Talousliberalismi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Taloudellinen liberalismi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talousliberalismi tarkoittaa markkinaliberalismin (tai klassisen liberalismin) taloudellisia näkökohtia kuten vapaakauppaa sekä verotuksen ja talouden sääntelyn vähyyttä.lähde?

Henkilö voi olla talousliberaali olematta kuitenkaan arvoliberaali. Markkinaliberaali tarkoittaa henkilöä, joka on sekä talous- että arvoliberaali;[1] Yhdysvaltojen ulkopuolella usein sanotaan vain ”liberaali”. Klassiset liberaalit olivat melkein poikkeuksetta markkinaliberaaleja, siis myös talousliberaaleja.lähde?

Talousliberaali kannattaa kapitalistista markkinataloutta, mutta useimmiten hyväksyy myös rajoitetusti markkinahäiriöitä korjaavia sääntelytoimia. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi määräävän markkina-aseman väärinkäytön kieltäminen ja ympäristöhaittaverot. Useimmiten talousliberaali hyväksyy myös rajoitetun ja valinnanvapautta maksimoivan verorahoitteisen sosiaaliturvan, esimerkiksi negatiivisen tuloveron tai perustulon ja palvelusetelit muun muassa koulutusta ja terveydenhoitoa varten.lähde?

Markkinaliberalismia on kritisoinut muun muassa filosofi Kari Enqvist, jonka mukaan jos täyttä vapautta markkinoilla vaativat vaativat itselleen valtion tukia, he eivät olekaan markkinaliberalisteja.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirkpatrick, Jerry. Montessori, Dewey, and Capitalism. TLJ Books, 2008, p. 35.lähde tarkemmin?
  2. Markkinauskovaiset vaativat nyt itselleen tukiaisia YLE Uutiset. 11.5.2020. Viitattu 21.12.2021.