Jussi Sainio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jussi Sainio

Johan Walfrid (Juho Walter, Jussi) Sainio (3. lokakuuta 1880 Pyhäjärvi Ul.31. elokuuta 1920 Pietari) oli suomalainen sokerileipuri, Suomen Leipurityöntekijäin Liiton puheenjohtaja ja liittosihteeri sekä sosialidemokraattien kansanedustaja.

Sainion äiti oli itsellinen Henriika Wilhelmiina Heikintytär. Hän kävi kansakoulun ja työskenteli sitten renkinä, sekatavarakaupan myyjänä Hangossa vuosina 1895–1899 sekä viimeksi sokerileipurina Helsingissä, Viipurissa ja Joensuussa vuosina 1899–1918. Sainio toimi myös työväenliikkeen puhujana ja hän oli aktiivinen Suomen leipurityöntekijäin liitossa.

Suomen sisällissodan jälkivaiheissa Sainio siirtyi Venäjälle. Sainio oli Pietarissa punaupseerina ja hän oli mukana perustamassa Suomen kommunistista puoluetta toimien Venäjän kommunistisen puolueen edustajana SKP:ssä. Hän kuoli SKP:n niin sanotun revolveriopposition suorittamien Kuusisen klubin murhien uhrina 31. elokuuta 1920 Pietarissa. Sainio on haudattu yhdessä muiden uhrien kanssa Pietarin Mars-kentälle ja hänen nimensä löytyy kentällä sijaitsevasta Elokuun kommunardien hautakivestä.

Sainio oli SDP:n kansanedustaja 1908–1917 Kuopion läänin itäisestä vaalipiiristä.

Sainio oli naimisissa vuodesta 1914 Hilja Hirvosen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]