Miloš Forman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miloš Forman
Miloš Forman Karlovy Varyn elokuvajuhlilla 2009.
Miloš Forman Karlovy Varyn elokuvajuhlilla 2009.
Syntymäaika 18. helmikuuta 1932 (ikä 86)[1]
Syntymäpaikka Čáslav, Tšekkoslovakia[1]
Oikea nimi Jan Tomáš Forman
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Miloš Forman, aik. Jan Tomáš Forman (s. 18. helmikuuta 1932 Čáslav, Tšekkoslovakia)[1] on tšekkiläinen Yhdysvaltoihin emigroitunut elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Forman kuuluu merkittävimpiin ja menestyneimpiin tšekkoslovakialaisen elokuvan uuden aallon ohjaajiin. [2] Formanin ohjaamat elokuvat ovat keränneet yhteensä 33 Oscar-ehdokkuutta ja voittaneet 13 Oscar-palkintoa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formanin vanhemmat olivat juutalainen isä ja protestanttinen äiti. Hänen vanhempansa kuolivat toisen maailmansodan aikaan Auschwitzissa: isä pidätettiin tämän vastarintatoiminnan ja äiti salakuljetuksen takia.

Forman haaveili jo nuorena elokuvien teosta ja hakeutui Prahan elokuva-akatemiaan. Opiskelijaelämää väritti turhauttava taistelu taidebyrokraattien kanssa. Toisaalta hän tutustui Václav Haveliin ja Milan Kunderaan. Forman nousi tšekkiläisen uuden aallon mestariksi.

Neuvostoliiton miehittäessä Tšekkoslovakian vuonna 1968 Forman oli Pariisissa neuvottelemassa ensimmäisen amerikkalaisen elokuvansa ohjaamisesta. Formanin työnantaja, tšekkiläinen studio, erotti hänet väittäen hänen lähteneen maasta ilman lupaa. Forman muutti New Yorkiin, Yhdysvaltoihin. Siellä hän toimi Columbian yliopiston elokuvataiteen osaston professorina. Hänen oppilaanaan oli muun muassa James Mangold, joka oli pyytänyt häneltä käsikirjoitusapua.

Forman aloitti ohjaajanuransa uudessa kotimaassaan, ja vuonna 1975 hänen Ken Keseyn kirjaan perustuva elokuvansa Yksi lensi yli käenpesän sai viisi Oscar-palkintoa. Vuonna 1977 hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen.

Forman palasi synnyinmaahansa kuvaamaan Peter Shafferin näytelmään perustuvaa Mozart-muotokuvaa Amadeus (1984) totalitaarisen kommunistihallinnon pitäessä Tšekkoslovakiaa edelleen otteessaan. Yleisö- ja arvostelumenestykseksi muodostunut Amadeus hyödyntää vanhan Prahan maisemia niin taitavasti, että kaupunkimiljöö on elokuvassa melkeinpä tärkeimmässä sivuosassa. [3]

Forman osallistui vuonna 1997 Karlovy Varyn kansainvälisille elokuvajuhlille. Kesällä 2008 hän oli yksi Sodankylän elokuvajuhlien päävieraista.

Sosialismin kaaduttua ensimmäinen Formanin kotimaassaan ohjaama tšekkielokuva A Walk Worthwhile sai ensi-iltansa Karlovy Varyssa vuonna 2009. Elokuva on taltiointi oopperasta, jonka Forman on ohjannut Tšekin kansallisteatterille. Musiikkikomedia kertoo eroa tekevästä pariskunnasta, joka saa tietää, että jos heillä olisi lapsi, tämä saisi miljoonaperinnön.[4]

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forman, Miloš ja Novak, Jan (Suom. Jaakkola, Eeva-Liisa: Otetaan hatkat – Elokuvaohjaajan muistelmat. Otava, Helsinki, 1996. ISBN 951-1-13322-5.
  • Hänninen, Harto: Kinosaurus – Elokuva-friikin vuosisata. Otava, Helsinki, 1997. ISBN 951-1-13577-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Syntymäpaikka lähteessä Kaslov, ks. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 340. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2015).
  2. Kinosaurus, 1997 s. 195–198.
  3. Otetaan Hatkat, Milos Forman. 1996 sivut 334-339
  4. Harri Römpötti: Forman teki tšekkiläisen elokuvan. Helsingin Sanomat, 8.7.2009, s. B1.