Vojtěch Jasný

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vojtěch Jasný
Vojtěch Jasný vuonna 1998.
Vojtěch Jasný vuonna 1998.
Henkilötiedot
Syntynyt
Kelč
Kuollut
Přerov ja Přerov
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vojtěch Jasný (30. marraskuuta 1925 Kelč, Zlínin lääni15. marraskuuta 2019[1] Přerov) oli tšekkiläinen elokuvaohjaaja. Hän voitti vuonna 1963 Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon (Prix du Jury) ja vuonna 1969 parhaan ohjaajan palkkinnon. Jasný kuului tšekkoslovakialaisen elokuvan uuden aallon ohjaajiin. Vuonna 1984 Jasný muutti Yhdysvaltoihin.

Jasný oli 1960-luvulla Tšekkoslovakialaisen elokuvan uuden aallon keskeisimpiä tekijöitä. Hänen elokuvansa Kun kissa tulee sai vuonna 1963 Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon (Prix du Jury). Kuusi vuotta myöhemmin Jasný sai Cannesissa parhaan ohjaajan palkkinnon elokuvasta Ystävät ja kylän miehet. Elokuva kiellettiin Tšekkoslovakiassa Neuvostoliiton miehityksen jälkeen, sillä se esitti Neuvostoliiton kommunismin raa’an vaikutuksen tšekkoslovakialaisiin.[1]

Jasný lähti maanpakoon vuoden 1968 miehityksen jälkeen ja ohjasi sen jälkeen useita elokuvia muualla Euroopassa. Hän muutti 1980-luvulla Yhdysvaltoihin, missä hän muun muassa opetti Columbian yliopistossa, School of Visual Artsissa ja New Yorkin elokuva-akatemiassa. Jasný osallistui vuonna 2002 Steven Spielbergin perustaman Survivors of the Shoah Visual History Foundation -säätiön viisiosaiseen dokumenttisarjaan Broken Silence. Jasný ohjasi siihen osion ”Hell on Earth”.[1]

Jasný oli urallaan useita kertoja ehdolla Kultaisen palmun saajaksi, ja hän toimi itse Cannesin elokuvajuhlien tuomariston jäsenenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nyren, Erin: Vojtech Jasny, Award-Winning Czech Filmmaker, Dies at 93 Variety. 16.11.2019. Variety Media, LLC. Viitattu 17.11.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.