Simo Heikkilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simo Heikkilä

Simo Heikkilä (s. 1943 Helsinki) on suomalainen muotoilija ja sisustusarkkitehti. Heikkilä jatkaa pohjoismaisen pelkistetyn muotoilun perinnettä. Hän aloitti uransa suunnittelemalla Marimekon myymälöitä ja näyttelyitä. Oman studionsa hän perusti vuonna 1971. Heikkilän näyttelyarkkitehtuurille on ominaista rakenteiden keveys ja huolellinen valaistuksen suunnittelu. Hänen suunnittelemilleen huonekaluille ja pienesineille on tyypillistä rakenteiden jättäminen näkyviin ja materiaalien puhtaus. Heikkilä on toiminut aloitteentekijänä useissa kulttuurihankkeissa. Hän on muun muassa ollut käynnistämässä kansainvälistä, Alvar Aalto Design-seminaaria ja elvyttämässä saamelaisen leukupuukon perinnettä.

Heikkilä sai vuonna 1989 valtion pitkäaikaisen apurahan, mikä on mahdollistanut keskittymisen kokeelliseen työskentelyyn. Sen tuloksia hän on hyödyntänyt sarjatuotannossa olevissa tuotteissaan. Vuosina 2000-2007 Heikkilä toimi vastaperustetun Taideteollisen korkeakoulun puustudion johtajana, minkä jälkeen hän jatkoi vuoteen 2011 asti kalustemuotoilun professorina.

Simo Heikkilä on saanut töistään useita palkintoja. Vuonna 1999 hänelle myönnettiin pohjoismaisesti merkittävä Bruno Mathsson -palkinto. Vuonna 2003 hän sai Pro Finlandia -mitalin. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Asko Avonius -palkinto osoituksena merkittävästä työstä suomalaisen sisustus- ja huonekalusuunnittelun alalla. Heikkilä valittiin Taideteollisen korkeakoulun kunniajäseneksi 2007[1]. Vuonna 2011 Heikkilälle myönnettiin Kaj Franck -muotoilupalkinto. Sen perusteluissa mainittiin laaja-alainen työ muotoilun parissa ja erityisesti häntä kiitettiin opettajan työstä[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tunnustukset, palkitut / Kunniajäsenet Taideteollinen korkeakoulu. Viitattu 25.10.2010.
  2. Kaj Franck -palkinto 2011 (Arkistoitu – Internet Archive), Design Forum.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.