F. Murray Abraham

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
F. Murray Abraham
F. Murray Abraham vuonna 2008
F. Murray Abraham vuonna 2008
Syntymäaika 24. lokakuuta 1939 (ikä 75)
Syntymäpaikka Pittsburgh, Yhdysvallat
Aktiivisena 1971–
Oikea nimi Fahrid Murray Abraham
Muut nimet Frank Murray Abraham
Ammatti Näyttelijä
Merkittävät roolit Antonio Salieri
(Amadeus)
Puoliso Kate Hannan
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Golden Globe (1985)
Oscar (1985)

Ehdokkuudet

BAFTA (1986)

Fahrid Murray Abraham (s. 24. lokakuuta 1939, Pittsburgh, Pennsylvania) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänen tunnetuin roolityönsä on Antonio Salieri elokuvassa Amadeus, josta hän voitti parhaan miesnäyttelijän Oscarin.

Muita menestyselokuvia, joissa hän on näytellyt, ovat mm. Jean-Jacques Annaudin ohjaama, Umberto Econ samannimiseen romaanin pohjautuva Ruusun nimi ja Last Action Hero, jossa Abrahamin roolisuoritus Amadeus-elokuvassa mainitaan pari kertaa muun muassa näin: "Tuo on se mies, joka tappoi Mozartin!"

Hänet nähtiin myös 1983 valmistuneessa elokuvassa Arpinaama.

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F. Murray Abraham syntyi Pittsburghissa Pennsylvaniassa Josephine ja Fahrid Abrahamin perheeseen. Hänen isänsä oli assyrialainen kristitty, joka muutti Yhdysvaltoihin Syyriasta 1920-luvulla nälänhädän takia. Fahridin isoisä oli Antiokian syyrialais-ortodoksisen kirkon kappalainen. Fahridin äiti oli amerikanitalialainen.

Vaikka Fahrid syntyi itärannikolla, hän eli lähes koko lapsuudensa etelässä El Pasossa Teksasissa lähellä Meksikon rajaa. Nuorena hän jengiytyi. Hän opiskeli Texasin yliopistossa Austinissa. Kuuluisa näyttelijä Uta Hagen oli Murrayn opettajana New Yorkissa. Murray aloitti uransa teatterinäyttelijänä Los Angelesissa. Hänen ensimmäinen roolinsa oli Ray Bradburyn näytelmässä The Wonderful Ice Cream Suit.

Näyttelijänura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen elokuvarooli oli Anthony Harveyn ohjaamassa elokuvassa Ollaanpa jättiläisiä (They Might Be Giants) vuonna 1971. Murray sai parhaan miesnäyttelijän Oscarin roolistaan Antonio Salierina Miloš Formanin ohjaamassa Amadeus-elokuvassa. Amadeuksen jälkeen hän näytteli muun muassa Shakespearen näytelmissä Othello ja Rikhard III sekä Samuel Beckettin ja Gilbert ja Sullivanin näytelmissä.

Murray on ollut naimisissa Kate Hannanin kanssa vuodesta 1962. Teatteriuransa jälkeen hän on opettanut Brooklynin teatterikoulussa.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • paras miesnäyttelijä 1985

Golden Globes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paras draama miesnäyttelijä 1985

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.