Syyrialais-ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syyrialais-ortodoksinen kirkko
ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̣ܚܳܐ
ʿIdto Suryoyto Triṣaṯ Šuḇḥo
Suuntautuminen orientaaliortodoksisuus
Teologia miafysitismi
Hallinto episkopaalisuus
Johtaja patriarkka Ignatius Aphrem II
Yhteistyötahoja Kirkkojen maailmanneuvosto
Toiminta-alue Lähi-itä, Intia ja diaspora
Perustettu 100-luvulla jaa. Antiokiassa, Rooman valtakunnassa
Hiippakuntia 35
Jäseniä 1 430 000[1]
Kotisivu http://syriacpatriarchate.org/
Patriarkka ja piispoja pappisseminaarin edustalla Saidanayassa Damaskoksen lähellä

Antiokian syyrialais-ortodoksinen kirkko (syyr. ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̣ܚܳܐ, ʿIdto Suryoyto Triṣaṯ Šuḇḥo; arab. الكنيسة السريانية الأرثوذكسية‎) on yksi orientaaliortodoksista kirkoista. Se katsoo jatkavansa apostoli Pietarin vuonna 37 perustaman Vähän-Aasian Antiokian seurakunnan ja patriarkaatin perinnettä. Aiemmin syyrialainen Antiokia on nykyisin Turkin aluetta, ja kirkon keskuspaikka on ollut vuodesta 1959 alkaen Syyrian Damaskoksessa .

Kirkkoa johtaa keväästä 2014 alkaen Antiokian ja koko Idän syyrialainen patriarkka Ignatius Aphrem II Karim. Jäsenkuntaa on diasporassa olevien lisäksi Syyriassa, Libanonissa, Turkissa, Israelissa, Intiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin jäsenmäärä kirkolla on Intiassa (1,2 miljoonaalähde?), jossa Antiokian syyrialaisen patriarkan alainen Malankaran jakobiittinen syyrialais-ortodoksinen kirkko vaikuttaa Lounais-Intian Keralan maakunnassa. Sen paikallinen johtaja on katolikos Baselios Tuomas I. Se on yksi nk. tuomaskristittyjen kirkoista, jotka jatkavat alueelle jo ensi vuosisatojen aikana levinneen kristillisyyden perinnettä.

Keski-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiokian syyrialais-ortodoksisella kirkolla on Pohjois- ja Etelä-Amerikassa vanhastaan seitsemän diasporassa olevien syyrialaisten arkkihiippakuntaa. Viime vuosina kirkkoon lukeutuvien määrä on kuitenkin kasvanut nopeasti Keski-Amerikassa, kun suuri määrä alkuperäisasukkaita, patriarkan mukaan jopa 800 000 aiemmin itsenäisen Guatemalan uudistuneen ekumeenisen katolisen kirkon jäsentä, on siirtynyt katolisen kirkon vaikutuspiiristä orientaaliortodoksisuuden yhteyteen Guatemalassa, Etelä-Meksikossa ja Yhdysvaltain lännessä. Samaan aikaan myös varsinaiset ortodoksiset kirkot ovat kasvaneet voimakkaasti Latinalaisessa Amerikassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Council of Churches: Syrian Orthodox Patriarchate of Antioch and All the East oikoumene.org. Viitattu 18.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syyrialais-ortodoksinen kirkko.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.