Sisustusarkkitehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisustusarkkitehti on ammattinimike, joka edellyttää alalle johtavan taiteen maisterin (MA) tai muotoilija AMK (BA hons.) korkeakoulututkintoa. Suomessa sisustusarkkitehteja kouluttavat Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja Metropolia ammattikorkeakoulu Helsingissä, Kuopiossa Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Lahden Muotoiluinstituutti (LAMK). Opinnot painottuvat sisustusarkkitehtuuriin, huonekalusuunnitteluun ja teolliseen muotoiluun. Jatkotutkintona taiteen maisterit voivat suorittaa taiteen lisensiaatin ja taiteen tohtorin tutkinnot.

Sisustusarkkitehdin toimenkuvaan kuuluu etupäässä julkisten ja yksityisten liike- ja toimitilojen sekä asuntojen kokonaisvaltaista suunnittelua ja/tai huonekalusuunnittelua ja teollista muotoilua.

Sisustusarkkitehdin työ edellyttää rakennuslainsäädännön ja rakennusmääräysten riittävää hallintaa sekä toiminnallista, taiteellista ja teknistä kokonaisosaamista. Lisäksi työssä vaaditaan hyvää tilan ja valon hahmotuskykyä, värisilmää sekä rakenteiden ja materiaalien tuntemusta.

Sisustusarkkitehti toimii yhteistyössä toimeksiantajien, tilan käyttäjien, arkkitehtien, urakoitsijoiden ja erikoissuunnittelijoiden (rakenne-, sähkö-, LVI-suunnittelijat) sekä kaluste-, valaisin- ja materiaalitoimittajien kanssa.

Alan ammattijärjestö on Sisustusarkkitehdit SIO ry, joka kuuluu Teollisuustaiteen Liitto Ornamoon. SIOn jäsenet voivat käyttää titteliä sisustusarkkitehti SIO. Toisin kuin monissa muissa EU-maissa ammatti ei ole Suomessa suojattu tai auktorisoitu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]