Ero sivun ”Luettelo aluekiistoista” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Merkkaus: Linkki täsmennyssivulle
(ei mitään eroa)

Versio 12. kesäkuuta 2023 kello 14.33

Käynnissä olevat kiistat YK:n jäsen-/tarkkailijavaltioiden välillä

Aasia

Etelä-Kiinanmeren aluekiistat
Intian aluekiistat
Vuoristo-Karabahin rajat vuoden 1994 tulitaukosopimuksen jälkeen
Israel ja Israelin hallinnoimat alueet (Golanin kukkulat, Länsiranta ja Itä-Jerusalem.
Alue Osapuolet Huomautuksia
Ashmore- ja Cartiersaaret  Australia
 Indonesia
Indonesia väittää, että saaret, jotka tunnetaan indonesiankielellä Kepulauan Pasir, löysivät ja asuttivat ensin paikalliset kalastajat pienemmiltä Sundasaarilta, jotka tuolloin kuuluivat Hollannin Itä-Intiaan.[1]
Arsal, Deir El Aachayer, Kfar Qouq, Mazraat Deir al-Ashayer, Qaa, Qasr ja Tuffah  Libanon
 Syyria
Libanonin hallinnassa
Shatt al-Arab  Iran
 Irak
Shatt al-Arab -kiista oli aluekiista, joka käytiin Shatt al-Arab -alueella vuodesta 1936 vuoteen 1975. Shatt al-Arabia pidettiin tärkeänä kanavana sekä Iranin että Irakin öljynviennille. Vuonna 1937 Iran ja vasta itsenäistynyt Irak allekirjoittivat sopimuksen riidan ratkaisemiseksi. Algerin sopimuksessa 1975 Irak teki alueellisia myönnytyksiä Iranille, mukaan lukien Shatt al-Arab -vesiväylän, vastineeksi normalisoituneista suhteista.
Abu Musa  Iran
 Yhdistyneet arabiemiraatit
Vuonna 1971 Iranin laivasto otti Abu Musan hallintaansa, kun se kuului edelleen Sharjahin emiraatille, joka on nykyään Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Sharjahin emiraatti liittyi myöhemmin Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, jotka siksi perivät virallisen vaatimuksen Abu Musasta. Vuodesta 2022 lähtien tämä on jatkuva kiista, ja Iran on hallinnut saarta sen valtauksesta vuonna 1971.
Suurt ja Pienet Tunbit  Iran
 Yhdistyneet arabiemiraatit
Läheisesti Abu Musaa koskevaan kiistaan liittyvänä Iran oli samoihin aikoihin ottanut haltuunsa Suur- ja Pienet Tunbit, kun ne olivat Ras al-Khaimahin emiraatin hallinnassa. Kun Ras al-Khaimah liittyi Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kiista periytyi myös Arabiemiirikunnalle. Kiista on edelleen kesken vuonna 2022.
Bukit Jeli  Thaimaa
 Malesia
Azad Kashmir ja Gilgit-Baltistan Pakistan Pakistan
Intia India
Pakistanin hallinnoima ja Intian vaatima. Osa Kashmirin konfliktia.
Jammu ja Kashmir ja Ladakh  Intia
 Pakistan
Osa Kashmirin konfliktia. Sekä Intia että Pakistan vaativat entisen itsenäinen ruhtinasvaltio Jammun ja Kashmirin aluetta (mukaan lukien Ladakh, jonka Intia irrotti hallussaan olevasta osasta vuonna 2019), mikä johti Intian ja Pakistanin väliseen sotaan vuonna 1947. YK:n välittämä tulitauko pysäytti konfliktiin tammikuussa 1949. YK:n päätöslauselma vaati molempia maita demilitarisoimaan alueen, minkä jälkeen pidettäisiin kansanäänestys. Mitään molempien maiden hyväksymää demilitarisointisuunnitelmaa ei kuitenkaan voitu sopia. Maat taistelivat vielä kaksi sotaa vuosina 1965 ja 1971. Jälkimmäisen sodan jälkeen maat pääsivät Simla-sopimukseen, jossa sovittiin alueidensa välisestä valvontalinjasta ja sitoutuivat riidan rauhanomaiseen ratkaisemiseen kahdenvälisten neuvottelujen kautta. Intian hallitsemassa Kashmirin osassa puhkesi vuonna 1989 aseellinen kapina, joka vaati "itsenäisyyttä"
Junagadh  Intia
 Pakistan
Intia liitti Junagadhin (Gujaratissa) vuonna 1947, pian Intian jakamisen jälkeen. Junagadh oli yksi monista ruhtinasvaltioista, joka oli Intian ja Pakistanin välillä; Manavadar oli Junagadhin vasallivaltio Babariawadin ja Mangrolin rinnalla. Kiista jäi epäselväksi muutaman seuraavan vuoden aikana Kashmirin konfliktin priorisoinnin vuoksi. Elokuussa 2020 Pakistan elvytti vuosikymmeniä kestäneen kiistan korostamalla "Junagadh ja Manavadar" osana Pakistania virallisella kartalla "Survey of Pakistan" -verkkosivustollaan. Kiista on luonteeltaan suurelta osin symbolinen ja liittyy poliittisesti kiistaan Kashmirista, joka on Pakistanille paljon tärkeämpi.[2]
David Garejan luotkari  Georgia
 Azerbaidžan
Koska luostarikompleksi sijaitsee Georgian ja Azerbaidžanin rajalla, molemmat osapuolet ovat aloittaneet kiistan siitä, mihin valtioon se kuuluu.
Doi Pha Hom Pok  Myanmar
 Thaimaa
Fasht Dibal ja Qit'at Jaradah  Bahrain
 Qatar
Nämä ovat saarialueita, jotka ovat kiistassa Qatarin ja Bahrainin välillä. Bahrainin hallitsema Qatar väittää, että alueita ei voida pitää "saarina" eivätkä ne näin ollen kuulu Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen (2001–2003) piiriin, jolla ne luovutettiin Bahrainille.
Ferganan laakso  Kirgisia
 Tadžikistan
 Uzbekistan
Kirgisia: Barak on pieni kirgisian kylä Ferganan laakson alueella (jossa Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan kohtaavat). Elokuussa 1999 Uzbekistan miehitti Barakia ympäröivän alueen. Barakista tuli de facto erillisalue vain 1,5 kilometrin päässä siirtyneestä päärajasta.[3][4] Elokuussa 2018 Kirgisian ja Uzbekistanin viranomaiset sopivat maanvaihdosta, joka poistaisi eksklaavin, väittäen, että vaihtoprosessi voi kestää jopa kaksi vuotta.[5] Helmikuussa 2022 julkaistun raportin mukaan vain 85 prosenttia maasta käytiin kauppaa, ja sitten työ keskeytettiin, jolloin vain 15 perhettä jäi säilyttämään Barakin..Tadzikistan: Tadžikistanissa on kolme eksklaavia, kaikki Ferganan laaksossa. Yksi niistä, Sarvanin kylä, on Uzbekistanin alueen ympäröimä, kun taas loput kaksi, Vorukhin kylä ja pieni asutus lähellä Kirgisian rautatieasemaa Kairagachin, ovat kumpikin Kirgisian alueen ympäröimiä. Uzbekistan: Uzbekistanissa on neljä eksklaavia, jotka kaikki sijaitsevat Kirgisian alueella Ferganan laaksossa. Kaksi niistä ovat Sokhin ja Shakhimardanin kaupungit ja kaksi muuta Chon-Qoran ja Jani-Ayilin pieniä alueita. Kirgisiassa saattaa olla viides Uzbekistanin eksklaavi. Suurin osa alueen rajasta ei ole vieläkään rajattu.
Isfara  Kirgisia
 Tadžikistan
Huhtikuussa 2021 Isfaran laaksossa syttyi väkivaltainen erimielisyys, jonka oletetaan asentaneen tadžikit valvontakameroiden säiliön vedenottoasemalle. Se kärjistyi aseelliseksi konfliktiksi, joka vaati satoja siviiliuhreja. Alueen kiista johtuu pääasiassa virheellisestä resurssien allokoinnista Neuvostoliiton ja sen tasavaltojen hajoamisen aikana ja sen jälkeen, mikä johti kireisiin kansojen välisiin suhteisiin.[6]
Ambalat  Indonesia
 Malesia
Golaninkukkulat  Israel
 Syyria
Syyrian alue, jonka Israel valtasi vuonna 1967 (kuuden päivän sota) ja liitti Israelin yksipuolisesti omakseen vuonna 1981. Vuonna 2008 Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen täysistunto äänesti äänin 161–1 "miehitettyä Syyriaa" koskevan esityksen puolesta. Golan", joka vahvisti tukensa YK:n päätöslauselmalle 497; Yhdistyneet Kansakunnat, 5. joulukuuta 2008). Syyrian sisällissodan aikana Syyrian arabitasavalta oli menettänyt suoran hallinnan Itä-Golanin alueilla ja vetäytynyt tulitaukolinjalta Israelin kanssa (eri kapinallis- ja jihadistiryhmien hyväksi), vaikka se sai alueen takaisin vuonna 2018.
Hatay  Turkki
 Syyria
Turkki liitti liitteen vuonna 1939, Syyria otti omistukseensa.[7]
Shebaa  Israel
 Libanon
Vihreälinja  Israel
 Palestiina
Länsiranta ja Itä-Jerusalem  Israel

 Palestiina

Gazan kaista  Palestiina
 Israel
Kalapani , Susta ja Antudanda  Intia
   Nepal
Kalapania hallinnoi Intia, kun taas Sustaa hallinnoi Nepal. Muutamat jäljellä olevat rajakiistat Nepalin kanssa rajaamisen jälkeen ilmoitettiin 98-prosenttisesti sovituksi vuonna 2019.
Artsvašen Gegharkunikin maakunta, "de jure" osa Armeniaa; Kərkii Nahitševan, Yuxarı Əskipara ja Barxudarlı, molemmat Qazaxin piirikunta:n eksklaavit oikeudellisesti osa Azerbaidžania; "Yaradullu" on Azerbaidžanin hallitsema, ja se miehittää sitä ympäröivän paljon suuremman "de jure" Armenian alueen.  Armenia
 Azerbaidžan
Kuria Muria -saaret  Oman
 Jemen
Korean niemimaa  Pohjois-Korea
 Etelä-Korea
Korean demokraattinen kansantasavalta hallinnoi Pohjois-Koreaa, mutta Pohjois-Korean perustuslain 1 artiklassa lukee: "Korean demokraattinen kansantasavalta on itsenäinen sosialistinen valtio, joka edustaa koko Korean kansan etuja." Korean tasavalta hallinnoi Etelä-Koreaa, mutta Etelä-Korean perustuslain 3 §:ssä sanotaan: "Korean tasavallan alue koostuu Korean niemimaasta ja sen viereisistä saarista."
Kuriilit (Pohjoiset alueet), Kuriilit, ja Etelä-Sahalin [8]  Venäjä
 Japani
Toisen maailmansodan päätyttyä Japanin hallitus luopui San Franciscon sopimuksessa vaatimuksistaan Suvereniteetista Kuriilisaarille (lukuun ottamatta muutamia etelässä olevia saaria) ja Etelä-Sahalinia.[9] Koska Neuvostoliitto ei kuitenkaan allekirjoittanut sopimusta eikä sopimuksessa nimenomaisesti hyväksytty Venäjän suvereniteettia näillä alueilla, Japanin hallitus on todennut, että näiden alueiden jakamista ei ole vielä päätetty. Siksi Japani ei tunnusta Neuvostoliiton suvereeniteettiä näillä alueilla (nykyisen Venäjän federaation).[10]
Liancourtinluodot  Etelä-Korea
 Pohjois-Korea
 Japani
Muodollisesti liitettiin Japaniin vuonna 1905, ja se julistettiin myös Japanin alueeksi vuonna 1952 voimaan tulleen San Franciscon rauhansopimuksen nojalla. Vuodesta 1952 lähtien Korea on kuitenkin ollut saaren hallinnassa.
Saaria Mekongjoen rannalla  Laos
 Thaimaa
Tietyt saaret Naf-joessa, St. Martinin saari[11]  Bangladesh
 Myanmar
Noktundo  Venäjä
 Etelä-Korea
Vuonna 1990 entinen Neuvostoliitto ja Korean demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Korea) allekirjoittivat rajasopimuksen, joka sai rajan kulkemaan Tumen-joen keskustan läpi jättäen Noktundon Venäjälle. Etelä-Korea kieltäytyi tunnustamasta sopimusta.
Pedra Branca ;useita luotoja itäisellä sisäänkäynnillä Singaporensalmessa  Singapore
 Malesia
Kansainvälinen tuomioistuin antoi 23. toukokuuta 2008 päätöksensä, jonka mukaan Pedra Brancan suvereniteetti kuuluu Singaporelle; Middle Rocksin suvereniteetti kuuluu Malesialle. Se sanoi, että Etelä-Ledgen suvereniteetti pysyy kiistanalaisena, kunnes osavaltiot voivat päättää aluevesien omistajuudesta, jolla se sijaitsee..[12]
"Piste 20"; pieni maa-alue, jonka Singapore valtasi takaisin mereltä  Singapore
 Malesia
Malesia väittää, että maa otettiin takaisin sen aluevesillä.
O'Tangav  Laos
 Kambodža
[13]
Prasat Preah Vihear  Thaimaa
 Kambodža
Temppelikompleksi, joka myönnettiin Kambodžalle kansainvälisen tuomioistuimen päätöksellä vuonna 1962; "niemeke", joka on kooltaan 0,3 km2, välittömästi temppelin vieressä, ja joka myönnettiin Kambodžalle ICJ:n päätöksellä vuonna 2013; Molemmat maat tunnustavat jatkuvan kiistan 4,3 km2:n lisäpinta-alasta välittömästi vuoden 2013 päätöksen alueen luoteeseen.
Qaruh ja Umm al Maradim  Kuwait
 Saudi-Arabia
osia Sabahia (Pohjois-Borneo)  Malesia
 Filippiinit
Filippiinit säilyttävät oikeutensa Sabahin itäosaan (Pohjois-Borneo) sillä perusteella, että Filippiinien hallitus väittää, että entinen Sulun sulttaanikunta on vain vuokrannut alueen Brittiläseltä Borneolta mistä Filippiinit väittivät. että sen pitäisi olla kaikkien Sulun menneiden alueiden seuraajavaltio.
Al-Buraimi  Yhdistyneet arabiemiraatit
 Saudi-Arabia
Siachenin jäätikkö ja Saltorovuoret  Intia
 Pakistan
Intian hallinnassa vuoidesta 1984.
Ban Ganga Kiista siitä, missä suistossa viiva putoaa; vain pienet suoalueet ovat kiistanalaisia, mutta kyseessä on merkittävä merialue. Se on jaettu puron puoliväliin.
osia Kolmen pagodin solasta  Myanmar
 Thaimaa
Ukatni, Zhestki ja Malyy saaret[14]  Venäjä
 Kazakstan
Ungar-Too-vuoristo[15]  Uzbekistan
 Kirgisia
Ostrov Vozroždenija  Kazakstan
 Uzbekistan


Afrikka

Alue Osapuolet Huom.
Abyei, Heglig, Jodha, Kafia Kingi ja Kaka  Sudan
 Etelä-Sudan
Both Sudan and South Sudan have claimed the area after the civil war that led to South Sudan's independence. Heglig was controlled by South Sudan in mid-April 2012, but retaken by Sudan. Abyei was taken in May 2012.
Banc du Geyser  Madagaskar
 Komorit
 Ranska
Scattered Islands in the Indian Ocean, a district of the French Southern Territories.
Bassas da India, Europa ja Juan de Nova  Ranska
 Madagaskar[16]
De facto a part of the French overseas territory of the French Southern Territories.
Ceuta,[17] Melilla ja muut Espanjan alueet Pohjois-Afrikassa  Espanja
 Marokko
Ceuta and Melilla are administered by Spain as autonomous cities.
After an incident on Perejil Island in 2002, both countries agreed to return to the status quo.[18]
Chagossaaret  Yhdistynyt kuningaskunta
 Mauritius
 Malediivit[19]
 Seychellit
Malline:Main article

The United Kingdom administers the archipelago as part of the British Indian Ocean Territory. An advisory opinion of the International Court of Justice has found the United Kingdom administration to be unlawful and called upon the United Kingdom to complete the process of decolonization with respect to Mauritius.

Doumeiran vuoristo, Ras Doumeira ja Doumeiran saari  Eritrea
 Djibouti
Basis of the Djiboutian–Eritrean border conflict of 2008. Disputed territory occupied by Eritrea following withdrawal of Qatari peacekeepers in June 2017.[20][21] Alternatively transliterated as the Dumaira Mountains.[20]
Gloriososaaret  Ranska
 Madagaskar
 Komorit
De facto a part of the French overseas territory of the French Southern Territories.
Hala’ibin kolmio  Egypti
 Sudan[22]
Previously under joint administration; Egypt now maintains full de facto control of the Hala'ib Triangle. The boundaries claimed by Egypt and Sudan both include the Hala'ib Triangle. The area of Bir Tawil close to the triangle is unclaimed by both countries.
Ilemi  Kenia
 Etelä-Sudan
De facto controlled by Kenya. Ethiopian tribes have used and made raids in the land, but the Ethiopian government has never made a claim to it, agreeing it was Sudanese in 1902, 1907 and 1972 treaties.[23][24][25]
KaNgwane ja Ingwavuma  Etelä-Afrikka
 Swazimaa
Eswatini claims territories which it states were confiscated during colonial times.[26] The area claimed by Eswatini is the former bantustan of KaNgwane, which now forms the northern parts of Jozini and uMhlabuyalingana local municipalities in KwaZulu-Natal, and the southern part of Nkomazi, the southeastern part of Umjindi and the far eastern part of Albert Luthuli local municipalities in Mpumalanga.
Koalou  Burkina Faso
 Benin
Burkina Faso and Benin retain a border dispute at this 7.75 km2 triangular area of land near the tripoint border with Togo.[27][28] In a 2008 meeting, it was declared that the territory was a neutral zone, neither Burkinabé nor Beninese, making it technically unclaimed.[27] According to the UN Refugee Agency in 2015, there were issues of children being born stateless in the area, however a Beninese civil registration office has taken control of registering births in the area.[29]
Kpéaba  Norsunluurannikko
 Guinea
The Guinean military occupied this village for 1 month from January to February 2013, before withdrawing in preparation for talks.[30] In December 2016, Guinea soldiers and civilians attacked the village, killing 1 and wounding several others, before returning to their side of the border.[31] According to the Guinean Minister of Defence, the Guinean army had been asked not to send any soldiers to this area and had no involvement in this incident.[32]
Logoba/Moyon piirikunta  Etelä-Sudan
 Uganda
A 1914 British colonial order defined the international border based on the tribal boundary between the Kuku of Kajokeji (South Sudan) and the Ma'di of Moyo (Uganda). However, the border was never formally demarcated.[33] In 2014, a conflict was triggered by the Ugandan national census when Ugandan officials were detained by South Sudan authorities.[34]
Chiengi, Luapulan maakunta  Sambia
 Kongon demokraattinen tasavalta
Zambia and Congo have different interpretations of the borders set out in an 1894 treaty between British settlers and Leopold II, King of the Belgians. There have been incidents between armies of both countries in 1996, 2006, and 2016. In March 2020, Zambia deployed troops on the Congolese side of the border.[35]
Lunkindajoen oikeanpuoleinen ranta[36]  Kongon demokraattinen tasavalta
 Sambia
Mayotte  Ranska
 Komorit[16]
Under the 2009 referendum, the population supported becoming an overseas department of France, and so Mayotte became one on March 31, 2011.
Mbambanlahden saaret Njassajärvellä  Tansania
 Malawi
Lundo Is. and Mbambo Is. are claimed as part of the lake, as Malawi has claims to the shore based on 1890 Anglo-German treaty. See Tanzania–Malawi dispute.
Mbañiensaari, Cocotiers ja Congasinsaari  Gabon
 Päiväntasaajan Guinea
Contested islands in Corisco Bay, valuable for their oil.[37][38]
Migingonsaari, Lolwensaari, Oyasi, Remba, Ringiti and Kisiwa cha Sigulu, kaikki all a merioikeuskiistat Victoriajärvellä.  Kenia
 Uganda
In 2009, Migingo Island became a disputed territory when Uganda raised its national flag. The dispute is related to fishing rights in Lake Victoria. Before 2004 the island was uninhabited, but it is now home to Kenyan and Ugandan fishermen.[39]
Kongojoen saaret  Kongon tasavalta
 Kongon demokraattinen tasavalta
Most of the boundary in the Congo River remains undefined.[40]
Ntemjoen saaret  Kamerun
 Päiväntasaajan Guinea
Okparajoen kylät  Benin
 Nigeria
Rufunzonlaakso ja Sabanerwa  Ruanda
 Burundi
In 1965, the Akanyaru River changed course due to heavy rains. Burundians point to Rwandan farmers for contributing to the change of course by rice-growing.[41]
Rukwanzinsaari ja Semliki  Kongon demokraattinen tasavalta
 Uganda
The dispute is related to fishing rights in Lake Edward and Lake Albert.[42]
Sindabezisaari  Sambia
 Zimbabwe[43]
Tourist island on the Zambezi River, west of the Victoria Falls
Socotransaaristo  Jemen
 Somalia
Somalia, while not formally claiming the archipelago, asked for the United Nations to look into "the status" of the Socotran archipelago (i.e. whether or not it "should" belong to Yemen or rather Somalia).[44]
Tromelin  Ranska
 Mauritius
De facto a part of the French overseas territory of the French Southern Territories.
Wadi Halfa  Egypti
 Sudan
Most of the disputed territory comprised villages flooded by Lake Nasser after the construction of the Aswan Dam.[45]
Länsi-Sahara  Marokko
 Länsi-Sahara
Territory controlled by Morocco (80%) since 1975 outside ofMalline:Clarify the international law, and classified by the UN as a Non-Self-Governing Territory.
Oued Tourndo  Algeria
 Libya
Libya claims 32,000 square kilometers of southeastern Algeria, south of the Libyan town of Ghat.[46][47][48]

Europe

As of January 2023, Russian President Vladimir Putin cited recognition of Russia's sovereignty over the annexed territories (pictured) as a condition for peace talks with Ukraine.[49]
Alue Osapuolet Huomautuksia
Krm (mukaan lukien Sevastopol)  Venäjä
 Ukraina
In 2014, Russia annexed the Crimean Peninsula in a disputed referendum. Russian ownership of Crimea is recognized by a minority of countries.[50] The General Assembly Resolution 68/262 by votes 100 "in favor", 11 "against", 58 "abstained" and 24 abstentions noted that Crimea was part of Ukraine. Nonetheless, Crimea is practically a de facto subdivision of Russia as most of the control is in Russia's hands.[51] Russia and Ukraine both divide Crimea into two subdivisions, including a "republic" (Ukraine's Autonomous Republic and Russia's Republic) and the independent city of Sevastopol (Ukraine's "special city" and Russia's "federal city").
Donetskin alue  Ukraina
 Venäjä
See 2022 Russian invasion of Ukraine.
Hersonin alue
Luhanskin alue
Zaporižžjan alue
Kinburnin niemimaa[52]|( Mykolajivin alue
Snihurivka's environs[52]|( Mykolajivin alue
Imia/Kardak  Kreikka
 Turkki
Broad number of delimitation disputes about a.o. national airspace, territorial waters and exclusive economic zones. Includes Imia/Kardak dispute.
Mont Blanc  Ranska
 Italia
France asserts that the principal peaks on the Mont Blanc massifDôme du Goûter, Punta Helbronner, and Mont Blanc lie in French territory, while Italy asserts that the summits are shared.[53]
Gibraltarinsalmi  Yhdistynyt kuningaskunta
 Espanja[16]
Dispute over the interpretation of the Treaty of Utrecht and the location of the border.
Rockall  Irlanti
 Yhdistynyt kuningaskunta
 Tanska
 Islanti
Disputed uninhabited islet in the North Atlantic Ocean.[54]
Olivenza ja Vila Real (Táligan kunta)  Espanja
 Portugali
In 1801, during the War of the Oranges, Spain, with French military support, occupied the territory of Olivenza (in Portuguese Olivença). During the Vienna Treaty, the signatory powers (including Spain) agreed with the Portuguese arguments concerning its claim on Olivença but Spain never fulfilled its duty of giving the city of Olivença and its territory back to Portugal.
Kroatian ja Serbian rajakiista  Kroatia
 Serbia
Limited areas along the Danube
Parts of Osijek-Baranja and Vukovar-Syrmia Counties and West and South Bačka Districts, includes Liberland.
Šarengrad
Vukovar
Sveta Gera  Slovenia
 Kroatia
The complex is in the area of Žumberak/Gorjanci
Drinajoki[36]  Bosnia ja Hertsegovina
 Serbia
Sections along the Drina in dispute.
Prevlaka  Kroatia
 Montenegro
Sastavci  Serbia
 Bosnia ja Hertsegovina
 Kroatia
 Bosnia ja Hertsegovina
Dragonjajoki  Slovenia
 Kroatia
Malline:Further
Novaja Zemlja  Ukraina
 Romania

Etelä-Amerikka

Alue Osapuolet Huomaa
Guayana Esequiba (Guyana, Essequibojoen läntinen puoli) ja Ankokonsaari  Guyana
 Venezuela
Venezuela and Guyana have overlapping maritime area claims as well. Barbados and Guyana have since signed joint cooperation agreement over this area.
Masoller ja Vila Thomaz Albornoz  Brasilia
 Uruguay
Dispute in the 237 km2 Invernada River region near Masoller, over which tributary represents the legitimate source of the Quaraí River/Cuareim River. The UN does not officially recognize the claim.
Falklandinsaaret ja Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret[16]  Yhdistynyt kuningaskunta
 Argentiina
Including Shag Rocks. See Falkland Islands sovereignty dispute, South Georgia and the South Sandwich Islands sovereignty dispute
Ranskan Guiana Marouinijoen läntinen puoli  Ranska
 Suriname
Tigri yläjoen itäpuolella Courantynenjoki  Guyana
 Suriname
The Tigri Area (Dutch: Tigri-gebied) is a wooded area that has been disputed since around 1840 by Suriname and Guyana. It involves the area between the Upper Corentyne River (also called New River), the Coeroeni River and the Kutari River. This triangular area in Guyana is known as the New River Triangle. In 1969 the conflict became tense, and since then the Tigri Area has been controlled by Guyana, but claimed by Suriname. In 1971 both governments in Trinidad agreed that they continue talks over the border issue and withdraw their military forces from the disputed Triangle. Guyana has never complied with this agreement.
Isla Brasilera  Brasilia
 Uruguay
Uruguayan officials claim that the island falls under their Artigas Department (the UN does not officially recognize the claim)
Isla Suárez  Bolivia
 Brasilia
An island in the river Rio Mamoré that serves as a border between Bolivia and Brazil, alongside the other 80 islands that are not assigned to any country. Isla Suárez is geographically closer to Bolivia, however economically dependent on the Brazilian city of Guajará-Mirim. Both countries signed a treaty in 1958 that keeps the island in a status quo
Eteläinen Patagonian jäätikkö  Argentiina
 Chile
From Mount Fitz Roy to Cerro Murallón the border remains undefined, while in the zone of Murallón and Cerro Daudet both countries already defined a border in 1998, but their respective cartographies differ.

Pohjois-Amerikka

Alue Osapuolet Huomaa
Bajo Nuevo Bank  Kolumbia
 Jamaika
 Nicaragua
 Yhdysvallat
Honduras has recognized the sovereignty of Colombia; other claimants have not. On November 19, 2012, the International Court of Justice (ICJ) ruled that Colombia has sovereignty over Bajo Nuevo.[55]
Conejonsaari  Honduras
 Slovenia
Navassa[16]  Yhdysvallat
 Haiti
The U.S. has claimed the island since 1857, based on the Guano Islands Act of 1856.[56] Haiti's claim over Navassa goes back to the Treaty of Ryswick in 1697 that established French possessions in mainland Hispaniola, which were transferred from Spain by the treaty as well as other specifically named nearby islands.
Sapodilla Cayes  Belize
 Guatemala
 Honduras
Guatemala formerly claimed all of Belize.
Serranilla Bank  Kolumbia
 Honduras
 Nicaragua
 Yhdysvallat
Jamaica has recognized the sovereignty of Colombia; other claimants have not. On November 19, 2012, the International Court of Justice (ICJ) ruled that Colombia has sovereignty over Serranilla.[55]
Belize:n eteläpuoli  Belize
 Guatemala
Guatemala formerly claimed all of Belize.
Machias Seal Island— North Rock  Kanada
 Yhdysvallat
located in what is known as the "Grey Zone" (about 717 km2 (277 sq mi) in size),[57] is occupied by a Canadian lighthouse but claimed by the United States and visited by U.S. tour boats. The area is patrolled by the Canadian and US Coast Guard, but only Canadian Coast Guard occupies the lighthouse. The unresolved maritime boundary breaks into two elements: the sovereignty of the island and the location of the maritime boundary taking into account who is the rightful owner of the island.[58]
Strait of Juan de Fuca  Kanada
 Yhdysvallat
At the mouth of the strait, both countries declared fishing zones in 1977. Each country used a mildly differing method to define an equidistant water boundary. The two separate water areas in dispute amount to about 51,5 km2 (19,9 sq mi).[59]
Beaufort Sea  Kanada
 Yhdysvallat
Canada supports an extension into the sea of the land boundary between Yukon and Alaska. The U.S. does not, but instead supports a line equidistant with respect to the coastline. Such a demarcation means that a minor portion claimed by Canada as Northwest Territories Exclusive Economic Zone (EEZ) is also claimed by the US, because the EEZ boundary between Northwest Territories and Yukon follows a straight north-south line into the sea. The U.S. claims would create a triangular shaped EEZ for Yukon/Canada.[60] The disputed area is about 21,440 km2 (8,278 sq mi) in size.[61] The precise translation of a phrase in the Anglo-Russian Convention of 1825, which was written in French, is part of the issue. The convention makes reference to the 141st Meridian "in its prolongation as far as the Frozen ocean." The authentic text is in French: "dans son [sic] prolongation jusqu’à la Mer Glaciale."[61] The precise question is the interpretation that should be given to the preposition "jusqu’à." Specifically, is it inclusive or exclusive of the object to which the preposition relates?[61]
Northwest Passage  Kanada
 Yhdysvallat
Canada claims the passage as part of its "internal waters" belonging to Canada, while the United States regards it as an "international strait" (a strait accommodating open international traffic). The Canadian Coast Guard and Royal Canadian Navy have commissioned a new ice breaker along with multiple offshore patrol ships to guard and patrol the waters.
Dixon Entrance  Kanada
 Yhdysvallat
contains two water areas that are mutually claimed by Canada and the U.S. A line known as the "A-B" Line[62] was defined in a 1903 arbitration decision on the Alaska/British Columbia boundary.[63] The court specified the initial boundary point (Point "A") at the northern end of Dixon Entrance[64] and designated Point "B" 72 NM to the east.[65] Canada relies on the "A-B" line as rendering nearly all of Dixon Entrance as its internal waters. The U.S. does not recognize the "A-B" line as an official boundary, instead regarding it as allocating sovereignty over the land masses within the Dixon Entrance,[62] with Canada's land south of the line. The U.S. regards the waters as subject to international marine law, and in 1977 it defined an equidistant territorial line throughout Dixon Entrance, mainly to the south of the "A-B" line.[62][66] The intersecting lines create four separate water areas with differing claim status. The two areas south of the "A-B" line (about 2 789 km2 (1 077 sq mi) and 51,5 km2 (19,9 sq mi) in size) are claimed by both countries. The other two water areas are north of the "A-B" line and are not claimed by either country. The two unclaimed areas are about 72 km2 (28 sq mi) and 1,4 km2 (0,5 sq mi) in size.[62] In addition, Nunez Rocks is a low-tide elevation (LTE) ("bare at half-tide"[67]) that lies south of the "A-B" Line, surrounded by the sea territory claimed by the U.S.[62] The United States has not ratified the Law of the Sea Treaty, although it adheres to most of its principles as customary international law. Under the treaty, LTEs may be used as basepoints for a territorial sea, and the U.S. uses Nunez Rocks as a basepoint. As a non-signatory, however, there is nothing preventing the U.S. from claiming areas beyond the scope of the Law of the Sea Treaty. The fact remains that, for about half of each day, above-water territory that Canada regards as Canadian is surrounded by sea territory that the U.S. has declared to be American.


Oseania

Alue Osapuolet Huomautuksia
île Matthew ja île[16]  Ranska (Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia)
 Vanuatu
Minerva-riutta  Tonga
 Fidži
Fiji claims that the entire reef is submerged at high tide, negating use of Minerva as a basis for any sovereignty or maritime EEZ claim by Tonga under the rules of UNCLOS.
Swains Island[16]  Yhdysvallat
 Tokelau
Tokelau's claim is unsupported by New Zealand, of whom Tokelau is a dependency. New Zealand formally recognises US sovereignty over Swains Island.[68]Malline:Clarify
Wakensaari[16]  Yhdysvallat
 Marshallinsaaret
  1. A New Maritime Boundary Dispute: Is Ashmore Reef Part of Australia? The Maritime Executive. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  2. Krzysztof Iwanek: Why Did Pakistan Lay Claim to the Indian Territory of Junagadh? thediplomat.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  3. Kyrgyz In Exclave In Uzbekistan Want To Relocate To Kyrgyzstan Eurasianet. Viitattu 12.6.2023.
  4. Uzbekistan, Kyrgyzstan intensify work on delimitation and demarcation of state border Trend.Az. 18.2.2014. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  5. "Kyrgyzstan, Uzbekistan Agree To Work On Land Swap Near Border". (en) 
  6. What drove the worst Kyrgyz-Tajik conflict in years? The Third Pole. 28.5.2021. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  7. Syria’s “Lost Province”: The Hatay Question Returns The Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center. Viitattu 12.6.2023.
  8. 北方領土問題の経緯(領土問題の発生まで) Ministry of Foreign Affairs of Japan. Viitattu 12.6.2023. (japaniksi)
  9. 衆議院議員鈴木宗男君提出南樺太、千島列島の国際法的地位などに関する質問に対する答弁書 www.shugiin.go.jp. Viitattu 12.6.2023.
  10. 樺太略史 - 一般社団法人 全国樺太連盟 kabaren.org. Viitattu 12.6.2023.
  11. Myanmar's Claim to St. Martin's Island Irks Bangladesh The Wire. Viitattu 12.6.2023.
  12. Court awards islet to Singapore news.bbc.co.uk. 23.5.2008. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  13. Mech Dara: Hun Sen set to visit Laos, discuss border issues phnompenhpost.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  14. КАСПИЙСКИЙ САММИТ НЕ СОСТОЯЛСЯ | Экологическая Вахта по Северному Кавказу www.ewnc.org. Viitattu 12.6.2023.
  15. Pete Baumgartner: Uzbekistan, Kyrgyzstan Deploy Troops In Dispute Over Border Mountain Radio Free Europe/Radio Liberty. 23.3.2016. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  16. a b c d e f g h Field Listing - Disputes - international The World Factbook.
  17. Breaking News, World News & Multimedia nytimes.com.
  18. Comunicados y notas de prensa de la OID mae.es.
  19. "Maldives defends UN vote on Chagos Islands dispute". 
  20. a b Maasho, Aaron. "Djibouti, Eritrea in territorial dispute after Qatar peacekeepers leave", Reuters, June 16, 2017. 
  21. Suckling, Chris. "Eritrea's alleged seizure of disputed Djiboutian territory increases likelihood of miscalculation leading to military escalation", Jane's Information Group. “Djibouti's foreign minister, Mahamoud Ali Youssouf, alleged in a televised address on 16 June that Eritrean forces had occupied the disputed Dumaira Mountains, immediately after Qatar withdrew a 500-strong contingent of peacekeepers without notification on 14 June.” 
  22. "Why are Egypt and Sudan in dispute over the Hala'ib Triangle?(Quizzical)(Brief Article)". 
  23. Brownlie, Ian (1979). African Boundaries: A Legal and Diplomatic Encyclopedia. Institute for International Affairs, Hurst and Co., 867–884; 917–921. 
  24. Collins, Robert O. (2004). The Ilemi Triangle in: Annales d'Éthiopie. Volume 20, année 2004, 5–12. DOI:10.3406/ethio.2004.1065. 
  25. The National Geographic Society in recent works has included an Ethiopian claim, later removed due to lack of sources. The World Factbook confirms that Ethiopia does not claim the territory
  26. ESWATINI: Land claim falls on deaf SA ears irinnews.org. June 16, 2003.
  27. a b Différend frontalier Burkina-Bénin : Kourou/Koalou déclarée zone (...) - leFaso.net, l'actualité au Burkina Faso lefaso.net. fr
  28. CIA World Factbook – Benin cia.gov.
  29. UNHCR Newsletter – January–August 2015 data2.unhcr.org.
  30. "Guinea, Cote d'Ivoire Border Dispute Reportedly Resurfaces", Guinee News. 
  31. "Côte d'Ivoire : un civil tué par des militaires guinéens à Kpéaba dans l'ouest du pays, la Guinée dément – JeuneAfrique.com", JeuneAfrique.com, 2016-12-23. (fr-FR) 
  32. "Côte d'Ivoire/Guinée: un ancien litige frontalier ressurgit à Kpéaba - RFI", RFI Afrique. (fr-FR) 
  33. Leonardi, Cherry (2020-07-13). "Patchwork States: The Localization of State Territoriality on the South Sudan–Uganda Border, 1914–2014*". Past & Present 248 (1): 209–258. doi:10.1093/pastj/gtz052. ISSN 0031-2746. 
  34. South Sudan – Uganda Relations accord.org.za. en-GB
  35. Zambia & DRC's disputed territory in Tanganyika since colonial era theafricareport.com. 27.8.2020. en-US
  36. a b Field Listing :: Disputes - international — the World Factbook - Central Intelligence Agency cia.gov.
  37. Compte rendu du déplacement d'une délégation du groupe interparlementaire France-Afrique centrale au Gabon, en Guinée équatoriale et à Sao Tomé-et-Principe, parliamentary report of the Senate of France, 2003.
  38. "UN mediates dispute over Corisco Bay islands", IRIN, 2004-01-23. (en) 
  39. Kenya, Uganda to demarcate entire border theeastafrican.co.ke. 6 July 2020. en
  40. Disputes – international - The World Factbook cia.gov.
  41. Tension increases in ongoing land dispute thenewhumanitarian.org. 31.1.2006. en
  42. Contested waters: Conflict on Africa's Great Lakes | DW | 27.08.2018 dw.com. 27 December 2018. en-GB
  43. (2017-10-09) The Southern African Development Community (SADC) and the European Union (EU): Regionalism and External Influence. ISBN 9783319453309. 
  44. For First Time in History, Somalia Claims Socotra as Its Own hiiraan.com.
  45. 396 - "You take it - No, you take it": the Bir Tawil Trapezoid bigthink.com. 23.7.2010. en
  46. Country Profile: Algeria loc.gov.
  47. Algeria–Libya Land Boundary sovereignlimits.com.
  48. "Putin Signals Readiness for Peace Talks if Kyiv Cedes Occupied Regions", The Moscow Times, 5 January 2023. 
  49. Maria Raquel Freire, "Ukraine and the Restructuring of East-West Relations" in The Russian Challenge to the European Security Environment (ed. Roger E. Kanet), p. 201.
  50. Backing Ukraine's territorial integrity, UN Assembly declares Crimea referendum invalid news.un.org. March 27, 2014.
  51. a b "Russian-held parts of Ukraine's Mykolaiv region to be incorporated in Russian-held Kherson", Reuters, 21 September 2022. Luettu 21 September 2022. 
  52. Michael Day: Mont Blanc controversy: French suffer a fit of pique as Italy's Prime Minister 'reclaims' Europe's highest mountain independent.co.uk. June 28, 2015.
  53. "Who owns Rockall? A history of disputes over a tiny Atlantic island", 8 June 2019. 
  54. a b International Court of Justice: Territorial and maritime dispute (Nicaragua vs Colombia) icj-cij.org.
  55. Navassa Island: The U.S.'s 160-year Forgotten Tragedy | History News Network historynewsnetwork.org.
  56. Good Neighbors, Bad Border New York Times. 26 Nov 2012.
  57. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä IBRU ei löytynyt
  58. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä IBRU2 ei löytynyt
  59. US-Canada Arctic border dispute key to maritime riches, BBC News, 2 August 2010
  60. a b c Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä IBRU3 ei löytynyt
  61. a b c d e Canada's Unresolved Maritime Boundaries IBRU Boundary and Security Bulletin. Autumn 1997.
  62. International Boundary Commission definition of the Canada/US boundary in the NAD83 CSRS reference frame internationalboundarycommission.org.
  63. White, James (1914). Boundary Disputes and Treaties. Toronto: Glasgow, Brook & Company, 936–958. 
  64. Davidson, George (1903). The Alaska Boundary. San Francisco: Alaska Packers Association, 79–81, 129–134, 177–179, 229. 
  65. The Alaska Boundary Dispute, Tony Fogarassy, Clark Wilson LLP Malline:Webarchive
  66. U.S. National Geodetic Survey: NOAA Shoreline Data Explorer ngs.noaa.gov.
  67. Treaty on the delimitation of the maritime boundary between Tokelau and the United States of America (with map). Signed at Atafu on 2 December 1980. Authentic texts: English and Tokelauan. Registered by the United States on 25 July 1991 untreaty.un.org. July 25, 1991. en, tkl [vanhentunut linkki]