Luettelo Suomen taajaväkisistä yhdyskunnista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on aakkostettu luettelo Suomen taajaväkisistä yhdyskunnista.

Taajaväkinen yhdyskunta oli maalaiskuntaan kuuluva asutuskeskus, jolla oli rajoitettu itsehallinto-oikeus. Sellaisiksi muodostettiin 1900-luvun alussa muun muassa useat tehtaiden tai rautatieasemien ympärille syntyneet asuinalueet sekä myös eräät kaupunkien läheisyyteen syntyneet esikaupunkialueet. Vuoden 1956 alussa lakkautettiin viimeisetkin taajaväkiset yhdyskunnat valtioneuvoston päätöksellä. Perustamisajankohtana on senaatin tai valtioneuvoston päätöksen päivämäärä.[1]

Yhdyskunta Kunta Perustettu Lakkautettu Myöhemmät vaiheet
Haaga Helsingin maalaiskunta, vuodesta 1920 lähtien Huopalahti 9.10.1906 1.1.1923 Muutettiin kauppalaksi, liitettiin 1946 Helsinkiin suuressa alueliitoksessa
Haapajärven kirkonkylä Haapajärvi 1924 1.1.1956 Jäi osaksi Haapajärven kuntaa, kun kaikki taajaväkiset yhdyskunnat lakkautettiin. Kauppalaksi 1.1.1967, kaupungiksi 1.1.1977.
Herttoniemi Helsingin maalaiskunta 5.6.1917 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Huutoniemi Mustasaari 1907 1.1.1935 Liitettiin Vaasaan
Iin Hamina Ii 1912 1.1.1956 Jäi osaksi Iin kuntaa
Iisvesi Suonenjoki 1923 1.1.1956 Jäi osaksi Suonenjoen kuntaa, josta tuli kauppala vuonna 1967 (nyk. kaupunki)
Jämsän Jokivarsi Jämsä 1922 1.1.1956 Jäi osaksi Jämsän kuntaa, josta tuli kauppala vuonna 1969 (nyk. kaupunki)
Järvensivu Messukylä 1912 1922 Liitettiin Tampereeseen
Kalajoen Jokisuu Kalajoki 1925 1.1.1956 Jäi osaksi Kalajoen kuntaa
Karjaa Karjaa 1910 1930 Muutettiin kauppalaksi, samalla Karjaan kunta sai nimen Karjaan maalaiskunta, mutta liitettiin kauppalaan 1969
Kauniainen Espoo 1916 1920 Muutettiin kauppalaksi (1972 kaupungiksi)
Kemijärven keskusta Kemijärvi 1912 1.1.1956 Jäi osaksi Kemijärven kuntaa, erotettiin 1.1.1957 kauppalaksi, myöhemmin se ja jäljelle jäänyt Kemijärven maalaiskunta on jälleen yhdistetty
Kiuruveden kirkonkylä Kiuruvesi 1912 1.1.1956 Jäi osaksi Kiuruveden kuntaa (nyk. Kiuruveden kaupungin keskusta)
Kouvola Valkeala 1917 1923 Itsenäiseksi kunnaksi 1922, kauppalaksi 1923, kaupungiksi 1960
Kulomaa Helsingin maalaiskunta 16.2.1922 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin. Suunniteltu esikaupunkialue nykyisen Herttoniemen alueella, jäi rakentamatta eikä yhdyskunta käytännössä toiminut
Kulosaari Helsingin maalaiskunta 4.11.1908 1.1.1922 Eri kunnaksi (Kulosaaren huvilakunta), liitettiin Helsinkiin 1946
Kyrö Karinainen 1922 1.1.1956 Jäi osaksi Karinaisten kuntaa
Degerö Helsingin maalaiskunta 1922 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Lapua Lapua 1915 1.1.1956 Jäi osaksi Lapuan kuntaa, joka muutettiin kauppalaksi 1964
Lauttasaari Helsingin maalaiskunta, vuodesta 1920 lähtien Huopalahti 5.6.1917 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Leppävaara Espoo 2.3.1921 1.1.1956 Jäi osaksi Espoon kuntaa, joka muutettiin kauppalaksi 1963 ja kaupungiksi 1972
Lieksa Pielisjärvi 1900 1.1.1936 Muutettiin kauppalaksi
Malmi Helsingin maalaiskunta 4.11.1908 1915 Yhdistettiin Tapaninkylän kanssa Malmi-Tapanilan yhdyskunnaksi
Malmi-Tapanila Helsingin maalaiskunta 7.12.1915 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Munkkiniemi Helsingin maalaiskunta, vuodesta 1920 lähtien Huopalahti 12.10.1915 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Mänttä Vilppula 1921 1948 Omaksi kunnakseen 1922, kauppalaksi 1948, kaupungiksi 1973
Nisula Jyväskylän maalaiskunta 1934 1.1.1941 Liitettiin Jyväskylään
Nummenmäki Kaarina 1905 1.1.1939 Liitettiin Turkuun
Oulaisten kirkonkylä Oulainen 1925 1.1.1956 Jäi osaksi Oulaisten kuntaa, josta tuli kauppala 1.1.1967, nyk. kaupunki
Oulunkylä Helsingin maalaiskunta 9.10.1906 1.1.1946 Omaksi kunnakseen 1921, liitettiin Helsinkiin 1946
Pakinkylä Helsingin maalaiskunta 4.11.1908 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Pasila Helsingin maalaiskunta 1906 1912 Liitettiin Helsinkiin
Pispala Pirkkala, vuodesta 1919 lähtien Pohjois-Pirkkala 1912 1.1.1937 Liitettiin Tampereeseen
Pitäjänmäki Helsingin maalaiskunta 4.11.1908 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Pukinmäki Helsingin maalaiskunta 7.12.1915 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Pölläkkälä Äyräpää 1927 19.9.1944 Jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle
Raunistula Maaria 1905 1.1.1944 Liitettiin Turkuun
Reijola Lappee 1909 1.1.1932 Liitettiin Lappeenrantaan
Riihimäki Hausjärvi 1919 1922 Muutettiin kauppalaksi (kaupungiksi 1960)
Rovaniemi Rovaniemi 1901 1929 Muutettiin kauppalaksi, jolloin ent. Rovaniemen kunta sai nimen Rovaniemen maalaiskunta; kaupungiksi 1960, johon myös maalaiskunta liitettiin vuonna 2006
Ruoveden kirkonkylä Ruovesi 1919 1.1.1956 Jäi osaksi Ruoveden kuntaa
Ryöppään satama Kalajoki ? 1.1.1956 Jäi osaksi Kalajoen kuntaa
Seinäjoki Seinäjoen maalaiskunta 1920 1931 Muutettiin kauppalaksi, johon myös maalaiskunta liitettiin 1959, kaupungiksi 1960
Suonenjoen kirkonkylä Suonenjoki 1915 1937 Lakkautettiin, jäi osaksi Suonenjoen kuntaa, josta tuli kauppala vuonna 1967 (nyk. kaupunki)
Tapaninkylä Helsingin maalaiskunta 4.11.1908 1915 Yhdistettiin Malmin kanssa Malmi-Tapanilan yhdyskunnaksi, liitettiin Helsinkiin 1946
Tikkurila Helsingin maalaiskunta 4.11.1908 1.1.1956 Jäi osaksi Helsingin maalaiskuntaa, nykyisin Vantaan kaupungin keskusta
Toejoki Ulvila 1908 1.1.1941 Liitettiin Poriin
Tulkkila Kokemäki 1923 1.1.1956 Jäi osaksi Kokemäen kuntaa, nyk. kaupunkia
Turenki Janakkala 1931 1.1.1956 Jäi osaksi Janakkalan kuntaa
Uusikoivisto Ulvila 1908 1.1.1941 Liitettiin Poriin
Vaajakoski Jyväskylän maalaiskunta 1920 1.1.1956 Jäi osaksi Jyväskylän maalaiskuntaa
Varkaus Varkaus 1928 1.1.1929 Muutettiin kauppalaksi, kaupunki vuodesta 1962
Vartiokylä Helsingin maalaiskunta 1917 1.1.1946 Liitettiin Helsinkiin
Vetokannas Mustasaari 1907 1.1.1935 Liitettiin Vaasaan
Vähä-Heikkilä Kaarina 1905 1.1.1939 Liitettiin Turkuun
Värtsilän kirkonkylä Värtsilä 1921 19.9.1944 Jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iltanen, Jussi: Urbes Finlandiae. Suomen kaupunkien historiallinen kartasto. Genimap Oy, 2004. ISBN 951-593-915-1.
  • Suomen kartasto 1950, paikkakuntahakemiston yhteydessä oleva luettelo
  • Perustamispäivämääriä teoksesta Yrjö Harvia: Helsingin esikaupunkiliitos. Päämietintö. Helsingin kaupunki 1936 sivu 46
  • Suomen tilastollinen vuosikirja, uusi sarja, kahdeskymmenesseitsemäs vuosikerta 1929

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]