Luettelo Suomen ruotsin- ja kaksikielisistä kunnista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen kielilain mukaan kunta on kaksikielinen, mikäli kielivähemmistön koko on vähintään 3 000 henkeä tai 8 prosenttia kunnan väkiluvusta, tai jos valtioneuvosto jonkin kunnan valtuuston esityksestä päättää julistaa kunnan kaksikieliseksi. Kunta ei muutu yksikieliseksi, ellei vähemmistön osuus laske alle 6 prosentin. Kaksikielisissä kunnissa enemmistön kielenä voi olla suomi tai ruotsi.

Ahvenanmaan kaikki kunnat ovat kuitenkin yksikielisiä ja ruotsinkielisiä kielisuhteista riippumatta. Myös saamenkielisillä alueilla voivat kunnat olla kaksi- tai monikielisiä (kielinä suomi tai jokin saamen kieli). Saamelaiskieliin liittyvää kaksikielisyyttä ei ole säädetty kielilaissa, mutta saamelaiskielten asema on turvattu saamen kielilailla.

Vähemmistökielen osuuden on pudottava alle kuuden prosentin, että kunta muuttuisi yksikieliseksi. Kunta voi kuitenkin halutessaan pysyä kaksikielisenä vähemmistökielen osuuden pudotessa alle kuuden prosentin. Lohja on ainoa kunta, joka on käyttänyt tätä poikkeusmahdollisuutta. 3 000 hengen sääntö otettiin käyttöön, kun ruotsinkielisten osuus Turussa putosi alle kuuden prosentin (heitä on noin 9 800 henkeä, 5,4 %). Tällä hetkellä 3 000 hengen sääntö on voimassa myös Vantaalla (noin 5 700 henkeä, 2,7 %). Muualla kaksikielisyys määräytyy prosenttiosuuden mukaan.

Kuntien kielellinen asema 2013–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Yksikielisesti suomenkieliset kunnat
  Kaksikieliset kunnat, joissa suomi on enemmistökielenä
  Kaksikieliset kunnat, joissa ruotsi on enemmistökielenä
  Yksikielisesti ruotsinkieliset kunnat
  Suomenkieliset kunnat, joissa saamelaiskielillä on virallinen asema.

Valtioneuvosto säätää asetuksella kuntien kielellisen aseman aina kymmenvuotiskaudeksi kerrallaan.[1] Aiemmin ruotsinkielisestä Närpiön kunnasta tuli kaksikielinen vuoden 2016 alusta lukien.[2] Seuraavassa on kuntien kielisuhteet 1. tammikuuta 2013 alkaneella jaksolla.[3]

Aakkosellinen luettelo kaksi- tai yksikielisistä ruotsinkielisistä kunnista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkielisten suhteellinen osuus vuonna 2017 kunnittain ja ruotsinkielisten lukumäärältään suurimmat kunnat sisältäen myös Ahvenanmaan kunnat.[4]

  • Kielikoodit
    • R = yksikieliset ruotsinkieliset
    • R/S = enemmistö ruotsinkielisiä
    • S/R = enemmistö suomenkielisiä
Suomenkielinen nimi Ruotsinkielinen nimi Valtakielet Ruotsinkielisiä (%) Ruotsinkielisiä (as.) Maakunta
Brändö Brändö R 72,6 328 Ahvenanmaa
Eckerö Eckerö R 89,7 850 Ahvenanmaa
Espoo Esbo S/R 7,2 20 077 Uusimaa
Finström Finström R 89,8 2 317 Ahvenanmaa
Föglö Föglö R 84,2 448 Ahvenanmaa
Geta Geta R 86,9 430 Ahvenanmaa
Hammarland Hammarland R 89,7 1 387 Ahvenanmaa
Hanko Hangö S/R 42,8 3 644 Uusimaa
Helsinki Helsingfors S/R 5,7 36 361 Uusimaa
Inkoo Ingå R/S 52,9 2 897 Uusimaa
Jomala Jomala R 89,1 4 327 Ahvenanmaa
Kaskinen Kaskö S/R 29,9 381 Pohjanmaan maakunta
Kauniainen Grankulla S/R 33,8 3 250 Uusimaa
Kemiönsaari Kimitoön R/S 68,5 4 652 Varsinais-Suomen maakunta
Kirkkonummi Kyrkslätt S/R 16,6 6 519 Uusimaa
Kokkola Karleby S/R 12,6 6 020 Keski-Pohjanmaan maakunta
Korsnäs Korsnäs R/S 85,8 1 848 Pohjanmaan maakunta
Kristiinankaupunki Kristinestad R/S 54,6 3 625 Pohjanmaan maakunta
Kruunupyy Kronoby R/S 78,4 5 123 Pohjanmaan maakunta
Kumlinge Kumlinge R 85,4 268 Ahvenanmaa
Kökar Kökar R 87,7 207 Ahvenanmaa
Lapinjärvi Lappträsk S/R 31,2 843 Uusimaa
Lemland Lemland R 92,1 1 867 Ahvenanmaa
Lohja Lojo S/R 3,5 1 643 Uusimaa
Loviisa Lovisa S/R 40,8 6 150 Uusimaa
Lumparland Lumparland R 86,6 342 Ahvenanmaa
Luoto Larsmo R/S 91,8 4 831 Pohjanmaan maakunta
Maalahti Malax R/S 85,5 4 685 Pohjanmaan maakunta
Maarianhamina Mariehamn R 84,2 9 830 Ahvenanmaa
Mustasaari Korsholm R/S 68,9 13 359 Pohjanmaan maakunta
Myrskylä Mörskom S/R 9,2 181 Uusimaa
Närpiö Närpes R/S 80,4 7 642 Pohjanmaan maakunta
Parainen Pargas R/S 55,4 8 463 Varsinais-Suomen maakunta
Pedersören kunta Pedersöre R/S 89,3 9 895 Pohjanmaan maakunta
Pietarsaari Jakobstad R/S 56,2 10 882 Pohjanmaan maakunta
Porvoo Borgå S/R 29,4 14 768 Uusimaa
Pyhtää Pyttis S/R 7,6 401 Kymenlaakso
Raasepori Raseborg R/S 64,7 18 020 Uusimaa
Saltvik Saltvik R 91,9 1 721 Ahvenanmaa
Sipoo Sibbo S/R 32,6 6 615 Uusimaa
Siuntio Sjundeå S/R 28,5 1 754 Uusimaa
Sottunga Sottunga R 93,5 88 Ahvenanmaa
Sund Sund R 88,9 916 Ahvenanmaa
Turku Åbo S/R 5,4 10 310 Varsinais-Suomen maakunta
Uusikaarlepyy Nykarleby R/S 86,7 6 518 Pohjanmaan maakunta
Vaasa Vasa S/R 22,8 15 395 Pohjanmaan maakunta
Vantaa Vanda S/R 2,5 5 594 Uusimaa
Vårdö Vårdö R 88,1 379 Ahvenanmaa
Vöyri Vörå R/S 81,1 5 363 Pohjanmaan maakunta

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuntien kielellisestä asemasta päätös (Oikeusministeriön tiedote 13.12.2012) 13.12.2012. Valtioneuvosto. Viitattu 22.9.2014.
  2. Närpiö muuttuu kaksikieliseksi vuoden 2016 alusta Oikeusministeriön tiedote. 13.5.2015. Viitattu 10.1.2016.
  3. Valtioneuvoston asetus kuntien kielellisestä asemasta vuosina 2013–2022 Finlex. 13.5.2015. Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 10.1.2016.
  4. Väestö iän (1-v.), sukupuolen ja kielen mukaan alueittain 1990–2016 31.12.2016. Tilastokeskus. Viitattu 18.12.2017.