Galaktinen tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galaktinen Tasavalta
Valtiomuoto Parlamentaarinen liittotasavalta
Virallinen kieli Galaktinen peruskieli
Hallitsija Ylikansleri
  • Tarsus Valorum
  • Chasen Piian
  • Skor Kalpana
  • Kirames Kaj
  • Finis Valorum (40–32 eYt)
  • Sheev Palpatine (32–19 eYt)
Perustettu 25053–1019 eYt (Vanha Tasavalta)
1019 eYt
Lakkautettu 19 eYt (Galaktinen Tasavalta)
Pääkaupunki Galaktinen kaupunki, Coruscant
Valuutta Tasavallan datarit
(galaktiset krediitit)
Seuraaja(t) Galaktinen Imperiumi
Teokset Tähtien sota

Galaktinen Tasavalta (engl. Galactic Republic), tunnettu myös pelkkänä Tasavaltana, on kuvitteellinen planeettojenvälinen hallitus George Lucasin luomassa Tähtien sota -universumissa. Se hallitsi galaksia ennen Galaktista Imperiumia ja muodostettiin tuhat vuotta ennen Skywalker-saagan tapahtumia, kun sen edeltäjä, Vanha Tasavalta (engl. Old Republic), uudelleenorganisoitiin jedien ja sithien välisen suuren sodan jälkeen. Imperiumin aikakaudella kuitenkin myös Galaktisesta tasavallasta käytettiin nimitystä ”Vanhaksi Tasavallaksi”.

Galaktinen tasavalta oli hallintomuodoltaan demokraattinen parlamentaarinen liittotasavalta, jonka lakien ja määräysten asettamisesta vastasi galaktinen senaatti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vanha Tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan Tasavallan tunnus

Alkuperäinen Tasavalta perustettiin yli 25 000 vuotta sitten, kun Coruscantissa allekirjoitettiin galaktinen perustuslaki. Tasavalta koostui alun perin keskusmaailmoista, jotka ympäröivät galaksin syvää ydintä, mutta ajan myötä se laajeni galaksin siirtokuntiin ja muille alueille, kasvaen pelkästä liittoumasta galaktiseksi hallitukseksi ja suurvallaksi. Jokaisella Tasavaltaan kuuluvalla planeetalla oli lähettiläänä sekä edustajanaan senaatista oma senaattori. Senaatin johtajana toimi ylikansleri, tunnettu myös pelkkänä kanslerina,[1] joka valittiin senaattorien joukosta. Tasavallalla oli alun perin käytössään pienet asevoimat, mutta enimmäkseen rauhaa piti yllä jediritarikunta, ihmisten ja olioiden ryhmä, joka ei teknisesti ollut osa Tasavaltaa, mutta jonka jäsenillä oli kyky hallita Voimaa, kaikkia eläviä olentoja ympäröivää ja galaksia koossa pitävää energiakenttää, ja jotka käyttivät kykyjään rauhan ylläpitämiseen sekä toimiakseen galaksin epävirallisina poliisivoimina.[2]

Laajentuessaan Tasavalta kohtasi zygerrialaisten orjaimperiumin. Tasavalta vastustaa orjuutta, mutta orjiin kohdistuvan taloudellisen riippuvaisuutensa, Zygerria kieltäytyi liittymästä Tasavaltaan. Lopulta Tasavalta ja jedit julistavat sodan zygerrialaisia vastaan ja voittivat. Zygerrian orjaimperiumin lisäksi Tasavalta ja jedit päätyivät myös sotaan mandalorialaisten soturikulttuuria vastaan sekä sithejä, Voiman pimeää puolta hallitsevia ihmisiä ja olioita, jonka perustajat olivat alun perin eronneet jediritarikunnasta vuosituhansia sitten. Jedien ja sithien suuressa sodassa Sith-imperiumi onnistuu laajenemaan toiseksi galaktiseksi suurvallaksi ja valtaamaan lopulta myös Coruscantin. Jedit onnistuvat lopulta ajamaan sithit pois Coruscantista ja monet sitheistä tuhoavat toisensa, galaksin olettaessa sithien lopulta tuhoutuneen kokonaan. Vanha Tasavalta uudelleenorganisoitiin Galaktiseksi Tasavallaksi ja Ruusanin reformaation myötä asevoimat lakkautettiin ja ylikansleri joutui luovuttamaan suuren osan valtuuksistaan senaatille.

Laajentuminen ja pysähtyneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavia vuosia juhlittiin tuhatvuotisena rauhana ja Tasavalta laajeni myös galaksin keskikehälle. Tapahtumia ajalta 200 vuotta ennen Kloonisotien alkua kutsuttiin ”Uljaan tasavallan aikakaudeksi”. Tämä oli Galaktisen tasavallan ja jediritarikunnan kulta-aikaa, kun jedit olivat Starlight Beacon -avaruusasemalla matkustaneet galaksin ulkokehälle ja perustaneet ”galaktisen rintaman” (engl. Galactic Frontier) tutkiakseen ulkokehän planeettoja tarkemmin ja laajentaakseen Tasavaltaa yhä entisestään.[3]

Mutta Uljaan tasavallan ajan päätyttyä, senaattorit alkoivat ajatella enemmän omia etujaan kuin koko galaksin etua, alkaen monien kauppakiltojen, kuten InterGalaktisen pankkiklaanin ja Kauppaliiton ohella havitella aggressiivisesti itselleen ulkokehän planeetoilta saatavia resursseja sekä muodostaa väkisin uusia kauppareittejä.

Galaktisen Tasavallan loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun 32 vuotta ennen Yavinin taistelua, Tasavallan veronkorotuksia vastustava Kauppaliitto julisti saarron Naboolle Darth Sidiousin, nykyisen sith-mestarin, manipuloimana. Jedimestari Qui-Gon Jinn ja hänen padawaninsa Obi-Wan Kenobi pelastivat kuningatar Padmé Amidalan Naboolta ja tehtyään paon aikana pakkolaskun Tatooinelle he löysivät Anakin Skywalkerin, Voimalle epätavallisen vahvasti herkän pojan ja ottivat hänet mukaansa Coruscantiin. Senaatin korruption ja byrokratian vuoksi Naboon senaattori Sheev Palpatine suostutteli Amidalan vaatimaan ylikansleri Finis Valorumin eroa ja uuden ylikanslerin valitsemista. Amidala päätti kuitenkin lopulta vapauttaa Naboon ja pidättää Kauppaliiton varakuningas Nute Gunrayn itse ja onnistui siinä, minkä jälkeen senaatti valitsi Palpatinen uudeksi ylikansleriksi. Qui-Gon sai surmansa taisteltuaan Darth Sidiousin oppilasta, Darth Maulia, vastaan, mutta jediritariksi ylentynyt Obi-Wan päättää kouluttaa Anakinin jediksi, Palpatinen osoittaessa suurta kiinnostusta Anakinin koulutukseen.

10 vuotta myöhemmin Palpatine on onnistunut pysymään neljän vuoden virkakauden sijasta vallassa tavallista pidempään hyödyntämällä perustuslaista löytyneitä aukkoja. Senaatin korruption ja byrokratian vuoksi Gunray ja muut Kauppaliiton jäsenet onnistuvat vapautumaan syytteistään neljän oikeudenkäynnin jälkeen ja jediritarikunnasta eronnut sekä Darth Sidiousin uudeksi oppilaaksi ryhtynyt kreivi Dooku muodostaa Kauppaliiton, Teknoliiton, InterGalaktisen pankkiklaanin, Kauppakillan, Yritysliiton ja Retail Caucusin kanssa Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation, separatistiliikkeen, joka halusi erota Tasavallasta ja suostutella muita aurinkokuntia tekemään saman. Ylikansleri Palpatine halusi pitää Tasavallan yhtenäisenä ja osa senaattoreista, mukaan lukien Rylothin ja Malastaren senaattorit Orn Free Taa ja Ask Aak, kannattivat asevoimien perustamisaloitetta, jossa Tasavallalle muodostettaisiin jälleen Vanhan Tasavallan romahtamisen jälkeen uudet asevoimat. Lojalistien komitea, johon kuuluivat Naboon uudeksi senaattoriksi noussut Amidala sekä muun muassa Alderaanin ja Chandrilan senaattorit Bail Organa ja Mon Mothma, vastustivat aloitetta, koska eivät halunneet Tasavallan ja separatistien välien eskaloituvan täysimittaiseksi sodaksi. 10 vuotta aiemmin jedimestari Sifo-Dyas oli kuitenkin tilannut jedineuvoston selän takan Kaminon asukkailta Tasavallalle klooniarmeijan. Lopulta kun Geonosiksella käy ilmi, että separatistit olivat saaneet valmisteltua laajamittaisen taisteludroidiarmeijan, Palpatinelle myönnetään hätävaltuudet muodostaa klooneista Tasavallan suurarmeija taistelemaan Kloonisodissa taisteludroideja vastaan.

Kolmen vuoden jälkeen jediritariksi tullut Anakin Skywalker surmaa kreivi Dookun ja Obi-Wan Kenobi surmaa droidiarmeijaa johtavan kenraali Grievousin, mutta Palpatinen lähes diktatuuriin verrattavat hätävaltuudet huolestuttavat jedineuvostoa ja lojalistien komiteaa. Ja huoli osoittautuu aiheelliseksi, kun paljastuu, että Palpatine oli Darth Sidious. Jedineuvoston mestari Mace Windu yrittää pidättää hänet, mutta hän ja muut pidätykseen osallistuneet jedit saavat surmansa. Lisäksi Palpatine tekee Anakinista uuden oppilaansa, Darth Vaderin, käskee kloonisotilaita tappamaan muut jedit ja uskottelee koko senaatille jedien yrittäneen kaapata senaatilta vallan. Vaderin surmatessa separatistien elossa olevat johtajat, Palpatine uudelleenorganisoi Tasavallan Galaktiseksi Imperiumiksi ja julistaa itsensä keisariksi. Halu saada galaksiin rauha sekä Palpatinen karismaattisuus saavat suurimman osan senaattoreista taputtamaan ja hurraamaan päätökselle. Amidalan kuoleman jälkeen elossa olevat Obi-Wan ja suurmestari Yoda lähtevät maanpakoon, piilottaen Anakinin ja Amidalan vastasyntyneet lapset, Luken ja Leian, Imperiumilta, Bail Organan ja Mon Mothma alkaessa salaa tukea kapinallissoluja, jotka vastustavat Imperiumin julmuutta. Senaatilla ei ollut enää todellista valtaa Imperiumissa ja 19 vuotta myöhemmin, senaatti lakkautettiin ja sektorikuvernöörit saivat täyden vallan aurinkokunnista, kun Imperiumi sai valmiiksi superaseensa, Kuolemantähden.

Uusi Tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Uusi tasavalta

23 vuoden hallinnon jälkeen Imperiumi alkoi romahtaa, kun Kapinaliitto voitti Endorin taistelun ja vuosi myöhemmin, Jakkun taistelun jälkeen, Galaktisen tasavallan entinen varakansleri ja Imperiumin nykyinen suurvisiiri Mas Amedda allekirjoitti galaktisen rauhansopimuksen Kapinaliitosta muodostetun Uuden tasavallan kanssa. Pieni osa Imperiumin joukoista kuitenkin pakeni galaksin tuntemattomille lohkoille, muodostaen Ensimmäisen ritarikunnan, vielä pienemmän osan Imperiumia yhä vastustaessa aktiivisesti Uutta tasavaltaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Senaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktinen senaatti (engl. Galactic Senate), tunnettu myös Imperiumin senaattina, on Galaktisen tasavallan suurin hallintoelin, johon kuului noin kolmetuhatta senaattoriedustajaa. Heistä pieni joukko kuului ylikansleria avustavaan senaattoreiden neuvostoon.

Senaatin tehtäviin kuului säätää lakeja ja edustaa demokratiaa. Senaattorit oli valittu yleensä vaaleilla tasavallan hallintosektoreiden planeettojen kansalaisista. Senaattia johti arvovaltainen mielipidejohtaja ylikansleri, joka nautti senaatin luottamusta. Vielä Galaktisen tasavallan kulta-ajalla senaatin toimintakyky oli mutkaton, mutta se alkoi heiketä byrokratian, korruption ja sithien juonittelun ansiosta.

Vuosien 22 eYt – 19 eYt kloonisotien seurauksena senaatti antoi poikkeusvaltuuksia luotetulle demokratian puolustajalle, kansleri Palpatinelle, jotta päätöksiä syntyisi nopeammin. Palpatine ei kuitenkaan ollutkaan niin lempeä kuin vaikutti, ja hän järjesti uudelleen koko Tasavallan Imperiumiksi senaatin edessä ja nimitti itsensä uuden järjestyksen galaktiseksi keisariksi.

Kun Uuden toivon tapahtumat vuonna 0 eYt lähenivät, keisari hajotti nyt Imperiumin senaattina tunnetun lainsäädäntöelimen. Sitten oli viimeinenkin jäänne tasavallan ajalta poissa.

Ylikansleri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylikansleri (engl. Supreme Chancellor), tai kansleri, oli Galaktisen tasavallan valtion ja hallituksen keulakuva, joka oli senaatin valitsema. Yksi ylikanslerin virkakausi kestää yleensä neljä vuotta, mutta Palpatine onnistui hyödyntämään galaktisen perustuslain aukkoja pidentääkseen omaa virkakauttaan kuudella vuodella ja Kloonisotien ajaksi myönnettyjen hätävaltuuksien ansiosta vielä kolmella vuodella lisää, kunnes lopulta muutti Tasavallan Imperiumiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Galactic Republic StarWars.com. Viitattu 7.6.2020. (englanniksi)
  2. Jedi Order StarWars.com. Viitattu 7.6.2020. (englanniksi)
  3. Newby, Richard: How High Republic Will Build a New Era of Star Wars The Hollywood Reporter. 25.2.2020. Viitattu 7.6.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]