Yhdysvaltain republikaaninen puolue

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Republikaani” ohjaa tänne. Republikaanisuutta yleisesti poliittisena ideologiana käsittelee artikkeli Tasavaltalaisuus.
Yhdysvaltain republikaaninen puolue
Republican Party

Republicanlogo.svg

Perustettu 1854
Johto Reince Priebus (pj.)
Ideologia konservatismi, oikeistolaisuus
Toimisto 310 First Street NE
Washington, D.C.
Senaatti 47 / 100
Edustajainhuone 242 / 435
Kansainväliset jäsenyydet International Democrat Union
Kotisivu www.gop.com

Yhdysvaltain republikaaninen puolue (engl. Republican Party, myös Grand Old Party, GOP) eli republikaanit on toinen Yhdysvaltain kahdesta pääpuolueesta. Republikaaninen puolue on perustettu 1854 ja sillä on noin 55 miljoonaa rekisteröityä jäsentä.[1] Republikaaninen puolue on oikeistolainen. Se on pääkilpailijaansa demokraattista puoluetta sosiaalisesti konservatiivisempi ja taloudellisesti liberaalimpi[2]. Puolue on International Democrat Unionin jäsen. Puolueen tunnuseläin on norsu.

Äänestäjäpohja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueen sisällä toimii kaksipuoluejärjestelmille tyypilliseen tapaan useita erilaisia ryhmittymiä. Merkittäviä ryhmiä ovat muun muassa uskonnollinen oikeisto, libertaarit, uuskonservatiivit sekä niin sanotut maltilliset republikaanit.

Republikaaninen puolue ei ole vähemmistöjen suosiossa; esimerkiksi vuoden 2006 vaaleissa se sai 37 % aasialaisten, 30 % latinoiden ja vain 10 % afroamerikkalaisten äänistä.[3]

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Republikaaninen puolue korostaa tyypillisesti yksilön vastuuta.

Republikaanipuolue on aina ajanut vahvaa kansallista puolustusta. Viime aikoihin asti se on kuitenkin suhtautunut negatiivisesti interventioihin. Republikaanit esimerkiksi vastustivat Woodrow Wilsonin liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan ja Kansainliittoa, ja osa vastusti NATO:n perustamista. Republikaanit vastustivat esimerkiksi Somalian ja Balkanin rauhaanpakottamista ja George W. Bush valittiin presidentiksi ulkomaisia operaatioita vastustavalla kampanjalla.

Republikaanipuolue tukee unilateralismia kansallisen turvallisuuden takaamisessa, uskoen Yhdysvaltain oikeuteen ja kykyyn toimia ilman ulkomaista tai kansainvälistä tukea. Tämä liittyy Yhdysvaltoja sitovien kansainvälisten yhteisöjen kuten Yhdistyneiden kansakuntien ja kansainvälisten sopimusten vastustukseen. Puolueen nykyisiin ulkopoliittisiin teemoihin kuuluu terrorismin vastainen sota.

Useat republikaanit kannattavat niin sanottua tarjontapuolen taloustiedettä (supply-side economics). Reaganin tähän nojaavaa talouspolitiikkaa kutsuttiin aikoinaan nimellä ”reaganomics”. Republikaanit uskovat veronalennusten tukevan talouskasvua, mikä johtaa pidemmällä aikavälillä myös valtion verotulojen kasvuun. Puolue suhtautuu myönteisesti vapaakauppaan ja tuki esimerkiksi NAFTA:n ja CAFTA:n syntyä. Ammattiliittoihin se puolestaan suhtautuu varauksellisesti.

Puolue toteutti George W. Bushin kaudella merkittäviä veronalennuksia parantaakseen Yhdysvaltain taloudellista tilannetta. Se purki liiketoimintaa hankaloittavaa byrokratiaa ja edisti erityistalousalueiden syntyä. Erityistalousalueilla on köyhiä alueita, joille koetetaan houkutella yritystoimintaa alhaisilla veroilla. Puolue vastustaa minimipalkkojen nostoa. Yhdysvaltain valtionvelka kasvoi ainakin Ronald Reaganin ja George W. Bushin aikana tuntuvasti heidän tekemiensä veronkevennysten johdosta. Yhdysvalloille lainaus on tosin valuuttariskitöntä velan ollessa dollareissa, ja korkomenojen osuus verotuloista pysyy samana, mikäli talous kasvaa riittävällä nopeudella.

Vuonna 2008 republikaaninen puolue käsitteli ensimmäistä kertaa ilmastonmuutosta, jolloin ohjelmassa todettiin, että ihmisen toiminta lisää hiilidioksidia ilmakehässä. Ohjelmavedoksessa todettiin myös, että hiilidioksidin lisäys ilmakehässä lämmittää ilmastoa. Nykyisessä ohjelmassa ei ole jälkimmäistä lausetta, jonka sijaan hiilidioksidin pitkäaikaisten vaikutusten todetaan olevan ”tieteellisen tutkimuksen kohteena”.[4][5] Puolue pitää kuitenkin tärkeänä energiaomavaraisuuden lisäämistä, päästöjen vähentämistä, kasvihuonekaasujen vähentämistä ja energiatehokkuuden parantamista. Päästöjen vähentämiseksi on tärkeää lyhyellä aikavälillä ottaa käyttöön päästöttömiä energialähteitä, kuten ydinvoima ja vaihtoehtoiset energialähteet.[6]

Suuri osa republikaaneista tukee laajaa aseenkanto-oikeutta, osittain koska se on tärkeä kysymys äänestäjille alueilla, joilla republikaanit ovat perinteisesti olleet vahvoja. Suuri osa republikaaneista tukee myös kuolemanrangaistusta ja yleensäkin tiukkoja rangaistuksia keinona vähentää rikollisuutta.

Sosiaalipolitiikassa enemmistö puolueesta vastustaa abortteja ja homoseksuaalien avioliitto-oikeutta. Merkittävä osa vastustaa myös homoseksuaalien parisuhteiden rekisteröintiä. Suuri osa vastustaa myös julkista terveydenhuoltoa, jollainen on olemassa muodossa tai toisessa Euroopassa ja Kanadassa. Jopa 68 prosenttia republikaaneista kiistää evoluution[7].

Puolue vastustaa sukupuoli-kiintiöitä ja vähemmistöjen suosimista esimerkiksi opiskelupaikoissa ja työnhaussa.[8][9]

Puolueen sisällä vaikuttavista ryhmittymistä johtuen kaikki republikaanit eivät suinkaan ole samaa mieltä kaikista kysymyksistä. Esimerkiksi etelästä valittu demokraatti saattaa olla mielipiteiltään paljon lähempänä eteläisiä republikaaneja kuin lännestä valittu republikaani.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue perustettiin vuonna 1854 orjuuden laajentamista uusiin osavaltioihin vastustavien Whigien, pohjoisen demokraattien ja Free Soil Partyn yhteenliittymänä. Ensimmäisen kerran se pääsi valtaan Abraham Lincolnin tultua valituksi presidentiksi vuonna 1860. Republikaanit aloittivat tuolloin rohkean uudistussuunnitelman, johon kuului kansallispankin perustaminen, paperirahan käyttöönotto, Yhdysvaltain pohjoisosien teollisuuden suojelemiseksi säädetyt korkeat tuontitullit, länteen muuttaville uudisasukkaille annettu ilmainen maa sekä rautateiden rakentaminen. Suunnitelmat eivät miellyttäneet etelävaltioita, minkä seurauksena osa niistä päätti erota unionista ja Yhdysvaltain sisällissota syttyi.

Puolueen johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisia republikaaneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]