Luettelo Yhdysvaltain puolueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Amerikan yhdysvalloista on siellä käytetyn enemmistövaalitavan johdosta tullut kaksipuoluejärjestelmä. Vaikka liittovaltion tasolla päättäjiä on vain kahdella puolueella, on Yhdysvalloissa myös pienpuolueita, niin kutsuttuja ”kolmansia puolueita”. Luettelo Yhdysvaltain puolueista sisältää merkittävimmät yhdysvaltalaispuolueet.

Jotta puolueiden merkittävyyttä voisi arvioida, luettelossa on ilmoitettu myös mm. tietoja puolueiden äänestäjämääristä. Tiedot ovat suuntaa antavia, ja niiden ajankohta on otettava huomioon.

Puolueet liittovaltiollisissa luottamustehtävissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa luettelossa ovat Yhdysvaltain kongressissa edustetut puolueet. Luettelon tiedot ovat 111. kongressista, joka kokoontuu tammikuusta 2009 lähtien.

Senaatissa on kaksi sitoutumatonta senaattoria, jotka äänestävät demokraattien ryhmän (engl. caucus) mukana.[1]

Puolueen nimi Englanniksi Perustettu Kongressiedustajia[2] Senaattoreita[2]
Yhdysvaltain demokraattinen puolue Democratic Party 1828[3] 255 56
Yhdysvaltain republikaaninen puolue Republican Party 1854 178 41

Merkittävät liittovaltiolliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueen nimi Englanniksi Perustettu Äänestyslipukkeilla (2008)[4] Ääniä edustajainhuoneen vaaleissa[5] Ääniä senaatin vaaleissa[6]
Yhdysvaltain demokraattinen puolue Democratic Party 1828[3] 50 osavaltiossa 42 082 311 32 344 708
Kieltolakipuolue Prohibition Party 1869 3 osavaltiossa
Libertaaripuolue Libertarian Party 1971 45 osavaltiossa 657 435 612 732
Perustuslakipuolue Constitution Party 1992 37 osavaltiossa 68 031 26 934
Yhdysvaltain republikaaninen puolue Republican Party 1854 50 osavaltiossa 35 674 808 25 437 934
Sosialistinen työväenpuolue Socialist Workers Party 1938 10 osavaltiossa 17 089 7 057
Sosialistinen vapautuspuolue Party for Socialism and Liberation 2004 12 osavaltiossa
Sosialistipuolue Socialist Party USA 1973 8 osavaltiossa 385 47
Vihreä puolue Green Party of the United States 2001 32 osavaltiossa 234 939 295 935
Working Families Party 1998 160 146 148 792

Osavaltiolliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsenäiset osavaltiolliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavilla puolueilla on edustusta osavaltioiden lainsäädäntöelimissä tai yli sadantuhannen äänestäjän kannatus liittovaltion kongressivaaleissa.

Puolueen nimi Englanniksi Perustettu Edustajia osavaltion lainsäädännössä Huomautuksia
Montanan perustuslakipuolue Constitution Party of Montana 1995 1 (Montanan edustajainhuone)[7]
New Yorkin konservatiivinen puolue Conservative Party of New York State 1962 152 549 ääntä liittovaltion edustajainhuoneen vaaleissa ja 179 287 senaatin vaaleissa 2006
Vermontin edistyspuolue Vermont Progressive Party 1999 6 (Vermontin edustajainhuone)[8]

Liittovaltiollisten puolueiden osavaltiopuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat osavaltiolliset puolueet ovat virallisesti liittovaltiollisen puolueen tytärpuolueita.

Osavaltio Demokraattinen puolue[9] Vihreä puolue[10]
Alabama Alabama Democratic Party Alabama Green Party
Alaska Alaska Democratic Party Green Party of Alaska
Arizona Arizona Democratic Party Arizona Green Party
Arkansas Arkansas Democratic Party Green Party of Arkansas
Colorado Colorado Democratic Party Green Party of Colorado
Connecticut Connecticut Democratic Party Green Party of Connecticut
Delaware Delaware Democratic Party Green Party of Delaware
Etelä-Carolina South Carolina Democratic Party South Carolina Green Party
Etelä-Dakota South Dakota Democratic Party
Florida Florida Democratic Party Green Party of Florida
Georgia Democratic Party of Georgia Georgia Green Party
Havaiji Democratic Party of Hawaii Green Party of Hawai’i
Idaho Idaho Democratic Party Idaho Green Party
Illinois Democratic Party of Illinois Illinois Green Party
Indiana Indiana Democratic Party Indiana Greens
Iowa Iowa Democratic Party Iowa Green Party
Kalifornia California Democratic Party Green Party of California
Kansas Kansas Democratic Party Kansas Green Party
Kentucky Kentucky Democratic Party
Louisiana Louisiana Democratic Party Green Party of Louisiana
Länsi-Virginia West Virginia State Democratic Party Green Party of West Virginia
Maine Maine Democratic Party Maine Green Independent Party
Maryland Maryland Democratic Party Maryland Green Party
Massachusetts Massachusetts Democratic Party Green-Rainbow Party of Massachusetts
Michigan Michigan Democratic Party Green Party of Michigan
Minnesota Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party Green Party of Minnesota
Mississippi Democratic Party of the State of Mississippi Green Party of Mississippi
Missouri Missouri Democratic Party Progressive Party of Missouri
Montana Montana Democratic Party
Nebraska Nebraska Democratic Party Nebraska Green Party
Nevada Nevada State Democratic Party Green Party of Nevada
New Hampshire New Hampshire Democratic Party
New Jersey New Jersey State Democratic Committee Green Party of New Jersey
New Mexico Democratic Party of New Mexico New Mexico Green Party
New York New York State Democratic Party Green Party of New York State
Ohio Ohio Democratic Party Green Party of Ohio
Oklahoma Oklahoma Democratic Party Green Party of Oklahoma
Oregon Democratic Party of Oregon Pacific Green Party of Oregon
Pohjois-Carolina North Carolina Democratic Party North Carolina Green Party
Pohjois-Dakota North Dakota Democratic-NPL Party
Pennsylvania Pennsylvania Democratic Party Green Party of Pennsylvania
Rhode Island Rhode Island Democratic Party Green Party of Rhode Island
Tennessee Tennessee Democratic Party[11] Green Party of Tennessee
Texas Texas Democratic Party Green Party of Texas
Utah Utah Democratic Party Green Party of Utah
Vermont Vermont Democratic Party Vermont Green Party
Virginia Democratic Party of Virginia Green Party of Virginia
Washington Washington State Democratic Party Green Party of Washington State
Wisconsin Democratic Party of Wisconsin Wisconsin Green Party
Wyoming Wyoming Democratic Party Wyoming Green Party
Columbian piirikunta District of Columbia Democratic State Committee (DCDSC) D.C. Statehood Green Party

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Members of the Democratic Caucus Democratic Caucus of the United States Senate. Viitattu 17.2.2009.
  2. a b Congressional profile Yhdysvaltain edustajainhuoneen rekisterinpitäjän virasto. Viitattu 17.2.2009.
  3. a b Edeltäjä, demokraattinen republikaanipuolue, perustettiin v. 1792
  4. Winger, Richard: 2008 petitioning for President Ballot Access News. 18.10.2008. Viitattu 19.10.2008.
  5. Recapitulation of Votes Cast for United States Representatives Election of Nov. 7, 2006 Yhdysvaltain edustajainhuoneen rekisterinpitäjän virasto. Viitattu 18.10.2008. (englanniksi)
  6. Recapitulation of Votes Cast for United States Senators (Terms Beginning Jan. 4, 2007), Election of Nov. 7, 2006 Yhdysvaltain edustajainhuoneen rekisterinpitäjän virasto. Viitattu 18.10.2008. (englanniksi)
  7. Montana Legislative Roster Montana Legislature. Viitattu 18.10.2008. (englanniksi)
  8. Progressive State Representatives Vermont Progressive Party. Viitattu 18.10.2008.
  9. White, Deborah: Link Directory to 50 State Democratic Parties About.com. Viitattu 17.11.2010. (englanniksi)
  10. Directory of all state Green Party contacts Yhdysvaltain vihreä puolue. Viitattu 19.10.2008. (englanniksi)
  11. http://www.tndp.org/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]