Thor: Ragnarök

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Thor: Ragnarok)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thor: Ragnarök
Thor: Ragnarok
Ohjaaja Taika Waititi
Käsikirjoittaja
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon
Thor
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Mark Mothersbaugh
Kuvaaja Javier Aguirresarobe
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Dan Hennah
Ra Vincent
Pukusuunnittelija Mayes C. Rubeo
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 130 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 180 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 854 miljoonaa dollaria[1]
Edeltäjä Thor: The Dark World
Seuraaja Thor: Love and Thunder
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Thor: Ragnarök (engl. Thor: Ragnarok) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin Thor-sarjakuvahahmoon. Se on jatko-osa elokuville Thor (2011) ja Thor: The Dark World (2013) sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) seitsemästoista elokuva ja kolmannen vaiheen viides elokuva. Elokuvan on ohjannut Taika Waititi ja käsikirjoittaneet Eric Pearson, Craig Kyle ja Christopher Yost. Pääosissa ovat Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo ja Anthony Hopkins. Elokuvassa Thor pyrkii pakenemaan Sakaar-planeetalta päästäkseen takaisin Asgardiin ja pelastaakseen sen Helalta sekä lähestyvältä Ragnarökiltä.

Kolmas Thor-elokuva vahvistettiin tammikuussa 2014, kun taas lokakuussa 2014 paljastettiin elokuvan nimi sekä Hemsworthin ja Hiddlestonin paluut rooleihinsa. Waititi liittyi ohjaajaksi lokakuussa 2015, The Dark Worldin ohjanneen Alan Taylorin kieltäydyttyä palaamasta. Lisäksi Ruffalo liittyi näyttelijäkaartiin tuoden Hulkin osaksi elokuvan tarinaa, jolloin elokuvaan sovitettiin myös aineksia sarjakuvatarinasta Planet Hulk (2006). Elokuvan loput päänäyttelijät paljastettiin toukokuussa 2016 ja samalla Pearsonin paljastettiin olevan mukana projektissa. Kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2016 ja päättyivät lokakuussa 2016. Kuvauspaikkoina olivat Queensland ja Sydney, minkä lisäksi Oxenfordissa sijaitseva Village Roadshow Studios oli yksityisesti elokuvan tuotantoryhmän käytössä.

Thor: Ragnarök sai maailmanensi-iltansa Los Angelesissa 10. lokakuuta. Elokuvateattereihin se ilmestyi Yhdysvalloissa ja Suomessa 3. marraskuuta 2017. Elokuva sai erittäin positiivisen vastaanoton ja sitä on sanottu Thor-trilogian parhaaksi elokuvaksi, kriitikoiden ylistäessä sen ohjausta, näyttelijöiden suoritusta, musiikkia ja huumoria. Neljäs elokuva, Thor: Love and Thunder, sai ensi-iltansa 8. heinäkuuta 2022.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta Sokovian taistelun jälkeen,[a] Thor on epätoivoisesti etsinyt tietoa Ikuisuuskivistä, ja on nyt Muspelheimissa tulidemoni Surturin vankina. Surtur paljastaa, ettei Odin ole Asgardissa, ja ennustaa Asgardin tuhoutuvan Ragnarökissä, kunhan hänen kruununsa yhdistyy Asgardissa pidetyn Ikuisen liekin kanssa. Mutta Thor kukistaa Surturin ja vie hänen kruununsa, uskoen estäneensä Ragnarökin.

Thor palaa Asgardiin, missä hänen adoptioveljensä Loki oli esiintynyt Odinina. Paljastettuaan Lokin, Thor pakottaa hänet mukaansa Maahan etsimään Odinin ja Stephen Strangen opastamana he löytävät tämän Norjasta. Odin kertoo tekevänsä kuolemaa ja että hänen kuolemansa vapauttaisi hänen esikoistyttärensä, Helan, vankilastaan. Hela oli aikoinaan johtanut Asgardin armeijan valtaamaan yhdeksän maailmaa nykyiseen mahtiinsa, mutta oli käynyt liian vallanhimoiseksi, minkä vuoksi hänet vangittiin ja jätettiin kirjoittamatta historiaan. Odinin kuoltua Hela ilmestyy Norjaan ja tuhoaa Thorin vasaran Mjolnirin. Thor ja Loki yrittävät paeta Bifröstin kautta, mutta Hela seuraa heitä ja heittää heidät avaruuteen. Hela saapuu Asgardiin, missä hän tappaa Soturikolmikon jäsenet (Volstaggin, Fandralin ja Hogunin) sekä koko asgardilaisten armeijan, ja herättää henkiin lemmikkisutensa Fenrisin sekä epäkuolleina muinaiset berserkkisoturinsa. Hän myös nimittää Bifröstin uuden vartijan, Skurgen, ”pyövelikseen” ja aikoo käyttää Bifröstiä Asgardin laajentamiseen, mutta Heimdall varastaa Bifröstin hallintaan tarvittavan miekan ja opastaa selviytyneet asgardilaiset piilopaikkaansa.

Thor päätyy madonreikien ympäröimälle jäteplaneetalle nimeltä Sakaar. Nimeä Romunkerääjä 142 käyttävä palkkasoturi vangitsee hänet ja toimittaa planeetan hallitsijalle Suurmestarille, jonka suosion Loki on onnistunut saavuttamaan. Thor tunnistaa 142:n yhdeksi Valkyyria-sotureista, joista toiset olivat kuolleet kauan sitten yrittäessään estää Helaa pakenemasta. Thor pakotetaan gladiaattoriksi Suurmestarin järjestämään Mestareiden otteluun ja hänen vastustajansa paljastuu hänen vanhaksi ystäväkseen Hulkiksi. Thor onnistuu kutsumaan osan ukkosvoimistaan ja melkein voittaa Hulkin ennen kuin Suurmestari sabotoi ottelua varmistaakseen Hulkin voiton. Ottelun jälkeen Thor yrittää pyytää sekä Hulkia että 142:ta auttamaan Asgardin pelastamisessa, mutta kumpikaan ei suostu. Hän pakenee myöhemmin palatsista ja löytää quinjet-suihkukoneen, jolla Hulk alun perin saapui Sakaariin. Hulk seuraa Thoria, joka aktivoi vahingossa Natasha Romanoffin nauhoittaman viestin, joka saa Hulkin palautumaan Bruce Banneriksi ensimmäistä kertaa Sokovian taistelun jälkeen.

Suurmestari lähettää 142:n ja Lokin vangitsemaan Thorin ja Bannerin, mutta kaksikko riitaantuu ja Loki näyttää 142:lle näyn, joka muistuttaa tätä toisten Valkyyria-sotureiden kuolemasta. 142 päättää auttaa Thoria, ja Loki paljastaa Suurmestarin turvajärjestelmän koodit, joilla he voivat varastaa tämän yhden avaruusaluksista, Commodoren. He myös vapauttavat toiset gladiaattorit, jotka Korgin ja Miekin johdolla ryhtyvät kapinaan Suurmestaria vastaan. Loki yrittää jälleen pettää Thorin Suurmestarin lupaaman palkkion toivossa, mutta Thor aavistaa tämän ja jättää Lokin Sakaariin, missä Korg ja gladiaattorit löytävät hänet ja lähtevät Thorin perään toisella aluksella Statesmanilla. Thor, Banner ja 142 pakenevat madonreiän läpi ja tekevät pakkolaskun Asgardiin, missä Helan joukot ovat hyökänneet Heimdallin ja selviytyneiden asgardilaisten kimppuun. Banner muuttuu jälleen Hulkiksi ja kohtaa taistelussa Fenriksen samalla kun Thor ja 142 taistelevat berserkkejä vastaan. Loki ja gladiaattorit saapuvat myöhemmin heidän avukseen ja evakuoivat asgardilaiset Statesmaniin. Thor käy kaksintaisteluun Helaa vastaan, mutta menettää toisen silmänsä ja näkee näyn Odinista. Näyn jälkeen, Thor saa ukkosvoimat jälleen hallintaansa, ja Hulkin onnistuu pudottaa Fenriksen Asgardin reunan yli tyhjyyteen. Thor ymmärtää Ragnarökin olevan ainut keino Helan pysäyttämiseksi ja pitää Helan kiireisenä, kunnes Loki heittää Surturin kruunun Ikuiseen liekkiin. Tekojaan katuva Skurge uhraa itsensä varmistaakseen Statesmanin pääsyn turvallisesti pois Asgardista, ja henkiin herännyt Surtur tuhoaa Asgardin ja kukistaa Helan.

Thor kruunataan asgardilaisten uudeksi kuninkaaksi ja hän päättää viedä väkensä Maahan. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Statesmanin luokse ilmestyy paljon suurempi avaruusalus.[b] Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Suurmestari yrittää lepyttää entisiä orjiaan julistamalla kapinan ”tasapeliksi”.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  Thor  
 Tom Hiddleston  Loki  
 Cate Blanchett  Hela  
 Idris Elba  Heimdall  
 Jeff Goldblum  En Dwi Gast / Suurmestari  
 Tessa Thompson  Valkyyria / Romunkerääjä 142  
 Karl Urban  Skurge  
 Mark Ruffalo  Bruce Banner / Hulk  
 Anthony Hopkins  Odin  
 Benedict Cumberbatch  Stephen Strange / Tohtori Outo  
 Taika Waititi  Korg (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Rachel House  Topaz  
 Clancy Brown  Surtur (ääni)  
 Tadanobu Asano  Hogun  
 Ray Stevenson  Volstagg  
 Zachary Levi  Fandral  
 Stan Lee  parturi (cameo)  
 Scarlett Johansson  Natasha Romanoff / Musta Leski (cameo, arkistokuva)  

Sam Neill, Luke Hemsworth ja Matt Damon tekevät elokuvassa cameoesiintymiset asgardilaisina näyttelijöinä, jotka esittävät The Dark Worldin tapahtumia kuvaavassa näytelmässään Lokin tragediassa Odinia, Thoria ja Lokia.[4]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor: The Dark Worldin mainoskampanjan aikana lokakuussa 2013 Chris Hemsworth ilmoitti sopimukseensa kuuluvan vielä yksi Thor-elokuva sekä kaksi Avengers-elokuvaa, mutta hän jatkaisi mielellään roolissaan, jos yleisö niin haluaisi.[5] Lisäksi tuottaja Kevin Feige totesi joidenkin aineksien The Dark Worldin lopussa viittaavan mahdolliseen kolmanteen elokuvaan sanomalla: ”Meillä on ehdottomasti tarina, jonka haluisimme kertoa.”[6] Tammikuussa 2014 Marvel ilmoitti Craig Kylen ja Christopher Yostin tekevän kolmannen elokuvan käsikirjoituksen Kevin Feigen jatkaessa yhä tuottajana.[7] Heinäkuussa 2014 Feige ilmoitti tarinan olevan hahmottelun alla.[8] Lokakuussa 2014, puhuessaan Avengers: Age of Ultronista, Hemsworth kertoi, että hänen seuraava elokuvansa ”ei ole Thor 3—joka tulee ensi vuonna”.[9]

28. lokakuuta 2014 Feige julkisti elokuvan nimeksi Thor: Ragnarök, ilmoitti sen ensi-illaksi 28. heinäkuuta 2017 ja vahvisti Hemsworthin ja Tom Hiddlestonin paluut Thorin ja Lokin rooleihin.[2][10] Feige kuvaili sitä ”hyvin tärkeäksi elokuvaksi kolmannessa vaiheessa” ja ilmoitti se sijoittuvan Age of Ultronin tapahtumien jälkeiseen aikaan.[2] Hän myös vahvisti, että elokuvan asiasisältönä sana Ragnarök tarkoittaa ”kaiken loppua”.[11] Myöhemmin hän lisäsi, että ”En usko ihmisten lukevan yksin elokuvan nimestä, että millainen siitä tulee.”[12] Helmikuussa 2015 Marvel siirsi elokuvan julkaisua ja ilmoitti uudeksi suunnitelluksi ensi-illaksi 3. marraskuuta 2017.[13] Huhtikuussa 2015 Feige sanoi elokuvan käsikirjoituksen olevan työn alla, ja että Marvel odotti alustavan luonnoksen olevan pian valmis.[14] Kesäkuussa 2015 Feige ilmoitti, että ohjaaja, uusi käsikirjoittaja ja elokuvan roolitukset paljastettaisiin ”kesän lopulla”[15] ja että kuvaukset alkaisivat kesäkuussa 2016.[16] Saman kuukauden aikana The Dark Worldin ohjannut Alan Taylor vahvisti, ettei palaisi ohjaajaksi, sillä hän oli hyvin pettynyt edellisen elokuvan jälkituotantoon.[17] San Diegon Comic-Conissa 2015 Jaimie Alexander kertoi uusivansa Sifin roolin, sanoen tämän olevan ”hyvin merkittävä osa” elokuvaa.[18][19]

Luulen, että yleisessä mielessä yritän antaa katsojille ja haluan katsojien poistuvan elokuvateatterista mukanaan todellinen ilon tunne... Joskus pysähtyisin ja ajattelisin, teen elokuvan, jossa on Thor ja Tohtori Outo ja Uskomaton Hulk ja Loki ja jokainen hahmo on niin outo ja erilainen... Civil War on vain ihmisiä, ihmisiä ihmisten ongelmien kera. Meidän on olentoja ja kaikenlaisia erilaisia olentoja. Näytämme jälleen ihmisten ongelmia, mutta ulkoavaruudessa tai muissa maailmoissa.

– Taika Waititi, Thor: Ragnarökin ohjaaja[20]

Lokakuussa 2015 Taika Waititi osallistui neuvotteluihin Thor: Ragnarökin ohjaamisesta. Muita harkittuja ohjaajia olivat Ruben Fleischer, Rob Letterman ja Rawson Marshall Thurber.[21] Mahdolliset ohjaajat esittelivät Marvelille ”kymmenen ideaa, jotka meillä oli elokuvalle”, pyytäen heitä palaamaan mukanaan selkeämpi kuva siitä millainen elokuvan tulee olla.[22] Waititi loi ”kelan sävylle ja jotain vitsikästä tavaraa” käyttäen muiden elokuvien klippejä,[22][23] mukaan lukien elokuvasta Säpinää Chinatownissa,[24] jotain mitä Marvel rohkaisee olemaan tekemättä, koska se ”voi joskus olla hirveää”. Marveli kuitenkin piti Waititin kelaa ”hämmästyttävänä”.[22] Waititi kommentoi päätöstään pyrkiä elokuvan ohjaajaksi, vaikka vuonna 2012 hän oli väittänyt ettei ollut kiinnostunut ”isoista pääfilmeistä, joissa projektin taide uhrattiin voiton saamiseksi”, sanomalla tuntevansa itsensä ”kuin vieraaksi Marvelin universumissa, mutta luovalla vapaudella tehdä mitä haluan.”[25] Saman kuukauden aikana aiemmissa MCU-elokuvissa näytellyt Mark Ruffalo viimeisteli sopimuksensa Bruce Bannerin / Hulkin roolin uusimisesta,[26] ja useat uutislähteet vahvistivat Waititin ohjaavan elokuvan.[27][28][29] Australian ulkoministeri Julie Bishop ilmoitti kuvausten sijoittuvan Australiassa.[30] Elokuva kuvattaisiin kokonaisuudessaan Queenslandissa, mukaan lukien Village Roadshow Studiosissa Oxenfordissa, Gold Coastissa. Queenslandin pääministerin Annastacia Palaszczukin mukaan tuotantoon käytettiin 100 miljoonaa Australian dollaria ja se työllisti 750 Queenslandin asukasta.[31] Joitakin päiviä myöhemmin Ruffalo vahvisti esiintymisensä elokuvassa.[32]

Tuottaja Brad Winderbaum huomautti, että ajatus Hulkin lisäämisestä elokuvaan tuli jo alkuvaiheessa, tuotantoryhmän ”nähdessä Planet Hulkin inspiraatioona, ei Hulkin sovittamiseksi elokuvasarjaan, vaan idealle gladiaattoritaisteluiden planeetasta, jossa Thor on tukalassa tilanteessa. [Planet Hulk -tarina] oli meille erittäin hyvä idea. Jossain varhaisissa keskusteluissa, kun katsoimme sen menevän niin, se ei ollut itsestäänselvyys. Se alkoi kuin ‘Voisimmeko laittaa Hulkin sinne myös?’ Pian sen jälkeen se kipinä syttyi, [Hulk] oli sidottu juoneen.”[33] Hulk nähtiin viimeksi Age of Ultronin lopussa postumassa Sokoviasta quinjetillä ja alkuperäisenä suunnitelmana oli, että se havaittaisiin Saturnuksen lähellä. Feigen mukaan tarkoitus oli pitää sijainti lähellä Maata ja jättää Hulkin kohtalo epäselväksi hälventämään huhuja Planet Hulkiin perustuvasta elokuvasta, mikä Marvel Studiosilla ei tällä hetkellä ollut suunnitteilla. Aloittaessaan Ragnarökin toteuttamista, Feige ilmaisi halunsa ”tehdä jotain Thorista poikkeavaa”, ja että keskustelut keskittyivät Lokia koskevan suhteen jatkamiseen sekä ideoihin Helan, Valkyyrian, Balderin ja Beta-Billin esiintymisestä, ”mutta olimme kuin, 'Tarvitsemme jotain isoa.'” Tämä muuttui keskusteluksi Thorin menemisestä avaruuteen ja sen vitsailevaa kutsumista Planet Thoriksi, mikä johti Hulkin lisäämiseen elokuvaan ja paljastamaan, että hän oli mennyt Age of Ultronin lopussa avaruuteen.[34]

Marraskuussa 2015 Hemsworth ilmoitti haluavansa elokuvalle aiempia Thor-elokuvia valoisamman sävyn, kuten Guardians of the Galaxylla. Hemsworth sanoi: ”Tunnen, että meillä on ollut vähemmän naiiviutta, hupia, tai muuria kuin ensimmäisessä [Thorissa] saattoi olla. Toivon, että meillä oli sitä enemmän toisessa [elokuvassa] … Olemme tehneet ruhtinaallista työtä. Olemme tehneet Shakespearea, ja näyttäneet sen. Luulen, että aika sanoa 'Selvä. Kokeillaan jotain erilaista.'”[35] Kuukauden lopulla Stellan Skarsgård, joka näytteli Erik Selvigiä aiemmissa Thor-elokuvissa, ilmoitti, että hänen pitäisi sopimuksensa mukaan esiintyä elokuvassa, mikäli Marvel niin haluaisi, vaikka hän oli epävarma siitä olisiko mukana.[36] Helmikuussa 2016 hän vahvisti, ettei esiinny Thor: Ragnarökissa.[37]

Joulukuussa 2015 Stephany Folsom palkattiin työskentelemään käsikirjoituksen parissa, ja Cate Blanchett osallistui viimeisiin neuvotteluihin näyttelijäkaartiin liittymisestä,[38][39] Hemsworthin sanoessa, että estääkseen hahmoa tai elokuvaa olemasta liian ”ennalta-arvattavia”, heillä oli ”ehdottomasti tavoite tehdä jotain odottamatonta... ja kunnolla sekoittaa se... Luulen, että haluamme saada enemmän seikkailun ja hauskanpidon tunnetta" elokuvaan.[40] Feige paljasti Thor: Ragnarökin sijoittuvan "pääosin kosmokseen, ja vain hyvin pienessä määrin Maahan", mikä tekisi siitä erilaisen kuin aiemmat Thor-elokuvat.[41][12] Hän lisäsi myös, että ”Maahan sijoittuu vain muutama kohtaus. 80 tai 90 prosenttia sijoittuu kosmokseen. Yhdeksän maailman ulkopuolella on useita sävyltään ja maantieteeltään erilaisia planeettoja, joissa vierailemme” elokuvan aikana.[42]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waititi vuoden 2017 San Diego Comic-Conissa.

Tammikuussa 2016, elokuvan esituotannon alussa,[31][43] Ruffalo kuvaili elokuvaa ”road movieksi” ja kertoi lisäkuvausten tulevan sijoittumaan Sydneyyn.[44] Waititi sanoi itse muokanneensa käsikirjoitusta ”hiukan”, pääasiassa lisäämällä siihen huumoria.[45] Seuraavan kuukauden aikana Blanchettin vahvistettiin näyttelevän Helaa.[46] Maaliskuun alussa Alexander sanoi, ettei ole enää varma esiintyykö elokuvassa vai ei käsikirjoitukseen tehtyjen muutosten tai televisiosarjan Blindspot aikataulun johdosta.[47] Marvel ei paljastanut mitään Alexanderin osallisuudesta ja The Hollywood Reporterin mukaan hän ei ole mukana elokuvassa Blindspotin kuvausaikataulujen vuoksi.[48] Alexander kuitenkin kommentoi asiaa Twitterissä julkaisulla ”Don't worry ;) ....”.[49] Alexander ei kuitenkaan lopulta esiintynyt elokuvassa.[50]

Huhtikuussa Tessa Thompson liittyi näyttelijäkaartiin Thorin uutena rakastajattarena,[51] sillä edellisissä elokuvissa Jane Fosteria näytellyt Natalie Portman ei palaa kyseiseen elokuvaan.[42][52] Myöhemmin Feige vahvisti Fosterin ja Thorin eronneen ennen elokuvan tapahtumia.[53] Toukokuussa Marvel vahvisti Blanchettin ja Thompsonin roolivalinnat, paljastaen Thompsonin näyttelevän Valkyyriaa ja että Jeff Goldblum näyttelee Suurmestaria ja Karl Urban Skurgea. Lisäksi Idris Elban ja Anthony Hopkinsin vahvistettiin palaavan Heimdallin ja Odinin rooleihin.[54] Kesäkuun alussa Palaszczuk ja Marvel Studiosin edustaja David Grant paljastivat kuvasten alkavan 4. heinäkuuta 2016.[55] Weta Workshopin vastatessa rekvisiitan luomisesta.[56]

Ennen Doctor Strangea varten rakennettujen lavasteiden purkamista Waititi käytti niitä hyväkseen kuvatakseen Ragnarökiin kohtauksen, jossa Thor tapaa Benedict Cumberbatchin esittämän Stephen Strangen. Marvel ja Doctor Strangen ohjaaja Scott Derrickson pitivät kohtausta ”tavallaan täydellisenä” näyttämään Strangen liittymiseen osaksi MCU:ta esiinnyttyään ensin kyseisessä elokuvassa, joten kohtaus näytettiin Doctor Strangen lopputekstien välissä.[57][58][59] Waititi konsultoi teoreettista fyysikkoa Clifford Victor Johnsonia, joka oli aiemmin konsultoinut Agent Carterin toisen tuotantokauden tuotannon aikana, ja antoi tämän katsoa varhaisimpia käsikirjoitusluonnostelmia. Johnsonin mielestä Waititi oli ”vastaanottava ja super-innostunut” hänen antamistaan tiedoista ja Johnson antoi hänelle fysiikkaa koskevia ideoita, jotka voisivat ”vinkata joillekin klassisille ja vanhoille [Thor]-tarinoille.”[60]

Sarjakuvapiirtäjä ja toinen Thorin luojista, Jack Kirby, oli yksi Waititin elokuvan visuaalisista päinspiraattoreista.[61] Tuottaja Brad Winderbaum lisäsi, että vaikka Kirby oli elokuvan päävaikuttaja, tuotantotiimi käviläpi myös Walt Simonsonin Ragnarok-tarinaa (”kirsikanpoimintaa todella hauskojen elementtien kera sekä tyylikkäästi että narratiivisesti”) sekä Jason Aaronin tarinaa Thor: God of Thunder, joka antoi inspiraation Helan ulkonäölle ja kyvyille.[62] Waititi kuvaili Planet Hulk -sarjakuvista tuttua planeetta Sakaaria ”järjettömäksi ja kaukaiseksi futuristiseksi paikaksi, joka oli suurin muutos elokuvalle ja näille hahmoille.”[61] Winderbaum kuvaili Sakaaria ”kadonneiden sielujen saareksi... Tämä planeetta on jäätynyt avaruuteen keskelle suurta määrää madonreikiä, jotka ovat sylkäiseet asioita ulos tähän paikkaan monien aikakausien ajan... [se on] maailmankaikkeuden vessa”.[33] Elokuvassa esiintyy myös yhdeksään maailmaan kuuluva Muspelheim, jota hallitsee Surtur. Tuotantosuunnittelija Dan Hennah kuvaili sitä Dysonin kehäksi, maailman imaistessa voimaa kuolevasta tähdestä asukkaidensa ruokkimiseksi.[63]

Waititi sanoi elokuvan uudenlainen toteutus Thor-elokuville, sanoen ”Suuri osa siitä miten olemme elokuvan toteuttaneet on tavallaan vanhan idean murskaamista ja tuhoamista sekä sen rakentamista uudella tuoreella tavalla. Kaikkien hahmot ottavat lievästi uuden suunnan, joten tuntuu kuin [tämä olisi] ensimmäinen Thor.”[64] Hän lisäsi, että ”Olen nähnyt muut elokuvat ja kunnioitan niitä, mutta en voi viettää liikaa aikaa miettien tätä kolmantena elokuvana, koska muuten sitoudun liikaa kunnioittamaan sitä mitä tapahtui aiemmin ja mitä tulee niiden jälkeen. [Thor: Ragnarökin] on oltava yksittäinen elokuva, tämä on ainoa kertoa kun teen tämän. Haluan tehdä siitä [oman] versioni Marvel-elokuvasta parhaalla mahdollisella tavalla.”[65] Ragnarökin sijoittuvat neljä vuotta Thor: The Dark Worldin ja kaksi vuotta Avengers: Age of Ultronin jälkeen,[2][66] suunnilleen samaan aikaan kuin Captain America: Civil War ja Spider-Man: Homecoming. Winderbaum huomautti, että ”asiat tapahtuvat nyt kolmannessa vaiheessa päällekkäin. Ne eivät ole niin toisiinsa lukittuja kuin ensimmäisessä vaiheessa.”[67] Ragnarökin tapahtumat myös johdattavat Avengers: Infinity Warin tapahtumiin.[64] Hemsworth puhui Infinity Warin ohjaajien, Anthony ja Joe Russon kanssa ennen kuin sai Ragnarökin käsikirjoituksen nähdäkseen miten Ragnarök liittyisi Infinity War, huomauttaen Ragnarökin ”ehdottomasti vuotavan hyvin näihin [elokuviin].”[67] Winderbaum myös vertasi Ragnarökin vaikutusta suurempaan MCU:hun Captain America: The Return of the First Avengeriin: ”Ensimmäisessä vaiheessa vakiinnutimme tämän kosmologian, johon kuuluivat Asgard, Odin ja tietyt asiat, joita pidetään ikuisina ja eivät koskaan muuttuisi. [Thor: Ragnarök] murtaa sen samalla tavalla kuin The Return of the First Avenger mursi S.H.I.E.L.D.:n.”[67]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor: Ragnarökin kuvaukset Brisbanen liikekeskustassa, joka esittää elokuvassa New Yorkia.

Kuvaukset alkoivat 4. heinäkuuta 2016[55] Village Roadshow Studiosilla Oxenfordissa,[31] käyttäen yksinomaan kaikkia studion yhdeksästä äänikentästä.[68] Lisäkuvauksia tehtiin eri puolilla Queenslandiä,[31] mukaan lukien Brisbanessä[69] sekä Sydneyssä.[44] Kuvausten odotettiin kestävän lokakuuhun 2016 asti.[55] Dan Hennah toimii elokuvan tuotantosuunnittelijana ja Javier Aguirresarobe kuvaajana.[70][71] Aguirresarobe kuvaili työskentelyään elokuvan parissa ”harvinaiseksi yhdistelmäksi tyytyväisyyttä ja tyytymättömyyttä” sanomalla, ”kuvaajana uneksit henkilökohtaisesta unelmatyöstä ja tämä ei ollut sellainen, vaan päinvastoin. Sinä katoat. Toimenkuvasi on saavuttaa teknisesti virheetön kuva, palvellessasi ohjaajaa sekä tuotannon avainhenkilöä, joka on visuaalisten efektien vastaava.” Hän lisäsi olleensa ajoittain turhautunut, koska oli vaikeaa tietää ”missä olet elokuvan sisällä”, mutta tunsi olevansa ”erittäin iloinen kyenneensä vastaamaan niin uskomattomaan tekniseen vaatimukseen.”[72]

Kuvausten alussa Eric Pearsonin paljastettiin osallistuneen myös käsikirjoituksen työstämiseen,[70] ja asia vahvistettiin tammikuussa 2017. Pearson sai yksin kunnian käsikirjoittamisesta, Kylen, Yostin ja Folsomin saadessa kunnian elokuvan tarinasta.[73] Myöhemmin saman kuukauden aikana, Waititi kommentoi elokuvan juonta ja sen ”buddy-tyylisen komediamaista” luontoa sanomalla, että sitä oli vaikea määritellä, koska ”juonta ja käsikirjoitusta oli muutettu. Thorin ja Hulkin välillä on buddy-elementtejä, mutta kuka tietää miltä lopullinen elokuva näyttää.”[25] Waititi kutsui myöhemmin elokuvaa 70-/80-luvun tieteisfantasiaksi" ja ”'ulkosimmaksi' kaikista Marvel-elokuvista”,[74] sävyn ollessa lähimpänä elokuvaa Säpinää Chinatownissa.[24] Inspiraatio Thorin ja Hulkin ”road movie” -aspektiin on peräisin elokuvista 48 tuntia, Onnen kiertolaiset ja Vauhdilla Chicagoon.[64] Konseptitaide vahvisti myös Surturin ja Fenris-suden esiintyvän elokuvassa.[75][76]

Elokuussa yli 100 kuvauspaikkojen kanssa auttaneelle rakennustyöntekijälle jätettiin iritsanomisilmoitukset, ja osa heistä valitti kuinka heille oli luvattu töitä vuoden 2016 loka-marraskuulle asti, ja että Uudesta-Seelannista tulleet kuvausryhmäläiset saivat erityiskohtelua Australian paikallisiin verrattuna. Ministeri Palaszczuk kuitenkin totesi, että rakennustyöntekijöiden ura oli yksinkertaisesti ”valmis” selittämällä, ”se mitä me olemme nähneet on se, että Thorin näyttämö on valmis ja nuo työt ovat viimeisteltyjä. Kun rakennustyöt päättyvät, tulemme näkemään yhä enemmän töitä, kun näyttelijät astuvat kuvioihin.”[77] Asiaan liittyen, Waititi, joka on maorien jälkeläinen, palkkasi eri osastoille ensisijaisesti Australian alkuperäiskansojen, alkuasukakansojen edustajia sekä uusiseelantilaisia, sanoen ”on velvollisuus ottaa mukaan alkuperäskansalaisia. Tulette maahan ja tuotte rahaa lisäämään talouskasvua ja luomaan työpaikkoja, mutta luulen, että on vielä suurempi velvollisuus pitää huolta ihmisistä, joilla on vähemmän mahdollisuuksia.” Hän lisäsi, että nämä työntekijät ”tuntuvat kuin perheeltä” ja ”auttavat minua rauhoittumaan ja tuntemaan oloni rentoutuneeksi.” Alkuperäiskansalaisia ja alkuasukkaita palkattiin kuvausryhmään osana Screen Australian alkuperäiskansalaisosaston hanketta, jonka tehtävä on ”antaa alkuasukkaille sekä Torresinsalmen saarten asukkaille jalansijaa elokuvateollisuudessa.”[78] Kuvaukset sijoittuivat elokuun 22. ja 25. päivän välillä Brisbanen liikekeskustaan,[69][79][80] alueella kuvattujen kohtausten sijoittuessa New Yorkiin.[81]

Syyskuun 2016 aikana näytettiin konseptitaidetta, joka vihjaili Midgardin Käärmeen ja Brokerin, jota Christopher Fairbank näytteli Guardians of the Galaxyssä, esiintyvän,[82] ja että Sifin ja Soturikolmikon, Thorin liittolaisten, kohtalo tultaisiin paljastamaan Ragnarökissä.[83] Kuun lopussa Sam Neill, joka oli näytteli Waititin projektissa Hunt for the Wilderpeople, paljasti, että hänellä on rooli elokuvassa.[84] Pian tämän jälkeen, Waititi vihjaili Korgin esiintyvän elokuvassa[85] ja hän itse näyttelee roolin liikkeenkaappauksena.[86] Lokakuussa Waititi paljasti, että elokuvan kuvaamiseen oli käytetty uutta kamerateknologiaa ja että hän oli toivonut John C. Reillyn hahmon, Nova-joukkoihin kuuluvan Rhomann Deyn, esiintymään elokuvassa, mutta hän sanoi että ”ei ollut oikeaa keinoa toteuttaa se onnistuneesti.”[74] Kuvaukset päättyivät 28. lokakuuta 2016[87] ja Waititi paljasti myös Miekin esiintyvän elokuvassa.[88] Miekille ei ole valittu näyttelijää, koska hahmo ei puhu elokuvassa ja on pelkkä ”toukkamainen olento kyberneettisillä käsivarsilla ja jaloilla.”[86]

Waititin mukaan 80 prosenttia Thor: Ragnarökin dialogista oli improvisoitu, jotta näyttelijöiden välille saataisiin luotua ”löysä ja yhteistyötä suosiva mieliala” ja yritys kopioida aiempien elokuvan sävy ja herkkyys. Hän ilmoitti ”työtyylini on se, että olen usein kameran takana tai aivan kameran vieressä huutamassa ihmisille kuten, ’Sano tämä, sano tämä! Sano se tällä tavalla!’”[89]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2017 Rachel House sanoi, että hänellä on pieni rooli elokuvassa.[90] Lisäksi toteutettiin Atlantassa elokuvan lisäkuvaukset,[91][92] mukaan lukien lopputekstien jälkeen esitetävät kohtaukset.[93] Lisäksi paljastettiin elokuvan päivitetyt kreditoinnit käsikirjoittamisesta, Pearsonin saadessa yksin kunnia käsikirjoituksesta sekä yhdessä Kylen ja Yostin kanssa kunnia tarinasta. Folsom ei pitänyt siitä, että Marvel oli julkaissut julisteen ja trailerin ilman hänen nimeään, ja huomautti Writers Guild of America (WGA) ei ollut vielä tehnyt lopullista päätöstä asiasta.[94] Heinäkuun lopussa Waititi sanoi tehneensä Korgin lisäksi myös Surturin liikkeenkaappauksen ja että Clancy Brown olisi hahmon ääninäyttelijä.[95] Lisäksi paljastettiin, että Housen näyttelemä hahmo on Topaz, Suurmestarin henkivartija.[96] Saman kuukauden aikana Folsom selitti tarkemmin elokuvan kirjoittajien kreidoinnin, huomauttamalla Marvel antaneen hänelle kunnian tarinasta, WGA:n kieltäneen sen, koska kunnia tarinasta voitiin antaa enintään kahdelle ihmiselle, laskien kirjoittajien tiimin yhdeksi; Pearson sekä Kyle ja Yost saivat kunnian Ragnarökin tarinasta. Folsom lisäsi, että aikoi valittaa päätöksestä ja että Marvel oli tukenut häntä asiassa koko tämän ajan.[97] Kuun lopussa elokuvan krediitit päivitettiin jälleen kerran. Tarinakrediitit poistettiin ja Pearson, Kyle ja Yost saivat kunnian käsikirjoituksesta.[98][99] Lisäksi Tadanobu Asanon vahvistettiin palaavan Hogunin rooliin elokuvassa.[100] Lokakuussa vahvistettiin Ray Stevensonin ja Zachary Levin paluut Volstaggin ja Fandralin rooleihin.[99]

Industrial Light & Magicin studiot San Franciscossa ja Vancouverissa ovat luoneet elokuvan visuaaliset efektit,[101] Base FX:n, Animatrikin, Virtuosin, Framestoren, Method Studios Vancouverin, Digital Domainin, Rising Sun Picturesin, Luma Picturesin, D Negativen; Ilouran, Imagine Enginen, Trixterin, The Secret Labin, WhiskeyTree Incin, Fin Designs + Effectsin ja Perceptionin avustuksella.[99] The Third Floor ja Day for Nite vastasivat esivisualisoinnista.[102][99] Hulkin luomiseksi, eräs kuvausten henkilö maalattiin koko keholtaan vihreäksi, ja hän jäljittelisi hahmon suunnitellut liikkeet visuaalisten efektien tekijöitä varten.[33]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2016 Mark Mothersbaugh valittiin tekemän elokuvan sävellykset.[103][104] Waititi olisi kysynyt Queen-yhtyettä työstämään elokuvan soundtrackia, jos näiden keulakuva Freddie Mercury olisi yhä elossa, koska tunsi elokuvan olevan ”hienon rohkea, värikäs kosminen seikkailu”, joka olisi sopinut yhtyeen ”tunteeseen”.[105] Lisämusiikkina elokuvassa ovat Led ZeppelininImmigrant Song” sekä vuoden 1971 elokuvasta Jali ja suklaatehdas tuttu laulu ”Pure Imagination”. Elokuvassa käytetään myös otteita Patrick Doylen sävellyksistä Thoriin, Brian Tylerin sävellyksistä The Dark Worldiin ja Avengers: Age of Ultroniin, ja Joe Harnellin säveltämää ”The Lonely Man” -teemaa vuoden 1978 televisiosarjasta The Incredible Hulk.[99] Hollywood Records julkaisi elokuvan soundtrackin digitaalisesti 20. lokakuuta 2017, fyysisen version ilmestyessä 10. marraskuuta 2017.[106]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor: Ragnarök sai ensiesityksensä Los Angelesin El Capitan Theatressa 10. lokakuuta 2017 ja Australiassa 13. lokakuuta.[107][108] Elokuvateattereihin se ilmestyi Britanniassa 24. lokakuuta 2017,[109] Australiassa 26. lokakuuta 2017[110] ja Pohjois-Amerikassa sekä Suomessa 3. marraskuuta 2017 Imax-formaatissa.[13][111][112] Alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 28. heinäkuuta 2017.[2]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Thor: Love and Thunder

Vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa julkistettiin virallisesti neljäs Thor-elokuva, Thor: Love and Thunder.[113] Hemsworth ja Thompson palaavat rooleihinsa, kuten myös Natalie Portman ja Jaimie Alexander, jotka eivät esiintyneet Thor: Ragnarökissä.[113][114] Waititi palaa ohjaajaksi ja myös käsikirjoittaa sen Jennifer Kaytin Robinsonin kanssa.[113][115] Lisäksi paljastettiin, että Portmanin näyttelemä Jane Foster saisi Thorin voimat, kuten Russell Dautermanin ja Jason Aaronin sarjakuvassa The Mighty Thor.[116] Christian Bale näyttelee elokuvan roistoa Gorr Jumalanteurastajaa.[117] Thor: Love and Thunder sai ensi-iltansa 8. heinäkuuta 2022.[118]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Age of Ultron (2015).[2]
  2. Tuottaja Kevin Feigen mukaan kohtauksessa nähty avaruusalus on Sanctuary II, joka kuuluu Thanokselle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thor: Ragnarok (2017) Box Office Mojo. Viitattu 25.2.2018. (englanniksi)
  2. a b c d e Strom, Marc: Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017 Marvel.com. 28.10.2014. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  3. Owen, Phil & Gonzalez, Umberto: 'Thor: Ragnarok': Marvel Boss Kevin Feige Explains That Mid-Credits Scene The Wrap. 2.11.2017. Arkistoitu 6.11.2017. Viitattu 10.11.2017. (englanniksi)
  4. Na, Wenlei: How Thor pulled off huge celebrity cameo news.com.au. 26.10.2017. Arkistoitu 29.10.2017. Viitattu 10.11.2017. (englanniksi)
  5. Chris Hemsworth Talks Ramping Up the Action for Thor: The Dark World Access Hollywood. Arkistoitu 29.1.2014. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  6. Vejvoda, Jim: Marvel Studios Boss Kevin Feige on the Possibility of Thor 3 IGN. 28.10.2013. Arkistoitu 29.10.2013. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  7. Sneider, Jeff: Marvel Hires One of Its Own Executives to Co-Write 'Thor 3' The Wrap. 29.1.2014. Arkistoitu 30.1.2014. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  8. Weintraub, Steve: Kevin Feige Talks Guardians of the Galaxy, Thor 3, Captain America 3, Doctor Strange, Casting Josh Brolin as Thanos, Comic-Con Plans, and More Collider. 22.7.2014. Arkistoitu 21.7.2014. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  9. Vary, Adam: What’s At Stake For Thor, Captain America, And The "Avengers" Franchise BuzzFeed. 27.10.2014. Arkistoitu . Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  10. Breznican, Anthony: Marvel Studios reveals Phase Three slate, including two-part 'Avengers' threequel Entertainment Weekly. 28.10.2014. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  11. Davis, Justin: Marvel Studios Announces Thor: Ragnarok IGN. 28.10.2014. Arkistoitu 30.10.2014. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  12. a b Hewitt, Chris: Set Phase 3 To Stun. Empire. sivu 21. helmikuu 2016. "Thor: Ragnarok (October 27, 2017)... For “Ragnarok” is, according to Norse legend, the end of the world. Not so fast, says Feige. “I don’t think people will read into that title alone what the movie’s going to be.”... “The film will take place within the cosmos primarily,” confirms Feige, “which is to say, frankly, very little Earth.”"
  13. a b Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films Marvel.com. 10.2.2015. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
  14. Lussier, Germain: Kevin Feige Phase 3 Updates: ‘Thor: Ragnarok,’ ‘Black Panther,’ ‘Inhumans’ and ‘Captain Marvel’ /Film. 12.4.2015. Arkistoitu 13.4.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  15. Lussier, Germain: Everything We Just Learned About The Future Of Marvel Movies io9. 29.6.2015. Arkistoitu 30.6.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  16. Chitwood, Adam: Kevin Feige Reveals When SPIDER-MAN, THOR 3, and More Start Filming Collider. 30.6.2015. Arkistoitu 1.7.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  17. Ryan, Mike: No, ‘Terminator: Genisys’ Director Alan Taylor Doesn’t Like That Spoilerish Trailer, Either Uproxx. 29.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  18. Wickman, Kase: Jamie Alexander Confirms Whether She'll Be Back For 'Thor: Ragnarok' mtv.com. 11.7.2015. Arkistoitu 1.7.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  19. Woerner, Meredith: Jaimie Alexander on being naked, tattooed and alone in Times Square for 'Blindspot' Los Angeles Times. 20.7.2015. Arkistoitu 21.7.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  20. Zuckerman, Esther: Taika Waititi will cameo in his Thor movie The A.V. Club. 1.2.2017. Arkistoitu 1.2.2017. Viitattu 1.2.2017. (englanniksi)
  21. Kit, Borys: 'Thor 3' Finds Its Director The Hollywood Reporter. 2.10.2015. Arkistoitu 2.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  22. a b c Sciretta, Peter: Kevin Feige on How a Marvel Movie Like ‘Doctor Strange’ Is Developed, & Why Time Travel Won’t Ruin the MCU /Film. 4.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  23. Bibbiani, William: Taika Waititi on ‘Wilderpeople’ and ‘Thor: Ragnarok’ CraveOnline. 24.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  24. a b Stack, Tim: How Big Trouble in Little China inspired Thor: Ragnarok Entertainment Weekly. 10.3.2017. Arkistoitu 11.3.2017. Viitattu 21.3.2017. (englanniksi)
  25. a b Alexander, Julia: Thor: Ragnarok Director Talks Making One of Marvel's 'Biggest and Most Different' Movies Polygon. 15.7.2016. Arkistoitu 17.7.2016. Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  26. Blickley, Leigh: Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen The Huffington Post. 23.10.2015. Arkistoitu 24.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  27. Fleming, Mike: Mark Ruffalo Bringing Hulk Into ‘Thor: Ragnarok’ Deadline.com. 15.10.2015. Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  28. Kit, Borys: Mark Ruffalo's Hulk to Appear in 'Thor: Ragnarok' The Hollywood Reporter. 15.10.2015. Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  29. Breznican, Anthony: Mark Ruffalo will bring the Hulk to Thor: Ragnarok Entertainment Weekly. 15.10.2015. Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  30. Frater, Patrick: Marvel’s ‘Thor: Ragnarok’ and Fox’s ‘Alien’ To Shoot in Australia Variety. 21.10.2015. Arkistoitu 22.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  31. a b c d Cronin, Seanna: Thor: Ragnarok to film exclusively in Queensland Sunshine Coast Daily. 23.10.2015. Arkistoitu 23.10.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  32. Blickley, Leigh: Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen The Huffington Post. 23.10.2015. Arkistoitu 23.12.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  33. a b c Cook, Tommy: Everything You Need To Know About ‘Thor: Ragnarok’ Collider.com. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  34. Gonzalez, Umberto: Marvel’s Kevin Feige: Hulk Almost Wasn’t in ‘Thor: Ragnarok’ TheWrap. 14.10.2017. Arkistoitu 14.10.2017. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
  35. Reyes, Mike: What The Thor Movies Need To Do Better, According To Chris Hemsworth Cinema Blend. Arkistoitu 24.11.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  36. Lee, Ben: Is Stellan Skarsgard coming back for Thor: Ragnarok? "They have an option on me" Digital Spy. 16.11.2015. Arkistoitu 1.12.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  37. Leane, Rob: Stellan Skarsgård is in Avengers: Infinity War, but not Thor 3 Den of Geek. 25.2.2016. Arkistoitu 25.2.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  38. Kit, Borys: 'Thor 3' Lands New Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 2.12.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  39. Kit, Borys: Cate Blanchett Joining 'Thor 3' The Hollywood Reporter. 10.12.2015. Arkistoitu 11.12.2015. Viitattu 4.7.2017. (englanniksi)
  40. Kirkland, Chris: Chris Hemsworth re-teams with Ron Howard for adventure 'In the Heart of the Sea' Toronto Sun. 4.12.2015. Arkistoitu 3.1.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  41. Damore, Meagan: Feige Teases Cosmic "Thor: Ragnarok," Thanos' Next Move & More Phase 3 Plans Comic Book Resources. 30.12.2015. Arkistoitu 3.1.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  42. a b Davis, Brandon: Kevin Feige Confirms No Natalie Portman In Thor: Ragnarok Comicbook.com. 13.5.2016. Arkistoitu 13.5.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  43. Butler, Tom: Mark Ruffalo Promises Epic Arc For Hulk Across Thor 3 and Infinity War Yahoo!. 25.1.2016. Arkistoitu 28.1.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  44. a b De Semlyen, Phil: Mark Ruffalo says Thor: Ragnarok is a road movie across the universe Empire. 20.1.2016. Arkistoitu 20.1.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  45. Weintraub, Steve: Taika Waititi on ‘Hunt for the Wilderpeople’, ‘Thor: Ragnarok’ and Disney’s ‘Moana’ Collider.com. 28.1.2016. Arkistoitu 29.1.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  46. Simonot, Suzanne: Samuel L. Jackson tipped to return to Gold Coast for Thor: Ragnarok Gold Coast Bulletin. 4.2.2016. Arkistoitu 15.2.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  47. Damore, Meagan: "Thor's" Jaimie Alexander Addresses Whether Or Not She'll Return For "Ragnarok" Comic Book Resources. 10.3.2016. Arkistoitu 11.3.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  48. Kit, Borys: Jeff Goldblum, Karl Urban Join Marvel's 'Thor: Ragnarok' The Hollywood Reporter. 20.5.2016. Arkistoitu 20.5.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  49. Alexander, Jaimie: Don't worry ;) .... Twitter. 20.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  50. Keyes, Rob: Why Isn’t Lady Sif in Thor: Ragnarok? Screen Rant. 16.10.2017. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
  51. Busch, Anita: Tessa Thompson Joins The Marvel Universe In ‘Thor: Ragnarok’ Deadline.com. 11.4.2016. Arkistoitu 11.4.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  52. Kit, Borys: 'Creed' Star Tessa Thompson Joining 'Thor 3' The Hollywood Reporter. 11.4.2016. Arkistoitu 11.4.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  53. Stack, Tim: Where is Natalie Portman's Jane Foster in Thor: Ragnarok? Entertainment Weekly. 14.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.6.2017. (englanniksi)
  54. Strom, Marc: Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok' Marvel.com. 20.5.2016. Arkistoitu 20.5.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  55. a b c Simonot, Suzanne: Blockbuster to be born on Fourth of July as Marvel confirms Thor: Ragnarok start date The Advertiser (Adelaide). 6.6.2016. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  56. Collura, Scott: Karl Urban Talks Prepping for Thor: Ragnarok IGN. 15.7.2016. Arkistoitu 17.7.2016. Viitattu 10.11.2016. (englanniksi)
  57. Hunt, James: Doctor Strange: post-credits scenes explained Den of Geek. 26.10.2016. Arkistoitu 28.10.2016. Viitattu 10.11.2016. (englanniksi)
  58. Hunt, James: Exclusive: Scott Derrickson explains Doctor Strange’s ending Den of Geek. 28.10.2016. Arkistoitu 29.10.2016. Viitattu 10.11.2016. (englanniksi)
  59. Breznican, Anthony: Doctor Strange revelations: Secrets and Easter eggs from the new Marvel movie Entertainment Weekly. 5.11.2016. Arkistoitu 5.11.2016. Viitattu 10.11.2016. (englanniksi)
  60. Wolfe, April: Marvel Science: Meet the Physicist Called in to Consult on Superhero Movies Houston Press. 17.5.2017. Arkistoitu 17.5.2017. Viitattu 10.6.2017. (englanniksi)
  61. a b 2017 Hit List. Total Film, tammikuu 2017, nro 254, s. 82. MCU Exchangenkautta alkuperäisestä 21.12.2016. (englanniksi)
  62. Cook, Tommy: How ‘Thor: Ragnarok’ Honors & Deviates from Its Comics Foundation Collider.com. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  63. Anderton, Ethan: ‘Thor Ragnarok’ Set Visit: Everything We Learned About the Cosmic Sequel /Film. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  64. a b c Stack, Tim: Thor: Ragnarok: Why does Thor have short hair? Where's his hammer? The plot revealed! Entertainment Weekly. 9.3.2017. Arkistoitu 9.3.2017. Viitattu 21.3.2017. (englanniksi)
  65. Cook, Tommy: ‘Thor: Ragnarok': Why (and How) the Sequel Pivots Away from the Previous ‘Thor’ Movies Collider.com. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  66. D'Alessandro, Anthony: ‘Thor: Ragnarok’ Trailer Stomps Into Hall H With Battling Superheroes – Comic-Con Deadline.com. 22.7.2017. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  67. a b c Cook, Tommy: Here’s How ‘Thor: Ragnarok’ Ties into the Larger MCU Collider.com. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  68. Simonot, Suzanne: It’s a Marvel in the making as Thor: Ragnarok’s ‘majestical’ universe rises on Gold Coast Gold Coast Bulletin. 24.6.2016. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  69. a b De Semlyen, Phil: Jeff Goldblum talks Thor: Ragnarok’s Grandmaster Empire. 6.6.2016. Arkistoitu 6.6.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  70. a b Robinson, Will: Thor: Ragnarok begins filming Entertainment Weekly. 4.7.2016. Arkistoitu 5.7.2016. Viitattu 5.7.2016. (englanniksi)
  71. Waititi, Taika: @JustinRamey8 @Slimybug87 @chrishemsworth @twhiddleston Javier Aguirresarobe is our DP Twitter. 9.7.2016. Arkistoitu 12.7.2016. Viitattu 12.7.2016. (englanniksi)
  72. Flaño, Teresa: Trabajar para Marvel me ha producido satisfacción y frustración El Correo. 26.11.2016. Arkistoitu 29.11.2016. Viitattu 8.1.2017. (espanjaksi)
  73. Dinh, Christine: Get Your First Look at Marvel Studios' 'Thor: Ragnarok' In A New Photo Marvel.com. 5.1.2017. Arkistoitu 6.1.2017. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)
  74. a b Han, Angie: ‘Thor: Ragnarok’ Will Be the Most “Out There” of the Marvel Movies, Teases Taika Waititi /Film. 17.10.2016. Arkistoitu 23.10.2016. Viitattu 28.10.2016. (englanniksi)
  75. Anderton, Ethan: ‘Thor: Ragnarok’ Footage: Hulk vs Thor, Surtur the Demon & More [Comic-Con 2016] /Film. 23.7.2016. Arkistoitu 24.7.2016. Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  76. Vejvoda, Jim: COMIC-CON 2016: THOR: RAGNAROK INCLUDES SURTUR AND FENRIS IGN. 23.7.2016. Arkistoitu 24.7.2016. Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  77. Up to 80 Gold Coast locals have now been sacked from the Thor: Ragnarok movie set Gold Coast Bulletin. 31.7.2016. Arkistoitu 1.8.2016. Viitattu 23.8.2016. (englanniksi)
  78. Clarke, Allan: The Director Of The New Thor Movie Made Hiring Aboriginal People A Priority Buzzfeed. 2.8.2016. Arkistoitu 15.8.2016. Viitattu 23.8.2016. (englanniksi)
  79. Thor: Ragnarok filming in Brisbane causes road closures Brisbane Times. 17.8.2016. Arkistoitu 18.8.2016. Viitattu 23.8.2016. (englanniksi)
  80. Vision of Thor stunt emerges as Brisbane readies itself for filming Nine News. 18.8.2016. Arkistoitu 18.8.2016. Viitattu 23.8.2016. (englanniksi)
  81. Atfield, Cameron: New York City comes to Brisbane ahead of Thor: Ragnarok shoot The Sydney Morning Herald. 21.8.2016. Arkistoitu 21.8.2016. Viitattu 23.8.2016.
  82. Anderton, Ethan: ‘Thor Ragnarok’ Set Visit: Everything We Learned About the Cosmic Sequel - Page 3 /Film. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  83. Anderton, Ethan: ‘Thor Ragnarok’ Set Visit: Everything We Learned About the Cosmic Sequel - Page 2 /Film. 7.9.2017. Arkistoitu 7.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  84. Exclusive: Sam Neill confirms he's in Thor 3 ShortList. 23.9.2016. Arkistoitu 24.9.2016. Viitattu 26.9.2016. (englanniksi)
  85. Fischer, Sean: Thor: Ragnarok Director Teases Planet Hulk Character Comic Book Resources. 3.10.2016. Arkistoitu 3.10.2016. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
  86. a b Lesnick, Silas: Inside Marvel Studios: Explore the Future of the MCU ComingSoon.net. 18.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.6.2017. (englanniksi)
  87. Perry, Spencer: Thor: Ragnarok Wraps Filming, Director Taika Waititi Shares Video from Set ComingSoon.net. 27.10.2016. Arkistoitu 27.10.2016. Viitattu 28.10.2016. (englanniksi)
  88. McMillian, Graeme: 'Thor: Ragnarok' Director Confirms Key 'Planet Hulk' Character to Appear The Hollywood Reporter. 27.10.2016. Arkistoitu 29.10.2016. Viitattu 29.10.2016. (englanniksi)
  89. Bell, Crystal: Thor: Ragnarok Director Taika Waititi Says 'About 80 Percent' Of The Film Was Improvised MTV. 23.7.2017. Arkistoitu 24.7.2017. Viitattu 24.7.2017. (englanniksi)
  90. Hatchett, Keisha: Interview: Moana’s Rachel House on Marginalized Voices in Hollywood and the Need for More Female Directors The Mary Sue. 28.2.2017. Arkistoitu 8.7.2017. Viitattu 8.7.2017. (englanniksi)
  91. Caldwell, Mary: Now casting: Marvel's 'Thor: Ragnarok' needs fit men Atlanta Journal-Constitution. 29.6.2017. Arkistoitu 5.7.2017. Viitattu 8.7.2017. (englanniksi)
  92. Leadbeater, Alex: Thor: Ragnarok Has Finished Its Three Weeks Of Reshoots Screen Rant. 22.7.2017. Arkistoitu 22.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  93. Chitwood, Adam: Tessa Thompson Says the ‘Thor: Ragnarok’ After-Credits Scenes Were Filmed During Reshoots Collider. 27.7.2017. Arkistoitu 24.7.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  94. Jayson, Jay: Thor: Ragnarok Screenwriter Criticizes Marvel Over Credits Screen Rant. 23.7.2017. Arkistoitu 12.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  95. Davis, Brandon: Clancy Brown Cast As Surtur In Thor: Ragnarok ComicBook.com. 23.7.2017. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  96. Penagos, Ryan: Rachel House is called "Topaz" by Grandmaster. Quirky and great scene with Topaz, Valkyrie, Grandmaster. #ThorRagnarok #MarvelSDCC twitter.com. 22.7.2017. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  97. Arrant, Chris: Thor: Ragnarok Co-Writer Said She's Not Getting Credit for Her Work Newsarama. 13.9.2017. Arkistoitu 13.9.2017. Viitattu 19.9.2017. (englanniksi)
  98. Marvel Entertainment: Marvel Studios' Thor: Ragnarok - Behind the Scenes YouTube. 28.9.2017. Viitattu 28.9.2017.
  99. a b c d e Thor: Ragnarok Press Kit Walt Disney Studios. Arkistoitu 9.10.2017. Viitattu 11.10.2017. (englanniksi)
  100. Arvedon, Jon: New Thor: Ragnarok Image Confirms Return of Another Asgardian Comic Book Resources. 27.9.2017. Arkistoitu 28.9.2017. Viitattu 28.9.2017. (englanniksi)
  101. Thor: Ragnarok Industrial Light & Magic. Arkistoitu 24.2.2017. Viitattu 21.3.2017. (englanniksi)
  102. Thor: Ragnarok - Day for Nite Day For Nite. Arkistoitu 24.2.2017. Viitattu 21.3.2017. (englanniksi)
  103. Gonzalez, Umberto: ‘Thor: Ragnarok': Devo’s Mark Mothersbaugh to Compose Score (Exclusive) TheWrap. 22.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 23.8.2016. (englanniksi)
  104. Gettell, Oliver: Devo's Mark Mothersbaugh to score Thor: Ragnarok Entertainment Weekly. 22.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.8.2017. (englanniksi)
  105. Stack, Tim: Thor: Ragnarok director wishes Freddie Mercury could have scored the film Entertainment Weekly. 14.8.2017. Arkistoitu 15.8.2017. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
  106. ‘Thor: Ragnarok’ Soundtrack Details Film Music Reporter. 19.10.2017. Arkistoitu 20.10.2017. Viitattu 22.10.2017. (englanniksi)
  107. Coming up from the USA TODAY Network: College football rankings, 'Thor: Ragnarok' premiere and more USA Today. 9.10.2017. Arkistoitu 9.10.2017. Viitattu 11.10.2017. (englanniksi)
  108. Thor premiere on the Gold Coast Sky News Australia. 27.9.2017. Arkistoitu 9.10.2017. Viitattu 11.10.2017. (englanniksi)
  109. Butler, Tom: Thor: Ragnarok release date brought forward in the UK Yahoo! UK. 29.8.2017. Arkistoitu 29.8.2017. Viitattu 21.9.2017. (englanniksi)
  110. Thor: Ragnarok – watch the first trailer for the Marvel superhero sequel The Guardian. 10.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.6.2017. (englanniksi)
  111. Han, Angie: ‘Star Wars: Rogue One’, ‘Captain America: Civil War’, and More Get IMAX Releases /Film. 8.4.2015. Arkistoitu 8.4.2015. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  112. Thor: Ragnarök (2D) Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
  113. a b c Kit, Borys: Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.7.2019. Arkistoitu 16.7.2019. Viitattu 16.7.2019. (englanniksi)
  114. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  115. Kroll, Justin: 'Thor' Sequel Writing Staff Recruits 'Someone Great's' Jennifer Kaytin Robinson (Exclusive) Variety. 10.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
  116. D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  117. Sneider, Jeff: Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder' Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  118. Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]