Yhdysvaltain edustajainhuone

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdysvaltain edustajainhuone
Logo
Logo
Obama Health Care Speech to Joint Session of Congress.jpg
Tyyppi Alahuone
Puhemies John Boehner
Edustajia 435
112USHouseStructure.svg
Puolueet

     Republikaanit (241)

     Demokraatit (191)
www.house.gov Kotisivut

Yhdysvaltain edustajainhuone (engl. United States House of Representatives) on Yhdysvaltojen kaksikamarisen parlamentin eli Yhdysvaltain kongressin osa, jota pidetään usein "alahuoneena".

Edustajainhuoneessa on kaikkiaan 435 äänivaltaista edustajaa. Edustajainhuoneeseen valitaan joka toinen vuosi edustajat jokaisesta osavaltiosta siten, että edustajien määrä suhteutetaan osavaltion asukaslukuun. Jokaiselle osavaltiolle on kuitenkin taattu vähintään yksi edustajanpaikka. Vuonna 2010 edustajainhuoneen voimasuhteet olivat seuraavat: republikaanit 242, demokraatit 193.

Kahden vuoden välein valittava edustajainhuone on tarkoitettu välittämään kuvaa kansalaisten senhetkisistä mielipiteistä, kun taas hitaammin muuttuva senaatti on tarkoitettu pohdiskelevammaksi kamariksi. Edustajainhuoneella on esitysoikeus kaikkien niiden lakien osalta, joilla pyritään hankkimaan rahaa tai saattamaan alulle virkasyyteprosessi. Lakialoitteen on saatava kummankin kamarin hyväksyntä, ennen kuin se etenee presidentin vahvistettavaksi.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yhdysvaltain edustajainhuone.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.