Galaktinen tasavalta

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Galaktinen senaatti)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Galaktinen tasavalta
25,053 BBY–19 BBY (muuttui Galaktiseksi imperiumiksi)
0 BBY (Senaatti hajotetiin)
Flag of the Galactic Republic.svg Galactic Republic.svg
lippu vaakuna


Valtiomuoto Parlamenttaarinen Liittotasavalta


Pääkaupunki Galaktinen kaupunki, Coruscant

Viralliset kielet Galaktinen peruskieli

Valuutta Tasavallan datarit

Seuraaja(t) Galaktinen imperiumi

Galaktinen Tasavalta (Galactic Republic) on kuvitteellinen planeettojenvälinen hallitus George Lucasin luomassa Tähtien sota -universumissa.

Vanha tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen tasavallan tunnus
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vanha tasavalta oli olemassa yli tuhannen sukupolven ajan, ja sitä hallitsi tasavallan senaatti, jota johti ylikansleri[1].

Tasavallalla ei ollut varsinaisia asevoimia. Rauhaa piti yllä muutama tuhat jediritaria, ihmisiä ja olioita, joilla oli kyky hallita Voimaa, universumia koossa pitävää energiakenttää[2] . Tasavallan loppuaikoina se otti käyttöönsä mittavan klooniarmeijan. Tähän tosin vaikuttivat merkittävästi langennut jedi kreivi Dooku, ja sith-lordi Darth Sidious, toiselta henkilöllisyydeltään senaattori, sittemmin ylikansleri Palpatine.

Tasavalta oli varsinkin loppuaikoina varsin häilyvä, sillä byrokratian johdosta senaatti ei saanut päätetyksi juuri mitään, ja varsinkin Tasavallan reunamilla Kauppaliitto hallitsi kauppareittejä ja vaati itselleen yhä lisää oikeuksia. Hataraa tilannetta käytti hyväkseen tasavallan viimeinen ylikansleri Palpatine, joka oli todellisuudessa sith-lordi Darth Sidious. Kansleriksi hän pääsi juonittelun avulla, ja pian otti vallan käsiinsä.

Darth Sidious käännytti jedi Anakin Skywalkerin voiman pimeälle puolelle, ja tästä tuli paha sith-lordi Darth Vader. Yhdessä he kaappasivat vallan ja tuhosivat jedi-ritarit. Vain muutama jedi selviytyi ja piiloutui. Tasavalta muuttui galaktiseksi imperiumiksi.

Sisällissota ja Uusi tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhalle tasavallalle uskolliset senaattorit perustivat Kapinaliiton joka ryhtyi vastarintaan Imperiumia vastaan. Kapinaliiton päämääränä oli palauttaa vanha järjestelmä takaisin galaksiin. Lopullisen voiton kapinalliset saivat Endorissa neljä vuotta Yavinin taistelun jälkeen (noin 20 vuotta Imperiumin synnystä). Lopullinen rauha galaksiin saatiin vasta 32 vuoden kuluttua Yavinin taistelusta Yuuzhan Vongien invaasion jälkeen. Coruscantiin rakennettiin puisto, joka symboloi uuden tasavallan ja Yuuzhan Vongien välistä rauhaa.

Tasavallan ajoista kertovat kolme elokuvaa: Pimeä uhka, Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto sekä jotkin Tähtien sota -kirjoista ja peleistä.

Senaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktinen Senaatti (engl. Galactic Senate of Republic), tunnettu myös Imperiumin senaattina, Galaktisen tasavallan suurin hallintoelin, johon kuului noin kolmetuhatta senaattoriedustajaa. Heistä pieni joukko kuului ylikansleria avustavaan Senaattoreiden neuvostoon.

Senaatin tehtäviin kuului säätää lakeja ja edustaa demokratiaa. Senaattorit oli valittu Tasavallan hallintosektoreiden planeettojen kansalaisista, yleensä vaaleilla. Senaattia johti ylikansleri, arvovaltainen mielipidejohtaja, joka nautti senaatin luottamusta. Vielä Galaktisen tasavallan kulta-ajalla senaatin toimintakyky oli mutkaton, mutta se alkoi heiketä byrokratian, korruption ja sithien juonittelun ansiosta.

Kloonisotien seurauksena, vuosina 22 BBY – 19 BBY senaatti antoi poikkeusvaltuuksia kansleri Palpatinelle, luotetulle demokratian puolustajalle, jotta päätöksiä syntyisi nopeammin. Palpatine ei kuitenkaan ollutkaan niin lempeä kuin miltä vaikutti, ja hän uudelleenjärjesti koko Tasavallan Imperiumiksi senaatin edessä ja nimitti itsensä uuden järjestyksen galaktiseksi keisariksi.

Vuonna 0 BBY, kun Uuden toivon tapahtumat lähenivät, keisari hajotti, nyt Imperiumin senaattina tunnetun lainsäädäntöelimen. Tämän jälkeen oli viimeinenkin jäänne Tasavallan ajalta poissa.

Ylikansleri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylikansleri (tai kansleri) oli Galaktisen Tasavallan valtion ja hallituksen keulakuva, joka oli senaatin valitsema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Galactic Republic (englanniksi)
  2. Jedi Order (englanniksi)


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.