Suomen Mielenterveysseura

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen mielenterveysseuran toimitilat Helsingin Länsi-Pasilassa.

Suomen Mielenterveysseura on suomalainen järjestö, jonka tehtävänä on edistää mielenterveyttä ja tarjota tukea kriisitilanteissa.

Seura puolustaa ihmisen oikeutta henkiseen hyvinvointiin, tukee ja kehittää vapaaehtoista kansalaistoimintaa ja uusia mielenterveystyön sisältöjä sekä tarjoaa tukea ja apua elämän kriisitilanteisiin. Se lisää mielenterveystietoutta ja mielenterveyden asiantuntijuutta, kouluttaa työntekijöitä ja vapaaehtoisia sekä täydentää julkisia palveluita.

Suomen Mielenterveysseura toimii yhteistyössä varsinkin valtion ja kuntien kanssa. Se toimii valtakunnallisissa ja kansainvälisissä mielenterveystehtävissä ja muun muassa tekee aloitteita ja selvityksiä. Sen toiminnan perustan muodostavat paikalliset mielenterveysseurat.

Suomen Mielenterveysseura ylläpitää muun toiminnan lisäksi valtakunnallista kriisipuhelinta sekä verkkokriisikeskusta. Se julkaisee muun muassa Mielenterveys- ja Perheterapia-lehtiä.

Mielenterveysseuran toimintaa rahoittavat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, ministeriöt, kunnat ja seurakunnat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkärit perustivat järjestön vuonna 1897 nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten. Järjestön tehtävä oli avustaa mielisairaaloista kotiutettavia toipilaita ja välittää mielenterveystietoa. Vuonna 1919 seuran nimeksi muutettiin Stifelsen för Psykisk Hälsa – Sielunterveysseura. Toimintaa suunnattiin entistä vahvemmin valistustyöhönselvennä. Vuonna 1939 nimeksi muutettiin Hermo- ja mielitautien vastustamisyhdistys ja vuonna 1952 Suomen mielenterveysseura. Vuonna 1992 seura muuttui liitoksi, ja ruotsinkieliseksi nimeksi muodostui Föreningen för Mental Hälsa i Finland.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia | Suomen Mielenterveysseura www.mielenterveysseura.fi. Viitattu 10.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.