Luettelo Suomen huonekaluvalmistajista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomessa huonekaluja valmistavista ja valmistaneista yrityksistä. Luettelo painottuu sarjavalmistuksena irtohuonekaluja valmistaviin yrityksiin ja muotoilupainotteisiin yrityksiin muotoilijaluetteloineen. Luettelosta on jätetty pois pelkästään alihankintaa tai tilaustuotteita tekevät sekä kiintokalusteita, kuten keittiö- ja kylpyhuonekalusteita, saunanlauteita ja kiinteitä komeroita valmistavat yritykset.

Yritys Paikkakunnat Tuotteita Suunnittelijoita Alkuvuosi Päättymisvuosi Huom.
60° North Design - betonikalusteet - - jatkuu -
Aarnikaluste Oy Häijää puusängyt[1] - - - -
A-Factory Oy Kaarina Artek- ja Vitra-kalusteet ks. Artek 2014 jatkuu ent. Korhonen, om. Vitra
Adea Oy Kauhajoki kodinkalusteet Mia Cullin
Tuula Falk
Tomi Kouvola
Mikko Laakkonen
Jukka Setälä ym.
- - -
Adelta - - Pauli E. Blomstedt (uustuotanto)
Antti Evävaara
Eliel Saarinen (uustuotanto)[2]
- - -
Adi Kalusteet Oy Halikko toimistokalusteet - - - -
aGus Koijärvi koivukalusteet - 2020 jatkuu -
Aitokaluste Kajaani, Helsinki sohvat, sängyt ja tuolit - - - -
Aitopuu Oy Hattula mäntykalusteet - - - [3][4]
Amexpo Oy Kauhajoki vesisängyt[5] - - - -
Hkt Heikki Antila Ky Kauhajoki - - - - -
Anttiina Oy Kauhajoki ruokaryhmät - - - -
Arcus Oy - - - 1985 1987 Puolimatka-konsernin lyhytaikainen yritys, myytiin Askolle[6]
Artek Helsinki laaja valikoima Alvar Aalto
Aino Aalto
Elissa Aalto
Eero Aarnio
Ronan & Erwan Bouroullec
Konstantin Grcic
Ville Kokkonen
Harri Koskinen
Yrjö Kukkapuro
Juha Leiviskä
Ben af Schultén
Ilmari Tapiovaara
Tapio Wirkkala
1935 jatkuu omia myymälöitä, om. Vitra
Artekno Kangasala
Luopioinen
Sahalahti
Ngv design, eero aarnio, globe chair 1963-65 01.JPG
Pallotuoli, Eero Aarnio.
lujitemuovikalusteet, mm. Askon Pallotuoli ja Pastilli
Eero Aarnio 1953 jatkuu päätoimialoina pakkaukset ja veneet[7]
Artzan Oy Posio design-puuhuonekalut Simo Heikkilä 1985 - omistajina Pentik ja Posion kunta[8]
Asko Lahti laaja valikoima Eero Aarnio
Hannele Bonsdorff
Olli Borg
Voitto Haapalainen
Birger Hahl
Risto Halme
Harald Honkanen
Maija Heikinheimo
Gurli Johansson
Markku Karjunen
Pauli Kolkka
Arto Kukkasniemi
Torsten Laakso
Ilmari Lappalainen
Aulis Leinonen
Olavi Lieto
Vico Magistretti
Aarne Metso
Esko Pajamies
Markku Pakkanen
Jussi Peippo
Pekka Rannikko
Antti Salmenlinna
Annikki Tapiovaara
Ilmari Tapiovaara
Eevert Toivonen
Ilse Töyrylä
Birgitta Waldonen
Tapio Wirkkala
1917 1999 tavaramerkin omistaa nyt Indoor Group, sohvatuotantoa jatkaa Insofa Oy
Avarte Group Oy Helsinki julkis- ja kodinkalusteet, etenkin Yrjö Kukkapuron huonekalut[9] Yrjö Kukkapuro
Samuli Naamanka
Mikko Paakkanen
Simo Heikkilä
1980 2013 Avarte jatkoi Haimi Oy:n liiketoimintaa 1980
Oy BD-Möbel Ab Pietarsaari nahkakalusteet - - - ilmeisesti Oy Bjarne Dahlqvistin jatkaja
Bedder Helsinki vesisängyt[10] - - - -
Bestwood Ky Kinnula sorvatut puukalusteet[11] - - - -
Billnäs Bruks Ab Pohja toimistokalusteet - 1641 1974 [12]
N. Bomanin Höyrypuusepäntehdas Turku laaja valikoima Carin Bryggman 1871 1955 vai 1967[12] -
HKT Borg-Möbel Oy Ab Kokkola - - 1983 2005 -
Bothnia Marketing Oy Kauhajoki mäntysängyt[13] - - -
Botniapuu Oy Kurikka mänty- ja koivuhuonekalut, ruokailukalusteet[14] - - - -
Brahean Veistäjät Oy - - - 1978 2010[15] -
Chippendale Oy Sastamala tyyli- ja julkiskalusteet - 1949 jatkuu -
Oy Bjarne Dahlqvist Pietarsaari - - 1967 1977[16] konkurssi[17]
Economic-Kaluste - toimistokalusteet Simo Heikkilä
Yrjö Wiherheimo[18]
- - -
EFG-Tuolituotanto Oy Lahti toimistotuolit - 1997 2010 Askon julkikalusteyksikön jatkaja, kuului kansainväliseen EFG-konserniin[19]
Eimi Kaluste Oy Padasjoki keinutuolit Netta Korhonen
Elina Hildén
1963 jatkuu -
EH-Kaluste Jurva sohvat - 1972 2002[20] -
Oy Ekwall Ab (vuoteen 1925 asti Porin sänkytehdas) Pori tuolit, lastenkalusteet, teevaunut, ravintolakalusteet Werner West 1909 - 75 % tuotannosta vientiin[21]
Enso-Gutzeit Vallilan tehdas Helsinki Dux-huonekalut ja -patjat[22] - - - -
E-P:n Kaluste Oy Jalasjärvi sohva- ja sänkykomponentit - - jatkuu -
Espe - - - 1912 (Valjasliike Oy)[12] - -
Etella Oy Lahti sohvat ja nojatuolit - 1984[23] - -
F-Kaluste Ky Kauhajoki nahkanojatuolit[24] - - - -
Fat Douglas Helsinki designkalusteet - - - om. Jouni Repo
Finnbed Oy Lahti vesisängyt[25] - - - -
Finnbrass Oy Kiukainen metallisängyt - 1970-luvun alku - [26]
Finsoffat Oy Kerava sohvat, nojatuolit, sohvapöydät - 1970 jatkuu -
Formverk Helsinki - Kenneth Wikström - - oma myymälä
Ab Furbig Oy (v:een 1985 Oy Finnark Ab) Pedersöre mäntykalusteet[27] - 1969 2002 (konkurssi) 85 % vientiin[28]
Furnex Ky Lahti nahkakalusteet[29] - - - -
HKV Jouko Haapala Oy Kauhajoki sohvat ja nojatuolit, tuolit ja pöydät - 1982 - -
Haimi Oy Helsinki julkis- ja kodinkalusteet (Karuselli-tuolin ym. Kukkapuron kalusteiden alkuperäinen valmistaja) Yrjö Kukkapuro
Pekka Perjo
Reino Ruokolainen
Tobia Scarpa
1943[30] 1980 Karuselli chair by Yrjo Kukkapuro.jpg
Karuselli, Yrjö Kukkapuro
Hakola Huonekalu Oy Kurikka sohvat ym Hanna Anonen
Heikki Aska
Samuli Helavuo
Iina Kettunen
Joanna Laajisto
Petra Lassenius
Lotta Maija
Anni Pitkäjärvi
Fanni Suvila
Ines Wartiainen
1993 jatkuu oma verkkokauppa
Helno Oy Jyväskylä puulaverit - - - Helylän ent. työntekijöiden perustama
Helsingin Teräshuonekalutehdas Oy Heteka Helsinki rautasängyt - 1932 1964
Helylä Sortavala - - 1881 1939 [12]
Henttonen[4] - - - - - -
Hietalahden Oy - - - 1884 1920 [12]
E J Hiipakka Oy Kurikka kodinkalusteita - 1951 jatkuu myös sopimusvalmistusta ja kalustekomponenttien tukkukauppaa
Hilding Anders Finland Oy Närpiö Eden-sängyt ja -patjat - - - "Suomen suurin sänkyvalmistaja", ruotsalainen emoyhtiö
HKT Hilocx Oy Nokia sohvat[31] - 1979 1999 (konkurssi)[32] myös metalli- ja marmorikalusteiden maahantuontia
Hirvelä Oy Seinäjoki julkiskalusteet, myymäläkalusteet - 1976 jatkuu -
HL-Kaluste Oy Hollola sohvat, vuodesohvat[33] - - - -
Huonekaluvalmistamo Martti Honkanen Kellokoski sohvat ja nojatuolit[34] - - - -
Hoviset Oy - Venla-koivukalusteet - 1994 jatkuu -
HT-Collection Oy (ent. Huonekalutuote) sohvat ja nojatuolit (mm. oma mallisto Isku-myymälöille) - - 1959 jatkuu -
Huonekaluliikkeitten Oy[4] - - - - - -
Toivo Ruolan Huonekalutehdas Oy Raisio tyylikalusteet[35] - - - sulautunut v. 2000 Huonekalu-Ruola Oy:öön, joka lakannut 2015[36]
Oy Huonekalutaide Ab Möbelkonst Helsinki nojatuolit - 1924 1931 Bomanin tytäryhtiö[37]
Oy Huonekalutehdas ja Sorvimo Turku - - 1926 1934 [12]
Huonekalutuote[4] - - - - - -
Hurri kaluste[4] - - - - - -
Hyvelä tuote[4] - - - - - -
Bernhardt Häkli/HKT Häkli Lahti - Ilmari Tapiovaara 1925 1966[12] -
Hämeen Kalustaja[4] - - - - - -
Härmän Sisustus[4] - - - - - -
Ikihonka Oy Suomussalmi mäntykalusteet - - 1996 konkurssi,[38] valtaosin vientiin[39]
Ilmajoen Teräsputkikaluste Oy Ilmajoki ulkokalusteet, pukuhuonekalusteet, aulakalusteet - 1960 jatkuu -
Ilosen Puutyö Ky Hauho puukalusteet[40] - 1954 jatkuu -
Incap Furniture Oy (ent. Euro Pine) Haapavesi
Kärsämäki
Varpaisjärvi
mäntykalusteet - - - pääasiassa alihankintaa mm. Ikealle[41]
Inno (Inno Interior Oy, Inno-Tuote Oy) Espoo julkiskalusteita Simo Heikkilä
Jouko Järvisalo
Pentti Hakala
Ari Kanerva
Vertti Kivi
Harri Korhonen
Mikko Laakkonen
Julie Tolvanen
Kenneth Wikström
1974 jatkuu -
Inpuu Kinnula - - - - -
Insofa Oy Lahti sohvat - - - ent. Askon sohvatehdas
Interface Oy Kurikka
Heinola
sohvat ja nojatuolit[42] - - - -
Aktiebolaget Iris - jugendkalusteet Louis Sparre - - -
Isku-Yhtymä Oy Lahti laaja valikoima Tapio Anttila
Kurt Hvitsjö
Risto Halme
Tapani Laukkanen
Juha Lätti
Maija Olkkonen
Mikko Paakkanen
Raimo Räsänen
Nea Vikström ym.
1928[12] - omia myymälöitä
Jakki-Kaluste Ky Tampere sohvat ja nojatuolit[43] - - - -
Janella (PSL-Hietaranta Oy) Kauhajoki julkiskalusteet
kodinkalusteet
myymäläkalusteet
Kidset-lastenkalusteet
- 1976 jatkuu -
Jobart - - - - - -
Joutjärvi Oy Lahti puukalusteet, mm. pinnatuolit - 1938 1964[12] vai myöh.?[4] -
Junet Kurikka hoivakalusteet - - - -
Jurva Huonekalu Ky Kurikka puuhuonekalut - - - -
Jurva-Kaluste Jurva mänty- ja koivukalusteet[44] - - - -
Jurvan Tyylikaluste Oy Kurikka tyylihuonekalut - 1969 jatkuu -
Juurikorpi[4] - - - - 2007 konkurssi[45]
Juvako Juva mäntykalusteet - - 1985 (Vainio-Puhjun konkurssi) -
Juvart Juva Reading corner with armchair and lamp.jpg
Blues-nojatuoli, Jouko Järvisalo

Viiva- ja Scandia-hyllystöt
Blues- ja Flow-nojatuolit
Pyramid-, Jano- ja Pisara-tuolit
Asema-pöytä
Jouko Järvisalo
Kimmo Varjoranta
1981 - 1988 Muuramen omistukseen[46]
Juvi Production - puuhuonekalut - - - -
HKT Urpo Järvinen Oy Ilmajoki sohvapöydät[47] - - -
K-Puu Werner Kuhn Ky puukalusteet Werner Kuhn - 1978 1987 konkurssi
Kaani (123 Design Oy) Turku julkis- ja kodinkalusteet
Brilliance
Daydream
Jazz
Mobile
Sointu
PoP
Esko Niinikorpi
Ristomatti Ratia
A-P Inkinen
Timo Saarnio
Tanja Sipilä
Susanna Hoikkala[48]
- - omia myymälöitä
HKT Asser Kaari Ky Teuva sohvat ja nojatuolit Rainbow[49] - 1979 1994 (konkurssi)
Kaarnakoski Oy Iitti nahka- ym. sohvat[50] - - - -
Kaipola[4] - - - - - -
Kalot-Pine Ky Kuusamo mäntykalusteet[51] - - - -
Oy Kalustaja Ab Helsinki - - 1914 1937 [12]
Kaluste Halmekari - - - - - -
Kaluste-Hirsimäki Ky Ilmajoki säilytyskalusteet koivusta[52] - - - -
Kaluste Kirsi Ky Hollola sohvapöydät, kukkapylväät[53] - - - -
Kalustekiila Lahti nahkakalusteet Ahti Taskinen
Maija Ruoslahti
- - -
Kaluste-Parviainen[4] - - - - - -
Kaluste-Sivenius Ky Lahti nahkakalusteet[54] - - - -
Kaluste-Valiot Oy Kajaani kokopuiset sängyt, lipastot, vaatekaapit ja kirjoituspöydät - 1985 jatkuu -
Kaluste-Valmiste Oy - taivutetut koivukalusteet[55] - - - -
Kalusto-Kolmio Oy Hollola koti- ja toimistokalusteet Ahti Taskinen[56] 1961 1991 (konkurssi)[57] -
Kamila Kauhajoki sohvapöydät[58] - - - -
HKT Kanninen Ky Kitee koivu- ja mäntysängyt[59] - - - -
Karolus-Kaluste Oy Kärkölä ruokailuryhmät[60] - - - -
Kaustisen Talonpoikaiskaluste Oy Kaustinen mäntyhuonekalut - 1978 - =Kaustiset?
Kaustiset Kalusteet Kaustinen mäntyhuonekalut - 1978 2001 konkurssi,[61] viennin osuus oli 90%[62]
HKT Kelopuu Mäntyharju mäntykalusteet[63] - - - -
Keravan Puusepäntehdas Oy Kerava julkis- ja kodinkalusteet
mäntykalusteet
Olle Filén
Einari Kyöstilä
Margaret Nordman
Olof Ottelin
Ilmari Tapiovaara
Werner West
1908 1984 Stockmannin omistuksessa 1919–1985[12]
Ky E. Ketonen Kb Ähtävä ruokailuryhmät koivusta[64] - - - -
Kiila kaluste[4] - - - - - =Kalustekiila?
Kimmokaluste Oy (Kimmopuu) Kärkölä mäntykalusteet - - 1985 konkurssi[65]
Kirjo kaluste[4] - - - - - -
Kiteen Huonekalutehdas Oy Kitee puuhuonekalut - 1990 jatkuu -
Kivi[4] - - - - - -
HKT Veikko Kiviniemi Ky Kurikan Panttila ruokailuryhmät[66] - - - -
Koho[4] - - - - - -
Hkt Matti Koivisto Ky Ilmajoki sohvapöydät
mäntykalusteet
- 1970-luku - -
Konepuusepät Oy Kärkölä ruokailuryhmät - - - -
Juho Konttinen/HKT Juho Konttinen Oy Kuopio - - 1920-luku - -
HKT Heikki Kontio Kurikka sängyt - - - -
HKT Korhonen Oy, alk. Oy Huonekalu-ja Rakennustyötehdas Ab Kaarina Raami
ks. myös Artek
Rauno Sorsa 1910 2014 Martela osti 1985
P. O. Korhonen Oy Raisio Kari-kalusteet ym. muotopuristetut koivukalusteet Kari Asikainen 1950-luku 2014 om. Martela 1980-luvun puolivälistä
Koristeleppä Ky Kyynämöinen sorvatut mänty- ja koivukalusteet[67] - - - -
Korkeakosken Puu[4] - - - - - -
Koulukalusto Oy Salo koulukalusteet - 1910 1992 -[12]
Kruunukaluste Tampere tyylihuonekalut - - - omia myymälöitä[68]
Kulmala-Tuote Oy Nakkila jakkarat, eteiskalusteet - - jatkuu -
Kuhmon Puutapio Oy - - - - 2005 -
Kumpulainen[4] - - - - - -
Kuopion puuseppätehdas Oy Kuopio - - 1910-luku 1930-luvun alku (konkurssi) per. Juho Konttinen[69]
Kuopion Woodi Oy Kuopio päiväkoti- ja koulukalusteet, seinäsängyt, sänkykaapit, seniorikalusteet - - jatkuu -
Kurikan Huonekalutyö Oy Kurikka koivuiset säilytyskalusteet[70] - - - -
Kurikan Puunjalostustehdas Kurikka puusängyt, keittiökalusteet - 1914 1982[12] -
Kurikan Puusepät Oy Kurikka Björkman-elementtihyllystö, julkiskalusteet - 1984 jatkuu [71]
J. Kutvosen huonekalutehdas Suonenjoki tyylihuonekalut ym. Eliel Saarinen (uustuotanto) 1918 1988 [72] Tauno Korhonen osti 1976.[73]
Kuusilinna Oy Helsinki
Lahti
sohvat - 1941 jatkuu [74]
Oy Kylmäkoski Ab Kylmäkoski Nukkumatti-sarjalaveri - 1916 1967 [75]
K. Laakkonen Ky (nyk. Top Form Oy) Helsinki kirjahyllyt yms.[76] - - - -
Lahden Kalustaja - - - 1936 1971 [77]
Lahden Puukalusto Oy ks. Isku - - - -
Lahden Puunjalostus Oy Lahti Oiva-kirjahyllystö
sohvat ja nojatuolit
Oiva Parviainen - - -
Lahden Puutyö - - - 1925 1985[12] -
Lahti-Röyskö (LR-Kaluste Oy) Ilmajoki sohvat yms. Rooma, Carda, Napoli[78] - - - -
HKT Laitala Oy Jurva tyylihuonekalut - 1932 jatkuu -
Lamituote Ky - toimistokalusteet[79] - - - -
Lamus Oy Laitila puuhuonekalut - - - -
Lappilan Puusepät[4] - mäntykalusteet - - - -
Lappinus Oy Ranua sängyt ym. mäntykalusteet[80] - - - -
Lasma - - - - - -
Laukaan Puu Laukaa mäntyhuonekalut kuten Tapiovaaran Pirkka ja Hongisto
muut puuhuonekalut
Ilmari Tapiovaara - - Chairs by tapiovaara.jpg
Pirkka-tuoleja
Laulumaa Huonekalut Oy Lahti - - 1988 jatkuu alihankkii tuotteet Venäjältä ja Virosta
Lavittatuote Oy Kauhava ulkokalusteet - - - [81]
Lepo Product (ent. Lepokaluste, Lepofinn) - 図書館の座席. ロッキングチェア.jpg
Moderno-keinutuoli, Yrjö Kukkapuro
julkiskalusteet
Yrjö Kukkapuro
Kaarle Holmberg
Ahti Taskinen
Kari Asikainen
Elina Hakala
Pentti Hakala
Risto Halme
Antti Kotilainen
Esko Pajamies
Erik Uhlenius
1953 - -
Armas Leppälä - mäntykalusteet - - - -
Liias Pirtti-Kaluste Ky Alaärmä mänty- ja koivukalusteet Markku Kosonen - - -
Lilyriver Oy Salo designkalusteet Pentti Hakala
Hannu Kähönen[18]
1983 2017 [82]
Lindberg[4] - - - - - -
Puusepänliike Lintula Oy Kurikka ruokailukalusteet - - - [83]
Loppi Oy Loppi mäntykalusteet - - - -
Aug. Louhen Rautasänkytehdas ja Valimo Oy Turku mm. kalusteita Paimion parantolaan Alvar Aalto - - [84]
Lundia - aluksi varastohyllyt, nyk. laaja valikoima
Lundia Classic
Lundia Fuuga
Lundia Lofty
Lundia System
Jukka Korpihete
Stefan Lindfors
1948 jatkuu omia myymälöitä
Luvakaluste[4] - mäntykalusteet - - - -
Made by Choice Salo puuhuonekalut Matthew Day Jackson
Harri Koskinen
Joanna Laajisto
Hanna Anonen
Thomas Sandell
Saku Sysiö
Matti Klenell
2015 jatkuu -
Mannila-yhtymä Kauhajoki melamiinikalusteet[85] - - - -
Martela Helsinki
Vihti
Kitee
toimisto- ja koulukalusteet Kari Asikainen
Voitto Haapalainen
Seppo Koho
Petteri Kolinen
Hannu Kähönen
Stefan Lindfors
Olli Mannermaa
Timo Saarnio
Geir Sætveit
Jukka Setälä]
Rauno Sorsa
Pekka Toivola
1945 jatkuu Kari chair, design Kari Asikainen.jpg
K-tuoli, Kari Asikainen
Merivaara Helsinki teräsputkikalusteet Pauli E. Blomstedt
Aarne Ervi
Ola Kettunen
Ilmari Tapiovaara
Seppo Paatero
Esko Pajamies
Torsten Laakso
1901 2019 -
Messin Oy Pori sängyt ym. metallikalusteet Vico Magistretti
Klaus Michalik
Günter Renkel
Kirsikka Savonen
- -
Metallikaluste[4] - - - - - -
Mobel xxx puiset julkiskalusteet Jouko Järvisalo
Pentti Hakala
Teemu Järvi
Heikki Ruoho
Vesa Damski
1910 jatkuu -
Oy Mobilia Ab (Majanderin tehtaat) Helsinki - - 1920-luku - "huonekaluliike ja puuseppäverstas, alituinen varasto"[86]
Modelon Oy - mäntykalusteet - 1978 1985 -
Mommila[4] - - - - - -
M-Top Oy Lahti sohvat Matti Halme - - -
Muoto2 / Muototuote Ky Lahti pöydät, senkit, tasot, lipastot - - - -
Muurame Lahti moduulikalusteet Pirkko Stenros 1925 (Velj. Vaaran HKT)
1992 (nyk. yhtiö)
jatkuu -
Muuramen Tuolitehdas - - - 1903 - perinteitä jatkaa Muurame
myKolme design Oy Iloa-, Liiku- ja Tripla-työtuolit Jonas Hakaniemi - - -
Myrskylä Oy Myrskylä Easy-vuodetuoli
mäntykalusteet
Ahti Taskinen
Rauno Sorsa
1970 1970-luku (konkurssi) Easyn valmistusta jatkoi Moy-Tuote Oy, sitten Sopenkorpi Oy ja Sope Oy[87]
Jouko Mäkinen Kurikka MackFinn-hyllystöt
mäntykalusteet
- 1953 1986 -
Mäkisen Kuvastin - peilikalusteet - - - -
HKT Henry Männistö - mäntyhuonekalut[88] - - - -
Mänty Botnia Oy Kärsämäki mäntykalusteet[89] - - 1985 konkurssi[90]
HKT Mauri Mäntylä Jurva - - - - -
Möbel Jattan[4] - - - - - -
Möbel Line Oy Lahti kirjahyllystöt[91] - - - -
Nastopuu Oy Nastola
Heinola
pirttikalustot - 1968 - [92]
Niemen tehtaat Sastamala ByNiemi toimistokalusteet, päiväkotikalusteet, hoivakalusteet - 1898 jatkuu -
Ky Barbara Nieminen Produkt Kb - "nuoren kodin kalusteet" (HS 31.1.1988) - 1979 1997 -
Nikari Fiskars designhuonekalut kokopuusta Kari Virtanen
Simo Heikkilä
Mikko Paakkanen
Rudi Merz
Jasper Morrison
Yrjö Kukkapuro
Harri Koskinen
Samuli Naamanka ym.
1967 jatkuu -
NK- vertipro. Oy - Pro-toimistokalusteet Petteri Nisunen - - -
Nobella Oy Tampere nahkakalusteet - 1986[93] - -
Oy Nordset Ab Turku metalli- ja lasikalusteet Herbert Spohr[94] - - -
Oy NS Möbler Ab Tampere nahkakalusteet[95] - - - -
Nova Design - - Pauli E. Blomstedt (uustuotanto)|[18] - - -
Hkl Mikko Nupponen Lahti - Carl-Gustaf Hiort af Ornäs 1918 1942 omia myymälöitä
HKT Nurmela Oy Kauhajoki Pikantti-hyllystöt - 1988 2016 (konkurssi) -
Nykypuu Oy Helsinki - - 1982 jatkuu -
Leo-Matti Ojala Oy Kauhajoki lipastot, senkit, tv-tasot, tuolit, pöydät, koulupöydät, kukkapöydät, yöpöydät, toimistokalusteet, erikoiskalusteet - - - -
Ojanperä[4] - - - - - -
Omset Oy Sastamala sohvat ym. - - . -
Original-Huonekalu Oy Orimattila sohvat - - - -
OTK Puu Oy - - Oiva Parviainen - - -
Ottotuote Ky Harju Paradise-ulkokalusteet Mikko Karppanen[96] - - -
Oulun Puukaluste Oy - julkiskalusteet - - - -
Pai-La Oy Lapinjärvi mäntykalusteet[97] - - - -
Paloheimo Oy - Lundia-hyllyt - 1949 2004 -
Pan-Puu - Luna- ja Tiimi-hyllystöt[98] - - - -
K. Parkkamäki Ky Jurva kustavilaiset ja Hepplewhite-tyylikalusteet[99] - - - -
Parolan Rottinki Ky Hämeenlinna rottinkikalusteet 1968 - myös maahantuontia[100]
Pedro Oy Nastola ON-sohvat Tapio Anttila - - -
Pee Koo[4] - - - - - -
Peem Oy (ent. Pentti Jämsä Oy)[101] Lahti sohvakalustot Eero Aarnio
Matti Halme
Risto Halme
1962 1985 (Vainio-Puhjun konkurssi)[102] -
HKT Peltola Oy Jurva sängyt, makuuhuonekalusteet Tuula Falk
Jouko Järvisalo
Kirsi-Maria Tuomisto
Kimmo Varjoranta
- - [103]
Penttilän Puutyö Oy Jurva tyylihuonekalutmyös maahantuontia[104] - 1977 2016 [105]
Petri[4] - - - - - -
H. Peura Oy - Nukkumatti-sarjalaveri - - - -
PHO-Valmiste Ky Lahti sohvat ja nojatuolit[106] - 1984 1991 konkurssi[107]
Pieksämäen Huonekalutehdas Pieksämäki - - 1970-luku - -
PikkuPuinen Ay Raahe lastenkalusteet[108] - - - -
Piiroinen Salo julkiskalusteet Tapio Anttila
Ingrid Backman
Tuula Falk
Kaarle Holmberg
Antti Kotilainen
Asko Lax
Samuli Naamanka
Antti Nurmesniemi
Pasi Paakki
Pasi Pänkäläinen
Timo Ripatti[109]
- - -
Pinetta-Tuote Oy Salo saunakalusteet Ristomatti Ratia 1972 jatkuu -
Pirtakka Veljekset Hälikkä Ay Mäntyharju mäntykalusteet[110] - 1975 jatkuu kalustetuotanto lopetettu 2010-luvulla
Piscina Oy Espoo vesisängyt[111] - 1976 jatkuu -
PK-Furniture Oy Kurikka sohvat ja nojatuolit - 1959 jatkuu [112]
Pohjanmaan Kaluste Oy Kurikka sohvat, ruokailukalusteet - 1964 jatkuu -
Pohjanmaan Puusepät - - - - - -
Polardesign Orimattila 1980-luvun alussa mäntyhuonekalut,[113] myöhemmin postmoderni minimalismi Rauno Sorsa - 1992 (konkurssi)[57] vientiyritys, oliko omaa valmistusta?
Polarpine Lahti mäntykalusteet[114] - - - -
Porvoon Huonekalutehdas Oy (Kirjopuu Oy) Mäntsälä Nostalgia-hyllystöt[115] - 1931 jatkuu -
Priima Kaluste Vesa Leppämäki Kurikka senkit, penkit|penkit, pöydät - - jatkuu -
Proforma Oy Helsinki designkalusteet Ahti Taskinen
Rita Taskinen
1980-luku - myös maahantuontia ja oma myymälä Helsingin Hietalahdentorilla
Proxy Art Oy Helsinki kirjahyllystöt[116] - - - -
Pumetex Oy Ruvaslahti ulkokalusteet[117] - - - -
Punta Oy Salo metalliset säilytyskalusteet - 1982 jatkuu -
Purokaluste Oy Ilmajoki kivi-lasikantiset sohvapöydät[118] - - - -
Puumerkki[4] - - - - - -
Puulon Oy Padasjoki
Kuhmoinen?
- Risto Halme
Eero Aarnio
Juhani Rauvala
1978 jatkuu[119] -
Puunveisto Oy – Träsnideri Ab Helsinki olohuonekalusteet Carl-Gustaf Hiort af Ornäs 1945 - Puu-Rolle Oy jatkoi toimintaamilloin?
Puusarja Oy Heinola - - - - -
Oy Puuseppä - - - 1891 1917 [12]
Påras Pietarsaari mäntykalusteet - - - -
Rantanen[4] - - - - - -
Rastoka Ky Lahti Puupeli-hyllyjärjestelmä[120] - - - -
HKT H. M. Reinikka Jurva sohvat ja nojatuolit[121] - 1950-luku - -
Resto[4] - - - - - -
Rintala Meuble Helsinki
Alavus
edustustilojen kalusteet Tuula Falk
Päivi Hormia
Kaius Hormia
Ulla Koskinen
1968 jatkuu -
PSL Paavo Rintala Ky Teuva puutarhakalusteet[122] - - - -
Rintaluoma Oy Teuva kodin ja toimiston säilytyskalusteet[123] - - - -
HKT Erkki Rintamäki Ky Kauhajoki kirjoituspöydät, toimistokalusteet, ruokailukalusteet - - - -
P. Rotola-Pukkila Ky Kauhajoki Timantti-hyllystöt, lipastot, tv-tasot, sohvapöydät[124] - - jatkuu -
Rottinki Rengas Velj. Ahokas & Elo Loimaa rottinkikalusteet - - - myös maahantuontia[125]
Ruuvarin Puutuote Oy Tammela Ruuvari-mäntyhyllyt[126] - - - -
HKT Asser Saarela Oy Jurva - - - - -
Salli Systems (Easydoing Oy) Rautalampi satulatuolit - 1990 jatkuu -
A. Salmi Huonekalutehdas Järvenpää - - 1922 - -
Salo & Kni - - - - 1960-luku? -
Salopuu Ay Töysä lipastot, laatikostot - 1987 jatkuu -
Salpausselän Huonekalutehdas Oy Lahti - - - - -
Sammaljoki[4] - - - - - -
Saunasella Oy Muuruvesi sauna- ja kylpyläkalusteet - - - [127]
Savon Tuolitehdas Oy Suonenjoki - - 1909 1923 [12]
Oy Wilh. Schauman Ab vaneri- ja puukalusteet Herman Seeck - - - -
Sepon Kaluste Ky Rautalampi - - - - -
HKT Seppänen Oy Petäjävesi Astro
Eko
Jalo
Lord
Paksu
Valanti
Kirsi Valanti - jatkuu -
Sievä-Sisuste Oy Hollola Unipuu- ym. lastenkalusteet
Unidesign-vuoteet
ym. mäntykalusteet[128]
- - 2013 konkurssi[129]
S-Kaluste[4] - - - - - -
Selka Oy Nastola julkiskalusteet - 1985 jatkuu -
Sepon Kaluste Ky Rautalampi sohvakalustot[130] - - - -
Siren[4] - - - - - -
Skanno Oy Kirkkonummi Libri-hyllyt ym. (nyk. alihankintana) Brita Flander
Torsten Laakso
Stefan Lindfors
Ilmari Tapiovaara
Werner West[131]
1946 jatkuu oma valmistus lopetettu
Soft-Kaluste Oy Ilmajoki kodin kalusteet Terhi Tuominen
Jitan V. Patel
1993 jatkuu -
HKT Softness Oy Teuva sohvat, nojatuolit, sängyt - 1989 jatkuu -
Soinin Kaluste Soini mäntykalusteet - 1979[132] - -
Sope (ent. Raute Oy Sope[12], Sopenkorpi Oy –1994, Sope Interiors, nyk. Sope Oy) Lahti sohvat ja säilytyskalusteet Runar Engblom
Risto Halme
Maija Ruoslahti
Ahti Taskinen
Kimmo Varjoranta
1945 jatkuu -
Sotka Oy Huonekalutehdas Lahti laaja valikoima Hannele Bonsdorff
Tupu Kiveliö
1958 1993 OTK-ryhmää
Star-Kaluste Oy Kauhajoki senkit, hyllystöt yms. Tapio Anttila 2001 jatkuu [133]
Steelman (Turun Teräskaluste Oy) Turku teräskalusteet Erik Bryggman (uustuotanto)[134] - -
J. Stenroos Ky Viiala keinutuolit ym. koivuhuonekalut - - - -
Suhmuran Kalusteet Ky Suhmura mäntykalusteet[135] - - - -
Summanen Oy Lahti Monena eteis- ja aulakalusteet
Alastek-hoivakalusteet
- 1957 jatkuu Monena ja Alastek aiemmin omia yrityksiään,[136] Summanen osti 2019
Suomen Koneliike Oy Kalustetehdas Hanko Helkama-Economic-teräskalusteet - - - -
Suomi-Soffa (Kensonic Oy) Kajaani sohvat yms. - 1995 2011 omia myymälöitä
Suupohjan Markkinointi Oy Kauhajoki melamiinikalusteet[137] - - - -
Suupohjan Vientikaluste Teuva - - - - -
Taivutepuu Ky Pohja koivukalusteet[138] - - - -
HKT Pentti Talvitie Ilmajoki sängyt ja yöpöydät koivusta - 1957 jatkuu -
Tammisto Yhtiöt Hinnerjoki ulkokalusteet painekyllästetystä havupuusta - 1981 jatkuu -
Tampereen Höyrypuuseppä - - - 1894 1995 -
Oy Tarvetuottajat Ab Aavasaksa muoviputkikalusteet[139] - - - -
Tapio Puuteollisuus Oy Kerimäki mäntykalusteet[140] - - - -
Tenni & Tenni Vantaa myymäläkalusteet - - - -
Tero-Kaluste Oy Uurainen vesisängyt[141] - 1980-luku - -
Tetrimäki Oy Kuopio
Nurmijärvi
Grasshopper-nojatuoli ym. Pauli E. Blomstedt (uustuotanto)[142]
Eero Saarinen (uustuotanto)
Eliel Saarinen (uustuotanto)[143]
- - omistajana Suomen Maatilapalvelut Oy
Tiirismaan kaluste[4] - - - - - -
TM-Kaluste Oy Naantali katsomo-, kokous- ja opetuskalusteet - 1957 2009 *myyntiä hoiti Turun Metallikaluste Oy
*mallistoa myy nyt Piiroinen[144]
Toholampi-Kalusteet Oy Toholampi mäntykalusteet[145] - - - -
Treston Group Oy Turku Palaset -muovikalusteet
nyk. teollisuuskalusteet
- 1969 jatkuu -
Tuomikaluste Oy Heinolan mlk sohvat - - - per. teollisuusneuvos Väinö Tuomisto (1912–1993)[146]
HKT Mauno Tuppi Oy Kurikka toimistokalusteet - 1971 jatkuu -
Turun Metallikaluste Tuomi Ky Kaarina koti- ja toimistokalusteet - 1969 2009 konkurssi[147]
Uness (Uppa Network for Exclusive Sleeping Solutions Oy) Seinäjoki joustinsängyt - 2005 jatkuu -
Unette Ky Orimattila muotopuristetut koivukalusteet Lea Virkkunen[148] 1981 - -
Unico Finland Oy Kauhava, Lapua joustinsängyt ja -sohvat - 1994 jatkuu -
Unikulma Vantaa patjat - 1985 jatkuu omia myymälöitä
Unilon - patjat - 1986 - Askon, Iskun ja Espen yhteisyritys
Upo Oy Nastola muovihuonekalut kuten Tri-Vol-hyllystö, tuolit ja pöydät Eero Aarnio
Esko Pajamies[149]
1973[150] - osa Asko-yhtymää
Urjalan Keinukaluste Ky Urjala keinutuolit[151] - - - -
UrjalaWood Oy Urjala - - - - = Keinukaluste?
UV-Kaluste[4] - - - - - -
SOK Vaaja-kalustetehdas Vaajakoski
Sammallahti
- - 1921 1988 [152][12]
Jalmari Vaara Oy Hausjärvi - - 1934[153] 2010 tai aiemmin konkurssi[154]
Vainio-Puhju Rantasalmi - - 1976 1985 -
Vakiopuu Oy Lahti mm. pinnatuolit Carl-Gustaf Hiort af Ornäs
Tanu Toiviainen
Jorma Valle
1943 1987 SOK:n omistama, myynti SOK:n kautta[155]
Varax Oy (alk. Ähtävän Villa Oy:n metalliosasto) Ähtävä puutarhakalusteet - - - [156]
Variotex Ky Nastola sohvat ja nojatuolit[157] - 1980 -
Varjosen Puunjalostus Oy Nastola puuhuonekalut, mm. pinnatuolit Perttu Mentula[158] - - -
Oy Vihdin Puusepät - - - 1908 1918 per. Mikko Nupponen[12]
Viitakangas[4] - - - - - -
Vilka Oy Nastola sohvakalustot ym.
mäntykalusteet
- 1945 1993[12] -
Virtasen huonekalutehdas[4] - - - - - -
Visu Kaluste Oy (ent. Visuvesi Oy) - julkiskalusteet, laitoskalusteet - 1894 (Tampereen Höyrypuuseppä)
1944 (Visuvesi Oy)
jatkuu -
Vivero Oy Helsinki julkiskalusteet Yrjö Wiherheimo
Simo Heikkilä
Ilkka Suppanen
Timo Ripatti
Ari Kanerva
Jouni Leino
Teppo Vahteristo
Yuki Abe[159]
1980 jatkuu 1982 Economic-Kalusteen,[160], myöhemmin Lundian omistukseen.
VK-kaluste - nojatuolit - - - -
HKT Vuokatinvaara Ky Vuokatti mäntyhyllyköt[161] - - - -
E. M. Vuorinen Kurikka? tyylihuonekalut - - - -
Vääksyn Kaluste Oy Lahti muotopuristetut koivukalusteet[162] - - 1991 (konkurssi)[57] -
Westanqvarn Oy Ab Inkoo ulkokalusteet - 2003 jatkuu -
Westergren[4] - - - - - -
Tyylihuonekalutehdas H. Wiik Oy Jurva - 1940-luku[163] - - -
Yhtyneet Puusepät[4] - - - - - -
HKT Yli-Heikkilä Ky Kauhajoki Matrix-säilytyskalusteet Kimmo Varjoranta[164] - - -
Ylivieskan Puusepät Ylivieska talonpoikaiset mäntykalusteet[165] - - - -

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kalusteista kysyttyä Lahden historiallinen museo. Viitattu 3.10.2021.
  • Sarantola-Weiss, Minna: Kalusteita kaikille. Suomalaisen puusepänteollisuuden historia. Puusepänteollisuuden liitto, 1995. ISBN 952-90-6138-2.
  • Taskinen, Rita (toim.): Kodin huonekalu- ja sisustuskirja 1985-86. Helsinki: Center-Mainos, 1985. ISBN 951-99662-9-3.
  • Taskinen, Rita (toim.): Kodin huonekalu- ja sisustuskirja 1987-88. Helsinki: Helsingin Sisustajain Kustannus, 1987. ISBN 951-99854-7-6.
  • Taskinen, Rita (toim.): Kodin huonekalu- ja sisustuskirja 1989-90. Helsinki: Helsingin Sisustajain Kustannus, 1989. ISSN 0786-1931.
  • Valmistajat, Made In Finland Shop. Viitattu 3.10.2021.
  • Yritykset Puuteollisuusyrittäjät ry. Viitattu 5.10.2021.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taskinen 1985 s. 101.
  2. Uusitalo, Sirkku: Nimet myivät Kölnissä. Helsingin Sanomat, 4.2.1990, s. 76. Näköislehti (maksullinen.
  3. Huonekalutehtaan palon syy epäselvä. Helsingin Sanomat, 9.2.1973, s. 7. Näköislehti (maksullinen).
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am Siinä sitä on. Yli 90 huonekalutehdasta. (Vepsäläisen ilmoitus) Helsingin Sanomat, 9.2.1973, s. 7. Näköislehti (maksullinen).
  5. Taskinen 1987 s. 118.
  6. Sarantola-Weiss 1995, s. 190
  7. Eero Aarnio Originals artekno.fi. Viitattu 9.10.2021.
  8. Maunula, Leena: Jäkälää vai orkideoita? Helsingin Sanomat, 18.10.1986, s. 24. Näköislehti (maksullinen).
  9. Taskinen 1987 s. 38.
  10. Taskinen 1985 s. 124.
  11. Taskinen 1989 s. 40.
  12. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t ”Liite 1: Tuotantoarvoltaan suurimmat kaluste- ja rakennuspuusepäntuotteiden valmistajat 1844–1991”, teoksessa Sarantola-Weiss, Minna: Kalusteita kaikille. Suomalaisen puusepänteollisuuden historia, s. 256–259. Puusepänteollisuuden liitto, 1995. ISBN 952-90-6138-2.
  13. Taskinen 1985 s. 45.
  14. Mallisto Botniapuu Oy. Viitattu 10.10.2021.
  15. ytj.fi
  16. Sarantola-Weiss 1995, s. 170
  17. Ruotsalaisyhtiö kiistää väitteet väärinkäytöksistä. Helsingin Sanomat, 28.10.1977, s. 34. Näköislehti (maksullinen).
  18. a b c Tikkanen, Birgitta: Kalusteiden kopiointikaruselli. Helsingin Sanomat, 20.5.1984, s. 31. Näköislehti (maksullinen).
  19. Tuolitehdas sulkee Lahdessa Yle Uutiset. 9.9.2010. Viitattu 8.10.2021.
  20. Kauppalehden yrityshaku
  21. Björneborgs Sängfabrik / Oy Ekwall Ab (1909 - ?) Satakunnan museo. Viitattu 8.10.2021.
  22. Unelmapatja nyt Suomessakin. (Enso-Gutzeitin mainos.) Helsingin Sanomat, 19.11.1954, s. 24. Näköislehti (maksullinen).
  23. Taskinen 1989 s. 59.
  24. Taskinen 1989 s. 61.
  25. Taskinen 1989 s. 104–105.
  26. Messinkisänkykiista Porin raastuvassa. Helsingin Sanomat, 19.3.1972, s. 33. Näköislehti (maksullinen).
  27. Taskinen 1989 s. 42.
  28. Furumöbler Furbigs specialitet. Enklare stilar vinner terräng. Österbottniska Posten (ÖP), 1971, nro 46, s. 13. Näköislehti (issuu) Viitattu 8.10.2021.
  29. Taskinen 1985 s. 58, 67.
  30. Sarantola-Weiss 1995, s. 188
  31. Taskinen 1985 s. 75.
  32. ytj.fi
  33. Taskinen 1985 s. 52.
  34. Taskinen 1985 s. 80.
  35. Taskinen 1985 s. 65.
  36. ytj.fi
  37. Mäkikalli, Maija: ”Lepotuoleja jokaiselle!” – Oy Huonekalutaide Ab Möbelkonst (1924–31) Tahiti Taidehistoria tieteenä 03/2014. 28.10.2014. Viitattu 8.10.2021.
  38. YTJ, viitattu 8.10.2021.
  39. Kuhmossa koulutetaan puuseppiä Kostamuksen huonekalutehtaaseen. Helsingin Sanomat, 27.12.1988, s. 17. Näköislehti (maksullinen).
  40. Taskinen 1987 s. 95.
  41. Incap Furnituren huonekalutehtaan vahingot yli sata miljoonaa MTV Uutiset. 17.05.2001. Viitattu 3.10.2021.
  42. Taskinen 1989 s. 58.
  43. Taskinen 1987 s. 70.
  44. Taskinen 1985 s. 115.
  45. Juurikorpi Oyn konkurssipesä, ytj.fi. Viitattu 10.10.2021.
  46. Sarantola-Weiss 1995, s. 169
  47. Taskinen 1989 s. 74.
  48. Kaanin huonekalut MTV Uutiset. 15.10.2008. Viitattu 3.10.2021.
  49. Taskinen 1989 s. 51.
  50. Taskinen 1989 s. 52.
  51. Taskinen 1989 s. 90.
  52. Taskinen 1989 s. 78.
  53. Taskinen 1989 s. 71.
  54. Taskinen 1989 s. 55.
  55. Taskinen 1985 s. 52.
  56. Taskinen 1985 s. 79.
  57. a b c Kokouskutsu. (Useiden yhtiöiden konkurssihallintojen yhteisilmoitus) Helsingin Sanomat, 14.2.1992, s. 54. Näköislehti (maksullinen).
  58. Taskinen 1989 s. 70.
  59. Taskinen 1989 s. 97.
  60. Taskinen 1987 s. 52.
  61. YTJ, viitattu 8.10.2021.
  62. HS työpaikkailmoitus 30.11.1991.
  63. Taskinen 1985 s. 109.
  64. Taskinen 1989 s. 43.
  65. Kuulutuksia: Konkurssihuutokauppa, Helsingin Sanomat 11.4.1985. Näköislehti (maksullinen).
  66. Taskinen 1989 s. 41.
  67. Taskinen 1985 s. 86.
  68. Taskinen 1989 s. 53.
  69. Sarantola-Weiss 1995, s. 76, 95
  70. Taskinen 1985 s. 45.
  71. Kurikan Puusepät. Viitattu 20.10.2021.
  72. Niiranen, Pekka: Laatuhuonekaluja suomalaisiin koteihin ja Saddam Husseinin huvipurteen – Julius Kutvosen huonekalutehtaan "romppeet" heräävät henkiin Suonenjoella Yle Uutiset. 4.10.2020. Viitattu 3.10.2021.
  73. Tauno Korhonen osti tyylihuonekalutehtaan. Helsingin Sanomat, 9.7.1976, s. 18. Näköislehti (maksullinen).
  74. Historia, Kuusilinna Oy. Viitattu 9.10.2021.
  75. Sumari, Hanna: Matka juurilleni – Kylmäkoski ja Sumarintie Hanna Sumarin blogi. 21.8.2019. Viitattu 3.10.2021.
  76. Taskinen 1989 s. 79.
  77. Sarantola-Weiss 1995, s. 170
  78. Taskinen 1985 s. 54.
  79. Mööpelien parhaimmisto valittiin. Helsingin Sanomat, 6.6.1988, s. 16. Näköislehti (maksullinen).
  80. Taskinen 1989 s. 95.
  81. Lavittatuote Oy. Viitattu 20.10.2021.
  82. Sarantola-Weiss 1995, s. 232
  83. PSL Lintula. Viitattu 20.10.2021.
  84. Alvar Aalto, potilassänky Bukowskis. Viitattu 11.10.2021.
  85. Taskinen 1989 s. 85.
  86. Mobilia huonekaluja Vanhoja mainoksia -blogi. 13.12.2019. Viitattu 8.10.2021.
  87. Taskinen, Ahti: Easy-vuodetuolin tarina Designarkisto, Elinkeinoelämän keskusarkisto. Viitattu 3.10.2021.
  88. Taskinen 1985 s. 49.
  89. Taskinen 1985 s. 91.
  90. Mänty Botnia konkurssiin. Helsingin Sanomat, 20.11.1985, s. 33. Näköislehti (maksullinen).
  91. Taskinen 1989 s. 80–81.
  92. Huonekalutehdas tuo Heinolaan 300 uutta työpaikkaa. Helsingin Sanomat, 2.6.1973, s. 19. Näköislehti (maksullinen).
  93. Taskinen 1987 s. 66.
  94. Taskinen 1989 s. 73.
  95. Taskinen 1989 s. 57.
  96. Taskinen 1989 s. 140.
  97. Taskinen 1989 s. 92.
  98. Taskinen 1985 s. 50.
  99. Taskinen 1985 s. 97.
  100. Taskinen 1989 s. 48.
  101. Sarantola-Weiss 1995, s. 186
  102. Sarantola-Weiss 1995, s. 169, 258
  103. Taskinen 1989 s. 96.
  104. Taskinen 1989 s. 50.
  105. ytj.fi
  106. Taskinen 1987 s. 63.
  107. ytj.fi
  108. Taskinen 1987 s. 103.
  109. Muotoilijat piiroinen.com. Viitattu 3.10.2021.
  110. Taskinen 1989 s. 88.
  111. Taskinen 1989 s. 102.
  112. Suomessa valmistettuja sohvakalusteita vuodesta 1959, PK-Furniture Oy. Viitattu 20.10.2021.
  113. Karo, Leena: Suomalaiset mäntyhuonekalut alkavat kiinnostaa ranskalaisia. Helsingin Sanomat, 19.1.1981. Näköislehti (maksullinen).
  114. Taskinen 1985 s. 69.
  115. Taskinen 1989 s. 84.
  116. Taskinen 1987 s. 47.
  117. Taskinen 1989 s. 136.
  118. Taskinen 1989 s. 68–69.
  119. Puulon, Puulon. Viitattu 3.10.2021.
  120. Taskinen 1989 s. 86.
  121. Taskinen 1987 s. 64.
  122. Taskinen 1989 s. 141.
  123. Taskinen 1985 s. 83.
  124. Taskinen 1989 s. 82.
  125. Taskinen 1989 s. 46–47.
  126. Taskinen 1989 s. 87.
  127. Saunasella Oy. Viitattu 20.10.2021.
  128. Taskinen 1989 s. 98.
  129. Puttonen, Kalle: Mäntykalusteet pitää vaihtaa kitaraan Etelä-Suomen Sanomat. 4.10.2013. Viitattu 3.10.2021.
  130. Taskinen 1989 s. 53.
  131. Kiiski, Timo: Designvaruhusets framgång föds endast med passion Ilmoitusliite, Hufvudstadsbladet. 31.3.2008. Viitattu 3.10.2021.
  132. Taskinen 1989 s. 94.
  133. Star-Kaluste Oy. Viitattu 20.10.2021.
  134. Erik Bryggmanin kalusteklassikko palaa tuotantoon. Helsingin Sanomat, 20.4.1993, s. 24. Näköislehti (maksullinen).
  135. Taskinen 1989 s. 112.
  136. Taskinen 1989 s. 179.
  137. Taskinen 1987 s. 81.
  138. Taskinen 1989 s. 72.
  139. Taskinen 1989 s. 77.
  140. Taskinen 1987 s. 92.
  141. Taskinen 1989 s. 108–109.
  142. Kauvosaari, Riikka: Kaisa Blomstedt kodissaan: ”Funkis on aina ollut minulle läheinen tyyli” Kotiliesi. 7.6.2016. Viitattu 16.10.2021.
  143. Our Collections Tetrimäki. Viitattu 17.10.2021.
  144. TM-kalusteet piiroinen.com. Viitattu 6.10.2021.
  145. Taskinen 1989 s. 75.
  146. Teollisuusneuvos Väinö Tuomisto (1912–1993) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  147. ytj.fi
  148. Taskinen 1987 s. 77.
  149. Koskinen, Pertti: Minne katosi UPO-tuoli? Ilta-Sanomat. 4.6.2016. Viitattu 14.10.2021.
  150. Upo alkaa tehdä muovihuonekaluja. Helsingin Sanomat, 21.10.1972, s. 22. Näköislehti (maksullinen).
  151. Taskinen 1987 s. 49.
  152. Vaajakosken tehtaat Arkistojen portti. Viitattu 3.10.2021.
  153. Ranta, Aki: Jalmari Vaaran huonekalutehdas Ryttylässä akiranta.com. Viitattu 9.10.2021.
  154. Jalmari Vaara Oyn konkurssipesä, Kauppalehti, päiväyksetön.
  155. Sarantola-Weiss 1995, s. 194, s. 256–259
  156. Varax viihteeksi kesänviettoonne. (Ähtävän Villa Oy:n mainos.) Helsingin Sanomat, 28.4.1962, s. 33. Näköislehti (maksullinen).
  157. Taskinen 1987 s. 68.
  158. Simo Heikkilä: Perttu Mentula, HS Muistot. Viitattu 3.10.2021.
  159. Awards and Prizes vivero.fi. Viitattu 5.10.2021.
  160. Poikolainen, Kirsi: Museoihin kelpuutetut tuolit eivät menneet kaupaksi. Helsingin Sanomat, 13.4.1982, s. 38. Näköislehti (maksullinen).
  161. Taskinen 1987 s. 87.
  162. Taskinen 1989 s. 60.
  163. Taskinen 1989 s. 49.
  164. Taskinen 1989 s. 83.
  165. Taskinen 1985 s. 89.