Yhdysvaltain senaatti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdysvaltain senaatti
Logo
Logo
111th US Senate class photo.jpg
Tyyppi Ylähuone
Puhemies Joe Biden
Edustajia 100
113th United States Senate Structure.svg
Puolueet

     Demokraatit (53)

     Republikaanit (45)
Kotisivut

Yhdysvaltain senaatti (engl. United States Senate) on Yhdysvaltain kaksikamarisen kongressin ylähuone. Senaatilla on muutamia kongressin alahuoneelta eli Yhdysvaltain edustajainhuoneelta puuttuvia oikeuksia, kuten ratifioinnin ehtona olevien sopimusten hyväksyminen. Molemmat huoneet voivat esitellä lakiehdotuksia, mutta perustuslain mukaan senaatti ei voi kuitenkaan tehdä aloitetta veroja koskevista laeista. Tullakseen voimaan kaikki ehdotukset vaativat sekä edustajainhuoneen että senaatin hyväksynnän.

Jokaista osavaltiota edustaa asukasmäärästä riippumatta kaksi senaattoria. Yhteensä senaattiin kuuluu siis sata jäsentä.[1] Tammikuusta 2013 lähtien senaatti on koostunut 53 demokraatista, 45 republikaanista ja kahdesta sitoutumattomasta jäsenestä.

Puheenjohtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain varapresidentti on senaatin puheenjohtaja. Hän saa äänestää vain senaatin äänten mennessä tasan. Hänen poissa ollessaan virkaa hoitaa senaattorien keskuudesta valittu puheenjohtaja pro tempore, [2] joka on tavan mukaan enemmistöpuolueen virkaiältään vanhin senaattori. Käytännön puheenjohtajan työ delegoidaan yleensä virkaiältään nuoremmille senaattoreille (toisinaan myös vähemmistöpuolueelle), jotta toimintatavat tulisivat heille tutuksi.[3]

Senaattorien valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunkin senaatin jäsenen eli senaattorin kausi kestää kuusi vuotta, ja joka toinen vuosi valitaan kolmasosa senaatin edustajista. Vaalit on järjestetty siten, että yhden osavaltion paikoista vain toinen on tarjolla samana vuonna. Senaattoriksi pääsee osavaltiossaan eniten ääniä saanut ehdokas. Mikäli kukaan ei saa enemmistöä äänistä, pidetään suurimman äänimäärän keränneiden kesken uusintakierros. Sekä demokraattisen että republikaanisen puolueen ehdokkaat osallistuvat esivaaleihin ennen varsinaista äänestystä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harri Rinta-aho, Marjaana Niemi, Päivi Siltala-Keinänen & Olli Lehtonen: Historian Tuulet 7, s. 83. Otava, 2004.
  2. Gill, Kathy: US Senate. Organization About.com: US Politics. Viitattu 29.6.2010.
  3. Hillary takes Senate gavel -- for an hour CNN.com AllPolitics. 24.1.2001. Viitattu 29.6.2010. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • MacNeil, Neil – Baker, Richard A.: The American Senate: An Insider’s History. Oxford: Oxford University Press, 2013. ISBN 978-0-19-536761-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.