Teollinen muotoilija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max Liebermann, Peter Behrens, 1923. Muun muassa AEG:lle suunnitellut Berhrens oli yksi 1900-luvun merkittävistä teollisista muotoilijoista.

Teollinen muotoilija on suunnittelija, joka suunnittelee tai muotoilee teollisesti valmistettavia tuotteita ja niihin liittyviä palveluita. Toimenkuvaan liittyy tuotteen ulkoasun, toiminnallisuuden ja käytettävyyden suunnittelun lisäksi usein muun muassa valmistettavuuden suunnittelua, käyttöliittymäsuunnittelua, tuoteinnovaatioita, palvelukonseptien suunnittelua ja tutkimusta.

Ensimmäiseksi teolliseksi muotoilijaksi on nimitetty Peter Behrensiä, joka toimi AEG:llä Saksassa muotoilijana vuosina 1907–1914. Vaikka Behrens oli alun perin taidemaalari, hän oli myös itseoppinut arkkitehti.[1]

Teollisen muotoilijan toimenkuva on vuosien mittaan muuttunut taiteellisesta käsityöläis-suunnittelijasta tuotteistamisen ja markkinoinnin ammattilaiseksi. Ammatin perinteet ovat kiinni taideteollisuudessa, ajassa jolloin tehtaat mielellään ostivat tuotteiden malleja ulkopuolisilta suunnittelijoilta. Jotkut tuotteiden valmistajat perustivat tuotannon yhteyteen taiteellisia osastoja, joissa muotoilijat saattoivat työskennellä läheisessä yhteistyössä valmistuksen kanssa. Siten taattiin brändien säilyminen yhtiön hallussa.

Nykyään teollinen muotoilu yhdistetään usein teknologiateollisuuteen, ja muotoilijoista on tullut tuotteistamisen ammattilaisia. He edustavat teollisuuden ja kaupan yhteydessä taiteellista osaamista, jonka avulla ideoita voidaan hahmottaa ja toteuttaa kaupallisiksi tuotteiksi. Oleellista on teolliseen muotoiluun liittyvä kokonaisuuksien tai kokemuksien hahmottaminen tuotteen tai palvelun käyttäjän kannalta. Parhaillaan on meneillään teollisten muotoilijoiden ammatinkuvien eriytyminen. Teollisten muotoilijoiden ammatteja voivat olla myös käytettävyys- tai käyttöliittymäsuunnittelija, konseptisuunnittelija ja muotoilupäällikkö.

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo nimeää vuosittain Vuoden teollisen muotoilijan. Vuoden 2014 vuoden teollinen muotoilija on Kirsi Svärd.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisen muotoilun opiskelijoita, Lapin Yliopisto

Suomessa teollisia muotoilijoita kouluttaa Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu, Lapin yliopisto ja joukko ammattikorkeakouluja, kuten Metropolia, Lahden ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu. Myös monet arkkitehdit ovat harjoittaneet ammattia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihma, Susann, 2002 s. 60–64

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]