-Hulk' Comedy Series Coming to Disney+ Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  3. a b c d e Fleming Jr., Mike: Kari Skogland To Direct 6-Part ‘The Falcon And The Winter Soldier’ Miniseries With Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Bruhl & Emily Van Camp Deadline Hollywood. 20.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  4. Otterson, Joe & Otterson, Joe: Hawkeye Series Starring Jeremy Renner in the Works at Disney+ (EXCLUSIVE) Variety. 10.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.5.2019. (englanniksi)
  5. a b c Anderson, Jenna: Here's All of the Major MCU Actors Returning for What If...? ComicBook.com. 21.7.2019. Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)
  6. a b c d Gelman, Vlada: Secret Invasion, Marvel Series Starring Samuel L. Jackson, Coming to Disney+ TVLine. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  7. a b c Coggan, Devan: Kat Dennings, Randall Park, and Kathryn Hahn join Disney+'s WandaVision Entertainment Weekly. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2019. (englanniksi)
  8. Dinh, Christine: Loki, A New Series Starring Tom Hiddleston, Coming to Disney+ Marvel.com. 11.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.5.2019. (englanniksi)
  9. Ridgely, Charlie: The Falcon and the Winter Soldier Includes an Appearance From Don Cheadle's War Machine Comicbook.com. 3.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.2.2021. (englanniksi)
  10. a b c d e Vary, Adam B.: How Marvel Studios Is Reassembling for 2021 and Beyond Variety. 23.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 1.2.2021. (englanniksi)
  11. Lawrence, Gregory: Exclusive: Frank Grillo Returning to MCU as Crossbones in 'What If...?' Collider. 11.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)
  12. Pallotta, Fran: Marvel spinoffs: Loki, Falcon and Scarlet Witch are coming to Disney+ CNN Business. 11.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.5.2019. (englanniksi)
  13. Anderton, Joe: WandaVision has a Captain Marvel connection Digital Spy. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  14. a b c d e f g Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series at Disney Plus Adds Six to Cast, Including Vera Farmiga and Tony Dalton (Exclusive) Variety. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2020. (englanniksi)
  15. a b c d e f Robinson, Stephen: WandaVision returns with a wallop to the Marvel Cinematic Universe proper The A.V. Club. 29.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
  16. Outlaw, Kofi: WandaVision Trailer Confirms Kathryn Hahn's Character Name Comicbook.com. 21.9.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  17. Kleinman, Jake: Tyler Hayward: WandaVision's new character is hiding an evil secret Inverse. 29.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
  18. Venable, Nick: WandaVision's 10 Creepiest Moments From The First Two Episodes On Disney+ Cinema Blend. 15.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.1.2021. (englanniksi)
  19. a b Hood, Cooper: WandaVision Episode 5 Cast Guide: Every Marvel Character Screen Rant. 5.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.2.2021. (englanniksi)
  20. Marston, George: How Marvel Comics villain Flag-Smasher ties into The Falcon and the Winter Soldier Newsarama. 9.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.2.2021. (englanniksi)
  21. Yehl, Joshua: Falcon and The Winter Soldier: Wyatt Russell Joins Cast as John Walker IGN. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2019. (englanniksi)
  22. Lovett, Jamie: The Falcon and the Winter Soldier: New Photos Released by Marvel Studios and Disney+ Comicbook.com. 22.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.2.2021. (englanniksi)
  23. Polo, Susana; Patches, Matt & McWhertor, Michael: Owen Wilson's Loki Character is Based on a Beloved Marvel Writer Polygon. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  24. a b c Dinh, Christine: ‘Ms. Marvel’ Introduces Iman Vellani as Kamala Khan Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  25. Anderson, Jenna: Ms. Marvel: Disney+ Series Casts Matt Lintz in Key Role ComicBook.com. 19.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2020. (englanniksi)
  26. Abdulbaki, Mae: Ms. Marvel Disney Plus Release Date, Trailer, Cast of the MCU Show Inverse. 14.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2020. (englanniksi)
  27. Martinez, Kiko: San Antonio native Saagar Shaikh lands acting role in upcoming Disney+ series Ms. Marvel San Antonio Current. 12.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2020. (englanniksi)
  28. Kroll, Justin: Newcomer Iman Vellani To Play Title Role In Marvel’s ‘Ms. Marvel’ Series For Disney Plus Deadline Hollywood. 30.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 30.9.2020. (englanniksi)
  29. a b Sharma, Dishya: EXCLUSIVE: Loki star Tom Hiddleston cycled past Mohan Kapur but Ms Marvel star didn't spot him for THIS reason Pinkvilla. 16.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.1.2021. (englanniksi)
  30. Couch, Aaron: 'Ms. Marvel' Enlists Laurel Marsden (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.2.2021. (englanniksi)
  31. Schaefer, Sandy: Moon Knight Cinematographer Confirms Oscar Isaac’s Role in the Disney+ Series Comic Book Resources. 7.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2021. (englanniksi)
  32. Kroll, Justin: 'She-Hulk': Tatiana Maslany Lands Title Role In New Marvel Series Deadline Hollywood. 17.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.1.2021. (englanniksi)

Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”WVEps1&2Cast”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.