Parolan Rottinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parolan Rottinki Oy
Parolan rottinki logo2.png
Perustettu 1967
Perustaja Aulis ja Toini Herranen
Toimitusjohtaja Anitta Herranen
Kotipaikka Parola
Toimiala Huonekaluteollisuus
Tuotteet Rottinkikalusteet
Liikevaihto 552 000 € (2018) [1]
Henkilöstö 3
Kotisivu https://www.parolanrottinki.fi
Parolan Rottingin klassikko-kukkapöytä ja tuoli vuodelta 1970

Parolan Rottinki Oy on Hattulassa toimiva perheyritys, joka suunnittelee ja maahantuo rottinkisia huonekaluja ja pientuotteita. Yrityksen vaiherikas historia sisältää kolme isoa kriisiä: rottingin maahantuontikiellon 1986, yrityksen perustajan kuoleman vuotta myöhemmin ja polyrottinki-buumin 1990-luvun lopussa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parolan Rottinki sai alkunsa vuonna 1967, kun Aulis ja Toini Herranen muuttivat asumaan 6-vuotiaan tyttärensä Anittan kanssa Parolan Kanunginmäkeen, entisen autoverstaan yläkertaan. Pariskunta oli aiemmin tehnyt rottikikalusteita Loimaalla näkövammaisten palveluksessa, ja Aulis Herranen oli suorittanut rungon painajan kisällin tutkinnon. Yhdessä Aulis ja Toini Herranen alkoivat pyörittää rottinkiverstasta ja tekivät huonekaluja uuden kodin kellaritiloissa. Yrityksen nimi oli aluksi T:mi Aulis Herranen, mutta muuttui myöhemmin Parolan Rottingiksi.

Vuonna 1970 Aulis Herranen suunnitteli rottingista riippukeinun ja valmisti itse käsin ensimmäiset myyntikappaleet. Riippukeinusta tuli klassikko, jonka suosio ei ole vielä tänäkään päivänä laantunut. (Lähteet https://www.is.fi/asuminen/art-2000000372757.html, https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/rottinki-on-taipunut-muutosten-edessa-179337/ ja https://www.parolanrottinki.fi/historia)

Kolme isoa kriisiä kolmen vuoden aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parolan Rottinki on historiansa aikana käynyt läpi kolme isoa kriisiä ja muutamia pienempiä takaiskuja, ja selvinnyt niistä voittajana.

Ensimmäinen kriisin paikka oli vuonna 1986, jolloin Indonesia kielsi rottingin maastaviennin kuolemanrangaistuksen uhalla. Yrityksen oli irtisanottava yrityksen käsityöläiset. Pariskunta ei kuitenkaan halunnut luovuttaa, ja niinpä Aulis Herranen matkusti Indonesiaan etsimään yhteistyökumppania. Kun sellainen löytyi, Parolan rottinki saattoi jatkaa rottinkituotteiden suunnittelijana ja maahantuojana. Kalusteet tehdään nykyisin Indonesiassa paikallisin voimin. (Lähteet: https://www.is.fi/asuminen/art-2000000372757.html, https://www.parolanrottinki.fi/historia, https://www.meillakotona.fi/artikkelit/kaksi-kriisia-ja-uusi-aalto-50-vuotias-parolan-rottinki-luottaa-luonnonmateriaalibuumiin)

Kun yhteistyökumppanuus Indonesiaan oli saatu solmittua, Aulis Herranen menehtyi vuonna 1987 sairauskohtaukseen. Tytär Anitta Herranen keskeytti äitiysvapaansa ja tuli töihin äitinsä rinnalle.

Seuraavat kymmenisen vuotta Anitta Herranen luotsasi Parolan Rottinkia ja toiminta pyöri tasaisesti, kunnes 1990-luvun loppupuolella iski kolmas suuri kriisi: muotiin tulivat muoviset polyrottinkituotteet ja aidon rottingin myynti romahti. (https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/rottinki-on-taipunut-muutosten-edessa-179337/)

Anitta Herranen lähti Indonesiaan tutustumaan paikallisiin rottinkimessuihin ja hankkimaan uusia ideoita. Parolan Rottingin tuotevalikoimaa laajennettiin ja lisäksi perustettiin myymälä, jonka yritys avasi omiin tiloihinsa Hitsaajantielle 2010-luvun alkupuolella. Pienin askelin yritys lähti jälleen nousuun. (Lähde: https://www.theseus.fi/handle/10024/132000)

Pieniä takaiskuja on koettu myöhemminkin. Marraskuussa 2018 trombi nosti Parolan Rottingin hallin katon ilmaan, ja seuraavalla viikolla varkaat iskivät myymälään. Myymälästä varastettiin muun muassa kassakaappi, joka löytyi myöhemmin avattuna metsästä Nokialta. Parolan Rottinkiin tehdystä murrosta ja varkaudesta pidätettiin kuusi romanialaismiestä. (https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/parolan-rottingissa-oli-yrittajaa-vastassa-murtovarkaiden-jaljilta-havityksen-kauhistus-335865/ ja https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/saunailta-ja-metsastajaporukka-johdattivat-parolan-rottingin-murtovarkaiden-jaljille-345639)

Tällä hetkellä Parolan Rottinki on lähes velaton yritys, jonka tulevaisuus näyttää valoisalta. Ekobuumin myötä ympäristöystävällinen rottinki on kovassa suosiossa. (Lähteet: https://www.iltalehti.fi/sisustus/a/4c391280-b3d5-47a7-a728-2065b38865fb, https://www.is.fi/asuminen/art-2000005359800.html, https://www.kaupunkiuutiset.com/jutut/aito-rottinki-on-taas-suosiossa-6080 ja https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/rottinki-on-taipunut-muutosten-edessa-179337/ )

Parolan Rottingin tuotteita myyvät muun muassa A-lehtien tytäryhtiö Finnish Design Shop.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]